Jump to content
Duch

Възражение по акт

Recommended Posts

Привет колеги.
Преди два дни ми написаха акт по чл.98 ал. 1 т. 6 за паркиране и престой на автомобил на кръстовище и на по-малко от 5 метра от тях. Колата беше спряна в локалното на Кукленско шосе, Пловдив до кръговото със околовръстния път точно където се вижда патрулът на КАТ
Колата беше спряна там а аз бях отвън на нея говорейки по телефона. Аварийните светлини не бяха пуснати. При идването на полицаят той не носеше жилетка и не се представи а директно попита чий е автомобилът. При последвалият разговор той никъде не спомена чинът и името си. 
Последва искане на документи и изискване на триъгълник, пожарогсител, аптечка и жилетка. Е тази жилетка така и не я намерих къде е :)
Полицаят отиде в колата да ми напише акт за неправилно паркиране.
Когато написах че имам възражения и ще ги предам в тридневен срок полицаят ми дописа и това че нямам светлоотразителна жилетка по чл139. ал.2 т.4. 
Взех своето копие, но тъй като беше тъмно не обърнах внимание колко нечетливо е. Това индиго не е оставило почти нищо.
Днес се опитах да получа копие от оригиналния акт, който да мога да прочета, но то ми беше отказано. Казаха ми да напиша своите възражение в свободен текст и да ги предам до утре в районното.
Утре ще предам възраженията си и реших да се допитам до вас за помощ. Какво да напиша и на какво да подсиля във възражението си. 
Също НАЙ-важното нещо което забелязах в акт-а, след 1 час гадаене, е че след ЕГН-то ми в графата обл. е написано Димитровград гр. Димитровград. Областта би трябвало да е Хасково.
За съжаление все още такава област в България няма :)
Това прави ли акт-а ми невалиден и как да опиша случилото се във възражението ми.
За пръв път ми пишат каквото и да било така че абсолютно всичко би ми било от полза.
Благодаря ви и поздрави. 
 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много адекватно мнение от страна на Еmicha1.

Той ти е отговорил най-точно за това - какво следва от тук нататък.

 

За подобно нарушение и последвал акт, аз написах възражение (това което се подава в тридневен срок) и то бе отхвърлено. Не пожелах да пиша второ възражение, защото тогава то трябваше да е до по висша инстанция и беше свързано с необходимост от адвокат.

 

Платих си 20лв глоба и се приключи..

 

Така че, ти си прецени дали си заслужава цялата тази хамалогия с писане на възражения и ходене по съдилища.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съветвам те да не подаваш възражения в случай, че си твърдо решен да обжалваш. Запази си козовете за обжалване на наказателното постановление. Така както си описал ситуацията относно съдържанието на акта и легитимацията на актосъставителя, мисля, че този специално акт и издаденото на негово основание наказателно постановление ще падне при съдебно обжалване.

Успех!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Само едно уточнение / понеже през последните 15-на години, го играх това упражнение поне 5 пъти, на по 2 инстанции/

След излизане на наказателното постановление, ако не си съгласен с него, в 7 дневен срок се подава възражение, в самия КАТ, но чрез началника на КАТ, и е до Съда и тогава не ти трябва адвокат.

Чакаш си призовката и така. Ако не те намерят лично и ти връчат призовката, а намериш само уведомление, при явяването ти в Съда, си "нередовно призован"- но се явяваш /което е важно и Съда гледа положително на него/, докато представител на ответната страна /актосъставителя/, почти сигурно няма да се яви. Ако няма представител на КАТ, когато те питат да дават ли ход на делото, съгласяваш се, потвърждаваш написаното във възражението /нищо повече/ и си чакаш резултата след месец. В 95% решението ще е на твоя страна, но КАТ ще го обжалват. Следва същата процедура на 2-ра инстанция, но там ако не се яви представител на КАТ, има дежурен прокурор, / почти фиктивно/ , но ти ще искаш да се запази решението от 1-ва инстанция /защото те устройва/ и резултата почти сигурно, пак ще е в твоя полза.

Успех.

Редактирано от Еmicha1
  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега, акта ще ти отпадне 100 %. Това са много важни грешки, които е допуснал полицая. Миналата година по време на работа блъснах една кола с фадромата. Това се случва в едно от пристанищата във Варна по време на товаро разтоварни  действия. Колата беше голф 5 и тотално смачкана. Викнаха КАТ и ме изкараха виновен. В акта не писах възражения, защото имах много работа и изобщо не им обърнах внимание. След месец ми излезе наказателното постановление с глоба от 170 лв, веднага в 7 дневен срок подадох възражение за обжалване на акта.( този срок е много важен и се счита от деня в който си получил наказателното) Молбата се пише от теб ръчно или на компа и я изкарваш на принтер. Подава се в КАТ и полицая е длъжен да я занесе до Районен Съд, от там чакаш писмо с дата за делото. На делото ходих без адвокат, защото адвоката ми искаше 250 лв хонорар и реших сам да обжалвам. Случая при мен беше, че в пристанищата си има вътрешен правилник в който гласи, че всяка технологична специализирана машина е с предимство и водачите на автомобили са длъжни да се съобразяват с това, другото което е, че ПТП не е станало на път от републиканската пътна мрежа, също така имаше разминаване в регистрационния номер на автомобила и т.н.... При мен се стига и до Административен съд и там ги победих.. Направо съм адвокат от всякъде :D Искам да ти кажа, че ако акта ти е от 50 лв нагоре го обжалвай, защото съда за актове до 50 лв мн мн не се занимава и може да не ти обърне внимание. Един акт може да отпадне много лесно стига да знаеш правилника и правата си. Ти имаш доста аргументи. Полицайте са длъжни да са с цялостно работно облекло, другото което е, че имаш разминаване в градовете, абе просто ти давам 100% че акта ще отпадне, само измисли някакво оправдание, защо си спрял. :)Имам и две спечелени обжалвания на камери, за скорост... и там има тънкости ;)Надявам се да съм ти помогнал :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колегите са ти отговорили,заради допуснатите грешки може да няма наказателно постановление,изчакай и ако ти дойде постановлението обжалвай но знай че трябва да докажеш възраженията,най лесно с някой свидетел и акт под 50 лв. не се обжалва.На мене ми отпадна акт 350лв.за неверни данни но имах трима свидетели че не съм карал.Ако подаваш жалба за обжалване от полицията трябва да ти дадат входяш номер,запазиго.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей колега, както е написал IVTEC ако си твърдо решен да обжалваш изчакай да излезе наказателното постановление (т.нар. АУАН) и подай възражение чрез началника на КАТ до районния съд. Не пиши възражения по акта - няма да го уважат и ще си разкриеш "козовете". Последвай съвета на Еmicha1 - обжалвай и постъпи както е написал.

