Jump to content
Guest didodido

газова уредба, за и против

Recommended Posts

Guest didodido

здравейте с тези европейски цени на бензина започнх да се замислям за газова уредба, но моторчето ми е леко странно Д15З3 (става въпрос за англичанка 1.5 ВТЕК-Е) та за това се колебая. Наистина мотора е доста икономичен но все пак не върви без бензин, притесняваме ВТЕК-а и да не си докарам повече неприятости отколкото ползи. за това ако имате някакви впечатления и опит по този въпрос ще се радвам да ги споделите :thumbs1:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest slus4o

здравейте

с тези европейски цени на бензина започнх да се замислям за газова уредба, но моторчето ми е леко странно Д15З3 (става въпрос за англичанка 1.5 ВТЕК-Е) та за това се колебая. Наистина мотора е доста икономичен но все пак не върви без бензин, притесняваме ВТЕК-а и да не си докарам повече неприятости отколкото ползи.

за това ако имате някакви впечатления и опит по този въпрос ще се радвам да ги споделите :thumbs1:

Братле, на твое място въобще не бих си и помислил, чули по новините колко ще

стане ГАЗ-та след новия договор с гейовете от Овъргаз или там както им викат

Като сложиш 20-30 стотинки върху газовата-цена на 10 000 км за разходи

(свещи,масла,филтри,АГУ-цена) и какво се получава едното равеннство, както се пее

в една песен "...Аре нема нужда..." има една Българска поговорка "...По-добре познато

зло отколкото непознато Добро..."

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest tiholov

Незнам но все си мисля, че газта която се продава по бензиностанциите е руска, но идва от Нефтохима ;) и тя се получава от петролни продукти, а не е тази природната която се договаря с Газпром. То сега раликата между газта и бензина се увеличава и ще продължава да разсте. У нас акциза за газта е с 30% по-висок от европейските страни и сигурно ще се нормализира, но в наща любима страна всичко се вдига и нищо не спада(пример с бензина преди 1ви и след това 12ст.). Брат ми ходи по Европа лятото и каза, че там газта е на същата цена като тук, но бензина е по- скъп. Моя съвет е ако караш много има смисъл да си сложиш (стига да ти го позволява колата) и да ти се разделя с обем от багажника. Аз лично карам втора Хонда на газ и съм много доволен. Но да знаеш най-важното на газовата уредба е това как е монтирана, ако монтажа е изпълнен професионално има само смяна на филтри и много каране :) . Незнам при другите колеги как е но при мен като превключа на газ двигателя работи много по- добре. Дано съм бил полезен и успех в избора :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Ironstone

Тука има тотално объркване...Аз работя в Овергаз (не Овъргаз) и може да коментирам по въпроса...

Братле, на твое място въобще не бих си и помислил, чули по новините колко ще

стане ГАЗ-та след новия договор с гейовете от Овъргаз или там както им викат

Новия договор за внос на природен газ (метан) е с Газпром (от Русия), не с Овергаз. Овергаз няма нищо общо с автомобилните горива, било то метан или пропан бутан. Всички метан станции се захранват от националната мрежа на Булгаргаз, не от дистрибуционната на Овергаз. Овъргаз е в схемата на вноса на метан, но договорните отношения за цени и количества са между българската държава и Газпром (сиреч Русия).

Незнам но все си мисля, че газта която се продава по бензиностанциите е руска, но идва от Нефтохима biggrin.gif и тя се получава от петролни продукти, а не е тази природната която се договаря с Газпром.

Да поясня - какво се разбира под газова уредба в случая, на метан или на пропан бутан? Защото колегите коментират двете горива в двата отговора и става каша. В случая колега ти говориш за пропан бутана, известен в България като газ(та) или битова газ. Реално пропан бутана като естествен продукт не е газ, а е дериват/субпродукт на петрола. Затова и говорим за Нефтохим. Договорът с Газпром и новите по-високи цени на природния газ (метан) нямат нищо общо с Нефтохим и петролната индустрия като изключим, че в договора за внос от Русия формулата на ценообразуването по схемата take or pay (дългосрочен договор за доставка при която страната купувач плаща дори и да не усвои заявените количества) включва и промените на цените на петрола, петролните продукти и другите горива.

Цените на метана за автомобили ще се вдигнат поради увеличаване на цените според новия договор с Газпром. До момента цените на метана за България бяха по-ниски от актуалните пазарни цени на международните пазари и сега Газпром ни изви ръцете по-рано от края на стария договор. Защо стана възможно това? Две основни причини 1) Газпром е монополист и основен доставчик на природен газ за България, а политическата ни класа за десет години не направи нищо по въпроса за намаляне на тази зависимост и 2) Според стария договор take or pay (нормална схема за всички дългосрочни договори по света) страната купувач е длъжна да плати всички количества, които е заявила в договора независимо дали ги усвоява или не; по тази точка България дължи около 6 милиарда долара на Русия, защото годишно потребяваме около 3 милиарда кубични метра газ, а сме заявили по времето на Бакърджиев много повече.

Цените на пропан бутана ще се вдигнат най-вероятно заради новите акцизи на горивата (петрола), защото както казах той е дериват от суровия петрол. Сиреч покачването на пропан бутана няма нищо общо с договора с Газпром, а е по-скоро следствие от политиката на българското правителство.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest da6kata
за мен лично е грях на спортистка се едно да и отрежеш краката това ша стане ако на хондето сложиш газ, но това е лично мнение

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest lookcho

за мен лично е грях на спортистка се едно да и отрежеш краката това ша стане ако на хондето сложиш газ, но това е лично мнение

дашката, извинявай ... не знам ти колко караш колата си , но ако става дума за 400км градско на месец и аз не бих карал на газ ...

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...