Jump to content
Mkilla

Проблеми с климатика

Recommended Posts

Бях описал проблема подробно в моята тема но да го направя и тук, вероятно не всеки гледа и рови по-дълбоко по форума.

Та от известно време се появи едно неприятно виене около ремъка на Type R-a. Там бях сменял ролките, рециклирал и алтернатора, не бях пипал само водната помпа и компресора за климатика. Поради невъзможност от моя страна, оставих колата в Мотобокс за реглаж на клапани и да се прегледа климатика. Взех я, сменили бяха 1-та ролка ( тази на обтегача ), защото им се е сторило, че не е ок. Всичко беше наред точно 1 седмица след което колата изви отново. Ролката която бяха сменили ( лагера в нея ) се предаде. Бяха пренабили лагера с читав но пък то се прецака бързо. Поради това, че имаха доста работа си взех почивен ден за да си сменя направо с нова като съответно купих ролка комплект:
1.thumb.jpg.0f715eedc6a397ccfb065eb0f43cc50e.jpg2.thumb.jpg.83e168fc2e7c9fead77e4a47ecc1ac90.jpg3.thumb.jpg.ff6ab31bf8adf7ef94a8896f0b7129e5.jpg

Колата стана тиха така, както трябва да бъде.....за около 1 седмица. Започна отново да вие но по друг начин и по-силно, което адски ме вбеси. Не съм очаквал да започнат да се разпадат бая неща едновременно. Махнах ремъка да разбера този път от къде е проблема и се оказа...компресора на климатика. Проблема с този компресор е пословичен в UK форума. Доста се оплакват и там от климатичната система в тези коли. Производител "Sanden", за мен лично доста некачествен. При мен грижата бе в самият лагер на ролката която се върти постоянно. Всичко е чудесно само, че за да се извади компресора, трябва да се разглоби цялата предница на колата - маска, греда, ролки, обтегач, ремък , алтернатор, PCV-клапан, тръби климатик и тогава се стига до компресора. Заех се и го свалих и ето проблема :
 

Колата на трупчета и компресора долу...Започнах да чета какъв му е проблема или по-точно какъв не му е. При мен трябваше да се смени лагера на ролката. Прочетох, че той е с размер 35/50/20, така пишеше навсякъде и купих такъв. Естествено, трябва да се избие и старият такъв от самата ролка. Приятел с 1.8 двигател Сивик, който беше сменял при него целият съединител ми прати и той неговата стара ролка. Както се досещате, то на 1.8 и 2.0 са различни, защо? Това може да каже английският мозък който е сглобявал колата:
4.thumb.jpg.b072a809c7330e693f910fbb56f0b483.jpg5.thumb.jpg.d9b9970a413e6235c3fcece1b37c8817.jpg6.thumb.jpg.a8e787feb6f0e30fc04c2640e742da39.jpg
Тръгнах да набивам новият лагер и.....отново греда! Лагера вътре е с размер 35/48/20 - разлика от 2 десети Ще пропусна хранилката която отнесе компресора, ролката и всичките му части. Дори не бях проверил при избиването какъв е размера, защото бях сигурен в това което бях прочел по разните сервизни каталози.
7.thumb.jpg.631393ec3071ece721eeaf2745bfab9e.jpg8.thumb.jpg.ad0931998079ca44943aa6c4ae0058ea.jpg
Оставих този лагер ( поръчван онлайн и чакан 2 дни ) и отидох да купя друг, този пък правилният размер за мен - 35/48/20 в магазин в София. Казвам за мен, защото има няколко размера лагери в тези компресори но за това по-късно. Нямаше Nachi в магазина а американски някакъв, уж добър но..3 пъти по-скъп от японският. Както и да е, купих го, нямах друг избор. Последва набиване в ролката:
9.thumb.jpg.8b116c1382678587df9eb72d195ff0fd.jpg
При набиването трябва да се внимава за да не тръгне на криво лагера както стана при мен заради менгемето което не стяга в 1 равнина ( защото е старо и се клати леко ). Най-лесно е да се подложи нещо отгоре ( да кажем 1 дъска или дебело желязо ) и да се набие с чук а пък най-правилното е да е на преса. Запомнете думите ПРЕСА. Пренабих лагера, сложих го на компресора доволен и.....ролката криволичи. При избиването на лагера предният ден с големия чук, не бях подложил под ролката правилно основа която да поеме удара и съм я разцентровал. Та трябва ПРЕСА. Вероятно всеки сервиз има такава и за 5 мин ще свършат работа но...човек се учи. Все пак моят съединител беше за смяна така или иначе, целият. Сервизното ръководство казва, че разстоянието между планката която се намагнетизира и ролката трябва да е от 0.35 до 0.65мм. При мен вече беше 0.67мм измерена с луфтомера. Просто щях да закърпя положението за известно време.

Занесох компресора в сервиз за климатици. Хората там като го видяха и казаха, че 2 еднакви коли да дойдат, ще са с различни компресори като части ( което не е точно така ). Тук идва момента от по-горе за лагера та попитах ги изрично защо на лагера пише, че е един размер а излиза друг и ми отговориха с вдигане на раменете. Така били... Друг приятел скоро смени съединител на неговият Сивик 2.2 дизел. Той също смени съединител на компресора ( около 200лв е комплекта ), само месец след това, компресора отново не работеше. В момента са и празници и както се досещате, колата си стоеше на подпори, компоресора не работи, не знам и кога ще заработи и дали ще е той, има ли смисъл да се прави, нов китаец ли да търся и все такива въпроси ми изникват в главата.

Започнах да обмислям вариант как да си подкарам колата, защото така тръгнал този ремонт може да се проточи доста във времето. Сетих се, че има и такива коли без климатик. Прочетох, че може да се направи bypass и да се сложи ремък от кола без климатик което е и най-логичното. Събрах цялата кола, сглобих всичко и купих ремък като се дават 3 вида като размери с малки разлики - от 1285мм до 1295мм. Аз взех 7PK 1290.
10.thumb.jpg.6d470b43404f37830daf090bd7ff56ef.jpg
Зацепих новият по-къс ремък ( около 40см по-къс ) и всичко си тръгна както трябва, тихо и спокойно.


Въпросът сега е при кой да рециклирам компресора. Обадих се на Autofix, защото са хвалени във форума и могат да поръчват и алтернативни части, както и на други магазини за авточасти. Autofix могат да намерят обаче само ОЕ съединител ( 500.00лв ) което не ме устройва ценово, защото такъв афтърмаркет съединител в чужбина ( Allegro да кажем ) е 60 евро, като вероятно ще се насоча към такъв ако тук някой не ми свърши работа. Ако някой има наблюдение към сервиз за автоклиматици които си разбират от работата, знаят какво правят, имат опит и са читави, нека даде инфо за да мога да занеса компресора и да го ребилднат. Бих си сменил сам и съединителя и маслото на компресора но предпочитам да е фирма занимаваща се само с това, за да могат и после да напълнят системата и да дадат гаранция.

Редактирано от Mkilla
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...