Guest iXi #1 Публикувано 5 Октомври, 2006 Колеги, пиша от името на SURR3A1 тъй като той е в германия и не му се отваря форума...Та момчето има нужда от фирма която е регистрирана по ДДС, иска да си купи лаптоп и да си върне ддс-то.Ако някой има идея или може да помогне. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Guest Hronos #2 Отговорено 5 Октомври, 2006 Не му трябва фирма а магазин който има стикер "Tax Free",пази си касовата бележка и на излизане от Европейския съюз на последната граница я представя.Митничара трябва да му я подпечата с печат и да му каже от каде може да си вземе парите.Няма никакво значение дали стоката е на фирма или частно лице. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Guest surr3a1 #3 Отговорено 5 Октомври, 2006 успях да се логна....Хронос: лаптопа ще се купи от България... затова ми трябва фирма в България която да може да ми върне ДДС. Щото цената литва до тавана .Благодаря! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Guest Magnum #4 Отговорено 5 Октомври, 2006 ей това не го разбрах ... тук цените са поне 15% по-високи Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Guest surr3a1 #5 Отговорено 5 Октомври, 2006 ами да кажем, че не мога да намеря тук. нямам никаква представа от града и нямам идея къде да го търся тоя лаптоп. а за цените не съм толкова сигурен... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Guest Tino #6 Отговорено 5 Октомври, 2006 ами да кажем, че не мога да намеря тук. нямам никаква представа от града и нямам идея къде да го търся тоя лаптоп. а за цените не съм толкова сигурен...Аз мога да ти помогна , но не знам как стоят нещата точно , това ДДС как ще ти го върнат ??? защото може да искат банкова ДДС сметка на фирмата и там да върнат парите , а не в брой така , че разучи това + това ако това връщане става на граница-та , ти няма да имаш пълномощно което да ти позволи такава процедура , а за да се изкара на фирмата / примерно на мен / не знам какви документи трябват разучи и пиши Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Guest mastorpetko #7 Отговорено 6 Октомври, 2006 (Редактирано) дефакто ДДС-то не се връща (буквално), а се приспада от дължимото към държавата. Всяка фирма, която е на печалба, демек купила е Х стоки примерно за 1000 лева без ДДС и ги е продала за 1100 лева без ДДС има печалба 100 лева. На тези 100 лева в края на данъчния период внася 20% ДДС в държавния бюджет. Обаче ако фирмата е имала разход през този период (купила си е тегника за 1100 лев без ДДС) на практика няма да внася тези 20% от 100-те лева печалба, защото ги е похарчила ...С по-прости думи казано, голяма част от фирмите регистрирани по ДДС не внасят кой знае какви суми в бюджета и реално ще е трудно някой да ти купи ноутбука на негово име и да ти върне тези 20%. Единствения вариант е фирмата да внася всеки месец сравнително големи суми (2-3-4 хиляди лева на месец ДДС) - тогава вместо да внесе 3000 лева примерно, ще внесе 3000 минус ДДС-то на лаптопа, а самото ДДС ще ти го даде в брой. Редактирано 6 Октомври, 2006 от mastorpetko Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Guest Tino #8 Отговорено 6 Октомври, 2006 (Редактирано) дефакто ДДС-то не се връща (буквално), а се приспада от дължимото към държавата. Всяка фирма, която е на печалба, демек купила е Х стоки примерно за 1000 лева без ДДС и ги е продала за 1100 лева без ДДС има печалба 100 лева. На тези 100 лева в края на данъчния период внася 20% ДДС в държавния бюджет. Обаче ако фирмата е имала разход през този период (купила си е тегника за 1100 лев без ДДС) на практика няма да внася тези 20% от 100-те лева печалба, защото ги е похарчила ...С по-прости думи казано, голяма част от фирмите регистрирани по ДДС не внасят кой знае какви суми в бюджета и реално ще е трудно някой да ти купи ноутбука на негово име и да ти върне тези 20%. Единствения вариант е фирмата да внася всеки месец сравнително големи суми (2-3-4 хиляди лева на месец ДДС) - тогава вместо да внесе 3000 лева примерно, ще внесе 3000 минус ДДС-то на лаптопа, а самото ДДС ще ти го даде в брой.