Jump to content
Guest The Penalty

Реставрация на задна кора

Recommended Posts

Guest The Penalty

Значи, тия дни направих задната кора и по светлия пример на Дидо ще пусна снимките с кратки обяснения къде какво се случва, пък може да помогне на някого.

Извинявам се предварително за качеството, но апарата ми си е на годинки и вече не прави така качествени снимки както в младостта си :P

Това е кората (дъската) с която купих Хонда-та. Беше облечена с някакъв гнусен черен плат който по никакъв начин не се връзва със светлия интериор (Сивик, 93 година, преди фейслифт-а). Проблем също е, че имаше дупки за по два малки говорителя от всяка страна а на мен ми трябваха 2 по-големи общо.

Забравих да направя снимка преди да махна плата, това е вече оголената от мен дъска.

Публикувано изображение

Съответно се наложи за запуша със стиропор 2-та отвора които не ми трябваха и в последствие да ги китосам за да получа гладка повърхност. Не се вижда добре, но вътрешните дупки са разширени от 10 до 16 сантиметра.

Публикувано изображение

Идеята да обличам гола дъска не ми допадна, най-малкото защото плата с който разполагах не е от най-дебелите. Затова малко изолация (в случая са подложките с които идват дънните платки за компютрите) би стояла добре. Ще направи кората в горната част една идея по-мека. Снимката показва изолацията преди лепенето, т.е. само е "разкроена".

Публикувано изображение

Тук вече се виждат залепените и изрязани по дъската парчета. Нямам идея защо стоят на вълнички на снимката обаче - гладки са като бебешко дупенце. :D

Публикувано изображение

Обратно от другата страна на дъската. Акцентът на снимката е оная чавка долу (все й забравям името). Този конектор за тон колони. Идеята е при нужда да мога да махам кората без да се наложи да режа кабели или някаква друга интервенция. Просто се вадят кабелите и се маха кората.

Публикувано изображение

Тук се вижда окабеляването. Реших да е на тясната част, иначе трябваше да се копае дъската за да не се вижда от къде минават кабелите. Нещо което не ми хареса само при мисълта :D

Публикувано изображение

Една панорамна снимка. Тук би трябвало да се вижда кабела който минава през почти цялата тясна страна на кората, но не и с моя апарат :D

Публикувано изображение

Снимката показва връзването и на другия говорител и къде свършват кабелите на двата (въпросния конектор за колони ще е там).

Публикувано изображение

Мрачна снимка на плата който вече е залепен на горната част (върху изолацията)

Публикувано изображение

Тапицерският телбод беше нужен за да стои плата опънат. Мисля, че съм заченат за тапицер, не мога да твърдя със сигурност обаче :rolleyes:

Публикувано изображение

Отново долната страна, намазана обилно с С200 чака да бъде завита с остатъка от плата.

Публикувано изображение

Вече облепената и накована кора. Поставил съм решетките за да видя как ще изглежда накрая. На мен ми харесва :huh:

Публикувано изображение

Снимката показва връзването на говорителите.

Публикувано изображение

Тук се виждат монтираните вече говорители и излезе проблема който ме мъчеше от самото начало.

Не можах да намеря решетки достатъчно високи за да покрият говорителите. Хрумна ми идеята да ги поставя на нещо като краченца високи 7 милиметра. Иначе трябваше да се правят подложки които нямах нито време, нито желание да започвам.

Краченцата направих от един маркер (изрязах 8 7 милиметрови тръбички които да подложа под решетката. Не знам де е отишла снимката която им правих, но утре на светло ще се опитам да направя нова.

Публикувано изображение

Отново долната страна с любимия ми безименен конектор. Честно казано ме домързя да мисля някакво по-естетическо решение за долната част на говоритлите. Остават така - КАЗАХ! :D

Публикувано изображение

Кората вързана към домашния ми усилвател СОНИ, тестът премина - свири си като цигане на сватба :P

Публикувано изображение

Цялото упражнение ми отне времето след работа - 3 дни. Основно забавяне имаше заради технически паузи - съхнене на лепилото и кита.

Материалите които съм използвал са следните:

1. Хубава, дебела 2.5 см дъска

2. 120х150 парче плат

3. 2 метра хайфи кабел за колони

4. 8 кабелни обувки

5. 2 двулентови говорители PIONEER - TS-E1688, 17cm, 35W, 4 Oма Impedance

6. 2 декоративни решетки за говорителите

7. Въпросният конектор за тон колони

7. Кит за дърво

8. Лепило С200

Инструментите които съм използвал са следните (тези които предполагам, че не всеки има):

1. Прободен трион

2. Бормашина

3. Тапицерски телбод

Тва е. Очаквам коментари, похвали и оплаквания. Аз се забавлавах докато си го правих, за вас не знам докато го четахте :D

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest nikonti

Браво за подробното обяснение колега. Де да бяха всички теми така обяснени ......

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Dragi4

Колега не те ли е страх????Аз на 8-ми март се разделих със задно стъкло и тонколони. Правих си скоро кората по следния на4ин:Сложих колоните с ре6етките директно в/у дъската,след това с 2 см дунапрен я тапицирах за да се изравни нивото на ре6етките с това на колоните и отгоре 4ерен плат.Привантивна мярка.... 4ерно фолио на задното стъкло :rolleyes:))))

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest PARADOX_sf

Е аз ги слагах колоните под плата... :rolleyes:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found