Jump to content
Guest roadracer

Оптимална настройка

Recommended Posts

Guest roadracer

Другарчета ,някой в час ли е с материята...да удари едно рамо в настройката на мойто стъпалце.....аз съм затруднен....какви са вариацийте ,според крайните компоненти ,окичени към стъпалото ?????

Настройки-стъпало :

Публикувано изображение

Предни колони:Sony-Explode'10см

Задни колони:Pioneer 6x9 80w реална

Бас:Kenwood'12 800W

Публикувано изображение

...гейн...херцове на отделните канали....ам :cool:;)

Редактирано от roadracer

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest dancing_niki

Незнам кое къде ти е вързано, можеш на предните (ако са на 1 и 2 канал) да дадеш малко повече Gain (аз си го превеждам нещо от сорта на колкото е повече консумацията, толкова повече мощност подаваш на говорителите), и със.... не съм много сигурен дали да е на LP, защото на LP ти пуска само ниски към тези канали, но пък можеш на задните (3 и 4) да пуснеш FLAT, а отпред LP, като Gain-a на задните може да е малко по-малко. За петия канал не мога да ти кажа нищо, защото като гледам той може да си е вързан на LP, а на останалите 4 да имаш право на избор. И накрая Low Pass потенциометъра го ръчкаш докато не започнат да криват или колоните, или усилвателя. Можеш и на обратното да направиш: предните на Flat, а задните на LP, но доколкото знам е по-вероятно елипсите да имат тук там някое съпротивление (ако са многолентови де), да изкарват освен смесените честоти и високите. Така че прецени как ти доставя удоволствие докато караш да слушаш. Може отзад мешавицата, отпред баса, или обратното.Късмет, и да се похвалиш после кое как е станало

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Drive-Maniac

Здрасти колега,Значи LP се нарича low pass филтъра, както каза колегата. Ти отпред си със 10см колончици, така че в никакъв случай не им пускай LP, дай ги на флат. Същото важи и за елипсите, и него дай на FLAT. Тъй като предполагам те са поне двулентови или двуконусни!5-тия канал предполагам е за субуфер. Все пак ако беше дал модела на стъпалото щеше да е по-добре, така от тази снимка....За Gain-a дай ми модел на усилвателя и ще ти кажа на колко приблизително да го цъкнеш!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest roadracer

Елипсите са 4-лентови.Стъпалото е Blaupunkt MPA5 4x100+1x220.

5-тия канал предполагам е за субуфер :cool:

А ,HP...предполагам е high pass...или високи...ам...;)

А low pass-а дето е за баса/30-120hz/..на колко да го цъкна... :o

Мерси за помощта мили приятели...като ги навържа свирките ше кажа как е !

Редактирано от roadracer

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest dancing_niki

...А ,HP...предполагам е high pass...или високи...ам...;) ...

<{POST_SNAPBACK}>

:cool: а баш

и колегата Drive Maniac е по-прав, аз си мислех за отпред 10", а те били 10 см

така че сичко на FLAT, а за Gain-a според мен колкото носят говорителите, но изчакай Maniac-a да ти каже и той някакви стойности :o

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Drive-Maniac

прав си за high pass, това пуска само високи, което не ти върши работа....5-я канал е за уфър.Не можах да намеря много инфо за този амп, но според описанието, трябва да ти вади около 200 вата на 5-я канал. Обаче на колко ома.....е..ш ли му мамата?!?!За гейна - трябва да се настрои и балансира на ухо. В никакъв случай не давай гейна на предния канал с 10 см. колонки до край! Ще ти дам един съвет как да настроиш гейна набързоЗначи завърти и двата гейна на 0.Усили плейара на колата си на около 90% от това което може.След това започваш да развърташ гейна на предниа канал, докато започнеш да чуваш гъгнене.След това правиш същото и със гейна на задния канал.Пак ти казвам, това е бърза и аматиорска настройка , но ще ти свърши работа!!!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest roadracer

