Jump to content
Guest Martinez

Аудио въпрос

Recommended Posts

Guest Martinez

Колеги какво означава функцията MOSFET на CD player-а ?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest relentless

10x

Не че ми стана много ясно, но  поне няма да си мисля, че имам няква невероятна функция на плейъра !!!  :balloon:  :drunk:

<{POST_SNAPBACK}>

MOSFET е технологията на производство в случая на крайните транзистори на усилвателното стъпало. Имат редица предимства в сравнение с биполярните транзистори....в случая важни са ниските собствени шумове. Един вид не оцветяват (много) звука със собствени паразитни шумове, които ги няма в музикалното произведение.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Martinez

Така вече е по-разбираемо !!!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Magnum

и по-малко греят, тоест можеш да изкараш по-голяма изходна мощност от крайното стъпало, без да прегрява.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest relentless

и по-малко греят, тоест можеш да изкараш по-голяма изходна мощност от крайното стъпало, без да прегрява.

<{POST_SNAPBACK}>

т.е. КПД-то им е по-добро в сравнение с биполярните транзистори - при една и съща консумирана мощност по-малка част се превръща в топлина. Иначе изискват по-високи захранващи напрежения и т.н. , но да не задълбаваме повече.

А между другото производителите винаги се стремят да изтискат максимума - Pioneer-а ми в колата бая загрява и май не само моя е така.....

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Martinez

М/у другото и аз съм с Пионер, и така и така сме отворили темата дали знаеш някаква функция за изключване на светлината на дисплея или просто ми еизгорял някой Идиот?

<{POST_SNAPBACK}>

т.е. КПД-то им е по-добро в сравнение с биполярните транзистори - при една и съща консумирана мощност по-малка част се превръща в топлина. Иначе изискват по-високи захранващи напрежения и т.н. , но да не задълбаваме повече.

А между другото производителите винаги се стремят да изтискат максимума - Pioneer-а ми в колата бая загрява и май не само моя е така.....

<{POST_SNAPBACK}>

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest relentless

Не знам за такава функция....може и да има....Но диодите/крушките за осветление са няколко + някакви световоди - ако изгори някой само част от дисплея ще е тъмен.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Martinez

Ситуацията е следната:

На дисплея няма никаква светлина, иначе надписите си излизат, копчалъците също си светят, само дето няма никаква светлина. Оказа се, че дисплея не бил LED а някакъв друг вид...?

Не знам за такава функция....може и да има....Но диодите/крушките за осветление са няколко + някакви световоди - ако изгори някой само част от дисплея ще е тъмен.

<{POST_SNAPBACK}>

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest relentless

Ситуацията е следната:

На дисплея няма никаква светлина, иначе надписите си излизат, копчалъците също си светят, само дето няма никаква светлина. Оказа се, че дисплея не бил LED а някакъв друг вид...?

Честно казано нямам идеи при това положение - може би е добре да се погледне в сервиз....

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest johnyboy

може би е добре да се погледне в сервиз....

Аха :balloon: Флуоресцентна ламБа с трансверторно захр. ( 70-110 волта ) А за мосфета по- високо КПД ама с много по-високо захр. и понеже не слагат трансверторни шот са скъпички и излиза че .......... В сп. Електрон имаше много нагледна и подкрепена с доказателства статия, за това колко вата на практика може да се извадят от 12в. захранване. Смешна работа! Има нови разработки на Филипс които се ДОБЛИЖАВАТ до това което пишат по панелите, ОБАЧЕ, мноооого голям компромис с качеството !!! Извода: Слушаме си пръчките и си траеме защото качеството струва много пари и притеснения, особено ако не е застраховано :drunk:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest relentless

[ Извода: Слушаме си пръчките и си траеме защото качеството струва много пари и притеснения, особено ако не е застраховано :balloon:

<{POST_SNAPBACK}>

:drunk: Абсолютно съгласен :beer:

Даже може да се поуспокояваме с фактите, че друго звено оказва основно влияние върху качеството (озвучителни тела и т.н.) , т.е. пръчките са ни добри....

Само сега да не вземем да се запритесняваме за високоговорителите ;) че ще стане дебела работата....

