Jump to content
-=airman=-

Смяна на радиатор в апартамента

Recommended Posts

Здравейте, колеги!Нямаше изобилие от резултати в темата „Кой с какво се занимава”, а в специализираните форуми отговорите не ме задоволяват, затова реших да ви „занимая” всички с въпроса си:Радиаторът на парното в хола ми протече през една дупчица – явно корозията през годините си е казала думата. За да не рискувам наводнение (а дали има вероятност от такова?), реших да го сменя. Чудя се:1. Кого трябва да уведомя, за да спрат парното на входа (мисля, че е Топлофикация, макар и на топлоотчитащата фирма също трябва да кажа – да дойде да си постави топломера на новия)?2. Какъв радиатор да сложа – панелен железен или алуминиев? Явно железният е по-евтин, но с по-малко топлоотдаване и по-податлив на корозия. И как да сметна нужната ми мощност (размер), р-рите на стаята са 3,5 на 5 метра, височина 2,5 м, панелен блок.3. Наистина ли радиаторът трябва да се сложи под прозореца пак? Моят план беше да го сложа на съседната стена, защото прозореца „ще отпадне” когато присъединя балкона след 2-3 години. И защо? Аз се сещам само за една причина – за да не се получават черни следи по стената над радиатора при движението на топлия въздух – всички видяхме какво дишаме по времето на мъглата в София.4. (това решава и другите ми въпроси: ) Читав майстор или фирма да прецени и монтира всичко това :confused:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Al_Capone

1: За уведомяването по тези судени дни не е добра идея може да те увикат :confused: Просто намери ключа от абонатна на входа (или входовете в панелките обикновенно два входа са на една абонатна), за топломера трябва да асе обадиш на фирмата за топлинно счетоводство те ще пренастроят старият ти за работа с новият радиатор.2: За радиатора твърдо алуминиев. Един алуминиев глидер отдава 158 вата , при всички останали това е от 15% надолу. (П.С. алуминиевият най-скъп но не корозира и има най-добро КПД)3: Радиаторът се слага под прозореца за да загрява първо най студената зона в помещението!4: По тази точка ще се въздържа :)

Редактирано от Al_Capone

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наплъно подкрепям колегата Al_Capone!

A това, което мога да споделя от собствен опит е следното:

1) За да си смениш радиатора трябва да го откачиш, а за да го откачиш трябва да си спрял инсталацията, тоест да се спре парното на входа ви така, че да не тече вода в тръбите (поне в стария ни блок, когато ние сменяхме така инцидентно един радиатор, така направихме). Това става като отидеш при домоуправителя, предупредиш го кво е що е и той се съгласи да спре парното. Ако не се лъжа парното може да се спира от самата абонатна станция, не е нужно да отиваш в Топлофикация или отчетното дружество.

2) Относно радиатора - задължително алуминиев: по-бързо загряват от чугунените, повече топлина отделят, по-бавно изстиват. Както е казал колегата - имат по-хубаво и голямо КПД. А нужните ребра ще ти ги изчислят или от топлоотчетното дружество или от магазина, от който си купиш радиатора. Така като гледам размерите на стаята, изглежда ми е да е като хол, или някоя спалня, предполагам 8-9 ребра ще са ти предостатъчни, но това не го смятам по формула, ами го давам ореантировъчно, на око, съдейки по мойта стая, която е същата кубатура :confused:

3) Да, радиаторите в панелките е задължително да се сложат под прозореца: Затоплят първо най-студената част от стаята; Спестяват ти болки и грижи с конденз по стъклото. Като му дойде времето да избиваш стената, чак тогава мисли за ново място на радиатора. За сега моят съвет е за да си спестиш главоболия и мокротия да си го сложиш под джама, където си е бил стария :):P

4) Имам един телефон, ама майсторът не е читав и не смятам да те набутвам :P

Толкоз от мене, успех с радиатора.

П.П.: Смяната по-добре я прави в работен ден, когато няма много хора във входа, че като се спре парното панелките изстиват за часове. По добре прдупреди входа че ще го правиш това нещо в работен ден, нека си затворят винтилите всички, които имат парно, че да се оттече системата по-бързо и всичко да мине безболезнено в рамките на един работен ден :P Ако е през уикенда....ми ще мръзнат, нямат избор съседите ти :P Успех, надявам се да съм ти бил полезен, колега :P

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги, благодаря за взетата от вас гражданска позиция :confused:Ориентирах се малко в нещата, само едно ме притеснява - понеже радиатора е от тези с височина 30 см (знаете прозорците на панелните холове са големи и почти до пода стигат), ще трябват не 8-9, а напр. 12-13 ребра - за да се получи същата площ. Това по 15 лв/ребро сметнете какво прави...И като разбия балкона и го сложа на "новия" прозорец - тогава ще трябва да е от тези с височина 50-60 см, хем по-естетично, хем по-късо, да не заема 1,60 на дължина като сега... И тогава наново 10 ребра по 16 лв... Абе ужас, аз затова подпитвам за железен панелен радиатор или алуминиев който да го сложа на стената...Обаче открих някакви парнаджии уж добри, с тях ще обсъдя всички тия неща (ох, горките, не подозират какво ги чака :) )Едит: Това не значи, че съм спрял да очаквам съвети и мнения от вас :P

Редактирано от -=airman=-

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1. намираш човека който отговаря за абонатната и решавате тихомълком проблема,защото за да се изпразни една инсталация трябва да се заплатят 150лв,което е неразумна идея :)2.сложи си алуминиев радиатор,отново под прозореца. 10 глидера ти струват около 170-180лв,като те са достатъчни за 25кв м стая3.фирмата ще ти отреже главата,намери познатп.с ще питам един пич и може да оправим нещата ;)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не може ли да ти излезне по-евтино като си сложиш метален радиатор докато бутнеш холската стена и я вдигнеш както си си решил, щото после този алуминиев, може и да не му намериш адекватно приложение и ще те е яд за парите, а с металния ако не ти трябва можеш и на вторични да го дадеш....бе изобщо няма да си толко прецакан:)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

най-евтино ще ти излезе да намериш някой познат, да ти навари дупчицата ,докато мине отоплителния сезон! след това и без това ще изпразнят инсталацията. но ти трябва много добър майстор иначе дупката ще стане нмого голяма:)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако радиатора има кранчета на вход и изход няма нужда от източване на инсталацията :) .Ако теча е около заварките с заваръчно чукче / с острият му край / начукваш около дупчицата (при мен държи така вече четвърта година).Ако теча е от видима страна на радиатора- затваряш крановете , изпускаш налягането от холендрите на кранчетата, почистваш мястото около дупчицата изалепяш с поксипол една тънка ламаринка на мястото/ става вечно/.За сега толкова от мен. Дано съм бил полезен.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

WaveMasta, точно това си мислех и аз - да не се наложи да купувам 2 радиатора за 2 години :angry:Свързах се с едни читави майстори, казаха ми да им се обадя когато не е минус 13 (за да избегна омразата на комшиите), ще дойдат да огледат, да ме посъветват какво-как и да го сменят :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...