Да системата е перфектна , но не и за фирмитите , а от там и купувачите Това и аз му обяснявах на лични , че в България не съществува стока , която като си я купиш да не и платиш ДДС-то , т.е. тя съществува , но ако е вкарана нелегално в страната без да се обмитява или е произведена в страната Така че знайте , че като ви кажат една цена и искате фактура и те ви казват , че трябва да платите ддс-то за да ви напишат , просто ви сумират още едно ДДС за да може на края на месеца вместо да изкарат 20% ддс от печалбата и да го внесат в държавата си го взимат отново от вас = 40% ДДС за обикновенния купувач Редактирано 6 Октомври, 2006 от Tino Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Guest Pepe #9 Отговорено 6 Октомври, 2006 (Редактирано) Това, което си го замислил може да стане, но трябва и двете фирими да са регистрирани по ДДС и да платиш по банков път цената на стоката без ДДС. Редактирано 6 Октомври, 2006 от Pepe Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Guest mastorpetko #10 Отговорено 6 Октомври, 2006 да платиш по банков път цената на стоката без ДДС.Все бях чувал варианти, но този "утрепа коча с мотиката" - Има фактура - има ДДС и се плаща Няма такъв вариант да платиш само стоката без ДДС То не че неможе, но никой няма да ти даде стоката ако не платиш и двете предварително Казах по-горе какъв е варианта, освен че трябва фирма регистрирана по ДДС, която да купи нотбука, същата тази фирма трябва да има да внася ДДС в бюджета и така ще си приспадне ДДС-то на нотбука от дължимото ДДС към държавата и ще го даде кеш на колегата, който дефакто ще плати компа. Далаверата за фирмата е, че ще има основно средство, което ще й се амортизира 2 години (по 50% на година разход) и реално няма да загуби нищо. Обаче повтарям, че за да стане тази врътка, фирмата трябва да има да внася ДДС иначе никой няма да се навие на подобно нещо. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Guest surr3a1 #11 Отговорено 7 Октомври, 2006 хм. вече съм в БГ.Това последното казано горе долу го имах предвид от самото начало.Т.е. фирма която внася ДДС да и се приспадне... но като гледам никой не може да помогне и ще трябва да го зема големия ама какво да се прави.Благодаря на отзовалите се Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Guest Tino #12 Отговорено 7 Октомври, 2006 хм. вече съм в БГ.Това последното казано горе долу го имах предвид от самото начало.Т.е. фирма която внася ДДС да и се приспадне... но като гледам никой не може да помогне и ще трябва да го зема големия ама какво да се прави.Благодаря на отзовалите се Кажи за кво ДДС говориш все пак Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Guest surr3a1 #13 Отговорено 9 Октомври, 2006 (Редактирано) Гледай сега...Примерно ти имаш фирма която внася ДДС всеки месец. Имаш да внесеш ДДС в/у 5000лв печалба.Купуваш лаптопа за 2500лв и така вече твоята пе4алба е 2500лв в/у която да внасяш вече ДДС.От тук внасяш ДДС в/у 2500 а другата част от ДДС ми го даваш на мен, защото иначе си щял да го дадеш на държавата.И така не губиш нищо, а аз си вземам ДДС дето съм платил.Горе-долу това е принципа. Но трябва затова фирмата да са ти познати приятели да ти направят услугата, защото тяхната печалба е никаква, но пък и загубата е никаква.Просто ДДС идва при мен вместо в държавата... тва е. Редактирано 9 Октомври, 2006 от surr3a1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Guest Hronos #14 Отговорено 9 Октомври, 2006 Намери си счетоводна къща,те ще те светнат какво може и какво не и срещу колко пари. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Guest Patrik #15 Отговорено 10 Октомври, 2006 ако те устройва 10 % тоест половината ДДС мога да ти дам един телефон да звъннеш съвсем между другото всички които правят тази услуга си взимат такава комисионна, освен ако не ти е познат шефа на фирмата Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове