Jump to content
Guest lookcho

коефициенти на съпротивление

Recommended Posts

Guest lookcho

търсих такива работи доста време за да си обясня разхода на колата ми и открих неколко неща :D1: кончертото според един единствен сайт има Квс=0,362: http://www.mayfco.com/tbls.htm - тук има коефициентите на доста други коли :blink: , но не съм убеден че написаните челни площи са вярни ! Но поне доста приличат на такива :D3: направих малко таблички за смятане да съпротивление ,максимална скорост и скорости при различни предавки4: открих ,че заводските предписания са малко песимистични и включват насрещен вятър и голям наклон за качване ае ако свърши работа чудесно :D

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest 1net

аз челната площ си я смятах грубо по данни в сървис менюала на ЦРХ :)може би най-точно ще е да си направиш фронтална снимка, да очертаеш контурите и да ги принтнеш на милиметрова хартия... и после по коефициентче :beer:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Antony

Интересно е че мойта 5Г е някъде посредата на калсацията, въпреки че изглежда доста аеродинамична. Предполагам че е заради влошената аеродинамика в задната част на купето. :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest lookcho

ами то природата е измислила най аеродинамичната форма и ние няма защо да се съмняваме - Капка ;) ... е аз не съм видял капка да се движи добре наопаки ... проблема е ,че когато кола със срязана задница(хеч) се движи ... зад задницата й се получава подналягане ,което като не може да се запълни достатъчно бързо със атмосферен въздух , дърпа колата назад ...между другото голяма част от аеродинамичната грозота на една кола се получава под нея ,но никой не гледа там за да отстрани проблема .. аз даже съм си мислил да опъна една кора(тенекия или пластмаса) която да изглади колата отдолу - мисля че ще дръпне многоП.П. вчера смятах доста неща , но едно ме изуми .... ако тая графика на специфичния разход на б16а е вярна и коефициентите в този сайт са верни... се получава че CRX с б16 ще има оптимален разход при 130км/ч от около 5.7л/100 ?

Редактирано от lookcho

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Magnum

П.П. вчера смятах доста неща , но едно ме изуми .... ако тая графика на специфичния разход на б16а е вярна и коефициентите в този сайт са верни... се получава че CRX с б16 ще има оптимален разход при 130км/ч от около 5.7л/100 ?

пак казвам, че графиката за специфичния разход е при пълна газпри частична газ (както е на 130) графиката е друга, изкачва се доста стръмно към високите оборотипри минимална газ на високи обороти колата прави точно 0 коня. а гори бензинтова е ситуацията, когато на празен ход дадеш малко газ, колкото да задържиш някакви обороти.в началото двигателя се ускорява, тоест произвежда някаква (излишна) мощност. но достига до някакви обороти, при които вътрешното му съпротивление се изравнява с продуцирана мощност, и задържа тези обороти. тоест излишната мощност (продуцираната минус вътрешното съпротивление) е 0а това гориво, което изразходваш да си държиш колата на 6000 оборота, може да е достатъчно да поддържаш 20-30 км/ч на 3та предавкап.п. сега видях, че пишеш 'оптимален' а не 'минимален' разход. според мен в този разход от 5.7/100 не се включват съпротивлението на движещите се части, съпротивлението на гумите с пътя. и 'pumping losess' загубите при помпене, които вкарва дросела.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest lookcho

да това е нещото което не мога да намеря никъде .. коефициент на съпротивление при търкаляне за поне някои гуми на пазара ,но там слагам едни 10КВ при скорост 200КМ/ч и от там надолунамалям линейно , но дали е вярно не знам :P и нямам от де да разбера ...

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest r2d2

да това е нещото което не мога да намеря никъде .. коефициент на съпротивление при търкаляне за поне някои гуми на пазара ,но там слагам едни 10КВ при скорост 200КМ/ч и от там надолунамалям линейно , но дали е вярно не знам :huh: и нямам от де да разбера ...

Ако иска6 да ми поща да ти пратя едно файлче на ексел със сметки за Б16А двигател.Със съпр. на търкаляне, въздух и т.н. За Cx съм писъл намерки тъй като неможах да го намеря. Но ако променя6 стойностите то си променя и графиките.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest lookcho

да това е нещото което не мога да намеря никъде .. коефициент на съпротивление при търкаляне за поне някои гуми на пазара ,но там слагам едни 10КВ при скорост 200КМ/ч и от там надолунамалям линейно , но дали е вярно не знам :huh: и нямам от де да разбера ...

Ако иска6 да ми поща да ти пратя едно файлче на ексел със сметки за Б16А двигател.Със съпр. на търкаляне, въздух и т.н. За Cx съм писъл намерки тъй като неможах да го намеря. Но ако променя6 стойностите то си променя и графиките.
ами пощата ми я има в профила , но lookcho@gmail.com ... а иначе аз съм направил подобно нещо ,но не е завършено защото нямам графики на момента , маса и коефициент на триене при търкаляне ...

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...