Jump to content
Guest Ceko

Гуми и джанти - размери

Recommended Posts

Guest Ceko

Малко си помечтах за 16ки или 17ки, та се поразрових из странички за гуми. Направих тая табличка, мисля че ще е полезна за начинаещите (като мен :hondarulez: ) или по-мързеливите ;)

Ако имате забележки - казвайте.

Публикувано изображение

Редактирано от Ceko

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Magnum

Има едно правило, наречено +1Добавяш 10мм към широчината, вадиш 10 от височината, и добавяш един инч към диаметъра на джантата. И се получава (почти) същия диаметър.Примерно 175/70-13 185/60-14 и 195/50-15 излизат с (почти) същия диаметър.Правилото не е много точно, но дава някаква груба представа

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Dragi4

Малко си помечтах за 16ки или 17ки, та се поразрових из странички за гуми. Направих тая табличка, мисля че ще е полезна за начинаещите (като мен ;) ) или по-мързеливите :(

Ако имате забележки - казвайте.

Публикувано изображение

Ти 6то мисли6 4е е голям килипир с големи капли :hondarulez:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest dido_dimov

Те ТУК има сметална за гуми ... и съответно някоя друга дума за избора им ...

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest ZERO

интересна табличка :hondarulez: само дето моите липсват 195/45/15

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Ceko

интересна табличка ;) само дето моите липсват 195/45/15

ще ги допълня :(Dragi4 - синичката със 16ките дето я даде изглеждаше доста добре, а пък тая новичката синя със 17ките да не говорим :hondarulez:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Dragi4

Цеко брато.....спор няма с голяма капла колата е като накурвена мома с високи токове.Та ква ми е мисълта ти кара6 ежедневно колата си нали.......не само събота и неделя.....та ка4и я на 16-ки или 17 ки с гуми на 40 или 45 и пак 6те коментираме.А и да не говорим 4е на на6те бараки при пълен ляв или десен гумата опира в подкалника.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest d15b2

ми то с големите данти освен външния вид друг + маи нямаминусите са повече ама пък друго си е като иа погледнеш качена на 17"

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Ceko

Цеко брато.....спор няма с голяма капла колата е като накурвена мома с високи токове.Та ква ми е мисълта ти кара6 ежедневно колата си нали.......не само събота и неделя.....та ка4и я на 16-ки или 17 ки с гуми на 40 или 45 и пак 6те коментираме.А и да не говорим 4е на на6те бараки при пълен ляв или десен гумата опира в подкалника.

Ммм може ли малко да разясниш, че аз от коли не разбирам, ама за сметка на това съм пълен с въпроси ;) :Сега съм със:195 50 15 195 мм 97,50 мм 576,00 мм 0,80 мм 100 км/чмисля да сложа:205 45 16 205 мм 92,25 мм 590,90 мм 15,70 мм 97 км/ч1. Гледам, че разликата в дебелината на гумата е само 5мм, което е нищо според мен и едва ли ще е толкова фатално спрямо дупките по пътищата тука. 2. Колата я карам всеки ден по ~100ина км, тия 10мм допълнителна ширина толкова ли ще оказват влияние? (Това ми е първата кола, на която се качвам, така че моля за разбиране :hondarulez: )3. Ммм на твоята синята нали бяха 195/45/16, опираха ли някъде?4. Някой колега с 205/45/16ки да има?5. Освен това - по-големи джанти не значи ли по-меко возене? Аз така си го обяснявам.Това са засега :( имам и още, но те следват от отговорите на тези, благодаря много :(

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest group4dam

Бях с 185/65/14 --- зимниСега сложих 195/50/15 отпред ------ 205/50/15 и стана като лагерна количкате зимните не виеха толкова !! и на тия дупки сърцето ме боли! Освен подобрения интерфейс, другото е лайна. А пък с тия 45-тки С вулканизатора ще станете големи приятели :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Magnum

Ммм може ли малко да разясниш, че аз от коли не разбирам, ама за сметка на това съм пълен с въпроси ;) :Сега съм със:195 50 15 195 мм 97,50 мм 576,00 мм 0,80 мм 100 км/чмисля да сложа:205 45 16 205 мм 92,25 мм 590,90 мм 15,70 мм 97 км/ч1. Гледам, че разликата в дебелината на гумата е само 5мм, което е нищо според мен и едва ли ще е толкова фатално спрямо дупките по пътищата тука. 2. Колата я карам всеки ден по ~100ина км, тия 10мм допълнителна ширина толкова ли ще оказват влияние? (Това ми е първата кола, на която се качвам, така че моля за разбиране :) )3. Ммм на твоята синята нали бяха 195/45/16, опираха ли някъде?4. Някой колега с 205/45/16ки да има?5. Освен това - по-големи джанти не значи ли по-меко возене? Аз така си го обяснявам.Това са засега :) имам и още, но те следват от отговорите на тези, благодаря много ;)

