Jump to content
Guest ASRacing

Не си правете застраховка Гражданска Отговорност

Recommended Posts

Guest ASRacing

Да споделя едни мои вече три годишни терзания.

Действието се развива преди 3 години, в един слънчев ден. Та аз реших да се повозя на мойта моторетка Yamaha R1 по улиците. И след 10 минутно спокойно каране спазващ ограниченията за скоростта (което иначе рядко се случва), на един от булевардите, забелязвам един автомобил Москвич 408 който се движи срещу мен, да се престроява така, че да завие пред мен, в този момент аз се замислих дали този човек ме вижда, но тъй като тои спря аз не върнах газта, и в един момент в който аз наближих на около 3 метра въпросния човек даде газ на Москвича и реши, че може да мине пред мен..... и последва един челен удар в неговия преден калник и летеж 5-6 метра с превъртане в въздуха и падане по гръб.... Отървах се само с шчупване на ръката и доста синини, като аз бях без предпазно облекло.

Та след това се започнаха едни безкрайни дела: първо държавата трябваше да осъди виновния и чак след това аз трябваше да си предява претенцийте към него.

Този човек се оказа,че има застраховка Гражданска отговорност (ГО) в ДЗИ която е валидна към момента на ПТП-то. И от ДЗИ дойдоха да направят оглед описаха щетите, а аз отидох в представителството на Ямаха и си взех проформа фактура за стойността на резервните части който те бяха изброили.

И след около година водене на дела, аз успях да осъдя виновния, като през това време той бе призовал ДЗИ като помощна страна.

След като делото приключи, аз си взех от съда изпълнителен лист въз основа на който трябваше да ми бъде изплатена сума от около 20 000лв.

Но след около 1 годишно размотаване от страна на ДЗИ, аз все още не мога да си взема парите, който са ми присъдени от българския съд.

И след консултиране с "вещи" адвокати се стигна до там,че аз мога да получа от ДЗИ само половината от тази сума, а разликата трябва да плати виновния пенсионер който си има сключена застраховка която покрива имуществени щети от 200 000лв.(сумата цитирам по памет) :)

Та извода е, че си сключвате застраховка ГО в ДЗИ и евентуално при едно ПТП без да сте употребили алкохол се налага да доплащате.

пп.А ако без да искате нацелите някой автомобил за 1 000 000 лева ,какво става тогава :D

Редактирано от ASRacing

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Майната

за голямо съжаление при всички застрахователи се наблюдава този проблем ;) просто отказват да платят...........и въри ги съди с години:) Те си имат щатни адвокати, които вместо да скучаят се опитват да заработят някой лев за дружеството, разходите по делата са жълти стотинки за тях, времето също се точи и работи в тяхна полза, а всичко останало си е НАШ ПРОБЛЕМ :D

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest PoweRG

Тук има някой факт, който не цитираш! Не че съм фен на ДЗИ, но и те са си прави че трябва да си вземат парите от застрахования, защото той реално нарочно и виновно е причинил ПТП. Това е все едно да се качиш пиян да караш или да излезеш в Германия с лимитирана ГО за България - ами тогава ще си носиш последствията и застрахователя ще те съди, защото ако не е и така то тогава какво означава това ? Аз ще си направя застраховка за 65 лв и ще почна да изтребвам народа по улиците нарочно. Е трябва да има някакви правила. Но да се върнем на твоят проблем. Поне според мен това нещо е уредено в закона, но поради по-старата давност на случая КЗ не може да се приложи в твоя случай ( отново казвам че това е лично мнение ) и съответно ДЗИ го използват.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest tiholov

Тук има някой факт, който не цитираш! Не че съм фен на ДЗИ, но и те са си прави че трябва да си вземат парите от застрахования, защото той реално нарочно и виновно е причинил ПТП. Това е все едно да се качиш пиян да караш или да излезеш в Германия с лимитирана ГО за България - ами тогава ще си носиш последствията и застрахователя ще те съди, защото ако не е и така то тогава какво означава това ? Аз ще си направя застраховка за 65 лв и ще почна да изтребвам народа по улиците нарочно. Е трябва да има някакви правила. Но да се върнем на твоят проблем. Поне според мен това нещо е уредено в закона, но поради по-старата давност на случая КЗ не може да се приложи в твоя случай ( отново казвам че това е лично мнение ) и съответно ДЗИ го използват.

Според мен изобщо не си прав, то ако е така за какво им ги даваме тези пари нали това е застраховка която гарантира, че при ПТП потърпевшия ще бъде обезщитен от застраховката на виновния. При сключването на застраховката има доста големи лимити за имуществени и неимуществени щети и при инцидент застрахователя е длъжен да покрие щетите до тези суми, а ако щетите са над тях виновния ги възстановява. Това че застраховате ли се правят на луди е друг въпрос. А относно това да ходиш и да правиш поразии, виновния винаги носи наказателна отговорност по Закона за движение по пътищата и бива доста наказван, дори и с малка вина. Та ако си решил просто така да си пишеш ОК, но си има закони и правила които трябва да се спазват ОТ ВСИЧКИ. Пожелавам на всички колеги никога да не се оказват от която и да е от старните в ПТП. Успех :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest PoweRG

Тук има някой факт, който не цитираш! Не че съм фен на ДЗИ, но и те са си прави че трябва да си вземат парите от застрахования, защото той реално нарочно и виновно е причинил ПТП. Това е все едно да се качиш пиян да караш или да излезеш в Германия с лимитирана ГО за България - ами тогава ще си носиш последствията и застрахователя ще те съди, защото ако не е и така то тогава какво означава това ? Аз ще си направя застраховка за 65 лв и ще почна да изтребвам народа по улиците нарочно. Е трябва да има някакви правила.