Поздрави на всички и лека вечер !!!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Rust

Също така имаше нещо което не държа че ще обясня точно , но ставаше дума че едните усилватели са интегрирани или с други думи представляват една интегрална схема. Докато при мос-фет-а не е така , което освен по-голяма мощност означава и по-добро качество ; по-висок клас.Pioneer вече слагат и на евтините си модели mos-fet ,което ги прави адски предпочитани и доставящи по-добър звук.Иначе това което пише на панелите пр. 4х50W е максимална (пикова) мощност.Реалната на която може да си работи продължително един MOS-FET 4x50 е около 23W на канал.Което в интерес на истината не е малко, макар да създава такова впечатление като човек чете навсякъде огромни надписи с хиляди ватове :balloon:.Или иначе казано това е достатъчна мощност за да изприщи един средностатистически говорител на чиято кутия пише примерно 120W !!!като заключение може да се каже ,че един хубав усилвател е много по-добра "екстра" от всякакви щуротии с които лъжат хората :drunk:

Редактирано от Rust

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Maina 6th gen

ами аз за кво си джиткам с "Елит"-чето, подплатено с 6-канален усилвател и скоро един спец, занимаващ се с професионален монтаж на автомузика и и с такъв магазин се облещи, че "за първи път чувал елит така да свири" !!! Вчера купихме и на сина музика - Pioneer DEH-P6850MP модел 02.2006г, свирука яко, много готин е, ама не си давам Елит-чето с ампа за тази шукарийка - ЧЕСТНО!!! А пък и свикнах да ми разтрива и масажира старите кокали големия тъпан :balloon::drunk:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest johnyboy

Също така имаше нещо което не държа че ще обясня точно , но ставаше дума че едните усилватели са интегрирани или с други думи представляват една интегрална схема. Докато при мос-фет-а не е така , което освен по-голяма мощност означава и по-добро качество ; по-висок клас

По принцип е така ако говориш за усилватели. В авто плеърчетата са си едночипови ;) Ако знаеш каква охлаждаща повърхност е необходима за всеки ват :D сметката не излиза ;) Ако си погледнеш бушона (10А :wacko: ) и сметнеш консумацията по W=U.I и прибавиш 2,2-2,8А. за флуор.дисплей + лампи + механика, пак не излиза 23 вата на канал ;)

готин е, ама не си давам Елит-чето с ампа за тази шукарийка - ЧЕСТНО А пък и свикнах да ми разтрива и масажира старите кокали големия тъпан

:D

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest greenwather

колеги имам едно питане какво означава израза "цд то ти има 2 дака"?

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Редактирано от greenwather

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Rust

DAC или на български ЦАП - Digital to Analogue Convertor / Цифрово Аналогов преобразувател :wacko:. Тия джаджки са доста често изпускани от дискусията ,а от тях зависи дали ше ви се чува хубавко музичката :D CD - цифров носител сигнала е цифров и при действието на шукариите EQ и другите му там корекции и "добавки" в съвременните плеърчета.Ама после нали трябва да излезе аналогов и така....

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Magnum

а какъв е този еднобитов ЦАП - като записа на CD-то е 16 битов?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest relentless

<{POST_SNAPBACK}>

Май четеше бит по бит туй чудо..... :ph34r:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest svetlio

<{POST_SNAPBACK}>

Най-вроятно се има предвид по един DAC за всеки от каналите в стерео режим на възпроизвеждане.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest greenwather

<{POST_SNAPBACK}>

Най-вроятно се има предвид по един DAC за всеки от каналите в стерео режим на възпроизвеждане.

<{POST_SNAPBACK}>

Това предполагам е убаво а ? :hondarulez:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Didko

<{POST_SNAPBACK}>

Не бъркай записа, или по-скоро файловата система, структурата на диска и т.н. със схемите които стоят на финалната права преди говорителите ;)

Пожелавам ти да се сдобиеш някой ден с плеър с 16 битов ЦАП :o

Да, при еднобитовия ЦАП преобразуването става бит по бит и там е важен сигнала от т.нар. модул "делта-сигма модулатор", който е преди ЦАП-а. Не съм съвсем сигурен, но май тук е по-важна посоката на промяна на сигнала, от колкото нивата му.

Ако имаш 16 битов ЦАП, то тогава можеш да симулираш 2 на 16-та степен нива на сигнала иииииии става яко шукарийка, щото сметни ги... идват къмто 65К ;) ...но този тип ЦАП работи на съвсем различен принцип от т.нар. 1-но битов!

По теория за цифровизация на сигнала, за да нямаш загуба, то трябва да го цифровизираш с честота поне 2,5 пъти по-висока от неговата (clock на sample-а), т.е. ако приемем, че човек чува до към 16-17KHz х2,5 ~=44Khz, колкото ти е и семпъл рейта на една мп3-ка например ;)

Впуснах се много в подробности, ама дано ме разбра :cool:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Rust

По теория за цифровизация на сигнала, за да нямаш загуба, то трябва да го цифровизираш с честота поне 2,5 пъти по-висока от неговата (clock на sample-а), т.е. ако приемем, че човек чува до към 16-17KHz х2,5 ~=44Khz, колкото ти е и семпъл рейта на една мп3-ка например  ;) Впуснах се много в подробности, ама дано ме разбра  :D

Това макар и малко офтопик смятам трябва всеки да го знае :D ... много интересен факт :D Както на една мп3ка ,така и на cd audio-то ... което разбира се не ги прави равни по качество , но ... тука вече прекален офтопик става :D

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest PoweRG
:dry: Евала за лекцията! ;)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found