Колега, не ти трябват такива големи валяци на таз лека кола!Първо, и 195 е твърде широка гума! Хайде лятото, на сух/горещ асфалт - добре, става. Обаче сега както е разкаляно, или като вали дъжд, лекото купе няма достатъчно маса да натисне гумата към пътя, да избута водата и калта, и става шейна/лодка.Колата става трудна за управление. На сухо ти се струва, че имаш супер-много сцепление. Обаче го губиш изведнъж и рязко, и е по-трудно да овладееш обратно колата след като ти е тръгнала вече.За това 'помага' и по-ниския борд на гумата, който не дава някакво усукване, някакъв 'буфер' - а всичко става мигновено. Трябва да знаеш какво правиш и защо го правиш.После, по-големите гуми и джанти тежат повече. Принципно гумата тежи повече от джантата, така че ако запазваш широчината и външния диаметър на гумата, а само увеличаваш диаметъра на джантите (примерно 195/65-13 -> 195/55-14 -> 195/50-15) то ти печелиш от маса. Но в общия случай, по-големите джанти са и по-широки, слагаш и по-широки гуми, и "колелото" става по-тежко. А това ти е под-окачена маса, маса под пружини и амортесьори. И от това губиш стабилност, вече купето няма достатъчно сила да натисне (със пружините и амортесьорите) гумите към пътя, и те започват да 'подскачат', губиш сцепление.Това са общи разсъждения. Виждал съм сивици със 17" и вървят добре. Но по-скоро са 'шоу-коли' отколкото коли за ежедневна употреба. А и там има доста повече от едни джанти и гуми, там си трябва повече гума.п.п. И да не забравяме и състоянието на нашите пътища!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest surr3a1

Момчета... като си говорим за синята... нали аз я купих...Сега съм с BF Goodrich 205/45/16 гуми... на общия майлhondabg@abv.bg; pass: thebestима един майл от Борислав Петров... там има един рар файл с моята и как стоят тея гуми на джантите... ако иска някой да го види...иначе гъзарията е пълна сно6ти ме спраха 2пъти копсовете в студентски за 5мин разлика... и 2я път им викам абе вие на какво ме направихте бе... и тея ние заради джантите те спряхме :))) - паляци :)))

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest ZERO

Сега съм със:195 50 15 195 мм 97,50 мм 576,00 мм 0,80 мм 100 км/чмисля да сложа:205 45 16 205 мм 92,25 мм 590,90 мм 15,70 мм 97 км/ч

широчина 205 сякаш много идва ако колата се ползва доста, мен ми се струваше че карам валяк. ;) височина 45- с наште дупки :) трябва мноого внимателно да се кара мен ми се струва че 195/50/15 си е оптимален вариант за тез сивици- хем добре изглежда, хем позволява нормално каране :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest k_u_d_o_s

A 225/17/45 za moqta?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Dragi4

Момчета... като си говорим за синята... нали аз я купих...Сега съм с BF Goodrich 205/45/16 гуми... на общия майлhondabg@abv.bg; pass: thebestима един майл от Борислав Петров... там има един рар файл с моята и как стоят тея гуми на джантите... ако иска някой да го види...иначе гъзарията е пълна сно6ти ме спраха 2пъти копсовете в студентски за 5мин разлика... и 2я път им викам абе вие на какво ме направихте бе... и тея ние заради джантите те спряхме :))) - паляци ;)))

6666666666666666666666666666666666666666 ей пак скъса синджира.Мой слагай кърмъзъ пружини............ ;) Аз днес са изгивизих...свалих я.Некви такива Jamex... стават :) .... ниско по тревата лази ;)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest dido_dimov

От голямо значение за поведението на всеки автомобил е правилното комбиниране на гумите и джантите. Всяко несъответствие в тяхната конфигурация води до неприятности като: промяна показанието на скоростомера, повишаване разхода на гориво, намаляване стабилността на автомобила. Преди да се направят промени в размера на гумите и джантите трябва да се спазят някои правила.РАДИУС НА ВЪРТЕНЕТова е най-важният параметър, с който трябва да се съобразяваме при промяна конфигурацията на гуми и джанти. Радиусът на въртене е разстоянието от центъра на джантата до върха на протектора при ненатоварена гума. При голяма промяна в радиуса на въртене, в резултат на неправилно комбиниране на гуми и джанти, скоростомерът ще започне да отчита неверни данни. Също така е възможно да се получи повишение в разхода на гориво, тъй като скоростната кутия на всеки автомобил е създадена според оригиналния радиус на въртене на колелата, предвиден от производителя. ЗАЩО СЛАГАМЕ ПО-ГОЛЕМИ ДЖАНТИ?Външният вид е най-честият повод за предприемането на тази стъпка, въпреки че това не е най-важното, което ще спечелим. От техническа гледна точка, колкото по-висока е една гума, толкова по-голяма деформация претърпява тя в завой. Това води до понижаване на общата стабилност на автомобила, особено при висока скорост. Затова слагането на по-големи джанти изисква използването на гуми с по-нисък профил, които при натоварване се деформират по-малко. По този начин се печели добра стабилност и най-вече стабилност във виражи и завои.http://www.avtogumi.com/

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest HONDA

да питам за сивик 93 хечбек колко са му най широките гуми дето мога да сложа ???? най-големите де ???? и като R и като 6иро4ина 175-195 ??? колко ?Ч ае мерси и със здраве !

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...