Jump to content
Guest Didko

Задна кора

Recommended Posts

Guest Didko

И такааа... минаха почивните дни и аз съм с нова задна кора ;) Знам, че задната кора е голям проблем на много хора, за това ще се опитам да покажа аз как си я барнах ;) както и някои насоки за евтино (но не и калпаво) решение за звук.

Необходимите продукти са следните:

1. Парче шперплат с размери поне 1500х600мм с дебелина 30мм

2. 2х тези неща!

3. Пищалки ... без значение какви, дори за кола по-добре пиезо!

4. Поне 8м многожилен симетричен кабел 2,5 мм2

5. 2бр. кондензатори 2uF, 2бр. кондензатори 3,3uF.

6. Необходими инструменти и 2 сръчни ръце! :P

Here we go!

Публикувано изображение

Това е отправната точка. Измерваме най-широката част отзад, където ще стои кората и от тази талпа се оформя един правоъгълник. След това го поставеме на мястото, където ще стои и с акробатични движения се завираме в багажника на колата и с моливче очертаваме профила на цялата кора. Хващаме триона и си плюем на ръцете (ако имате ел. е най-добре :P ).

Публикувано изображение

Щем нещем, има и ръчен труд, а това 3 сантиметровото хич не се дялка лесно :D

Публикувано изображение

Ама пък резултата си заслужава ;) ...и вече имаме (почти) готова кора!

Публикувано изображение

Разположението на говорителите: за да се получи хубав плътен бас, трябва да ги разположим съвсем в средата, плътно един до друг. Така се получава идеален затворен обем от целия багажник с (иртуален) 1 говорител - абе нещо като туба. Но няма да го направим по 2 причини. Това е кора и понеже тя не е захваната твърдо към страниците си, вибрациите и тежестта на говорителите ще имат по-скоро отрицателен ефект от колкото положителен. Например предната ми кора от MDF за 1 година увисна и всеки път като минех с по-голяма скорост през легнали полицаи - подскачаше до тавана. Другата причина е, че тези говорители ще свирят и среди, а стерео звученето се получава от високите честоти и в по-малка степен от средите. Поради тази причина, говорителите трябва да са в двата края на кората. За това разделяме кората (с молив) през средата. След това в получените 2 правоъгълника пускаме диагоналите. Центровете на големите говорители трябва да са по-навън от пресечната точка на диагоналите! Кофти в случая е, че няма как да се раздели багажника през средата с една отвесна преграда за да не си влияят говорителите по между си, т.е. да се получи нещо като 2 отделни тонколони, но ... в крайна сметка се преживява :P

Резултатът:

Публикувано изображение

Тъй като използвам CD-Player, чиите изходи мощности са от порядъка на 18W (реални) на канал, необходимо е да се застраховаме за предните (оригинални) говорители. Тях просто ги отрязваме с по 1 кондензатор 3,3 uF и сега вече можем да ги дупим колкото си искаме ;) Процедурата е почти като операция, защото кондензатора, се монтира чак на многожилните проводници, които отиват към бобината на самия говорител, но си струва предизвикателството ;)

Публикувано изображение

За отзад, към големите говорители пускаме целия сигнал, а пищялките ги закачаме паралелно на големите и ги разделяме с кондензатори 2 uF и...

Публикувано изображение

Следва полагане на магистралите от CD-то до кората. Аз лично ги пуснах отстрани по праговете на вратите. Може и през средната конзола, абе който както иска, ако иска и по тавана да ги пусне :)

Следва тапициране (тук малко се изложих) и монтаж на говорителите и

That's it!

Публикувано изображение

Как стои в колата и как се чува - на следващата среща! ;)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Magnum

Браво Дидко :)Аз възложих таз елементарна процедура на технически грамотни и опитни момчета, които само с това се занимават - Аудомания / Канброк, но ми направиха кората по-широка и по-къса, и ляга само на капачетата на багажника, и сега гледам едното се е скъсало :P Важно е да се види къде ще ляга кората, и как капака може да я натисне, така че да не тропа по дупките и да не скърца (като моята :D ) п.п. Може да се използват половинки панти за врати, за захващането на кората към оригиналните места (не знам на 5та ген как е)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest nta

евалата бате за мерака и търпението...добре изглежда на снимки, ще видим на явеаз откакто ми разбиха задния страничен джам заради колоните, които взеха с кората, вече никакви колони няма да сложа със сигурностнай-много скоро да си сменя оригиналните на вратите с некви по-готини и това е

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest ma4o

на моите и на двете аз съм ги правил :):D

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest 1net

Браво Дидко, само се надявам това място между двата говорителя да е резервирано за "когато имам още пари ще видите какво ще се появи там....":lol:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest The Penalty

Дидо, събрах и аз всичко нужно за моята кора. Ще документирам всяка стъпка и ще пусна резулата тук. :D

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest REDPOWER

Пичове и на мене ми остана задната кора-правената,ако на някой му трябва да свирка ще се разберем нещо.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest cls

Ето какво е решението за задна кора на моя Сивик:

обаче не ми харесва и сега обмислям други варианти.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest nikonti

Браво колега, това е темата с най-перфектното обяснение която съм виждал тук. :balloon:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Magnum

tip of the day: ако кората ви тропа, не ляга плътно или скърца, използвайте уплътнения за прозорци, от тези кафевите гумените. аз ги използвам като универсално лекарство против всякакви тропания и скърцания

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...