Jump to content
Guest kosio

питане-инвалид

Recommended Posts

Guest kosio

момчета, след толкова търсене май се оказва, че няма как да взема кола, която не е регистрирана на инвалид...та поразрових се насам-натам и не можах да си отговоря еднозначно на няколко въпроса :( :какво се плаща като данъци, докато е инвалидна?какво става като свършат двете години?има ли шанс да се прецакат нещата (в смисъл да отпадне възможността за каране с пълномощно)?и последно - мога ли да си сменя номера ?мерси предварително :D

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest relentless

- данъци не се дължат- годините са 3, след тях отпада митническия контрол, т.е. може да си смени собственика без да се плаща мито, ДДС и т.н. - това за прецакването на нещата не го знам, но нали знаеш - винаги нещо може да се прецака :( Особено в страна с така бързо сменящи се закони, правилници и т.н.- доколкото знам номера не можеш да си смениш преди да си я продадеш на себе си, т.к. колата не е твояАко си решил да взимаш кола по този начин, не забравяй че трябва да си подсигуриш железно пълномощно, както и предварителен договор за покупко-продажба със собственика (инвалида).....В допълнение два линка, дано са ти полезни:http://info.mitnica.com/na/index1.php?p=pms2http://info.mitnica.com/index.php?p=na

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest roadracer

Мисля ,че има още един важен въпрос: Какво става ,ако инвалида земе че "гушне чимшира" ! Аз не съм много наясно....така че някой ако го е "ял" ...да сподели ! :(

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest relentless

Без да съм вещ по въпроса, но понеже и мен ме вълнуваха подобни въпроси, това, което преди време ме светнаха е:- ако това се случи (с чимшира де, не дай боже) преди третата година май наследниците трябва да платят дължимите мита, ДДС-та и т.н. и колата става тяхна- ако това стане след 3-тата година просто колата става тяхнаЗАТОВА: прави се предварителен договор с инвалида за покупко продажба, където изрично се споменава, че сте му броили еди-какви си пари и ако наследниците му имат някакви претенции в еди-какъв си срок трябва да ви съзстановят тройната (да речем) сума от споменатата в договора....Естествено договора трябва да е нотариално заверен.Но май няма 100% гаранция.....

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest relentless

За друг евентуален проблем се сещам в тази ситуацията с чимшира:- логично е пълномощното да престава да важи- обаче отиваш в КАТ с договора за покупко-продажба. Те те хващат че са изминали повече от две седмици от подписването му (толкова е законни срок) и искат да те глобят- ако разберат че човека е починал може да стане и по-лошоЗа мен извода е, че без наследниците да подпишат нов договор за покупко-продажба няма да мине.П.С. За една от колите в семейството съм поел риска нещо да се оплеска.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Pepe

Ще споделя и аз какво направих (като дипломиращ се юрист), тъй като и мойта гейша е инвалидна:-прави се генерално пълномощно, в което е много важно да бъде упоменато следното:1.Да представлявате инвалида пред всички даржавни,финансови и административни институции вкл.КАТ-МВР2.МНОГО ВАЖНО-да сключва договори със застрахователни компании и да получава суми по застрахователни полици!!!3.Да управлява МПС-то в страната и чужбина и да преупълномощава трети лица.4.Да продава автомобила на когото намери за добре и за цена каквато договори и да получи сумата, както и да договаря сам със себе си.5.Хубаво е пълномощното да не се ограничава със срок.Дотук с пълномощното.Направих и предварителен договор за покупко продажба, в който се казва, че купувачът дава xxxxлв. на продавача.Договорът трябва да задължава двете страни след изтичане на митническото ограничение да се прехвърли на купувача(затова е предварителен)Ако инвалида земе че "гушне чимшира" преди изтичането на митническото ограничение, точно този договор е основанието, наследниците да продадат колата на купувача, но се дължи ДДС.Ако всичко е ок след 3-те години, се събират двете страни пред нотариус и изповядват сделката.Но пак се появяват някои особености:-ако инвалида е семеен трябва да присъстват и двамата,защото колата е придобита по време на брака и съответно е съпружеска собственост-за прехвърлянето е нужна и някаква декларация от общината, която се вади за една календарна година, така че няма вариант да не се видите или да продадете колата сам на себе си без инвалида.Това се сещам колеги, надявам се да съм бил полезен :D

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Pepe

Ха така се отплеснах, че забравих да отговоря на колегата :D -номера не може да се смени, защото е регистриран по местожителство на инвалида-данъци не се плащат-въпреки всички врътки гаранция няма

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest bullet

Вече има практика на ВАС/върховния адм.съд/ по такива дела - за обжалване решението на митницата да иска мита и ДДС.Прието е, че смъртта на инвалида не е разпоредителна сделка, каквото е по принцип основанието да се платят митните сборове. Така, че е възможно и при смърт на инвалида да не се плаща нищо. Просто трябва в договор да се запише, че инвалида дължи на купувача сумата, която е платена за колата, като купувача има право на задържане на автомобила до изплащане на сумата. Това обикновено се прави със запис на заповед, за да може да се извади изпълнителен лист веднага срещу наследниците.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Pepe
Отговорено (Редактирано)

Това обикновено се прави със запис на заповед, за да може да се извади изпълнителен лист веднага срещу наследниците.