Дотук всичко ми е ясно ....а настройката на херцовете на двата канала според параметрите на говорителите ли трябва да бъде ? Примерно Pioneer-те са 25 Hz - 32 kHz :cool: И настройката на херцовете на баса ...??? Много питам ,ама ми се иска да ги разбера нещата ! Знам ,че са слаби тия колонки...особенно предните...ама тва е временна история...затова и питам...да не прецакам "материала" ;)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest dancing_niki

Ако ще са на Flat, херцовете нямат нищо общо, понеже имаш потенциометри за херцове само на "ниския филтър". Иначе колкото са по-малко херцовете, толкова е по-дълбок баса.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Rust

Кашата е много проста , ще се опитам да ти обясня кое какво прави пък натам мисля сам ще си ги настроиш според твоя вкус :Dзначи за 2та канала щом ще връзваш предни и задни колони значи задължително ги оставяш на FLAT другите 2 настройки режат честотната лента най-вероятно със -12дб след границата която посочиш което е толкова че да не се чува ;) .... демек HP е за пищялка примерно LP за subwoofer.5тия ти канал е по подразбиране с LP и на него има смисъл да се закачи единствено subwoofer-а.Нивата или както са при тебе GAIN-овете се настройват по предпочитание ... колко искаш отзад и колко отпред.Той колегата Drive Maniac даде идея как можеш да действаш ,но това е само за предните, защото задните ако им дадеш макс гейн и на тях при който се държат добре предните няма да се чуват сигурно изобщо ,защото са значително по-слаби.Така .... значи пропуснал си да напишеш какъв ти е и плеъра което също не е без значение тъй като може да се окаже че и неговия усилвател може да бъде вкаран в употреба.Ако имаш нещо от рода на mos-fet 5x50W бих ти препоръчал горещо да направиш следното :предните колони нямат никаква ,ама никаква нужда от външен усилвател така че ги връзваш на този на плеъра ти ,което ще ти даде преимъществото да ползваш контрола от него за баланс м/у предни задни.Елипсите отзад ги ръгаш на FLAT а баса ръгаш на 5тия канал за бас.Остава една много важна настройка а именно crossover-а за 5тия канал или след каква честота да се изрязва сигнала.Тази настройка зависи до голяма степен и от задните ти колони и от техния звук.Ако направиш границата твърде ниска суб-а ще звучи по-ударно ,защото ще се обажда само в най-ниските честоти.Това може и да е добра настройка ако задните ти колони имат хубав и нисък бас (което силно се съмнявам).Ако пък границата е твърде висока ще се припокриват една част от честотите със задните колони и ефекта може да е замазан звук.С 2 думи настройката трябва да стане на място , така по форума няма точна позиция :D Все пак сега като пак погледнах снимката ако това са реалните честоти на които реже , мисля че спокойно можеш да поставиш потенциометъра в крайно отворено положение (на 120 херца) и вече ако след това ти се струва че не е добре да го намаляваш.Гейна на баса си го правиш както ти е кеф на тебе , там няма правила.Ако искаш да бумкаш по улиците дори с риск да не си чуваш останалата музичка - даваш му жега. Ако пък искаш да слушаш качествено музика го настрой така че просто да оплътни долния грай на честотната лента ,така че да чуваш "всичкия" звук без нереалното ниско изпъкване.едит :в такива случай като при тебе е адски полезно самия ти плеър да има subwoofer контрол за да можеш да си правиш настройки директно от него. Различните миксове (да не говорим за стилове музика) имат различен характер и ако на едно парче настройката ти звучи перфектно , на друго ще му липсват малко ниски или малко високи и обратното.А не върви на всяко парче да слизаш от колата да настройваш :D

Редактирано от Rust

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Rust

Ако ще са на Flat, херцовете нямат нищо общо, понеже имаш потенциометри за херцове само на "ниския филтър". Иначе колкото са по-малко херцовете, толкова е по-дълбок баса.

