J's Racing BB8 49 #1 Публикувано 20 Октомври, 2013 Здравейте!Сложил съм си диодна лента в таблото но проблема е,че свети прекалено силно пробвах варианти да намаля светлината но не свети равномерно,за това искам да сложа потенциометър но не знам какъв.Четох в една тема че от англичанките не ставал защото трябва да е за диоди?Ходих в няколко магазина и ми казаха да им кажа стойностите на лентата да ама аз не ги знам а и на лентата не ги пише.Имам един адаптер който се включва в контакта и чрез него пускам лентата да свети(вместо да я пробвам в колата)и от там мога да реглурам волтажа,като го направя на 2-3 волта свети добре и не заслепява това искам да го намаля до 2-3 волта ? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
kokodaf 266 #2 Отговорено 20 Октомври, 2013 Закон на Ом-U=I.R U-напрежение,Волт I-ток,Ампер R-съпротивление,Ом Мощност P=U.I,където P е мощността,Ват Съпротивление се смята така R=(U-Ud)/I U-напрежението на източника Ud-напрежението върху диода I-консумирания ток,ако са няколко в паралел се събира тока им. Това е графика на динамичната промяна на съпротивлението на светодиод - за това обикновенно се ползва потенциометър с ориентировъчна стойност 1500 ома и мощност поне колкото лентата - мощна лента е 14 вата на метър или малко над 1 ампер. На всеки 3 диода в лентата има последователно по 700 ома резистор . Характерно за всички светодиоди е , че не се регулират по напрежение , а по ТОК. Ето и едно линкче от форум - http://hardwarebg.co...%BD%D0%B8%D0%B5 със сметки по темата - около 15 странички .. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
takenaka 0 #3 Отговорено 23 Ноември, 2013 Колега,отиваш в магазин за ел. материяли и си взимачш потенциометър 1К с три крачета(един киоом)Гледай да е малък по размер,щото могат да ти дадът някой туч да се чудиш каде да го прикриваш!На първите две крачета правиш мост(погледнато откъм врътката) и захващаш захранващият кабел(в случая +12В.)кабела от третото краче ти е захранващия кабел за диодната лента,така ще можеш да си регулираш светлината без проблем......;)/>дано съм бил полезен.......:D/> Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
takenaka 0 #4 Отговорено 23 Ноември, 2013 Да добавя колега че съм писал по твоя проблем,в твоя тема за диодната лента в таблото................ Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
2032mw 2 #5 Отговорено 23 Ноември, 2013 Най-лесния и елементарен начин димер с дистанционно аз съм така Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове