Jump to content
johnyboy

Проверка на дистанционни

Recommended Posts

А къде видя дистанционно за кола с IR LED :blush1:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами не знам . А в кой спектър работят на колите?Днес на РЕНО 19 сработи и се видя святкането на дисплея.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В радио спектъра :D Верно се вижда :D А вижда, хич не е верната дума :blush1: Я питайте чичко гугъл че тва е интересно :lol:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest micro

Забравил съм да уточня , че става въпрос за дистанционни със светодиод , а не такива като на алармите Както писах и по-горе на РЕНО 19 отключването и заключването на колата е със светодиод / незсъм запознат за други модели/.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А къде видя дистанционно за кола с IR LED :blink:

моето на акорда също е IR само ,че е само за заключване/отключване

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А къде видя дистанционно за кола с IR LED :blink:

моето на акорда също е IR само ,че е само за заключване/отключване
И на мойта има IR приемник, ама нямам дистанционно :lol:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

IR излиза много по-ефтино, но няма обхват :lol: Въпроса е как шибаната камера вижда радио вълните :blink:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При излъчването на вълната( в спектъра на инфрачервените вълни) се получават загуби в светодиода. Т.е. не цялата енергия отива за за отделянето на тази дължина на вълната. Част от енергията се отделя като топлина, друга в слектромагнитна вълна, трета като магнитно поле, четвърта в светлина. Тази светлина може и да е във видимия спектър. Проблема е че тя е незначителна. Направих си опита с дистанционното в къщи и стигнах до следния извод. Принципа е много прост. Подаш ток на дсетодиода, и той излъчва определена светлина. Тя има енергия, благодарение на която се пренася в пространството. При попадането върху матрицата на камерата, вълната се преобразува отново в електричество. Това е все едно да насочиш светлината към лампата. Матриците имат доста по-широк спектър на чуствителност от човешкото око заради което ние не виждаме инфрачервените вълни. Ако някой не е разбрал как ства (тъй като и аз не се разбрах много) ще дам подобен пример. Всички сме виждали запалка с пиезо кристал. При натискането на копчето се освобождава механизъм, който удря силно кристала (чисто механично). При удара се образува електричество (искра). Ако сложите пиезо кристала примерно в усилвателя, ще чуете музика от него. Това е защото има свийството да преобразува електричеството обратно в механична енергия (трептене). Същото е и з матриците. Това е принципа на камерите. Малко се улях, но дано да съм помогнал.

Редактирано от Antony

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

(тъй като и аз не се разбрах много)

И аз не те разбрах :lol: Ма като гледам обясняваш как камерата вижда диода а то е по-интересно как вижда радио вълните :blink:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аааа ти влезна в час най-накрая ;) Няма значение дали е IR или родио и двете ги вижда като размазано червено петно ;) Днес питах няколко изявени колеги от браншовия съюз на ел. техниците и никой не можа да ми даде смислен отговор ;) Това прави въпроса ( поне за мен ) още по-интересен ;)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз пък не разбрах как така виждате нещо изобщо на радио дистанционно - коя част на дистанционното насочвате към камерата та да се види червено петно ?моето дистанционно има син светодиод отгоре който си свети и се вижда и с прото око, няма нужда от камера на GSM за да го видя че работи, но от всички други страни си е пластмаса и никакво светене не се вижда....докато дистанционното за телевизора, има диод, който е един лилав такъв... като го гледаш с просто око и натискаш бутон нищо не се вижда, а като го гледаш през камерата на GSM се вижда че присветва лилаво

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма значение дали е IR или родио и двете ги вижда като размазано червено петно

Ебаси работата. Малко съм позабравил физиката от училище, но може и да го избистря. ;) Отговора предполагам се крие в самия характер на радио вълната. Тя представлява електромагнитна вълна с дължина, честота, и енергия. По-интересното е как точно влияе на матрицата на камерата. Тук мога само да гадая. Принципно при зблъскването на въпросната вълна с проводник, тя индуцира (прави) ток в него. Точно както при радио вълните. Антената ги долавя и ги преобразува в ток. Предполагам електро магнитните вълни действат и на матрицата по-подобен начин. Все пак тя е направена от светло чувствителни елементи, както и хиляди микро писти от проводим матерял, които ги свръзват с процесора на телефона. Предполагам че въпросната радио вълна индуцира ток именно в тези проводници, които предават импулса на процесора, все едно идва от възбуждането на светлочувствителните елементи. Всъщност точно така работят и пушките с ЕМП (електромагнитен пулс) използвани от военните. Индуцират огромен като големина ток във всички вериги, което ги и изгаря. Според мен точно това явление се наблюдава, но в по-малък мащаб . За друго не се сещам. Редактирано от Antony

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Restless

как защо? gsm камерите нямат качествени филтри за инфра-червени вълни(щото се пести главно откъм оптика), при достатъчно интензивен/мощен източник, какъвто е един светодиод ще се "види" цветно петно. Има разни теми как да си направиш ИЧ камера - махайки филтъра на истинска камера.Светодиодите са сравнително концентриран изтоник на ЕМ вълни

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Rust

И аз пробвах 2 дистанционни за кола , но нищо не се вижда. Иначе при ИЧ дистанционни си се вижда.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сори johnyboy , че е прозвучало така.Не искам да обиждам никой , затова винаги пиша в постовете проверени лично от мен тези неща.Пробвах 2 броя така наречените радиодистанционни и не видях нито сияние , нито светлина.Затова си мисля за контролния светодиод.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма проблеми :) Днес вече няколко пъти ме качваха на тая череша :D Явно камерите са доста различни. Пробвай на тъмно с дистанционно без диод ;) п.п.И дистанционните са различни ;) Напипах едно ( работещо ) дето не го вижда ;)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest johnyboy

