Jump to content
Ironstone

Най-евтината кола в света

Recommended Posts

Както някои от вас може би знаят, в четвъртък индийската автомобилна компания Tata Motors ще покаже готовата за серийно производство най-евтина кола в света на цена от около $2500 (или колкото опция DVD player в един Lexus LX 470). Това е около 3321 лв. . Експертите смятат, че това ще позволи на милиони индийци да се сдобият със собствено возило. В момента да притежаваш кола в Индия е въпрос на статус и практическа необходимост и това е първата покупка, за която се говори, когато стане въпрос за сватба. Собственикът на Tata Motors (която е в напреднали преговори за придобиването на Jaguar и Land Rover от Форд) твърди, че една от основните причини за създаването на колата е подобряването сигурността на индийското население по пътищата. Към този момент стотици милиони индийци придвижват големи количества багаж и семействата си на мотори, скутери и други жалки превозни средства. Естествено, възможността за милиони нови автомобили в Индия хвърля еколозите в ужас.

Към момента точните спецификации и дизайн на возилото са пазени в тайна. Знае е се, че ще бъде миниатюрен 4(5) врати хеч със задноразположен двигател с малка мощност подобно на прочутата костенурка на VW. Колата НЯМА да има климатик, ел. стъкла, серво, оборотомер. Ще има аналогов скоростомер, километраж и индикатор за горивото и само една чистачка. За да спестят $10 инженерите са променили окачването, така че ъгълът на фаровете не се променя спрямо товара/теглото на колата, както е при "нормалните" коли. Стоманената греда, която свързва колелата с осите, е заменена с куха тръба. Носачите на колелата издържат do 70 km/ч като максималната скорост е 120 км/ч. Това предполага по-бързо износване на носачите и съкращаване живота на автомобила, но безопасноста на пътниците е гарантирана. Двигателят ($700) е с мощност от 30-35 конски сили. Колата очевидно не може да покрие западните стандарти за вредни емисии и безопасност, а индийските такива са в процес на затягане и подобряване. Това предполага, колата няма да остане на това технологично ниво и на тази цена в близкото бъдеще. В американските автомобили средствата за безопасност струват средно $2500. Въпреки това се смята, че колата ще има глобален ефект върху автоиндустрията с иновативните начини за съкращаване на разходите и управление на логистините процеси. Така например 40% от частите на колата се поръчват чрез елетронни търгове сред доставчиците. Големите играчи в сектора по традиция предпочитат установени партньори и поръчват само до 15% от компонентите на наддавания онлайн.

 

Публикувано изображение

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес колата бе официално предствена пред огромен интерес от страна на медии и конкуренти (няколко изпълнителни директори на конкуретни марки са забелязани да се блъскат в тълпата с цел по-добра позиция за поглед върху новото возило). Колата се предвижда да харчи около 5л. на 100 км. . Предвиждат се и две луксозни нива на оборудване - с климатик :rolleyes:

 

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

700$ за 35к.с.И "само" 5/100 разход! :rolleyes: Тука избиха рибата.Хонда Vtec-E или D15B2 харчи толкова на дълго.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може, но сега в България например най-евтините чисто нови коли вървят да речем около 13 000 лева (визирам дачия логан и тойота айго). А това нещо струва около 3300 лв., да речем, че ако дойде тук ще излезе 5500-6500 лв. . Два пъти по-евтино. А за двигателя какво да говорим, трябвало им е малък, ултралек и много евтин двигател. Пък и Хонда отчасти затова са ХОНДА, защото правят легендарни двигатели :rolleyes: Иначе това нещо е перфектно за учебна количка или за първа кола за начинаещи. Пък може и за такси да стане, не че ще е толкова здраво, но ще се избива бързо и сменя често :lol:

Редактирано от Ironstone

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...