<{POST_SNAPBACK}>

не съм съгласен ;)

дълбочината е характеристика която с настройки на усилвател не може да бъде повлияна ... по-скоро искаш да кажеш че при по-ниски херци се чуват по-ниските регистри и не се чуват по-високите.Но това не прави баса по-дълбок, защото ниските на падат още по-ниско :D. Баса е еднакво дълбок просто при повече херци възпроизвежда и по-високи честоти (ако изобщо 120хз ... пък и 250хз даже могат да се нарекат дори и среди :D )

Редактирано от Rust

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Drive-Maniac

Колегата Rust е адски прав ;) Сега когато то видях плеара мога да ти кажа че въобще няма нужда да свързваш предните колонки към усилвателя. Закачи ги към плеара, нямаш нужда от такава мощност при тях!На усилвателя свържи само задната линия и субуфъра.Както каза и колегата прецизните настройки се правят на ухо и на място, тука по форума няма да стане!!!За херцовете на 5-ия канал , споделям мнението на колегата.Успех!!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Maina 6th gen

добре де, ама ако даде жега, нали елипсите отзад вързани към усилвателя ще надвикат предната линия и тогаве ще чува само тях, или ще кажеш че тогава ще има сила, но ще загуби качество и ще е все тая? Питам, понеже съм на лаик в музиката, а при мене съм вързал и предната и задната линия към ампа, като отделно закачам и тубето, за което си има отделни реглажи на честотите - усилвателя е 6 канален Caliber Competition CA660, като елипсите съм вързал в паралел с едни много яки пищялки, а току-що монтирах паралелно на предните колонки и някакви "поилки" и с тях звука отпред стана доста приличен, ама ми се иска още ;)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Rust

добре де, ама ако даде жега, нали елипсите отзад вързани към усилвателя ще надвикат предната линия и тогаве ще чува само тях, или ще кажеш че тогава ще има сила, но ще загуби качество и ще е все тая? Питам, понеже съм на лаик в музиката, а при мене съм вързал и предната и задната линия към ампа, като отделно закачам и тубето, за което си има отделни  реглажи на честотите - усилвателя е 6 канален Caliber Competition CA660, като елипсите съм вързал в паралел с едни много яки пищялки, а току-що монтирах паралелно на предните колонки и някакви "поилки" и с тях звука отпред стана доста приличен, ама ми се иска още :D

<{POST_SNAPBACK}>

аз не съм сигурен точно какво имаш предвид , дано отговоря на правилния въпрос ;)

Значи идеята е че плеъра може да даде достатъчно мощност за тези колонки че и отгоре ... което прави приложението на усилвател излишно.Като цяло малко предни колони имат смисъл от усилвател.А пък ако са вързани на усилвателя за да направиш panning или баланс предни задни трябва да слизаш да настройваш ампа ... така можеш директно от плеъра :D

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Maina 6th gen

значи аз от сд-то си регулирам силата на предна или задна линия, съответно леви или десни колони, но въпреки че всичко ми е захранено през ампа, се налага леко да намаля задните елипси, за да се изравни звука с предните 17-ки. В този случай се чудя как изобщо ще се чува предната ми линия, ако не беше вързана с усилвателя, при това изобщо не ги щадя и като ми е кеф пускам на фул, ама нито горят, нито се раздрънкват. ;):D

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest dancing_niki

добре де, ама ако даде жега, нали елипсите отзад вързани към усилвателя ще надвикат предната линия и тогаве ще чува само тях, ...

<{POST_SNAPBACK}>

Това да загуби предната линия не го чаткам, не че е невъзможно... Аз лично отпред имам 8", а отзад елипси 14/9 см, и четирите са вързани към плеър-а, а субуфъра е вързан на усилвателя и е на LPF. Друго което съм направил е да засиля задните колони с цел на предните седалки да се чува музиката отвсякъде, а не да ми идва звука отпред. Така че Fadder-a всеки си го наглася как да му е удобно.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...