Jump to content
hondarules

пътен данък

Recommended Posts

Здравейте. Имам един въпрос. Искам да спра ВРЕМЕННО колата си от движение защото няма да съм в България за поне 2 години. За да си спестя данъка от 217 лева на година (Civic ВТИ) може ли да отида в КАТ и да им дам големия талон. След което тези в общината ще приемат ли факта че колата не е по пътя и да не плащам всяка година пътен данък. Знам че когато реша да пускам колата в движение трябва да мина да си взема талона през кат и да мина преглед но това са формалности. Мен ме интересува тези от общината. Какъв е закона при тези ситуации.И пак да поясня. Аз не хвърлям колата ами просто я паркирам за 2 години.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега, нещата със сигурност са нещо както казват в КАТ "по образец". Със сигурност нещо ще трябва да попълниш - или обявление или молба. Но ми се струва че няма да минеш само с КАТ, ами отделно ще трябва и в данъчното да си отидеш за да обявиш и там... Успех все пак!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами аз в данъчното ходих, но онези идиоти там казаха че дори и да имам бележка от КАТ за спряна кола, няма начн да спрат данъка въпреки че колата няма да се кара. Ходи разбери логиката

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами аз в данъчното ходих, но онези идиоти там казаха че дори и да имам бележка от КАТ за спряна кола, няма начн да спрат данъка въпреки че колата няма да се кара. Ходи разбери логиката

Здравей, колега.

Не съм юрист, а в случая вероятно има възможност за тълкуване и в едната, и в другата посока. Както сигурно знаеш, тази материя е уредена в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ):

Чл. 52. С данък върху превозните средства се облагат:1. (изм. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г.) превозните средства, регистрирани за движение по пътната мрежа в Република България;2. корабите, вписани в регистрите на българските пристанища;3. (изм. - ДВ, бр. 109 от 2001 г., в сила от 01.01.2002 г.) въздухоплавателните средства, вписани в държавния регистър на Република България за гражданските въздухоплавателни средства.
Съветвам те да погледнеш и следващите членове от "Раздел IV. Данък върху превозните средства", ако вече не си го сторил. На бръснещ преглед, не успях да открия предвиден казус като твоя. От една страна, може да се приеме, че само фактът, че си собственик, е достатъчен вече да породи данъчно задължение. От друга страна обаче, законът изрично казва, че данък се дължи за "превозни средства, регистрирани за движение по пътната мрежа в Република България". За съжаление, не знам как точно трябва да се тълкува тази регистрация, но вероятно това е сламката, за която си заслужава да се хванеш: ако отрегистрираш колата си (т.е. спреш я от движение), има логика вече да не дължиш данък.

Боя се, че едва ли ти казвам нещо, което и сам не си установил вече, или си могъл да намериш като информация. Но дано поне нещо ти е полезно.

Успех! :huh:

Edit: А, да, законът може например да се намери тук.

Редактирано от Bilbo

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

колегата е прав трябва първо да я спреш от движение а това значи че номерата да се онищожат или да не са валидни и като се прибереш пак в българия ще се наложи да и слагаш нови номера.Какво все едно си я внесал от чужбина.Не съм на 100 процента сигурен но това имам като спомен в главата.Но със сигурност ще трябва да се спре от движение.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Намерих отговор и утре само остава да се разбера с едноклетъчните същества в данъчното. По професия сам счетоводител но не в БГ и не знаех как стои ситуацията. Утре ще си говорим пак с тях и пак ще ми викат \"незнам\". Аз знам че не може да ме накарат да платя, но колко сложно ще бъде да ги убедя в това:)))? Ще е ужас. Но се надявам информацията да помогне и на някой друг колегаhttp://www.bcnl.org/doc.php?DID=242Раздел IV.Данък върху превозните средства Чл. 52. С данък върху превозните средства се облагат: 4) (Нова - ДВ, бр. 45 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) За превозно средство, което няма да се ползва, данък не се събира, при условие че до края на предходната година собственикът му е върнал свидетелството за регистрация и е представил удостоверение за разкомплектоване.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Намерих отговор и утре само остава да се разбера с едноклетъчните същества в данъчното.

[...snip...]

4) (Нова - ДВ, бр. 45 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) За превозно средство, което няма да се ползва, данък не се събира, при условие че до края на предходната година собственикът му е върнал свидетелството за регистрация и е представил удостоверение за разкомплектоване.

Колега, не искам да те плаша, но "разкомплектоване" ще рече да си предадеш колата за скрап, разглобяване, и въобще всякакви такива работи. Теоретично такова удостоверение се издава от фирми, които са лицензирани (?) за такава дейност. Друг е въпросът, ако можеш да си го намериш по различен начин.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте. Имам един въпрос. Искам да спра ВРЕМЕННО колата си от движение защото няма да съм в България за поне 2 години. За да си спестя данъка от 217 лева на година (Civic ВТИ) може ли да отида в КАТ и да им дам големия талон. След което тези в общината ще приемат ли факта че колата не е по пътя и да не плащам всяка година пътен данък. Знам че когато реша да пускам колата в движение трябва да мина да си взема талона през кат и да мина преглед но това са формалности. Мен ме интересува тези от общината. Какъв е закона при тези ситуации.И пак да поясня. Аз не хвърлям колата ами просто я паркирам за 2 години.

Здравей, колега.Незнам моето предложение колко ще ти е от полза, но ти предлагам вместо да се главоболиш с разните му данъчни дали да плащаш или как да не плащаш, вместо да се редиш да си спираш колата от движение в КАТ, после пак на опашките да я пускаш и регистрираш, дай я на съхранение при мен, а аз ще реша проблема с данъка за 2-те години. :spam:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

връщаш талона и номерата в кат и те ти издават удостоверение че колата е спряна от движение. С него си отиваш в общината да ти отпишат колата. Мисля че след това можеш да си я върнеш в движение след като мине преглед в кат и си я регистрираш на ново в общината. поне преди време беше така процедурата, може и да са го променили

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги, мисля, че не правите разлика между спиране на колата от движение и бракуването и. Колата може да се спре от движение без да се връщат номерата. Връща се само талона и от КАТ и издават бележка, че колата е спряна от движение. С тая бележка се отива в данъчното и се попълва молба и спират да ти оттържат данък. После отиваш на канала за да я пуснеш в движение и след това в данъчното за да кажеш "готов съм пак да ви плащам". Ако върнеш номерата в КАТ значи, че си бракуваш колата. Дано съб бил полезен и успех с данъчните, че те са големи малоумници.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

4) (Нова - ДВ, бр. 45 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) За превозно средство, което няма да се ползва, данък не се събира, при условие че до края на предходната година собственикът му е върнал свидетелството за регистрация и е представил удостоверение за разкомплектоване.Колега съвтвам те да НЕ опитваш варианта с разкомплектоването!Защо:1.Удостоверение за разкомплектоване се издава от АВТОМОРГИТЕ(не всички),въз основа на VIN кода иномера на двигателя,като им оставиш(продадеш) колата си!2.Автомобил който се бракува,той НЕ съществува вече в никакви регистри(КАТ,Данъчно....),това означава че няма как да регистрираш автомобила след това,защото просто няма такава кола!3.И все пак в БГ няма невъзможни неща.А за спиране от движение незнам как стоят нещата,мойта ХОНДА е спряна от движение поради ПТП,:( но още не съм я пускал ама това е друг случай. :D Дано съм ти бил полезен.П.С.Бракувал съм няколко(2) лади :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...