Съгласен съм с теб bullet, записа на заповед е най-добрия вариант, но колко хора биха се навили на него :lol: ?Тези, които са наясно едва ли :lol: Редактирано от Pepe

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest civic1.5
:lol: фенове добре де ами от догодина като отпадне ддс то какво става на практика с тези инвалидни коли :lol:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest r2d2

Моята мо6ина е на ивалид и той гушна букета преди няколко месеца.(1 год преди изтичане на срока). Аз съм направил Пълномощно в което е вкл. вси4и то4ки от по-горния пост. и декларация 4е инвалида няма никакви претенции към автомобила и 4е той е закупен с мои средства. Чудя се какво да направя и къде да проверя за процедурата. Казаха ми хора че трябва да из4акам да мине срока и с тези документи да я прехварля в Кат. Тъй като имам тази декларация казаха 4е нямам да имам проблем. Но ......

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Pepe
Отговорено (Редактирано)

r2d2,Това, което са ти казали просто не е вярно:-можеш да си я прехвърлиш, но трябва да събереш наследниците на инвалида, също и съпруга или съпругата, защото той или тя също наследява по закон!Но като отидеш в КАТ ще ти искат ДДС, защото инвалида е починал преди изтичане на митническото ограничение!Така е по закон.Както каза bullet,

Вече има практика на ВАС/върховния адм.съд/ по такива дела - за обжалване решението на митницата да иска мита и ДДС.Прието е, че смъртта на инвалида не е разпоредителна сделка, каквото е по принцип основанието да се платят митните сборове.

Ще опитам да събера повече инфо за тази практика на ВАС и скоро пак ще драсна по темата.А иначе ДДС ще отпадне само за коли от ЕС :lol: Редактирано от Pepe

