Jump to content

FOF

Фен
  • Мнения

    11
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Мнения публикувано от FOF


  1. Здравейте, някой кара ли Honda Crv 2010 г. (евт. до 2012)? Имам нужда от помощ. Бихте ли си взели отново същата кола, т. е. доволни ли сте от нея? Питам и всички Вас, които имате знания и опит. Ние нищо не разбираме. В момента имаме Honda Hrv 2000, 4х4, която си е супер, но двигателят замина и е на доизживяване, търсихме нов двигател вече няколко месеца напразно. Препоръчвате ли този модел на Хонда? И кое да вземем под внимание при избора? Кое да гледаме на колата? За съжаление повечето предложения са от автокъщи в Пловдив или София и затова евентуално знаете ли в тези два града къде най-добре да я заведем на преглед преди да я купим. 

    Благодаря Ви предварително. 

    Ели


  2. Колата прегряваше, последва смяна на гарнитура ма глава, шлайфане, сермеринги в последствие, че пушела, клапани, свещи, ремък и помпа и поне още десет елемента са на списъка. Капачката е с маркуч, току що долях до минимум, долу почти не се виждаше течност, но изтече от маркучето, катп го извадих, за да долея. Извинявам се, че обясненията ми не са прецизни и пълни. 


  3. преди 2 минути, CARPERA написа:

    Може би в формулировката на изхвърля  и ненужно е разковничето. 

     Вследствие  разширение на антифриза  той прелива в  разширителния съд  и после същото количество се връща,затова  се казва и разширителния съд.

    Може би колегата не е предал точно думите на майстора,надявам се от нашите писания да му се разясни кой крив  кой прав.

    Важното е че както писах антифриза е вътре в охладителната система като разширителния съд е част от нея, нищо не трябва да има отвън по двигателя.

    Целият двигател беше морък....


  4. преди 27 минути, ogi28b написа:

    Антифризът се изхвърля през предпазния клапан (вграден е в капачката). Предполагам, че всеки е виждал бойлер и онова странно нещо на тръбата за студена вода, наречено предпазен клапан. Тук е същото - има клапан и системата се саморегулира при повишаване на налягането. Правилно си го е казал човекът - изхвърля ненужното. Предполагам, че не е нужно да откриваме топлата вода? Освен ако не мислиш, че инженерите, конструирали колата, са неграмотни и са забравили да сложат този фундаментален детайл? Виж т. 2 в темата, която си цитирал. Какво значи "работеща капачка"? Кое трябва да ѝ работи? ;)

     

    @FOF, колега, на студен двигател долей до ниво MIN, както е казал колегата над мен, и го следи. Ако спадне малко под MIN, остави го няколко дни така  и го наблюдавай дали продължава системно да спада или спада до едно ниво и после остава така без промяна. Не го оставяй да спадне до ниво под 1/4 от казанчето. Ако спадне дотолкова и няма видими течове, е възможно капачката да не работи както трябва и да е нужна смяна. 

     

    ➡️ Как работи капачката на радиатора? 

     

     

    Днес ще досипя антифриз и ще проследя нивото. Благодаря за отговорите. Не разбирам този свят - отиваш на специалист, плащаш и после си дооправяш работата. 


  5. Преди 1 час, CARPERA написа:
    Преди 1 час, CARPERA написа:

    Пълни глупости  да му кажеш на тоя некадърник. Трябва да изхвърли антифриза и откъде да го изхвърли,това са лъжи. 

    Провери дали са наместени хубаво маркучите ,не трябва да има никъде течове. Антифриза  трябва да е на чертата МИН. при загряване се качва може малко над МАХ. това е неговия ход. Антифриза  е вътре в охладителната система нищо не се изхвърля навън.

    Може да не е обезвъздушена системата виж дали е пълен радиатора и долей до МИН в казанчето. 

    Тук е описано хубаво

    И какво е това изпушване на масло от аспуха???????

    Пълни глупости  да му кажеш на тоя некадърник. Трябва да изхвърли антифриза и откъде да го изхвърли,това са лъжи. 

    Провери дали са наместени хубаво маркучите ,не трябва да има никъде течове. Антифриза  трябва да е на чертата МИН. при загряване се качва може малко над МАХ. това е неговия ход. Антифриза  е вътре в охладителната система нищо не се изхвърля навън.

    Може да не е обезвъздушена системата виж дали е пълен радиатора и долей до МИН в казанчето. 

    Тук е описано хубаво

    И какво е това изпушване на масло от аспуха???????

    Не бил сменил сермерингите или нещо е объркал, не ми даде ясен отговор и след 3 питания аз се отказах.

     


  6. Здравейте, след смяна на  гарнитурата на главата, ремък, водна помпа и някои други елементи, още на същия ден, антифризът беше съвсем под минимума (около 2 см течност в казанчето) и беше мокро навсякъде (трябваше да карам 40 км, за да изпуши маслото от ауспуха). Според майстора, "някои системи поддържат ниско ниво на антифриз в казанчето, изхвърлят ненужното". Струва ми се странно  но пък и нямам технически знания.  Според вас така ли е с HRV 2000? И дали не трябва да я прегледа по-специалист?


  7. Благодаря за бързия отговор! Правилно ли разбирам, че изключа ли airbag-а на пасажера, ще поставя под опасност шофьора? (Извинявам се, ако въпросът ви се стори глупав, нямам техническа грамотност и предпочитам да питам, когато не съм сигурна.) Гледах клипове в youtube как се вади airbag, предполагам, че се справя да го изключа по Вашето описание. Но по-вероятно ще избера да не ги изключа. Цялата тази акция е, защото скоро ще ми се наложи да пътувам сама с бебето на по-дълъг път и искам да го возя отпред. Според закона, който не разбирам съвсем, пише: " Когато в автомобила са инсталирани предпазни въздушни възглавници (airbag), трябва да се консултирате с ръководството за употреба на автомобила или с търговеца на автомобила относно специални предпазни мерки при използване едновременно на поставени обратно на посоката на движението детски седалки и въздушни възглавници."


  8. На 7.12.2018 г. at 13:37, sakrayaami написа:

    Дота е 2018 взех ги, като цяло Мишлен Алпин 6 се произвеждат от 2018 съвсем нови са.

    Колата се усеща по коренно различен начин след като ги поставих на железни джанти.

    Много по меко вози, един комфорт едно чудо :) !

    Здравей, а джантите от къде ги взе? Стоманени ли е по-добре за зимата?

    Поздрави,

×
×
  • Създай нов...