И аз съм минавал по този път.

Поздрави и успех!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не бъркайте възраженията по Акта(АУАН) ,които се подават писмено в три дневен срок и се взимат под внимание от издаващият НП, с обжалване на самото НП(наказателно постановление).Какви козове,какви 5лв.?Глобата за това нарушение(паркиране в кръстовище) е 50лв.+10лв. за техническото оборудване.Точките по спомен са 4 и то само за паркирането.А какво наложи да паркираш като арабин в пустиня и сега да търсиш под вола теле,или пак полицаят ти е виновен? :)

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз друго не мога да разбера.Не че не влизам в положението на колегата обаче какво правиш в кръстовището ако колата ти е наред ? Съжалявам , ако си написал някаде , че не е била изправна но както виждам от написаното , колата ти е окей а ти си говориш по телефона в самото кръстовище което е супер нагло.Ела спри на Руски паметник в София или на Сточна гара в центъра на кръговото и си лафи по телефона.Всеки полицай би дошъл да ти напише акт.Не знам кога ще се научим да си признаваме грешките а не да спорим когато ги направим.Пак казвам , извинявай ако аз нещо не съм разбрал.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като такъв който е обжалвал бая актове, само да кажа че в два от случаите съм си бил виновен и доказване на противното не беше възможно, обаче закона важи както за нас така и за полицаите, когато те не го спазват също трябва да си носят отговорността. Обжалвах акт за говорене по телефон без ползване на устройство хендсфрии. На камерите се вижда как говоря, а също така как полицаят е без фуражката и без палка и ме спира. За красота не се представи и се държа арогантно. Костваше ми близо 20 месеца за да докажа това и да дочакам съдебното решение, обаче решението беше в моя полза, независимо че си бях виновен. Аз не оспорвах това, че съм виновен, а начина по който ме спират и поведението на полицая. Правото е точна наука, но за съжаление е доста по сложна и объркана от математиката.

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

колега данеби да имаш нещо общо с гонките в неделя.да не са те набелязали?! щото от Газпрома се видя как 2-3 патрулки даржаха 2 коли 30мин. предполагам ти си бил единия... смисъл да не са те хванали на старта?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не не. Не беше на старта. Не беше и неизправна. Гледахме си дрифтарите, но както във всеки един град, човекът който е с чужда регистрация "печели". В случая - Хасковска в Пловдив.

А полицаят се държа прилично. Дори самият той спомена че този случай бил като повечето - отнасяли го невинните. Дори си стиснахме ръцете преди тръгване.

А членът който съм нарушил гласи че съм спрял на кръстовище или 5 метра от него. Това оспорвам. А и в крайна сметка не мога да загубя нищо от целия процес. Единствено мога да спечеля.

Все пак както полицаите изискват "перфектност" така и гражданите могат да изискват такава от тяхна страна.

Днес подадох възражението си. Обясних как ми е прилошало и съм слязал да взема глътка въздух за да не представлявам опасност за мен и за останалите шофьори.

За финал оставих основните неточности а именно областа и мястото което е издало свидетелството а именно не МВР Пловдив а МВР Хасково.

Нямам намерение да продължавам към съд. Затова и се раздадох в това си възражение. Все пак и актът ми не е кой знае какъв.

В понеделник ми казаха да проверя решението на началника.

Ще пиша решението.

  • Нагоре 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... Обясних как ми е прилошало и съм слязал да взема глътка въздух за да не представлявам опасност за мен и за останалите шофьори.....

 

Един колега по-горе беше написал много правилно, че първо трябва да признаем грешките си, ако си мъж де, иначе както виждам от подаденото от теб "възражение" ти е прилошало изведнъж, което естествено не е вярно, тоест минаваш в обратната графа на мъж...с пет букви.

В случая трябва да възразиш единствено за жилетката на полицая, представянето му и т.н., но е много нагло да лъжеш, че ти е прилошало без това наистина да се е случило и да нямаш топки да застанеш зад постъпката си.

Техническата грешка за областта в акта е аргумент, който може да ти помогне, без да е нужно да лъжеш.

 

Нито ще забогатееш с глобата от акта, нито полицаите ще загубят от евентуалното падане на акта.

След известно време колелото ще се завърти и когато някой те удари теб и ти си го видял, а той напише, че му е прилошало, вероятно пак полицаите ще са ти виновни, че са му повярвали на възражението, а ти си ще си платиш акта под формата на ремонт на колата :)

 

Нищо не се губи, само се забавя :)

  • Нагоре 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм истинска жена...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...