Jump to content
Guest peterk

Трябва ли да се носи пълномощно

Recommended Posts

Guest peterk

Вчера ме спряха куките и като видяха, че всичко ми е наред единия тръгна да ми иска пълномощно като видя, че колата не е на мое име. Казах му, че е в нас и оня уж щял да ме записва ма ги извикаха и така и не ме записа. Та се чудя трябва ли да нося пълномощното, че е един голям бял лист и няма къде да го държа... Като талон, ГО и всички останали бумаги са в мен.Колата я карам от година и половина и до сега 2 пъти да са ме питали за това пълномощно. На последък обаче почти няма ден да не са ме спряли за проверка, предполагам защото номера не е софийски.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest OXYGEN

Ами май само когато е инвалидна трябва да се носи пълномощно, иначе няма проблем. Мен така с инвалидна кола ме бяха спряли преди 2-3 месеца и щяха да ми пишат акт, ама накрая ми се размина с 6 лв. :rolleyes::unsure::D

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Policman

Вчера ме спряха куките и като видяха, че всичко ми е наред единия тръгна да ми иска пълномощно като видя, че колата не е на мое име.

Казах му, че е в нас и оня уж щял да ме записва ма ги извикаха и така и не ме записа. Та се чудя трябва ли да нося пълномощното, че е един голям бял лист и няма къде да го държа... Като талон, ГО и всички останали бумаги са в мен.

Колата я карам от година и половина и до сега 2 пъти да са ме питали за това пълномощно. На последък обаче почти няма ден да не са ме спряли за проверка, предполагам защото номера не е софийски.

<{POST_SNAPBACK}>

Пич,щом имаш набора от документи ,които си описал по-горе, пълномощно не е необходимо да носиш със себе си,но задължително трябва да имаш защото ако имаш ПТП без пълномощно застрахователите могат да не изплатят щета, ако ползваш автокаско:rolleyes: .А това ,че номера ти не софийски какво общо има?Защо всеки си мисли,че като е с друг номер в друг град непременно ще го спират и т.н. :unsure:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest peterk

Policman, мерси за изчерпателният отговор. Аз пълномощно имам даже и някакъв договор самоче няма как да ги нося със себе си, а не ми се вижда много умно да ги държа в жабката...Заначи като имам всички необходими документи в мен без пълномощното не могат да ми пишат акт или да ме изнудват да ги черпя?За каското все едно ако стане ПТП и не нося това пълномощно като ми напишат протокол и после няма да ми изплатят щета ли?Това с номера може да ти се струва странно ма си е така особено като е ВР...

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Policman
Отговорено (Редактирано)

Policman, мерси за изчерпателният отговор. Аз пълномощно имам даже и някакъв договор самоче няма как да ги нося със себе си, а не ми се вижда много умно да ги държа в жабката...

Заначи като имам всички необходими документи в мен без пълномощното не могат да ми пишат акт или да ме изнудват да ги черпя?

За каското все едно ако стане ПТП и не нося това пълномощно като ми напишат протокол и после няма да ми изплатят щета ли?

Това с номера може да ти се струва странно ма си е така особено като е ВР...

<{POST_SNAPBACK}>

За пълномощно акт не могат да ти напишат!!!;)

Ако стане птп ти се издава протокол на теб,но пред застрахователите трябва да представиш това пълномощно,защото го изискват :rolleyes:

А това с номера Вр... се дължи на славата на вашите автоджамбази ;);):unsure:

П.с. имам в предвид тези от Враца :D

Редактирано от Policman

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest johnyboy
Отговорено (Редактирано)

Пълномощното е задължително да си го носиш :rolleyes: При ПТП ако нямаш такова..... дупе да ти е яко ;) п.п. Гледам че полисмена ме изпревари :unsure: Инвалидна кола може да я кара само упълномощен ( освен инвалида ) за това и не важат застраховките. Като не си носиш пълномощното ..... кво правиме...... :D

Редактирано от johnyboy

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Policman

Пълномощното е задължително да си го носиш :rolleyes:  При ПТП ако нямаш такова..... дупе да ти е яко :unsure:

<{POST_SNAPBACK}>

Цъ :D не е така ,горе съм дал мнение ;)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest d15b2

На мен два пъти ми искаха големия талон и трябваше половин час да им обеснявам и да се консултират, и накрая се съгласиха че не трябва да го нося с мене. А иначе си е вярно че като си с кола от друг град е по-голямя вероятноста да те спрат.От личен опит го казвам :rolleyes:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Vinny

Не ти трябва да го носиш и моята е така досега нито един път не са ми го искали :rolleyes: давам им пълен набор то документи, всичко си е изрядно :unsure: даже ей сега ме спряха в събота сутринта за последно след посления тунел на път за Велико Търново карах със 140 :D и опаааааааа палката пред мен и минах без глоба и без грам подкуп да ви се похваля щях да си ударя задника в тавана на хондата на тръгване ;)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest nia

Аз си реших нещата като си го ксерокопирах и си седи в жабката - просто при мен винаги си го искат - съдба - доказвам че съществува такъв документ и не си пълня чантата с хартия

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest bullet

По принцип упълномощаването не е формална сделка и може да бъде извършено устно. Ако обаче упълномощаването включва извършването на правни действия, за които закона изисква определена форма като условия за тяхната действителност, то пълномощното трябва да има същата форма.Т.е. упълномощаването за управляване на чужд автомобил може да бъде и устно, така, че да няма пълномощно, което да представиш при проверка. Отделне е въпроса за пред застрахователя, както и ако пълномощното е за сключване на някакви сделки - продажба, замяна и др., тогава пълномощното трябва да бъде най-малко писмено, а може и с нотариална заверка на подписа. Но и тогава органите по контрол на движението не могат да те санкционират ако не го носиш или не го представиш.Съгласно ЗДвП - чл. 100. (1) Водачът на моторно превозно средство е длъжен да носи:1. свидетелство за управление на моторно превозно средство от съответната категория;2. свидетелство за регистрация на моторното превозно средство, което управлява;3. документ за сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите за моторното превозно средство, което управлява;4. превозните документи, определени от министъра на транспорта и съобщенията.(2) Водачът на моторно пътно превозно средство е длъжен да постави валиден винетен стикер за платена винетна такса съгласно чл. 10, ал. 2 от Закона за пътищата в долния десен ъгъл на предното стъкло на моторното пътно превозно средство при движение по републиканските пътища и да премахва незабавно винетния стикер след изтичането на неговата валидност. :hondarulez:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest gothic_fan

Моето не са го искали,обаче аз си го нося винаги, копие. А за номера, аз съм от Русе, номера е монтански и където има патрулка винаги виждам палката, вече свикнах.... :hondarulez:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Tino

Аз си реших нещата като си го ксерокопирах и си седи в жабката - просто при мен винаги си го искат - съдба - доказвам че съществува такъв документ и не си пълня чантата с хартия

<{POST_SNAPBACK}>

Темата е изчерпана !!! ксерокс копие , в джабката и това е !!! и аз карам инвалидна кола , блъснаха ме , спирали са ме , но никога не са ми искали пълномощно ( дори при птп-то ) зависи явно от полицаите , а и до голяма степен от вас самите , като му се направиш на полицая на отворко и си заминал ( един поглед му стига на куката да се изнерви или направи [ просто и той е човек , не го забравяйте ] )!!!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest ognian m

и моята красавица е на инвалид, последните 1-2 месеца се скъсаха да ме спират за проверка, само казвам че имам пълномощно и никога не са ми го искали - дори и при претърпяно птп, но за каското ти трябва сигура - при получаването на обезщетение

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest peterk

Ясно... Значи и аз си ксерокопирам пълномощното и копието го пъхам в жабката.На полицай до сега не съм се правил на интересен въпреки, че съм имал доста поводи... Обикновенно като те видят, че си по-малък и се почват някви тъпи въпроси от сорта на "тая кола на твое име ли е" и се прави с тон все едно, че пиклЮ като теб от де е взел пари за такава кола, това е особено ако си с по-скъпа... Но вече навлизаме в нова тема.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest krasimir_01
:) Евалата колеги за обясненията че аз невежата си нося един джоб прозрачен пълен с всички документи :D а и го взимам с мен при всяко слизане от колата за по-дълго. Май е време да си взема само необходимите. ;)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest svetlio

Аз си реших нещата като си го ксерокопирах и си седи в жабката...