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest bullet

Решение № 1178 от 1.02.2006 г. на ВАС по адм. д. № 5442/2005 г., I о., докладчик съдията Милена ЗлатковаПроизводството е по реда на чл. 33 - 40 от Закона за върховния административен съд във вр. с чл. 211к от Закона за митниците във вр. с чл. 131-132 ДПК (отм.).Образувано е по касационната жалба на Директора на РМД-Русе и Началника на Митница Силистра, подадена чрез процесуалния им представител юрк. Силвия Стефанова, срещу решение № 189/11.05.2005 г. на Русенски окръжен съд, постановено по адм. д. № 1164/04 г. по описа на същия съд, с което е отменено ППСПДВ № 516/23.09.04 г., издадено от Началника на Митница Силистра, потвърдено с Решение № У-44-16-0049/29.10.04 г. на Директора на РМД-Русе.В касационната жалба се твърди, че обжалваното решение е необосновано и неправилно, поради противоречия с материалния и процесуалния закон, съставляващи отменителни касационни основания по чл. 218б, ал. 1, б. "в" ГПК във вр. с чл. 11 ЗВАС. Конкретно се излагат доводи за материална незаконосъобразност на решението. Според касатора, условията, при които се допуска безмитен внос на автомобили от инвалиди са специфични и са свързани с личността на вносителя. Когато вносителят почине преди изтичането на 3-годишния срок, правото му да ползва митническо облекчение се погасява. Същото не може да бъде предмет на наследствено правоприемство. В този случай за внесения автомобил възниква вносно митническо задължение, съгласно чл. 199, ал. 1, т. 6 от ЗМ. Претендира се отмяна на решението и постановяване на друго, с което да се отхвърли жалбата на Иван Иванов Петков, както и присъждане на юрисконсултско възнаграждение.Ответникът по касационната жалба - Иван Иванов Петков от с. Зафирово, обл. Силистра не изразява становище по същата.Представителят на Върховна административна прокуратура дава заключение за основателност на касационната жалба.Върховен административен съд, първо отделение, след като прецени допустимостта на жалбата и наведените в нея отменителни касационни основания съгласно чл. 39 от ЗВАС, приема за установено следното от фактическа и правна страна:Касационната жалба е подадена в срока по чл. 33, ал. 1 ЗВАС от надлежна страна и е допустима, а разгледана по същество-неоснователна, поради следните съображения:Предмет на съдебен контрол в производството пред Русенски окръжен съд е било ППСПДВ № 516/23.09.04 г., издадено от Началника на Митница Силистра, потвърдено с Решение № У-44-16-0049/29.10.04 г. на Директора на РМД-Русе, с което е определено на Иван Иванов Петков вносно митническо задължение на осн. чл. 199, ал. 1, т. 6 от ЗМ - мито в размер на 671 лв. и ДДС-1300 лв. заедно със законната лихва от датата на възникването на задължението (9.06.2003 г.)За да отмени ППСПДВ, Русенският окръжен съд е приел, че в конкретния случай не е налице нито една от визираните в чл. 753, ал. 2 ППЗМ хипотези, при които отпада митническото облекчение при внос на предмети за лично ползване от инвалид. Смъртта на инвалида-наследодател не може да се тълкува като разпоредителна сделка по смисъла на глава 59 от ППЗМ. В законовите разпоредби съществува празнота относно подобна хипотеза и не може в тежест на жалбоподателя да се вмени митническо задължение.Така постановеното решение е правилно и законосъобразно. Изводите на окръжния съд се споделят изцяло от настоящия състав на Върховния административен съд. Не са допуснати твърдяните от касатора нарушения на материалния закон.Както правилно е приел решаващият съдебен състав, разпоредбите, с които се определят публични задължения, следва да се прилагат стриктно според точния им смисъл, а не разширително. В случая, няма данни процесният автомобил да е бил предмет на сделка от изброените в чл. 753, ал. 2 ППЗМ, в тригодишния срок от вноса, а посочената норма не въздига като юридически факт, обосноваващ вносно митническо задължение, смъртта на лице от кръга на тези по чл. 720, ал. 1, т. 1 ППЗМ, след като правото е било упражнено приживе.С оглед на така изложените съображения, решението на Русенския окръжен съд, като правилно и законосъобразно, следва да бъде оставено в сила.Водим от горното, Върховният административен съд, първо отделениеРЕШИ:Оставя в сила решение № 189/11.05.05 г. на Русенски окръжен съд, постановено по адм. д. № 1164/04 г.Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest OXYGEN

В моя случай инвалида е починал след 3-та година но преди доста време. Аз вече си направих договора за покупко-продажба с пълномощни от наследниците, но нямам квитанция за платени данъци. По този въпрос така и не получих еднозначен отговор - едни казват колата си е инвалидна още по документи и няма данък, други, че след като е починал инвалида вече се дължи данък, трети, че не се дължи данък само по време на 3-те години. Колата е била под митническо наблюдение или както там се води до 2000г, а инвалида е починал 2001г. Оттогава никой не я е прехвърлял или плащал данъци.Кажете какво ще ми искат сега в КАТ?Някакви документи от митницата че инвалида наистина си е "изкарал" срока необходими ли са?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Policman
Отговорено (Редактирано)

В моя случай инвалида е починал след 3-та година но преди доста време. Аз вече си направих договора за покупко-продажба с пълномощни от наследниците, но нямам квитанция за платени данъци. По този въпрос така и не получих еднозначен отговор - едни казват колата си е инвалидна още по документи и няма данък, други, че след като е починал инвалида вече се дължи данък, трети, че не се дължи данък само по време на 3-те години. Колата е била под митническо наблюдение или както там се води до 2000г, а инвалида е починал 2001г. Оттогава никой не я е прехвърлял или плащал данъци.

Кажете какво ще ми искат сега в КАТ?

Някакви документи от митницата че инвалида наистина си е "изкарал" срока необходими ли са?

<{POST_SNAPBACK}>

Първо трябва с договора за покупко-продажба да отидеш в данъчното,където я декларираш на твое име и с бележката от там в КАТ :blink: Другото не те интересува :)Документи други не ти искат,само застраховка,договор и бележка от данъчното :rolleyes: Редактирано от Policman

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest OXYGEN

Добре де, ами нотариуса при който направих договора каза, че няма как първо в данъчното да ида, защото по талон още не била моя и първо в КАТ се ходело. :rolleyes:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Pepe

Ако вече си прехвърлил колата пред нотариус, отиваш в КАТ и я регистрираш на твое име, след това в твоята данъчна служба-общината се ригистрира колата и вече ти почваш да и плащаш данъци!

Аз вече си направих договора за покупко-продажба с пълномощни от наследниците, но нямам квитанция за платени данъци.