Но да се върнем на твоят проблем. Поне според мен това нещо е уредено в закона, но поради по-старата давност на случая КЗ не може да се приложи в твоя случай ( отново казвам че това е лично мнение ) и съответно ДЗИ го използват.

Според мен изобщо не си прав, то ако е така за какво им ги даваме тези пари нали това е застраховка която гарантира, че при ПТП потърпевшия ще бъде обезщитен от застраховката на виновния. При сключването на застраховката има доста големи лимити за имуществени и неимуществени щети и при инцидент застрахователя е длъжен да покрие щетите до тези суми, а ако щетите са над тях виновния ги възстановява. Това че застраховате ли се правят на луди е друг въпрос. А относно това да ходиш и да правиш поразии, виновния винаги носи наказателна отговорност по Закона за движение по пътищата и бива доста наказван, дори и с малка вина. Та ако си решил просто така да си пишеш ОК, но си има закони и правила които трябва да се спазват ОТ ВСИЧКИ.

Пожелавам на всички колеги никога да не се оказват от която и да е от старните в ПТП. Успех :)

Какво значи длъжен ? Какво значи гарантира ? Застраховката се прави срещу СЛУЧАЙНИ събития и последиците от тях. Много е лесно да се каже - ТЕ ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ ЩЕ НОСЯТ ОТГОВОРНОСТ, така ти е по лесно нали, но в случая за случайно събитие ли говорим ?

Пряк иск

Чл. 226. (1) Увреденият, спрямо който застрахованият е отговорен, има право да иска обезщетението пряко от застрахователя.

(2) Застрахователят може да прави възраженията, които произтичат от договора и от гражданската отговорност на застрахования, с изключение на възраженията по чл. 207, ал. 3 и 4 и чл. 224, ал. 1. Когато застраховката „Гражданска отговорност” е задължителна по закон, застрахователят не може да прави и възраженията за самоучастие на застрахования.

(3) По застраховка „Гражданска отговорност”, която е задължителна, застрахователят отговаря спрямо увредения и когато застрахованият го е увредил умишлено.

Регресен иск

Чл. 227. Застрахователят има право на регресен иск срещу застрахования:

1. за всичко платено на увредения - в случаите по чл. 226, ал. 3;

2. за платените лихви за забава, съответстващи на периода от датата на настъпване на застрахователното събитие до датата на съобщаване на обстоятелствата по чл. 224, ал. 1 от застрахованото лице или до датата на предявяване на прекия иск по чл. 226, ал. 1, освен ако застрахованото лице не е изпълнило задълженията си по причини, които не могат да му се вменят във вина;

3. за размера на договореното самоучастие в случаите по чл. 226, ал. 2, изречение второ.

Ето ти го закона. Ако искаш и линк ще ти дам, но отново казвам, че събитието е преди влизането на закона в сила и това е/ще бъде използвано от адвокатите.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest tiholov

А на тях им лесно да вземат 120 лв. нали? Умножи го по броя ППС и си представи за какви суми става въпрос. И после да ги жаля не мисля, че някой трябва да има угризения когато са му нанесени щети и още милион затруднения да си възстанови собственоста във вида преди ПТП (а те да те спъват до последно и да трупат капитали на твой гръб), при това човека който си е платил ГО, ще има да си покрива свойте щети (ако няма каско) и глоби за своя сметка, пък и да им дава още пари за да не обедне е застрахователната компания. Но най- добре е всеки да си прави каско и като се наложи и има щети да си отиде при неговия застраховател, а те после си се оправят с тези където е ГО.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest chavdu

...закона е предивил застрахователя да се предпази ... от застрахователни злоупотреби ... това се има предвид ... ти нали не твърдиш ... че някой би ударил пешеходец нарочно :stupid: много ясно ... че със застраховка от 65лв ,трябва да ми покрият каквато и щета да съм направил ! това е идеята на застраховката ГО и затова е задължителна за всички .. да съберем от всички по малко ... за да могат да се изплатят щети , дори и когато , виновника няма финансовата възможност , да го направи... т'ва е положението ... социализъм :newbie:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest ASRacing

Колеги, да не ви се случва, да си имате взаимоотношения с тази бивша комунистическа структура ДЗИ, и да не ви разказвам корупцията на какво ниво е, как се застраховат ударени автомобили с цел облагодетелстване на лица в тази структура и колко пъти са ми предлагани сделки на четири очи с цел да ми ПОМОГНАТ да намеря правилния път.

пп. Моя съвет е по никакъв начин да не си имате взимане-даване с ДЗИ

Редактирано от ASRacing

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest ZERO

Колеги, да не ви се случва, да си имате взаимоотношения с тази бивша комунистическа структура ДЗИ, и да не ви разказвам корупцията на какво ниво е, как се застраховат ударени автомобили с цел облагодетелстване на лица в тази структура и колко пъти са ми предлагани сделки на четири очи с цел да ми ПОМОГНАТ да намеря правилния път.

аз съм доволен от дзи-то - за трета година ще направя гражданска и каско при тях :stupid:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest darius

Подкрепям с две ръце....С риск да се повторя(описах веднъж случката) и на мен не ми платиха,щото ония беше избягал....И един колега като мене беше осъдил причинилия ПТП,но нищо не взе.....Прав е колегата за дзи и се пазете..... :thumbs1:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Demon

.......аз съм доволен от дзи-то - за трета година ще направя гражданска и каско при тях :thumbs1:.......

Наложило ли ти се е да ги ползваш по ГО до сега?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest 159

.......аз съм доволен от дзи-то - за трета година ще направя гражданска и каско при тях :rolleyes:.......

Наложило ли ти се е да ги ползваш по ГО до сега?
те всички са така повярвай ми ! пари вземат за застраховка а когато тярбва да дават бягат....

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...