Jump to content
Guest blueeye

Eacv - обороти на празен ход

Recommended Posts

Guest blueeye

Здравейте!Става дума за CIVIC 5г, дв. D15B2 моно инжекцион.Въпроса ми е относно EACV (ectric Air Control Valve) (устройството чрез което ECU-то поддържа оборотите на празен ход)Което знам (моля някой да ме поправи ако греша)- Изпълнителния механизъм работи на електромагнитен принцип- Управлява се от ECU чрез PWM (Pulse Width Modulation) и по точно с различно време на комутиране на единия извод към маса (другия е с постоянен +12в).- Чрез него се подава повече или по-малко допълнително въздух директно в смукателните тръби като се байпас-ва дроселната клапаВъпросите са ми следните:1. В какво състеяне е клапана когато е изключен? Затворено / Отворено.2. Какво прави ECU-то когато реши примерно да вдигне оборотите? Отваря или затваря клапана, т.е. въздуха. Предполагам, че го затваря и по-този начин обогатява сместа?3. Четох някъде, че оборотите се регулират при изключен клапан. Вярно ли е? И как става това, ако има някакви особености?4. В духа на т.3 По същия ли начин се регулират оборотите когато колата работи на газ?Предварително благодаря на отзовалите се.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Markony

Здравейте!Става дума за CIVIC 5г, дв. D15B2 моно инжекцион.Въпроса ми е относно EACV (ectric Air Control Valve) (устройството чрез което ECU-то поддържа оборотите на празен ход)Което знам (моля някой да ме поправи ако греша)- Изпълнителния механизъм работи на електромагнитен принцип- Управлява се от ECU чрез PWM (Pulse Width Modulation) и по точно с различно време на комутиране на единия извод към маса (другия е с постоянен +12в).- Чрез него се подава повече или по-малко допълнително въздух директно в смукателните тръби като се байпас-ва дроселната клапаВъпросите са ми следните:1. В какво състеяне е клапана когато е изключен? Затворено / Отворено.2. Какво прави ECU-то когато реши примерно да вдигне оборотите? Отваря или затваря клапана, т.е. въздуха. Предполагам, че го затваря и по-този начин обогатява сместа?3. Четох някъде, че оборотите се регулират при изключен клапан. Вярно ли е? И как става това, ако има някакви особености?4. В духа на т.3 По същия ли начин се регулират оборотите когато колата работи на газ?Предварително благодаря на отзовалите се.

1.затворено2.отваря3 вярно е ,но не и на газ4.При монтаж с плочка над моно ижекциона не знам как,моят е разпробит и щутцерите ми влизат директно над дросела.регулирането става от болта на самия изпарител за празен ход.по инжекциона нищо не се пипа и си работи перфектно при настроен изпарител.Оборотите варират само от качеството на газта...

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest blueeye

Благодаря @Markony,Да разбирам, че според точка 2: повече въздух - по-високи обороти?За работа на газ, аз си поръчах смесителя (плочката) която Ловато (с такъв редуктор-изпарител съм) дава за този двигателтази: ЛИНК код: 761006Сложих я преди седмица, като изхвърлих боклуците сложени от едни некадърници, но това е друга тема (сигурно ще пусна друга тема по въпроса).С нея колата работи много добре, но още не съм я настроил.Да разбирам че настройката на оборотите на празен ход става само от изпарителя, без да се изключва EACV клапана?

Редактирано от blueeye

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Markony

Благодаря @Markony,

Да разбирам, че според точка 2: повече въздух - по-високи обороти?

За работа на газ, аз си поръчах смесителя (плочката) която Ловато (с такъв редуктор-изпарител съм) дава за този двигател

тази: ЛИНК код: 761006

Сложих я преди седмица, като изхвърлих боклуците сложени от едни некадърници, но това е друга тема (сигурно ще пусна друга тема по въпроса).

С нея колата работи много добре, но още не съм я настроил.

Да разбирам че настройката на оборотите на празен ход става само от изпарителя, без да се изключва EACV клапана?