<{POST_SNAPBACK}>

:) И аз така направих. Винаги ги питам дали искат да го видят, но до сега, да ви кажа най-много 5 пъти са го искали..за 3 години! Не искат и т'ва си е :) Нямам и проблеми с чуждата регистрация в София...мисля, че от половин година не са ме спирали тук :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest _Daniel

Искам да попитам, как седят нещата с излизане в чужбина, след като колата не е на мое име? Какво трябва да направя и може ли да имам ядове на границата -- за Гърция става въпрос :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest blackmary

така като чета повечето караме инвалидни коли и в тази връзка да запитам, когато изтече инвлидността задължителен ли покупко-продажбен договор от собственика или с генералното пълномощно мога да си прехвърля колата? че както се спомена все сме с регистрационни номера от 'немай къде' :angry: а по темата - казаха ми,че е редно да се носи пълномощното, но аз съм от скоро в оборота с инвалидните коли, предната си беше моя, така че и аз движа с копие.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest haris

Искам да попитам, как седят нещата с излизане в чужбина, след като колата не е на мое име? Какво трябва да направя и може ли да имам ядове на границата -- за Гърция става въпрос :angry:

За чужбина ще ти е необходимо нотариално завереното пълномощно, преведено от заклет преводач на езика на страната, където смяташ да пътуваш.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest svetlio

така като чета повечето караме инвалидни коли и в тази връзка да запитам, когато изтече инвлидността задължителен ли покупко-продажбен договор от собственика или с генералното пълномощно мога да си прехвърля колата?

Задължителен е, да. Не може с пълномощното, поне аз не съм чул още за нотариус който би изповядал сделаката(законно) само в присъствието на едната страна... Има други начини, но ще споделя едва като/ако станат... Сега няма смисъл да говоря наизуст!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest lud fen

така като чета повечето караме инвалидни коли и в тази връзка да запитам, когато изтече инвлидността задължителен ли покупко-продажбен договор от собственика или с генералното пълномощно мога да си прехвърля колатане е задължителен щото в генералното пеше че че можеш сам да я продаваш на себе си- поне в моето а иначе и аз си нося копие в колата за да няма хък-мък

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest svetlio

не е задължителен щото в генералното пеше че че можеш сам да я продаваш на себе си- поне в моето а иначе и аз си нося копие в колата за да няма хък-мък

Явно не всички са еднакви - в моето не пише такова нещо :) По-добре да се направи консултация с адвокат или нотариус. Те най-добре ще кажат какво може, и какво не, когато видят пълномощното.Аз си направих и отговорът беше, че не може :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest UniCorn

Здравейте на всички хонда фенове в прекрасния форум.

Понеже гледам, че се обсъжда юридическата страна на въпроса за сделки сам със себе си...

Чл. 38 от ЗЗД е основния уреждащ положението в случай на представителство, а именно:

"38. Представителят не може да договаря от името на представлявания нито лично със себе си, нито с друго лице, което той също представлява, освен ако представляваният е дал съгласието си за това.

Упълномощителят има право винаги да оттегли пълномощието, а пълномощникът - да се откаже от него. Отказването от това право от страна на упълномощителя или пълномощника е недействително."

От горното следва, че ако в пълномощните ви не е записано изрично, да имате право да договаряте сами със себе си - подобна продажба няма да може да се осъществи.

@lud_fen Няма никакъв елемент на задължителност за сключването на договор. По своя воля можеш да сключиш такъв, респ. да не сключиш. По-важният въпрос е дали искаш да придобиеш собствеността, защото без договор не придобиваш право на собственост върху колата, а пълномощното много лесно може да бъде оттеглено от упълномощителя.

