Jump to content
Matik

Неприятна миризма в купето - Civic 5та Coupe

Recommended Posts

Привет!

 

Имам следния проблем - още с влизането в автомобила се усеща една натрапчива странна миризма... Подобна на тази при включването на парното/климатика, но не чак толкова неприятна. Тук е момента да уточня, че поради алергични проблеми - нямам добро обоняние.

 

Преди година извадих седалките и ги "прах" с четка и сапунена вода, мокета - по същия начин само че НЕ го свалих от колата... След няколко месеца установих, че колата мирише доста неприятно. Реших, че съм завъдил мухъл по седалките и/или мокета...

Свалих седалките третирах ги с ябълков оцет после пране, пак ябълков оцет и т.н., мокета го извадих изпрах и всичко изсуших добре на яко слънце миналото лято. Миризмата продължи...

Реших да си правя звукоизолация... казах си ок... прецакал съм седалките и сега като ги махна от купето миризмата ще изчезне... Свалих -  седалки, мокет, кори на вратите и отзад на пасажерските места, корите в багажника и на говорителите отзад.... всичко. В момента има само табло и волан в купето - всичко останало е до ламарина. Миризмата остава... особено сега, когато имам само уикендите време да ида до гаража да работя по колата и само като вляза усещам разликата в миризмите, но с този дефектен нос не мога да определя откъде идва.

 

Подозрение 1

Научих от колегите от хонда форум в щатите, че моята хубавица нямала микрофилтър, както много сивици преди 98г. Реших да проверя климатичната инсталация. Свалих кората под чистачките - въздуха в купето влиза през отвор откъм пасажерската страна под въпросната кора... Оттам минава през вентилатора на парното, през кондензатора към радиаторчето на парното и от там по отворите отпред. Никъде няма филтър груб или фин, единствено кората под чистачките спира по големите листа, но в перката на моторчето намерих доста. Заврях си носа в мястото откъдето извадих моторчето, но заради дефектния ми нос не мога да кажа на 100% че миризмата в купето е оттам. Бръкнах с пръсти към изпарителя - всичко е в прах, но не намерих труп на животно или нещо подобно, което очаквах. За да почистя системата трява да източа фреона... за радиаторчето на парното може и таблото да трябва да вадя не знам... Не съм сигурен, че това ще премахне миризмата изобщо.

 

Подозрение 2

В автомобила има 4 дренажни отводнителни отвора... на всеки калник има по един и четите започват от тавана и около люка. Отзад в багажника зад отсека на колелата се виждат даже отводнителните маркучи (след като се свалят корите). Има някаква лепкава кафяво-жълта субстанция около тях (не знам дали при всички е така - дано някой отговори). Та при умишлено поливане с вода във всички отвори, забелязах че предните калници текат по добре а отзад едва капе, даже единия почти не. Имам съмнения да не е запушен и да отклонява водата към тавана, и той ако е дунапред да попива и да става на мухъл, гъби или тем подобна смрад.

 

Отворен съм за идеи и предложения, не искам да се разделям с колата, заради подобна простотия. Някой сблъсквал ли се е с нещо подобно? Благодаря.

Редактирано от Matik

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Ето малко снимков материал и информация към "Подозрение 1":

Публикувано изображениеПубликувано изображение

 

Тази гледка се открива след свалянето на жабката в 5та генерация сивик с климатик. Когато си включите парното или климатика въздуха в режим B - въздуха постъпва през клапата отгоре под кората на чистачките откъм пасажерската страна в края (1 - ето това сивото зад решетката е клапата). Ако сте в режим A - да въртите само вътрешния въздух, въздуха постъпва през въпросната решетка - 2. И двата случая потокът въздух продължава през вентилатора - 3 и след това към изпарителя на климатика 4. След като свалих вентилатора (държат го 3 болтчета) прокарах пръсти в посока изпарителя да видя дали няма някакви гниещи листа и/или насекоми полепнали по него при липсата на микрофилтър... Странното е, че такова нещо няма, но има доста плътен слой сив прах. Ще се опитам да сваля корпуса за да направя снимки, без да свалям изпарителя, за да не ми се налага да източвам фреон.

Снимките са от друг автомобил, но конфигурацията е същата. Надявам се темата да стане полезна за други колеги с подобен проблем.

Редактирано от Matik

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега, нямам идея от какво е миризмата в колата ти, но след като ти имаш проблем с носа и не можеш да помиришеш хубаво, защо не помолиш някой приятел, който има добро обоняние да ти помогне и да откриете откъде идва тази миризма? Извинявай за тъпата идея, но това ми идва първо на ум.

И според мен няма нужда да източваш фреона на климатика, достатъчно е радиаторчето (изпарителя) на климатика да бъде третиран с някакъв препарат, тук наскоро видях тема, в която колега казваше, че със салицилов спирт ако не се лъжа се почиствало много добре по въздуховодите и спирала всякаква миризма.

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не никак не е лоша идеята и ще го направя, стига да намеря кого да ангажирам. Благодаря за включването - темата на колегата със салициловия спирт ми се видя полезна, ще пробвам този уикенд. Ето линк към въпросната тема - http://forums.hondabg.com/index.php?showtopic=75561 за други колеги, да не я търсят ако вече са попаднали тук.

