Jump to content
elanmorin

Закупуване на кола от частник - въпрос

Recommended Posts

Интересува ме каква е процедурата при покупка на кола от частник, тези които ходят да носят коли от чужбина и тука ги продават. Колите не са регистрирани в БГ, имат само талон ли или какво? Каква е цялата процедура при покупко продажбата за да ти е мирна главата после?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо, здравейте на всички! Нов съм във форума, все още не карам Honda, но проявявам голям интерес към марката и сериозни намерения да стана горд собственик, но за сега съм във фаза "набиране на средства".По темата:На скоро регистрирах един автомобил именно от такъв частник. Не е нищо особено и нищо кой знае колко по-различно. Първо ще кажа какви са процедурите, след това ще кажа какви премеждия имах аз.1. Да започнем със самата сделка: При мен беше първо отиване до съответния частник, пред който написахме договора (колата беше вкарана от Австрия). Договора по принцип не трябва да го пише той, но както и да е. Написа договор м/у мен и авто къщата, от която съм уж закупил автомобила. Все едно съм я купил по интернет или нещо такова. Това не важно, важното е да има договор! А да, и ако е с авто къща, задължително да има печат, защото е юридическо лице, иначе се заяждат в КАТ!2. Отидох в КАТ, махнах транспортните номера (съответно максимално скришно), защото така се бяхме уговорили предварително с частника. Трябвали си му, не знам си какво... Даде ми номерата на буса и ремаркето, с които е докарана колата, написани на листче. За всеки случай...3. На там нещата стават по нормалния ред. На първото гише плащаш ЕКО такса (майка им!) и стандартните там некви левчета за пререгистрационна такса. Само да отбележа - гледай да имаш възможно най-много документи от колата от предишния собственик! Не се знае какво точно ще ти потрябва от тях. На мен ми влезе в употреба няква книжка, на която имаше всички собственици на автомобила до този момент (и заради която имах леки проблеми, но се оправих, ще наблегна по-късно).4. Продължаваш с тичанията по гишетата и даваш каквото ти поискат.5. Минават на оглед и т.н. и на края ти дават големия талон и заминаваш...Сега да наблегнем над глупостите!Трябва да имаш Гражданска валидна! Аз си направих по път към КАТ. Макар, че може и около кат да си направишТрябва да имаш ГТП, който още да е в сила. Мен ме юрнаха от КАТ да си правя в срок до 16:00ч., 'щото иначе ще ми лепнат лепенка "Спрян от движение".Трябва да съответства договора и последния собственик на автомобила! Моя случай беше следния: Уж купувам колата от Авто къща, обаче договора нямал печат (това първия проблем). Втория проблем - в книжката на колата, която върви с нея (сервизна ли, каква ли...), като последен собственик пише частно лице (Клаус някъв си), съответно договора не бил валиден! За това могат да се заядът много сериозно мисля (не, че за друго не могат... щото в КАТ винаги могат... те ВСИЧКО могат), но жената на предпоследното гише (там където дават талоните) излезе много разбрана и така леко ми подсказа, че е хубаво да намеря човека, от който съм взел колата и да напишем нов договор! Хубаво е също, че частника беше точен и човека дойде до КАТ да напишем на ново договора. Номерата на буса и ремаркето ми влязоха в употреба на едното гише, където трябваше да попълвам как е дошъл автомобила. Не, че без тях не може, но ме накараха да ги напиша някъде в нищотата на едно от листята там.В общи линии това беше целодневната мъка... Това е без да споменавам как на път за КАТ ми падна крайното гърне и при прибирането му в багажника, едното амортисьорче се откачи и единия ръб на багажника разцепи на баща ми главата. После по бронята на колата и навсякъде имаше кръв... Повече за Пежо не ща да чувам! Има известен надпис, който стои гордо по някои гаражи "Пежо, Рено, Ситроен и свирки не правим!". Сега ги разбирам хората след 2 Пежа... Едното гробница, другото куфтор!Поздрави!

Редактирано от MonStarr

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересува ме каква е процедурата при покупка на кола от частник, тези които ходят да носят коли от чужбина и тука ги продават. Колите не са регистрирани в БГ, имат само талон ли или какво? Каква е цялата процедура при покупко продажбата за да ти е мирна главата после?

Зависи от коя страна я копуваш,ако е от Германия или всички други освен Италия при копуването се пише договор който не се заверява никъде. Взимаш си талоните и колата и си правиш транзитни номера. Най- лесно и евтино е в Германия.В другите държави имат допълнителни изисквания без Холандия.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...