Поздрави

Редактирано от UniCorn

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest V-tec

Здравейте на всички хонда фенове в прекрасния форум.

Понеже гледам, че се обсъжда юридическата страна на въпроса за сделки сам със себе си...

Чл. 38 от ЗЗД е основния уреждащ положението в случай на представителство, а именно:

"38. Представителят не може да договаря от името на представлявания нито лично със себе си, нито с друго лице, което той също представлява, освен ако представляваният е дал съгласието си за това.

Упълномощителят има право винаги да оттегли пълномощието, а пълномощникът - да се откаже от него. Отказването от това право от страна на упълномощителя или пълномощника е недействително."

От горното следва, че ако в пълномощните ви не е записано изрично, да имате право да договаряте сами със себе си - подобна продажба няма да може да се осъществи.

@lud_fen Няма никакъв елемент на задължителност за сключването на договор. По своя воля можеш да сключиш такъв, респ. да не сключиш. По-важният въпрос е дали искаш да придобиеш собствеността, защото без договор не придобиваш право на собственост върху колата, а пълномощното много лесно може да бъде оттеглено от упълномощителя.

Поздрави

Значи ако е записано в пълномощното, че можеш да продадеш колата сам на себе след изтичане на срока може да не търсиш упълномощителя така ли?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest STANCHO 1

Аз съм с 2 пълномощни едното е обикновенно а другото е така наречения предварителен договор за покупко продажба на мпс и там пише "собственноста ще бъде прехърлена окончателно след изтичане на закоустановения в пп на закона за митниците срок" Мисля че с този договор мога да си прехварля колата сам след изтичане а дали е така да каже някой от компетенцията.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest -=airman=-

Искам да попитам, как седят нещата с излизане в чужбина, след като колата не е на мое име? Какво трябва да направя и може ли да имам ядове на границата -- за Гърция става въпрос :)

За чужбина ще ти е необходимо нотариално завереното пълномощно, преведено от заклет преводач на езика на страната, където смяташ да пътуваш.
И мен живо ме интересува специално за Гърция... Моля Даниел да сподели оконателните резултати от проучването си и евентуалният опит

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest UniCorn

Значи ако е записано в пълномощното, че можеш да продадеш колата сам на себе след изтичане на срока може да не търсиш упълномощителя така ли?

Ако изрично е записано - можеш. Проблеми могат да се появят от там, че когато колата се прехвърля чрез пълномощник, пред Нотариуса трябва да се представят декларации по чл. 264, ал. 2 от ДОПК, които следва да са нотариално заверени. А валидността на заверена такава декларация е до края на календарната година, в която е заверена, т.е. дори да са ви дали такава заедно с пълномощното е много вероятно вече да е изтекла и да се търси собственика-инвалид за да завери нова.

Аз съм с 2 пълномощни едното е обикновенно а другото е така наречения предварителен договор за покупко продажба на мпс и там пише "собственноста ще бъде прехърлена окончателно след изтичане на закоустановения в пп на закона за митниците срок" Мисля че с този договор мога да си прехварля колата сам след изтичане а дали е така да каже някой от компетенцията.

Това е най-добрия вариант, защото само пълномощното нищо не гарантира, докато един предварителен договор е далеч по сигурен. След като има подписан предварителен договор собственика е длъжен да я прехвърли в уговорения срок.

Поздрави :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest bullet

След като има подписан предварителен договор собственика е длъжен да я прехвърли в уговорения срок.

А, освен това ако собственика откаже да я прехвърли, и предварителния договор е в писмена форма,съгласно чл.19 от ЗЗД , купувача може да поиска от съда сключването на окончателен договор. Влязлото в сила решение на съда има характеристиките на окончателен договор. Редактирано от bullet

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest blackmary

Благодаря за юридическата интерпретация:P , но ако е удобно още една консултация :D цитат от пълномощно:"да преупълномощава 3-ти лица, както и да договаря сам със себе си" - това ли се тълкува като изрично упоменаване?Все пак и аз съм чувала, че точно горе-спомената декларация би могла да спъне сделката, така ли е?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest UniCorn

Благодаря за юридическата интерпретация:P , но ако е удобно още една консултация :D цитат от пълномощно:"да преупълномощава 3-ти лица, както и да договаря сам със себе си" - това ли се тълкува като изрично упоменаване?

