Jump to content

Recommended Posts

Здравейте! Имам интерес към този начин на боядисване на колите, само че не мога да открия нищо конкретно в интернет. Главно ми излизат някакви фризъорски простотии в gogle. Тук също нищо конкретно. Интересно ми е какво точно представлява самия процес, евентуално положителни и отрицателни страни, изобщо всичко което можете да се сетите. Предварително благодаря и все пак се извинявам, ако темата я има някъде и съм я пропуснал при търсенето! Поздрави!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Матирането на боята е подготовка на основната боя да може да се пръсне база. Базата е основната нова боя на колата. След базата се пръска лак и готово. Самото матиране на колата се състои в това, че самата стара боя се обработва до матов цвят посредством шкурка. Идеята е да се свали част от старата боя и да се изглади повърхноста и да стане еднородно матирана. След това се измива хубаво и се пръска базата (по горе писах). Това е.

Редактирано от MonsterOOD

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

също ако имаш предвид , самата боя на колата да е матова , то си има такива разновидности , приятел си боядиса джипа с такава матова боя която беше много качествена закупена от родните военни.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виждал съм коли, черни на цвят, за които ми казаха че са матирани, при което самия черен цвят изглежда странно... груб или нещо такова, сякаш не е гладка повърхността. Някои нови Infiniti също изглеждат така. Но до колкото разбрах от горенаписаното, матирането просто е част от боядисването, от крайния резултат. Значи може би тези коли не са били матирани, а нещо друго...

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз мисля че лака е такъв - матов. Има всякакви лакове. Май имаше нещо такова че лаковете имат една характеристика "% отражение при ъгъл на гледане 60 градуса". Може и глупости да говоря...

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest CHIPSI

Просто самия цвят е "мат" и лака отгоре не е гланцов(и той е мат)....и така се получава този агресивен(само при черното) цвят.

Редактирано от CHIPSI

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest nuddy

То добре, ама за да има визия трябва да е идеално чиста. А в БГ малко трудно...И най-малко прахоляк я прави доста мърлява на вид колата.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest xtuners

Това, за което става дума е мат лак върху основния цвят. Финния релеф който виждаш се прави от бояджията посредством грунда който се пръска преди основния цвят. Не е вярно, че има само черен мат ... всеки цвят може да стане мат, друг е въпроса кой ще седи добре и кой не. Операцията задължитено се извършва в камера, за да няма боклук ..и технологията на лакиране е малко по-различна.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Синът на шефа ми даде 3500 лв, за да му пребоядисат колата в матово черно. Моето лично мнение е - голяма грешка.Сега автомобилът се мие всеки ден, защото иначе заприличва на г... Но дори и измита колата не изглежда добре. Боята не е гладка, а е като шкурка. А как се нагрява от слънцето, нямам думи, вътре става 100 градуса. Наложи се да сменят компресора на климатика с по-мощен, защото оригиналният не се справяше.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

матовия ефект се получава като при нормално боядисване само че с една подробност - при пръскането на лака и поточно в самия лак се слага една добавка в зависимост от неиното количество спрямо лака говорим от порядъка 20-30-40-или5о процента се получава и различна степен на МАТИРАЛ ЛАК

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, има и еднокомпонетни бои с матов ефект,но лично според мен за нищо не стават и ефекта им не е същия.Най-добре е както каза колегата go6i11 в обикновения лак се слага една добавка наречена "мат паста" и тя матира след като лака изсъхне напълно.Хубавото в случая е,че може базата(т.е. основния цвят)да е какъвто искаме не е задължително да е черен...

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То ако е наистина толкова скъпо, определено не си струва. Аз за по-малко пари ще си я боядисам хамелеон, да прелива от 1 цвят в друг да речем и дори ще изглежда по-добре, ако цветовете са избрани правилно.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

------------------То ако е наистина толкова скъпо, определено не си струва. Аз за по-малко пари ще си я боядисам хамелеон, да прелива от 1 цвят в друг да речем и дори ще изглежда по-добре, ако цветовете са избрани правилно.--------------------------------колега или не съм те разбрал или не си в час с хамелеон или по точно какво представлява боятана хамелеон не ти си избираш какви да бъдат цветовете дето се сменяват а си има готови бои и в зависимост от това калко цвята се преплитаТ В ДАДЕНАТА БОЯ ТО ВАРИРА И ЦЕНАТА ЗА ЛИТЪР ТАКАВА от 500лева за трицветен до към 2000лева за 5-6-7-8 цветен хамелеон и още нещо хамелеон не можеш даидеш в някои магазин за боя и да си поръчаш некви си 100-200- грама тои се поръчава само в готови 500или 1000 милилитра разфасовки от самия си производител

Редактирано от go6i11

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

и още едно разяснение за съшноста на състава на боите или по точно какво представляват частиците които придават ефекта на дадена боя1-на металика частицита са един вид алуминиеви стърготини2--на перлените бои частиците представляват миниатюрни перли3 на хамелеона ефекта с смяната на цвета се получава от кристалните частици в боята нсветлината като минава през една призма се пречупва и излиза във вид на дъга -----маи не го обясних както трябва това. та и отам се получава преливането на цветовете За хамелеона има още нещо което е интересно ,че в зависимост върху каква основа ще се пръска - бяла,, синя ,, червена или черна то се получава съвсем различен краен ефект :cool:

Редактирано от go6i11

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...