Jump to content
sv-k

Има ли разлика от преден ляв колан при модел от 2003 с 3 и 5 врати

Recommended Posts

Здравейте колеги,

Имам проблем с предния ляв колан, който не се прибира (много неприятно). Реших да си купя на старо един и намерих за 30 лв, но от модел 2003 с 3 врати а моята е с 5.

Въпросът ми е дали се различават.

Ще съм много благодарен ако някой може да помогне.

Благодаря предварително!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет, колега!

 

Немога да отговоря конкретно на въпроса ти, тъй като незнам дали са еднакви коланите за двата модела. Но мога да ти предложа решение, с което нищо не губиш, а шансът коланът да започне да се прибира сам е почти 99%.

 

Та с две думи - коланът не се прибира не само заради изморения от годините механизъм, а и от това, че просто е мръсен (макар и не винаги да е видимо!). Моят беше по същия начин - не го ли прибера ръчно, никога нямаше да се прибере сам. Наистина - много досадно нещо! Решението - взимаш една кофа с вода и разтворен вътре течен сапун или прах за пране, слагаш я възможно най-близо до шофьорската седалка, издърпваш целия колан и го потапяш в кофата да се накисне хубаво. След това, на малки порции, започваш да търкаш колана с гъба и виждаш каква мръсотия започва да пада от него. Колкото по-дълго време го "переш", толкова по-добре. Накрая го накисваш в нова кофа с чиста вода, изплакваш го и след това го опъваш, за да мине около подглавника на пасажерската седалка и след това го закопчаваш за закопчалката, като идеята е да съхне изцяло изваден. Докато съхне колана (желателно е всичко това да става в топъл, слънчев ден), взимаш обезмаслител и гъбка и започваш да търкаш пластмасовата част на това, което регулира колана по височина (макара или незнам как се казва). Там обикновено се наслоява дебел слой мръсотия, която действа като спирачка на колана при прибирането му. След като изчистиш това място, го напръскваш с най-обикновен силиконов спрей и съвсем леко подсушаваш. След малко, когато коланът вече е изсъхнал, освобождаваш същия и осъзнаваш, че всъщност колана си ти е ок и се прибира съвсем свободно сам. Колкото повече изсъхва от водата, толкова по-лесно ще започва да се прибира! При мен, след тази процедура, коланът си се прибираше сам до самата продажба на колата. 

 

Та съветът ми е - опитай това нещо! Нищо не губиш, освен 1 час от времето си, а ще си спестиш пари за нов механизъм, на който ако коланът и макарата са мръсни, ефектът ще е същия както е сега... 

 

Поздрави и пиши за резултата!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей колега,
 

Благодаря за отговора! Бях се отчаял, че никой не пише.

Много полезен съвет и мисля да се възползвам от него. Аз самия тези дни стигнах до това решение докато изчетох всички форуми и изгледах една камара клипчета в youtube.

Сега след, като имам толкова подробно обяснено как да изпера коланите ще тествам със сигурност.

 

Поздрави, още веднъж благодаря и със сигурност ще пиша какъв е резултата.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...