Jump to content
hondajapan

Въпрос относно инвалидност и прехнвърляне...

Recommended Posts

аз мисля че можеш да си я продадеш сам на себе си при положение,че имаш генерално пълномощно и 3-те години са изминали!само трябва да отидеш за заверка от нотариус и след тава в кат!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Saho

Наистина можеш да я продадеш на себе си, но изрично в пълномощното трябва да пише , че може да договаряш сам със себе си. Ако го пише , отиваш в общината и си изваждаш една бележка , че няма данъци за плащане на колата. След това отиваш при нотариус и си я продаваш. Остава само да отидеш до КАТ и си готов. :rolleyes: Иска малко обикаляне , но пък не трябва да занимаваш родни , наследници и тем подобни. Надявам се че съм бил полезен поне малко. Успех!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че към пълномощното, трябва да има и една декларация от инвалида, в която той декларира, че автомобила не е закупен с негови средства и няма претенции към собствеността. Аз поне имах такава на предната кола, самоче до прехвърляне не се стигна и не мога да ти кажа със сигурност, дали ти трябва.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте и от мен, или там добро утро ;) Колега виждам, че си от София... та незнам там как стои точно въпроса, но в провинцията е следния:Предишната ми кола беше на инвалид, изтече ми 3 годишния срок но реших, че няма да я продавам или прехвърлям и продължих да си я карам с инвалидното право (все пак не плащаш никакъв данък). Ако инвалида не вкара друга кола, то няма проблем и аз така и направих. В един момент обаче инвалида ми почина - лека му пръст на човека. Мен обаче никой не ме информира за това и си продължавах да си я карам. Пълномощното ми беше генерално - можеш да се разпореждаш както намериш за добре, допълнително имах разни договори и деклараций от негова страна. Оказа се обаче, че при нашите нотариуси не можеш да вършиш всичко сам, както е упоменато в пълномощното.По стечение на обстоятелствата наследниците му ми се обадиха. Тръгнали хората да си оправят наследството - делби и т.н. и в данъчното хоп излиза кола на името на човечеца. Та хората излезнаха много точни. Обадиха ми се за да решим проблем, че им бяха запорирали делбите до решаване на собствеността на колата. Изискването на нотариата беше, да се представи бележка от данъчното за платен данък на колата (след смъртта започва да тече данък), бележки от наследниците (бяха трима в моя слуай - съпругата, сина и дъщеря му), съответно че и те нямат данъчни задължения. Застрахователна оценка на колата от някоя банка или застрахователна къща и нов договор за покупко продажба на колата вече от наследниците. Цялата процедура с висенето по опашки ми отне около 5-6 часа. След това с договора, данъчната бележка за платен данък, твоите документи и документите на колата отскачаш до КАТ и започваш да се изнервяш максимално. Понеже при мен инвалида ми беше от друга област е необходимо смяна на номерата - мамка им, голямо чакане падна.Процедурата е като покупка на нова кола. Нов технически преглед, нов номер, нов талон и около 200 кинта по прехвърлянето. ;) Не се стряскай .... в София може и да е по друг начин, но аз се зарекох че повече кола на инвалид - Никога.Нека някой колега който е имал подобни премеждия сподели опита си. Все пак сме в БГ и е напълно възможно в различните региони принципите на нотариусите да са различни ;)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest manniakk

То инвалида ми е роднина и е от софия така че мисля че ще е по лесно. в пълномощното изрично пише че мога да си я продавам сам на себе си. Инвалида почина някаде 15 дни преди да изтече? Ограничението изтече на 15.03 таз година... Ма и аз не знам кво да правя...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...