Jump to content
Guest Ceko

Въпросче за гуми и джанти

Recommended Posts

Guest Ceko

Малко извинения за по напредналите с материала колеги, ама трябва да се учим :lol:По същество: хондьо е с д15б2 двигател и сега е с гуми 195/50 15ки. Ама ми трябва основно за работка и бръмкам постоянно, та нещо с тези гуми почна да потраква и поскърцва тук там в следствие на хубавите ни пътища, пък и отделно е на метан и общо взето няма особено голяма мощност. Обаче лошото е, че 2 години вече я карам с такъв размер гуми, и съответно свикнах с тях. Не съм състезател, но по завоите привикнах да не намалям особено много, щото колата е стабилна и и се радвам. Обаче ако сложа 185/60 14ки ми се струва, че ще стане като лодка... Затова реших 185/55 14. Направих си разни сметки и предположения, и моля, ако са много грешни, да ме поправите:1. Като посметнах малко, излезе че гума:195/50 15" е с височина 97,5 мм, заедно с джантата е 576,00 мм185/55 14"е с височина 101,75 мм, заедно с джантата е 559,10 ммОт тук излиза, че самата гума 185/55 е по-висока от 195/50 и съответно ще вози по-меко колата, като същевременно цялата кола ще стане по-ниска с 17мм.2. Ако сложа 14ки ще стане малко по-пъргава предполагам (?).3. Би трябвало и разхода да падне малко, щото 185 са по-тънки, но това не ме вълнува толкова.4. С по-тесни гуми ще спира ли по-лошо, т.е. понеже няма абс по-лесно ли ще блокират колелата при по-сериозно спиране? Ясно ми е, че основно това зависи от шофьора, но принципно ме интересува.Ами това е, благодаря на който има нерви да отговори :D

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest NCN

Ако не си посещавал това погледниго, мисля че ще получиш нужните отговориСПРАВКА

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest stonez

Лично за мен, отговора и на 4- те вьпроса е - ДА!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Honda-Z

Ще стане по-пъргава, защото веднъж новите гуми са по-тесни, и втори път са с по-малък периметър. Поради същата причина обаче смятам, че разхода няма да се промени особено. Въпреки всичко ти препоръчвам да си вземеш 185/60 R14 с борд.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Dominic
Отговорено (Редактирано)

1. Като посметнах малко, излезе че гума:

195/50 15" е с височина 97,5 мм, заедно с джантата е 576,00 мм

185/55 14"е с височина 101,75 мм, заедно с джантата е 559,10 мм

2. Ако сложа 14ки ще стане малко по-пъргава предполагам (?).

3. Би трябвало и разхода да падне малко, щото 185 са по-тънки, но това не ме вълнува толкова.

4. С по-тесни гуми ще спира ли по-лошо, т.е. понеже няма абс по-лесно ли ще блокират колелата при по-сериозно спиране? Ясно ми е, че основно това зависи от шофьора, но принципно ме интересува.

<{POST_SNAPBACK}>

Колегата NCN е дал хубав линк. Точно щях да ти пиша за него - от там виждаш точно разликата в посочените от теб размери. 14ките ще са по-малки ако са на 55 а не на 60 :)

С две думи. Преди бях на 185/60/14, а сега от половин година съм на 195.50.15.

1. Разлика в разход на гориво - няма.

2. Стабилност във завоите - има лека разлика, но не голяма.

3. Че друса повече - друса

4. Не съм карал с 15ките през зимата, но с 14ките-всесезонни вредщейн нямах проблеми.

5. 185.60.15 - нямат нужда от борд - влизал съм в 3 сериозни дупки за 2 години - гумите са перфектни, дори джантите не са одраскани.

6. Колкото до спирането - разлика в метри не мога да ти кажа, но между 195 и 185 разликата не е толкова голяма, за да се плъзгаш повече.