 

 

Относно Подозрение 2

Ще си позволя да вмъкна връзка към тема в западен хонда форум, в която става въпрос за сервизиране на люк-а. http://honda-tech.com/showthread.php?t=2955891 Имам съмнение, че някой/и от 4те отводнителни маркучи е/са запушен/и и да е текло вода върху тавана и там да се е обрзувал мухъл и оттам да се появява тази миризма. В края на тази седмица - надвам се, ще имам резултати и снимков материал.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

+1 за салициловия спирт.

Лятото го правих и просто ефекта е поразителен. Доста щедро напръсках навсякаде и сега като пусна парното направо ти е кеф да вдишваш въздух.

Но все пак не мисля че човек със проблемен нос, би усещал миризма от това, при това без да е пуснато парното.

Определено търси мухъл.

Има само още едно (долно) нещо което може да се е случило според мен.

На познат с голф двойка му изсипаха някаква ампула от тези парти магазини през люка. 1 година и какви ли не опити и още не може да се оттърве от миризмата.

Дори самите ламарини които са около люка все още понамирисват на това нещо. Никаква идея какво е, но е отврат. Доста напомня развалени яйца или по нашенско - парталок :)

Дано не е такъв проблемът ти.

Ако намериш мухъл пробвай САВО. Препарата мирише доста, но е много ефективен и евтин.

Успех.

Редактирано от Duch

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Да знам ги тези ампули. Миришат на сярни изпарения или "развалени яйца". Не мисля, че миризмата е такава... Проблемът е там, че миризмата я долавям, но не мога да определя откъде идва, защото нямам чувствителност на обонянието. Друг вариант е заради изпирането на мокета направо в колата, мухъл да е останал по самата ламарина. Все пак гъбичките са доста устойчиви в широк температурен диапазон и различни повърхности. Ще намажа всеки сантиметър от пода със салицилов спирт или ябълков оцет този уикенд.

 

Пфф ако беше някоя друга кола да съм я пратил на части до сега...

Редактирано от Matik

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж в багажника дали се събира вода. Провери и местата, където както казваш "има някаква лепкава кафяво-жълта субстанция..." за пукнатини.

Ако имаш влага/вода в багажника виж тук - http://forums.hondabg.com/index.php?showtopic=92041&hl=%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко развитие по темата, без снимков материал за сега. Този уикенд полях колата обилно с градински маркуч и ми направиха впечатление няколко неща:

1. Открих, че двата задни отводнителни маркучи на люка, точно там където свършват в багажното отделение при калниците са запушени, именно там. Съответно преливат и образуват локвички около снадките в багажника и съответно утайка от прах/кал.

2. Друго място, нетипично за мен е декоративната лайсна под страничния заден прозорец (пасажерското място) зад шофьора. Там автомобилът е имал лек удар (намерил стъкълца по пода от смеменото стъкло и самата ламарина е изправяна леко (гредата не е крива). Само, че при повторното поставяне на лайсната явно не се е напаснала добре (отвън изобщо не личи) и като попада директно вода върху нея я пропуска вътре и оттича незнайно къде към прага на автомобила... Надолу вече се е образувала... някаква утайка от прах/кал. Другата страна явно не е имала такъв инцидент и този проблем липса.

4. Друг теч локализирах от задния ляв ъгъл на покрива... точно където свършва уплътнението на покрива и започва това на задното стъкло. Там явно се образува процеп и пропуска вода, която се стича някъде под задната седалка (ясно се вижда при абсолютно гол салон :D) Според позицията на теча не смятам, че мокри тавана, но тази седмица ще се опитаме да свалим тавана и ще видим по ясно.

 

Относно изолацията. Тази, която се намира зад таблото... започва от мястото за поставяне на краката откъм пасажерската страна и зад педалите откъм шофьорската и продължава нагоре към челното стъкло... Простира се като цяло зад таблото и изглежда доста добре измислена. Покритието откъм ламарината е нещо като вата... но много плътно, а откъм пътниците е с гумено покритие... като го обърнах в долния край за да видя ватата (доколкото е възможно тъй като таблото не е свалено) ми направи впечатление, че на места като че ли е потъмняло... Смятам, че може да се е образувал мухъл (все пак прах мокета... без да го свалям от колата...) Нищо че отгоре е гумирано и реално няма как да проникне вода пряко. Ще се опитам другата седмица да свалим таблото и евентуално да махнем тази изолация... да видя дали миризмата ще изчезне от купето.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То веднъж като се умирише, след това дори да махнеш причината, може пак да продължава да мирише, дори да е по-слабо. Изобщо това с миризмите е гадно нещо.

Но ти явно си се заинатил, и ще го оправиш проблема.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така е, доста съм се привързал към автомобила си. Скоро таблото и тавана ще се свалят и дано това даде някакъв резултат.

Редактирано от Matik

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти колега , моята също смърдеше и я разглобих цялата.Закарах целия салон + мокета да го изперат и е коренно по добре.

Ако си пушач е нормално да има смрад :) Докато съм на работа нощна смяна я проветрявам често.

Редактирано от hinev

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...