Да, точно това е.

Все пак и аз съм чувала, че точно горе-спомената декларация би могла да спъне сделката, така ли е?

Да, възможно е, защото без такава декларация Нотариусът няма да завери договора. Редактирано от UniCorn

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest ZERO

щеше да е много хубаво да е така ама... не съм чул някой сам да си е прехвърлил колата, това си е постановка на продавачите - ето ти пълномощното и след 3 години отиваш и си прехвърляш колата сам :angry:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest STANCHO 1

щеше да е много хубаво да е така ама... не съм чул някой сам да си е прехвърлил колата, това си е постановка на продавачите - ето ти пълномощното и след 3 години отиваш и си прехвърляш колата сам :angry:
според мен с предварителен договор може но незнам

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest slus4o

Ако в Пълномощното е написано че може значи инвалида е дал съгласието си предварително и на по късен етап при прехвърлянето няма да ви трябва неговото съгласие!!!

П.С. Ако ще си купувате кола на инвалид най добре е да имате:

1) Пълномощно при нотариус с инвалида - Генерално към всички инстанции + самопродажба

2) Договор при нотариус с инвалида - Ако не познавате добре инвалида се прави договор в който пише че сте дали на инвалида някаква сума (колкото струва колата) и ако на по късен етап той или някой от неговото семейство ви се направи на интересен за колата си търсите правата

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest ZERO

Ако в Пълномощното е написано че може значи инвалида е дал съгласието си предварително и на по късен етап при прехвърлянето няма да ви трябва неговото съгласие!!!

П.С. Ако ще си купувате кола на инвалид най добре е да имате:

1) Пълномощно при нотариус с инвалида - Генерално към всички инстанции + самопродажба

2) Договор при нотариус с инвалида - Ако не познавате добре инвалида се прави договор в който пише че сте дали на инвалида някаква сума (колкото струва колата) и ако на по късен етап той или някой от неговото семейство ви се направи на интересен за колата си търсите правата

ти твойта кола без инвалида ли си я прехвърли

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest slus4o

ти твойта кола без инвалида ли си я прехвърли

Още е инвалидна остават 2г. а и се попрецаках нямам, в пълномощното - самопродажба,

поне инвалида е свестен и не създава ядове даже сме в добри отношения

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Policman

Ей,не говорете глупости,без присъствието на инвалида НЕ МОЖЕ да се направи договор за покупко-продажба!Само с пълномощно не става!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest slus4o

Ей,не говорете глупости,без присъствието на инвалида НЕ МОЖЕ да се направи договор за покупко-продажба!Само с пълномощно не става!

Кой е казал че инвалида няма да го има той ще е там само че чрез пълномощника си

.........Ако изрично е записано - можеш. Проблеми могат да се появят от там, че когато колата се прехвърля чрез пълномощник, пред Нотариуса трябва да се представят декларации по чл. 264, ал. 2 от ДОПК, които следва да са нотариално заверени. А валидността на заверена такава декларация е до края на календарната година, в която е заверена, т.е. дори да са ви дали такава заедно с пълномощното е много вероятно вече да е изтекла и да се търси собственика-инвалид за да завери нова..........

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest ZERO

говориш така сякаш всеки ден прехвърляш инвалидни коли без собствениците им :huh: да не си нотариус случайно :P в такъв случай спора е излишен ;)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest V-tec

Случая е следния при прехвърляне след изтичане на 3те години става чрез тези 2 документа които спомена колегата Unicorn и договора за покупко продажба. Забравяте и друг факт ако инвалида е женен ще тряба и съгласието на жена му тъй като колата вече е станала семейна общост :huh: Според мен може и сам да си я прехвърлиш но само с тези 2 декларации - подписани от инвалида ( и жена му ако е женен) без тези 2 декларации нотариусите не искат да правят договор :P

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...