Jump to content
Guest thc444

Саморъчен радиатор

Recommended Posts

Guest thc444

Въпроса си е чисто инженерен и ме интересува възможно ли е да се направи без наличието на оригинален чертеж радиатор за охлаждане на двигателя?На какви изисквания и параметри трябва да отговаря?Какви конструктивни особености има?Може ли да се изработи от неръждавейка : листова и тънки тръби?Габаритните размери могат да се снемат от оригиналния радиатор, но площта на топлообмен е много голяма заради серпентонното фолио, а от от там и мощността на топлоотдаване дори и без включен вентилатор.Сложна табота.Някой правил ли е успешно такова нещо някога?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Hronos

В Добрич има фирма която произвежда авторадиатори,но ползват параметрите на авто производителите.Правят и по поръчка.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest ma4o

и между дървеница и младост приемат поръчки за радиатори :( но и там използват параметрите на стария :( въпреки че ми казаха че ще е по функционален от стария :blink: аз предпочетох да си купя нов :blink:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest 1net

каква ти е целта?по-добре ще е някой друг да ти го направи по твоя спесификация, и ако ще е за нещо зверско и теглото не е от особено значение, замисли се и за меден радиатор, макар че едва ли ще имаш нужда от чааак такова топлоотдаване ;)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest dancing_niki

каква ти е целта?

по-добре ще е някой друг да ти го направи по твоя спесификация, и ако ще е за нещо зверско и теглото не е от особено значение, замисли се и за меден радиатор, макар че едва ли ще имаш нужда от чааак такова топлоотдаване ;)

<{POST_SNAPBACK}>

Наистина както казва колегата се замисли за медна серпентина, но врътката май ще ти е с ламелите и с тяхното запояване за пълен топлообмен, но и на това решението е просто (мек или твърд припой) всеки парнаджия може да ти ги направи тези заварки. Даже и аз. Ама... да си правиш направи си сам при положение, че има фирми които се занимават с това и имат необходимото оборудване и няма да излезне чак толкова скъпо. Наистина е много гот когато сътвориш нещо сам, но ако си човек без работа и ти се занимава един съвет: Не жали средства за инструменти и материал, ама никакви!

Аиде късмет!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Magnum

медта има по-добра топлопроводимост, но алуминия има по-добро топлоотдаване (топлобмен)така че по-добре медни магистрали а алуминиеви ламелисамо че връзките алуминий-мед ще са ти проблем, толкова много ...п.п. някъде бях чел тестове на компютърни радиатори, и при 100% натоварване медния наистина няма равен (там перата са и топлоотводници) но пък при ниска скорост на перката на вентилатора Al-Cu вентилаторите се справят по-добре

Редактирано от Magnum

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...