Надявам се, че съм бил полезен. :)

Редактирано от Dominic

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Ceko

Благодаря на всички за съветите. Обаче не мога да разбера аз ли нещо бъркам или... Погледнах на сайта за размерите и от там дават следното:195/50 15 имат диаметър 576мм185/55 14 имат диаметър 559ммот тук си правя извода, че колата ще стане 17мм по ниска, но50 % от 195 прави височина на гумата 97,5мм, докато55 % от 185 прави височина на гумата 101,75мм, от където следва въпреки, че гумата има по-малък диаметър, самата височина е по-голяма и би трябвало да вози по-добре. В грешка ли съм или?На тази страничка точно до калкулатора в ляво има флашче с обяснения - точно по него ги правя тези сметки.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest ASUSfen

Благодаря на всички за съветите. Обаче не мога да разбера аз ли нещо бъркам или...

Погледнах на сайта за размерите и от там дават следното:

195/50 15 имат диаметър 576мм

185/55 14 имат диаметър 559мм

от тук си правя извода, че колата ще стане 17мм по ниска, но

50 % от 195 прави височина на гумата 97,5мм, докато

55 % от 185 прави височина на гумата 101,75мм,

от където следва въпреки, че гумата има по-малък диаметър, самата височина е по-голяма и би трябвало да вози по-добре. В грешка ли съм или?

На тази страничка точно до калкулатора в ляво има флашче с обяснения - точно по него ги правя тези сметки.

<{POST_SNAPBACK}>

Принципно си прав , само с уточнението че колата няма да падне със 17мм ,а с 8,5

А моето предложение е 185/60/14 , които са с 2мм по-големи от 195/50/15

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Maina 6th gen

185/60/14 това е идеалният размер - останалото е гъзария, а тя изисква своите жертви :shock:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Dominic
Отговорено (Редактирано)

50 % от 195 прави височина на гумата 97,5мм, докато

55 % от 185 прави височина на гумата 101,75мм,

<{POST_SNAPBACK}>

Нека сметнем заедно:

1. Профилът на гумата е:

50% от 195мм = 97.50мм

55% от 185мм = 101.75мм

2. Размерът на цолове в милиметри:

15" в милиметри: 15 х 25.4 = 381.00мм (1цол = 25.4мм)

14" в милиметри: 14 х 25.4 = 355.60мм

3. Прибавяме двата профила на гумата (горен и долен, който е стъпил на земята) заедно с диаметъра на джантата(т.е. цоловете) за да получим цялостния диаметър на гумата+джантата:

195/50/15 = 97.50мм х 2 + 381.00мм = 576.00мм

185/55/14 = 101.75мм х 2 + 355.60мм = 559.10мм

:shock:

П.П. Прав си! Колата ще клекне със 16.90мм

Редактирано от Dominic

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest roadracer

185/60/14 това е идеалният размер - останалото е гъзария, а тя изисква своите жертви :shock:

<{POST_SNAPBACK}>

....Пак позна...как ги правиш тия работи ве Майна... :shock:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest ASUSfen
Отговорено (Редактирано)

<{POST_SNAPBACK}>

Разликата в диаметрите е толкова , но колата не стои върху цялата дума , ами върху радиуса-> ще падне с 16,9/2=8,45

с още 8,45мм ще се убеличи растоянието м/у калника и гумата

Редактирано от ASUSfen

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Dominic

<{POST_SNAPBACK}>

Разликата в диаметрите е толкова , но колата не стои върху цялата дума , ами върху радиуса-> ще падне с 16,9/2=8,45

с още 8,45мм ще падне растоянието м/у калника и гумата

<{POST_SNAPBACK}>

Напълно прав си ;) отчитам грешката.

Интересното е, че може да падне още надолу...

Разликата на 195/50/15 спрямо 185/60/14 е 2мм, но когато направих смяната се почувствах като на конче - Явно когато е пухкава гумата се сплесква повече в сравнение с нископрофилната гума, която веднъж е по-твърдо напомпана и ниският и профил е за сметка на джантата, която няма как да се сплеска от натиска :)

Хубави джанти, но неприятно първоначално усещане

!!! (цък-цък... дийййййй, кончеееее)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...