Jump to content
wingmanz

D16v1 проблем с празния ход

Recommended Posts

Здравейте колеги, 

отскоро съм собсвеник на въпросния сивик с 1.6 мотор. Стария собственик ми е добър познат и каза че проблема е възникнал внезапно и не е вследствие на никакви интервенции. 

Колата пали и работи чудесно, и топла и студена, и на газ и на бензин (ГИ Romano монтиран в Progas). Държи прекрасен празен ход, само докато автомобила е в покой, завъртят ли се гумите дори с минимална скорост, оборотите почват да плуват от 1700 до 800, като спра също продължават да играят, едва когато отпусна спирачката се нормализират на секунда-две до нормалните за ПХ обороти. 

Какво съм предприел до момента:

 

-Проверка за теч на вакуум от колектора и всичко покрай него - не намерих нищо, не съм проверил единствено PCV клапана, но съдейки по нормалната работа когато е в покой не ми се струва че е дърпа паразитен въздух. Когато е свалена филтърната кутия, отворя дросела докрай и запуша с ръка, близо 30 секунди усещам че вакуума държи, при теч на вакуум не би било възможно.

 

-Почистване на дросел и моторчето за празен ход - нямаше кой знае колко мизерии, след почистването се наложи да бутна малко реглажния винт на дросела за да наглася оборотите. Направих и адаптацията - ресет на ЕКУто, при загрят двигател държах 3000 оборота за 5 минути, после 5 минути на празен ход. Никаква промяна. Имам съмнение, тъй като свети чека поради прекъснат подгрев на 2рата ламбда, дали адаптацията вобще се изпълнява. (Проблема е възникнал много след прекъсването, няма отношение с него) 

 

-При изключен VSS датчик на кутията, отново проблема съществува, тези дни ще пробвам с изключен АБС за да съм сигурен че ЕКУто няма откъде да чете сигнал

 

-На диагностика се вижда как ЕКУто подава колебливи сигнали на моторчето за ПХ, пропорционални с играенето на оборотите. 

 

Насочете ме накъде да продължа с разследването, утре мисля да сваля ЕГРа да видя да не би да остава отворен, но друго не ми хрумва? 

Весели празници!! 

  • Благодаря 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тоя мотор е икономичен витек и си натяга клапаните , направи първо тях .

  • Нагоре 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Фен, благодаря за мнението, знам, че не са правени никога и има лека неравномерност в работата на мотора, която отдавах на някой тампон, но по скоро може и да са клапани. 

Иначе днес оправих подгрева на сондата, вече чека не свети, адаптацията я направих наново, отново без резултат. 

Следващата стъпка ще бъде реглаж на клапаните! 

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте!

От една седмица и аз имам същия проблем с оборотите. Държи 1400 постоянно, независимо дали е топла, студена, в покой или по инерция.

Не свети чека. Не съм пипал нищо по нея откакто съм я купил (около година). Мотора е D16V1. Питането ми е, откъде да започна, при положение, че не е от клапаните? (проверени са лятото). Благодаря.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моя проблем се оправи сам 🙄

Преди 2 дни започна леко полеко да закрепва оборотите, и накрая не го правеше изобщо. Днес стана време за масло и свалих капака на клапаните и Фена се оказа прав 4 от 4 смукателни клапана на витека бяха без хлабина (не мисля че някога са регулирани). Преди реглажа мернах компресията и варираше 12 до 13, след реглажа и четирите цилиндъра заковаха 12.5

И мотора заработи много по-равномерно на празен ход.  Относно празния ход не знам какво да кажа, няма помен от проблема дори и след махане на бушона на екуто (като мерих компресията). 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В Юбико ми решиха проблема с почистване на дросела и смяна на сензора на дросела. Мотора закова на 900 об. Вече втора седмица нямам грижи. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...