Jump to content

Made in Japan™

Фен
  • Мнения

    13
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Мнения публикувано от Made in Japan™


  1. Гледай да не ти спестят от материал най-вече,а и при обратното връщане на елементите по мястото им - обърни внимание за качеството на сглобките(примерно един калник се хваща с 6 болта пък те ти сложат 3 и другите дупки ги КИТ-нат) това имам в предвидАбе за всяка нередност, която ти направи впечатление им казвай! ...че от наще майтори човек да си блъска главата цял живот!Забравих да вметна за така нареченото "изолиране на периферията" (например добре облепени джанти/гуми и дискове)И не на последно място да не ти свият дреболиите от вътре-запалки, дискове и т.нУспех, и чакаме снимки ;)


  2. абе да не ставам смешен ама да си кажа тва което знам.след като смених дискове и накладки бяха мн зле спирачките 20-30 км.да не би да е нещо такова.

    Абе да това се нарича момент на разработване на накладки и диск. Ако си ги взел чисто нови може и това да е. Ще следя темата, че и на мен ми предстои на LSI-ката- VTI- ски спирачки отпред и отзад да слагам :(

  3. Не мисля, че може да и има нещо на кутията. Сменяй дисковете (феродов и притискателен) и ако се наложи реглаж на жилото и си ти. Само внимавай с "мастерите", че ти им висиш на главата и пак си правят каквото искат, да не говорим че вземат от най-евтината марка съединители, прибави 30% отстъпка, с която ги земат демек 50 лева, а ти казжат че е някав бранд еди къв си . . . :):shock::kiss:


  4. на D15B7 като твоя шарнирчето е често срещан "проблем" .Ремонта не е скъп, абее нещо от порядъка на 40-50 пари.Не е лошо да се огледа хубаво отдолу цялата предница, че може и нещо друго да се окаже, или да е тръгнало да заминава Успех :shock:

×
×
  • Създай нов...