[/quote

абсолютно,но не е закон.всичко зависи от изпарителя и плочката .Дефакто оборотите са функция на гориво/въздух/предварение.комбинацията ти дава оборотите на които работи двигателя

Не искаш да променяш настройките за бензина предполагам така че не пипай ако не е крайно належащо.Аз скоро си ги регулирах на бензин за да компенсирам фаровете и парното за зимата..+100 оборота.На газта регулирам всеки път като напълня бутилката ако е различна газта...

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest blueeye

За да работи прилично на газ, трябват и ламбда контрол и "time advance" процесор. Ама това по-натам.Абе за сега с тая плочка съм доволен как върви колата. Ще покарам малко и ще видя дали не може да се направи нещо повече. Явно Ловато са я сметнали хората.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Markony

За да работи прилично на газ, трябват и ламбда контрол и "time advance" процесор. Ама това по-натам.Абе за сега с тая плочка съм доволен как върви колата. Ще покарам малко и ще видя дали не може да се направи нещо повече. Явно Ловато са я сметнали хората.

не.при извън градско като държиш постоянна газ светва лампата за записана грешка на ламбда сонда и след контакт се изчиства

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest blueeye

За това може да се сложи емулатор на сондата, та компа да си мисли че всичко е наред с нея.А при мен не съм забелязал да светва чека, просто защото като включа на газ той постоянно свети заради инжекциона. Така са го направили онези смотаняци, ама ще го оправя. Все пак емулатора на инжекциона би трябвало да е едно реле и едно съпротивление. Само дето не знам още колко ома и колко мощно да е. Ако някой знае да каже, че да си го спретна и да не ми свети. Иначе ако по време на движение включа на бензин и компа изключва на 3500 оборота. Трябва да загасиш и пак да запалиш - като Windows :blink:

Редактирано от blueeye

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Markony

За това може да се сложи емулатор на сондата, та компа да си мисли че всичко е наред с нея.А при мен не съм забелязал да светва чека, просто защото като включа на газ той постоянно свети заради инжекциона. Така са го направили онези смотаняци, ама ще го оправя. Все пак емулатора на инжекциона би трябвало да е едно реле и едно съпротивление. Само дето не знам още колко ома и колко мощно да е. Ако някой знае да каже, че да си го спретна и да не ми свети. Иначе ако по време на движение включа на бензин и компа изключва на 3500 оборота. Трябва да загасиш и пак да запалиш - като Windows :blink:

Вярно сложих 2 реленса с 2 резистора ама утре ше ги измеря колко са 4е не помня

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest blueeye

2 заради двата инжектора ли?Много ще ме улесниш ако ми кажеш съпротивлението и мощноста на тези съпротивления.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest r2d2

2 заради двата инжектора ли?Много ще ме улесниш ако ми кажеш съпротивлението и мощноста на тези съпротивления.

за моноинж. ще ти свър6ат работа 2 съпр. 18ома 5w. На мен инжекторите ми бяха прекъснати с две превкл. релета и аз просто добавих съпр. и няма ядове. Но при извънградско 6те ти се обажда ламбдата.сега съм пълна инж. и просто добавих о6те два. Редактирано от r2d2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest Honda_Civic_1.5_16V

Абе и при мен е същият проблем със светването на чека :( но сега си поръчах емулатор за 120 лв :( италиански.Момчета има и две кабелчета на компютъра които се режат едно е за да не засържа грешки компютъра а рдугото го забравих днес гледах схемата на точно нашият вид D15B2 и след като го сложа ще ви пиша дали работи и как се казва самият емулатор

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest blueeye

OK, ще е полезно. Аз още нищо не съм направил по въпроса :(

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest 1net

Абе и при мен е същият проблем със светването на чека :blink: но сега си поръчах емулатор за 120 лв :blink: италиански.Момчета има и две кабелчета на компютъра които се режат едно е за да не засържа грешки компютъра а рдугото го забравих днес гледах схемата на точно нашият вид D15B2 и след като го сложа ще ви пиша дали работи и как се казва самият емулатор

това с рязането не е много добра идея но ти си знаеш. По добре излъжи ЕЦУ-то да не показва конкретни грешки, отколкото да се чудиш в последствие каква е била някоя смислена грешка.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

No registered users viewing this page.

• Предстоящи събития

No upcoming events found
  • Създай нов...