Ма трябва и да го докажеш :) Грабвай едно уокитоки :D

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Didko

Според мен камерите показват хармоник на ИР честотите. Нали се сещате, че тази матрица се чете (опреснява) с някаква тактова честота. Когато такта за четене на пиксел съвпадне с някакъв пик на излъчвателя се получава изображение. Обикновено излъчвателя е с честота в пъти над тази за четене на матрицата и хоп - имаме образ. Относо радио-дистанционните няма как да се покаже. Работят в УКВ обхвата ако не се лъжа, а това е далеко от видимия спектър. С две думи: Ще повярвам на някой ако ми каже, че като си насочи дистанционното на ТВ-то към камерата на телефона - вижда нещо /пробвах го току що - работи!/Но!Няма да повярвам на някой, ако ми каже, че е "заснел" работата на радио-дистанционно :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Hronos

И аз си поиграх днеска, и при мен само IR-дистанционните генерират образ.Със няколко телефона и немалък брой радио излъчватели/вкл. и други радио дистанционни/ не се получава образ.Може и мойте пеленгатори да не са на тази честота на която излъчват предавателите :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До колкото си спомням, този вид матрица /чипа на фотоапарата/телефона// съвпада по честота с този на инфрачервения спектър и затова може да я различи. Това го научих /така да се каже/ още преди няколко месеца от един филм за банков обир - насочиха големи инфрачервени фенери срещу камерите в банката и те минаха "out of order". Спрях филма и с уеб камерата на компютъра си проверих достоверността като си включих инфрачервения порт на SE-то и го насоричих срещу камерата - видя се една малка червена точица - инфрачервените лъчи.Та, аз си го обяснявам точно с честотата - както знаете, всичко си има честото на трептене :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Draik

И аз виждам моето ама не както каза kicko от горе защото това отгоре не е диода с който се подават командите а информативен диод а този който е отпред но и забелязах нещо друго в пулна тамнина и с просто око се вижда пресветване :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest koki

По принцип няма начин CCD матрицата да реагира на радио сигнал.Ако източника е близо до нея и с висок интезитет на теория е възможно някой хармоник да "възбуди" кристал от матрицата,но това в любителски условия е трудно постижимо.А това че камерата реагира въобще не е гаранция ,че дистанционното работи коректно.Освен че излъчва някакъв сигнал,той трябва да е и с определена честота.Ако тя не съвпада с работната може светодиода да си мига колкото си иска,но няма да ти изключи алармата или каквото и да е друго устройство

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest PreludeManiac

Откъде намирате енергия да се занимавате с такива неща, бре?!?!? :D;);) В тая тема има повече мнения отколкото в темите за нови модели на Хонда. :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Тази страница има полезна информация за електромагнитните влъни.Току що пробвах да заснема дистанционното на телевизора. Резултата беше бяло петно на снимката. (да бяло, не червено). Засега обяснението на "Restless" ми се струва най-логично, но има върху какво още да се размишлява :offtopic:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest micro

Другия месец ще пусна още една такава тема за тренировка на сивото вещество в горната част на човешкото тяло :offtopic:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Ognyan

Матрицата на камерата има определен спектър от дължини на вълната, на която реагира и той обикновено покрива ИЧ област (човешкото око не я възприема). Сигналът от матрицата минава през обработка от DSP (digital signal processor) на камерата, който го усилва и променя по някакъв алгоритъм цветовата информация - т.нар баланс на бялото, което означава грубо "кой цвят възприет от матрицата какъв е всъшност", един вид калибровка по цветове. В случая според тези алгоритми ИЧ светлина от светодиода на дистанционното се представя като бяла или червена, зависи каква е матрицата, каква е обработката на сигнала и какъв е светодиодът - източник. Аз съм пробвал с камера на телефон и с фотоапарат, снимах ИЧ портове на телефона и на лаптопа - излизат си белички.Това, което restless казва за евтините ИЧ филтри може би има доза истина, но знам за камери с ИЧ прожектор, които снимат и на по-тъмничко.Виж, как свети дистанционно с радиовълни нямам идея :offtopic: Освен наистина да индуцира разни странни токове в матрицата

Редактирано от Ognyan

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest micro

Я си помислете за лепенките дето се лепят на GSM и като набираш или те търсят , защо светят светодиодите?На времето имах SIMENS S25 . Та на него антената я смених с такава в която имаше само /без друга електроника/ светодиод и той си святкаше при избиране или търсене. :offtopic:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest blueeye

С камера може да се наблюдава и излъчването на лазарен диод, примерно на CD плеар.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С камера може да се наблюдава и излъчването на лазарен диод, примерно на CD плеар.

Аз пък си мислех че може с просто око - виж това. Един пич показва как да се направи с диод от CD-ROM лазерна показалка която може да пали клечки кибрит и да пука балони. И доста добре си се вижда лъча с просто око... Всъщност просто око, ама през камера май го виждаме ние, ама все пак този дето го насочва как го вижда ?!?!?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest kicko

... от CD-ROM ...

ама не е ROM, ами е BURNER! :D Замисли се, записвачките на практика дупчат CD-тата :P
Знаех си аз, че както го бях написал в началото - само "CD" - така и трябваше да си го оставя, а не да редактирам ;) Прав си, разбира се!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...