Тези кветанции са за пред нотариуса, пред КАТ няма да ти трябват.Там най-много еко такса да платиш( не съм сигурен, може да са я махнали)!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest bubble

баси.. аз нещо много взех да се спичам като чета тук и изобщо като стане дума за тези неща. преди половин година си взех моята хондичка на инвалид, от Враца (какво да се прави :rolleyes: ) обаче нямам такъв предварителен договор за покупко-продажба... пълномощното ми съдържа в общи линии всички описани точки. какво мога и трябва да направя сега?!? :blink:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest OXYGEN

Нов въпрос. Днес минах през данъчното и нов проблем май...Те работели до 14ч само така че само една бележка на вратата с необходимите документи видях. Та там пишеше че за регистрация на МПС освен всичко друго трябва и квитанция за данък и някакъв документ от митница.... И никой не си направи труда да ми разтълкува написаното....В каква държава живеем само, да няма откъде човек да получи ясна и точна информация за разни такива бюрократични процедури....

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest roadracer

някакъв документ от митница

...това не са ми го искали :rolleyes: ...квитанция за платен данък;талон;договор за покупко-продажба; л.к. и ба ли го още кво беше.... :)

първо в данъчното да ида, защото по талон още не била моя и първо в КАТ се ходело.

....в Стара Загора ,ако не мина 1-во през "бирника"......"стражара" ме връща :blink::)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest zoro
Отговорено (Редактирано)

В моя случай инвалида е починал след 3-та година но преди доста време. Аз вече си направих договора за покупко-продажба с пълномощни от наследниците, но нямам квитанция за платени данъци. По този въпрос така и не получих еднозначен отговор - едни казват колата си е инвалидна още по документи и няма данък, други, че след като е починал инвалида вече се дължи данък, трети, че не се дължи данък само по време на 3-те години. Колата е била под митническо наблюдение или както там се води до 2000г, а инвалида е починал 2001г. Оттогава никой не я е прехвърлял или плащал данъци.

Кажете какво ще ми искат сега в КАТ?

Някакви документи от митницата че инвалида наистина си е "изкарал" срока необходими ли са?

<{POST_SNAPBACK}>

завиждам ти. Аз миналата седмииица платих 2733лв +нещо за банката (34лв)и вчера минах през КАТ.Инвалида почина 3 месеца преди да истекат 3-те години и повярвай ми нямаше др рещение освен плащане. преди в КАТ ставаха нещата ама след нова година са ги спекли яко и го ОБДУХАХ :rolleyes:.А в кат не са ти нужни никакви докоменти освен:талон,договора за покупко Іпродажба и каското.а и личната ти карта . От кат имат връзка със служба "езгралн" и виждат кога е починал .Така че не се шашкай :blink: Редактирано от zoro

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Pepe
Отговорено (Редактирано)

Roadracer e прав, това са необходимите неща за данъчната службаквитанция за платен данък;талон;договор за покупко-продажба; л.к.Ти няма как да им дадеш квитанция за платен данък, защото е била инвалидна колата и е освободена от този данък.За документ от митницата чувам от теб, на мен не са ми искали :huh:

Редактирано от Pepe

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest frisko

Мисля ,че има още един важен въпрос: Какво става ,ако инвалида земе че "гушне чимшира" ! Аз не съм много наясно....така че някой ако го е "ял" ...да сподели ! :D

<{POST_SNAPBACK}>

Аз го хапнах - накратко е дебел, дьльг и квадратен

Трябва да се плати митото от наследниците и след това да ти я прехвьрлят на тебе

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Honda-Z

Докато си търсех кола, веднъж попаднах на обява за Хонда, в която беше упомената следната "екста" :huh::);) "......... на инвалид - дете......." ;) и ми се отщя на момента ;)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

колеги а аз какво да правя.имам генерално пълномощно.инвалида е "гушнал чемшира" ама незнам дали преди изтичането на тези 3 години.те са изтекли отдавна,също така плащам и редовно данъците на колата в общината на умрелия.сега ще сменям цвета на колата което значи и смяна на талона.мога ли без да си прехвърля колата да сменя талона или

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

намираш наследниците и всички дружно при нотариуса да ти я прехвърлят......но задължително всички наследници............ако нямат претенции те за колата нещо де...........УСПЕХ..........

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

а какво става ако колата е катастрофирала и не функционира и е разфасована, дали ще търсят от собствениците някакви данъци след като са минали 5 години примерно след изтичане на 3 годишния периоди до кога може да се кара без да се интересуваш какво става с инвалида или наследниците,може ли с пълномошното да се изкара колата в чужбина и там да се бракува , продаде ,прехвърли или някаквидруги идеи.предварително ви благодаря

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...