Jump to content
kicko

"обръщане" на фарове (от ляво за дясно движение и обратно)

Recommended Posts

Здрасти,

 

Въпросът е следния: След като има разлика между фаровете на колите с ляв волан и тези с десен, не може ли така някакси лесно да се "регулират" или "настроят" или "превключат" от единия режим на другия?

Този въпрос вълнува не само съвестните собственици на автомобили с десен волан смятащи да си ги карат в условията на дясно движение без да пречат на останалите, но и тези с леви волани, имали нещастието да счупят един или повече от фаровете си и изкушаващи се да си купят евтино необходимите им фарове от така широко разпространените по моргите вече автомобили от Острова...

 

Тъй като знаем, че в съвременните условия на конкуренция, производителите (в това число и автомобилните такива) се стремят така да проектират детайлите, че да минимизират разходите си увеличавайки взаимозаменяемостта между отделните компоненти, е трудно да повярваме, че е възможно двата фара от едни и същи автомобили, единия с ляв а другия с десен волан, да са чак пък толкова различни...

 

Хм...

 

Та въпросите станаха - има ли разлика, къде е разликата и какво може да се направи с нея?

 

Отговора на тези въпроси е труден, без да имаш достъп до свален фар, който да разгледаш отблизо. И понеже аз имам, реших да снимам и споделя с тези които се интересуват, но нямат достъп. Останалите... извинете че Ви загубих времето.

 

Ето това е снимка на фар с прожектор за късите, за дясно движение:

Публикувано изображение

 

Вижда се една преграда определяща формата на лъча, която както знаем за нашето движение е нещо такова ___/ ___/ (за двата фара)

Публикувано изображение

 

Тази преграда е част от горната половина на прожектора, която е хваната с 3 или 4 винта.

Публикувано изображение

 

Ето това е винта, който държи преградата:

Публикувано изображение

 

За съжаление, тази горна половина на прожектора не може да бъде извадена без да се разглоби фара - долната и част е по-широка от диаметъра на пластмасовия отвор отзад. :)

Но все пак ако си спомним вица за гениколога автомонтьор (който можел да прави основен ремонт през ауспуха на колата), има лека надежда. Според мен е възможно да се смени тази преграда с малко сръчност, тънки пръсти, пинсети и благодарение на наличието на още един отвор в конкретния случай - за кабелите на ксенона. Не знам дали фаровете без ксенон го имат този отвор но смятам скоро да разбера, след като сваля другия от колата.

Другия вариант е ясен - разглобяване на фара - имаме поне 3-ма колеги във форума които са писали теми как се прави, единия (Olmy) беше разглобил фаровете на англичанката за да ги почисти, а другите мисля че бяха за да боядисат в черно около рефлекторите...

 

Извода е - 1) тези които си чупят фар, да разгледат остатъците за подобно нещо, дали може да се сменя при тях, и ако да - може да минат по-тънко с фар от кола с десен волан и 2) тези с десен волан, на които им пука за това че заслепяват насрещните могат да потърсят по моргите чупени фарове, вместо да купуват цели здрави като мен.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко допълнение - оказа се че можело да се извади прожектора със завъртане на 180 градуса и вниматлно плъзгане под правилния ъгъл. Ето линк със снимки:http://tsxclub.com/forums/1st-gen-electron...out-baking.html

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Търся чифт фарове за Сивик англичанин 98год. Днес ми предложиха 2 такива от Десен волан. Има ли възможност за корекция, какво би ми струвало и колко изобщо да дам за тези?Моля за компетентно мнение за точно този модел - с новата маска.И благодаря предварително! :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Мерси, интересно ми бе, но има ли някой пробвал се на Сивик или Акорд англичанка? Опита ще ми е най-полезен :huh:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...