Jump to content

fr33z0v

Фен
  • Мнения

    19
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Мнения публикувано от fr33z0v


  1. И аз това си помислих , проблема е, че докато го ръчках, си проработи нормално и след известно време пак спря. Успях да го разчанча цялото и да сваля таблото , но не видях нищо нередно . 

    Ако може съвет , кой се занимава с подобни неща? Ако трябва и колата ще закарам, разбира се....


  2. Не мога да сваля таблото. Отвих 3те винта , дърпам от горе надолу , както един колега е писал в друга подобна тема , но не става.

    Страх ме е , че ще счупя таблото.

    Едната щипка, горе в ляво, над духалката излезна , но дотам ..... :(.


  3. Здравейте,
    имам Хонда Акорд 2001 година, 2.3 бензин, автоматик.
    Тъй като имам и друга кола, тази, цяла зима не я бях карал.
    Реших да разходя бабата малко , обаче, като я запалих, установих , че километражите не ми работят , както и стрелката за горивото .
    Работи единствено температурата .
    Проверих всички бушони в купето - наред са си.
    Някой да ми каже, къде може да е проблема ?


  4. Здравейте , карам (карах) Хонда Акорд 2001 година , автоматик 2.3 двигател. Преди около 2 месеца скоростите започнаха да прехвърлят и да не превключват като хората.Отидох до Бултрако и си взех масло за автоматик , след това я оставих при майстор да смени маслото.Малко след като си тръгнах майстора ми се обади , като ми каза че скоростната кутия е за боклука и наистина като се върнах в сервиза бяха вдигнали колата и от скоростите се чуваха уникални звуци :(От скоростната кутия изтече не повече от 2 литра масло , като в маслото имаше не само стружки , а направо парчета метал.Както и да е, та с 2 думи от 2 месеца вече си търся скоростна кутия 2ра употреба, като разбрах обаче ,че трябва да е от същият модел ХОНДА.Ако някой може да ми помогне ще съм му много благодарен.Ето малко инфо за хондата:Номер на рама: SHHCL36401U001031Honda Accord 2001 , 2.3 Automat UK TYPE VНомер на двигателя: E23Z5E101009.Номер на скоростната кутия : 1PDA E7П.С.Сори , ако съм постнал повече от 1 път темата , но повече от месец нямам никакви коментари по нея и вече съм в жестока безисходица :(Благодаря ви за разбирането !


  5. Аз карам Акорд 2002г. 2.3 мотор автоматик. Карам го вече 1 година и 35 хил. км. (взех го на 125 хил. км.) и вчера за пръв път отидох до сервиза да ми сменят свещите , и ей така на контролен преглед. Оказа се , че имам за смяна горен десен шарнир + дискове и накладки. Всичко това за 8 годишна кола карана от 1 в БГ, като се има на впредвид ,че Акорда ми се води ТYPE V и е с доста трвърдо окачване (ако това е от значение за софийските улици)Преди да си взема Акорда имах Лексъс ИС200 (с който брутално катастрофирах), и ако трябва да ги сравнявам за мене Акорда е доста по здрав въпреки , че и с Лексъса нямах проблеми освен 1 доста сериозен със скоростите :cool:Дано да съм бил полезен .


  6. Здравйте, карам Акорд 2001 година 2.3 Автоматик и ми се появи следния проблем. По магистралата вдигнах 220 (просто за тест) и започна да ми мига един жълт индикатор наподобяващ двигателче намиращ се под оборотомера, като мигаше на равни интервали по 5 6 пъти , след което изгасна за 5 минути и пак започна и така 5 6 пъти. Държа да отбележа и друг проблем , когато е много жега при каране повече от 1 час по задръстванята започва нещо да тропа , като го усещам на педала на газта, в момента в който колата изстине престава да притропва. Вчера когато се запали въпросния индикатор беше 36 градуса и след като изгасих колата повече не се появи въпросната лампа. Ако някой има идеи какво може да е да сподели едно мнение , много ще съм благодарен :punk:


  7. 3литра? Значи сега си с 50% АТФ-З1 и 50% лайна в скоростната.Ако пак прочетеш ще видиш че 2/3 от наслото остават в скоростната ко точиш през пробката.така че го смени 4ри пъти по 2литра (или там колкото ти източва)3литра 80лв?? Нещо са те ментаросали от Бултрако или ти не си им казал какво ти трябва:)Ако си го купувал в близките 2 месеца цената е 3литра=114лвЯ провери наистина ли си сипал АТФ-З1

    Точно така над 100 лева дадох , обърках се. Ами сега искаш да кажеш че трябва да си купя още 6л. и да го сменя ?А ако виенето остане на къде да се насочвам ?:)Мерси предварително

  8. Когато я купих смених абсолютно всичко по нея, ангренаж, масло, масло в скоростите ( в този форум прочетох какво точно трябва да е маслото за скоростите и си го купих от БУЛТРАКО 3л. 80лв. , но не помня точно името на маслото ) всички филтри и накладки. Понеже за пръв път в живота си карам Хонда и не знам кое е нормално и кое не , затова се допитвам до вас , но както като отворих темата споменах, че съм имал подобен проблем на друг автомобил. Ще ми е полезно, ако някои знае сервиз, в който като ида да не гледат като индианци ,( защото примерно съм с ХОНДА а не с ГОЛФ), някой който е отварял хонда и знае за какво става дума.Благодаря на всички че бързо се включихте по темата, дано скоро да имам разрешение на проблема ( но не на цена 4200лв.;))


  9. Здравейте, днес се регистрирах в този форум и реших да потърся малко помощ.Преди 3 месеца си купих Хонда Акорд 2001г. 2.3 ВТЕК Автоматик. Преди това карах ЛЕКСЪС ИС 200 ръчни скорости , който имаше проблем с кутията и виеше когато е пуснат съединителя на всички предавки с изключение на 5та скорост (ЛЕКСЪСА беше със 6). Оказа се, че в следствие на предишен удар е за смяна първичен вал на скоростната кутия , който струваше в ТМ АУТО 4200лв. ( с труда). Одрусах се и го платих като 2 месеца след това катастрофирах и колата беше тотал щета , но това е друга тема:( . Въпроса ми е, на Хондата има същото виене, само че няма как да натисна съединител (защото както писах по горе е автоматик), за да разбера дали виенето ще спре. Има обаче още нещо което ме навява на мисълта, че става въпрос за същия проблем като на ЛЕКСЪС-а - само на 3та предавка не вие.Много ще съм благодарен за информация и помощ по въпроса , защотото само като се сетя колко пари дадох за Лексъс-а и лошо ми става.Благодаря предварително.

×
×
  • Създай нов...