Jump to content
nautilus80

Казус! Покупко-продажба на МПС

Recommended Posts

Преди две години продадох лек автомобил с договор за покупко-продажба и всичко както трябва да е , след което го отписах в данъчното. Днес става ясно че автомобилът ми се води като собственост в КАТ, защото лицето на което го продадох не го е пререгистрирало. Ходих в данъчното от където ми казаха че при тях ми се води само настоящото ми МПС! Може ли да имам проблеми ако примерно го снимат с камера за превишена скорост и т.нP.S Не мога да открия договорът за покупко-продажба с който да докажа че не съм собственик на това МПС!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-малко в данъчното трябва да имат копие, с което си го отписал.А и нотариусите трябва да имат някакви архиви.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Иди при нотариуса с личната си карта и си вземи копие от от договора.Всяка изповядана сделка от нотариус се пази в архив.Иначе снимките от пътните камери идват при теб и нямаш доказателство,че си продал колата по рано.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

няма да се притесняваш колега! след като имаш договор за покупко-продажба, това значи, че се отказваш от всякакви претенции към този автомобил! както активи, така и пасиви!ти си си отписал колата с този договор, и вече новия собственик подлежи на санкция по новия закон, заради това не си е регистрирал колата на негово име!или ако е било преди 2010 година, само глоба в размер на 50 лева за несменен талон в рамките на 2 седмици, след покупко-продажбата! с две думи, ти си изряден данъкоплатец и не подлежиш на никакви санкции, дори онзи недобросъвестния нов собственик да блъсне човек!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега, споко, положението не е чак толкова тревожно. Това, че в КАТ колата се води на твое име има знаечение до толкова, до колкото в КАТ не може да има МПС без собственик. Демек, дори и в КАТ да са наясно, че ти не си собственик на колата, не могат да направят нищо по въпроса, докато насрещната страна не си я регистрира на свое име. От тук и от факта, че живеем в България, може да произтекат някакви проблеми, но срещу тях можеш лесно да реагираш по следния начин. Щом като нямаш и не можеш да намериш договора за продажбата, отиваш при нотариуса, при когото сте продали колата. За сделки, с които се прехвърля собственост върху движими вещи, законът предвижда задължителна писмена форма с нотариална заверка на подписа. От своя страна нотариусът е задължен по Закона за нотариусите и нотариалната дейност да поддържа служебен архив, в който да пази в продължение на 5 години всички сделки за прехвърляне на движими вещи, които е изповядал. Отиваш при него, даваш си личната карта и казваш, че преди време си продал колата си, нямаш обаче договора и искаш от служебния архив на нотариуса да ти бъде направено нотариално заверено копие - т.нар. "препис" - от договора. Това копие има юридическата сила на оригиналния документ. Правят ти копие и ти го пазиш като очите си. С това копие в случай на нужда удостоверяваш, че от конкретната дата не си собственик на описаното в договора МПС. Оттук насетне рискът е изцяло за купувача. Успех :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Продадох 2 сивика с договори,отписах ги и двата от данъчното,а наскоро разбрах за единия че все още си се води на мое име понеже го мернах в Бургас,при смяна на собственост номерата от варненски трябва да станат бургаски при положение че новия собственик е бургаски гражданин,а гледам номерата моите старите звъннах на момчето вика ,,не бе как прехвърлих я!,,само аз си знам как я е прехвърлил дано не бера ядове,а другия замина за Румъния процедурата мисля всички я знаете,преви се договор и пълномощно,с договора аз я отчислявам от данъчното,а новия собственик-румънеца си я кара с пълномощното само веднъж годишно прескача до БГ,прави гражданска на мое име минава преглед в наи-близкия го границата грат и газ обратно в Румъния и кара евтино.....коментара мисля е излишен :ph34r:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

в предишния си пост забравих да кажа, че за моя голяма изненада КАТ и данъчната служба си "говорят"! Преди време се вкарах в голям филм, защото когато ходих в кат да регистрирам моята колица, ми казаха, че за тази кола има още един договор преди моя! аз знаех за него, но понеже нотариуса беше меко казано измамник, си мислих, че няма да го е вписал в регистрите! да де ама с този договор предишния собственик си беше отписал колата от данъчното и то в Пловдив! така че след като си отписал колата от данъчното, автоматично стига информация в кат, че колата има нов собственик!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако си го продал на някои чужденец/румънец например/,те не ги прехвърлят за да не плащат данъци и застраховки в страната си.Просто веднъж годишно идват в БГ и си правят гражданска и минават преглед. Но с копие от нотариуса няма да имаш проблем.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...