Jump to content
darius

Полезни храни и комбинации

Recommended Posts

Колегата над теб не е стъпвал в аптека от както се помни, като си го пожелава дългосрочно.. :)

Просто е добре да се знаят някои неща, това е. Никакъв спор няма и не се е зародил.

Мога да ти пожелая приятна консумация на „вредителя“, който си си избрал. Позитивна вечер и наздраве!

 

Sorry, ама това не беше за теб, а за EmZvr!

Твоето мислене се припокрива с моето!

 

И понеже споменахте яйцата, вредни са ако прекалявате, а холестерола е наследствен и не толкова вреден, колкото го изкарват.

Невежеството води до крайни и брутални забрани!Медицината също не може да обясни всичко,

помага, но и има много тайни които не разбира.

Една от тях е меда!

  • Нагоре 1
  • Надолу 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дайте някаква здравословна алтернатива на кафето, ако има въобще?. Пия по 2 на ден, не ми се виждат много, но искам да го спра за известен период поне (или напълно), а без него е голяма клизма, понеже съм по цял на бюро, пред компютър и производителността спада драстично :).

Все съм се чудил тея кафета как се пристрастявате към тях :) Сигурно е по скоро навик, аз мога и с кафе мога и без него, мога да го пия месеци мога и да не го пия години, и моята работа е на бюро почти, жената обаче сутрин без кафе не може, цял ден и е крив после :)

Не се ли оттървеш сам маи няма алтернатива с кво да го замениш, що не пробваш вместо кафе да пиеш чаи, ако не ще тряя минеш на РедБул :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
@darius, смятам, че темата се превръща в дискусия, а не в спор. Защо намесваш аптеките не знам, при положение, че за тях нищо не съм споменавал. Зеленчуци хапвам всеки ден, плодове много рядко, но това си е мой избор.Пак да кажа.. мнението ми е, че плодовете са прехвалени. Не, че са нещо лошо. И показах кои храни ги превъзхождат с много, подкрепено с доказателства. Конкретно за фпруктозата в меда тя е в много по-голямо количество спрямо плодовете. На пример ако сравним ягодите с меда за 100 грама продукт: ягодите имат 2 грама фруктоза, меда има 41 грама фруктоза :) Едно цитатче:
 
‘The way scientists try to convince people is hopeless because they present evidence, figures, tables, arguments, and so on. But that’s not how to convince people. People aren’t convinced by arguments, they don’t believe conclusions because they believe in the arguments that they read in favour of them. They’re convinced because they read or hear the conclusions from people they trust. You trust someone and you believe what they say. That’s how ideas are communicated. The arguments come later.’
 
@Бобито, яйцата определено са част от супер храните. Радвам се, че ги спомена :) В тях има всичко необходимо за изграждането на нов организъм ! Пълни с витамини и минерали, холестерол, наситени мазнини и пълен набор аминокиселини. Витамините и минералите се намират в жълтъка, консумирането само на белтъци е глупаво. Този път няма да ги изброявам, за любопитните в nutrtiondata всичко го има в цифри. 
 
Нещо много важно за тях, което се пропуска. Ако искате да са ви здрави очите, хапвайте яйца ! Съдържат зеаксантин и лутеин в най-високата биологична форма с най-викока усвояемост. Каквото и да кажа за яйцата малко ще е.
 
И бих отправил призив към всички - купувайте яйца свободно отглеждане. Нека подпомагане производството на качествени продукти. Разликата е в съдържанието на омега киселини. Яйца клетъчно отглеждане: ~19.4 към 1, съдържание на омега 3 - 1.73 мг на жълтък. Яйца свободно отглеждане: ~1.3 към 1, съдържание на омега 3 - 17.6мг на жълтък. Консумирането на големи количества омега 6 води до възпаления. Растителните масла и олия преливат от тях.
 
Не мисля, че има опасност от консумация на големи дози яйца. Аз лично ям по 6 на ден.
"An analysis of the Third National Health and Nutrition Examination Survey 1988-1994 (NHANES III) dataset found a significant inverse association between higher egg consumption and stroke mortality among men.34 A cohort study from Japan found that increased consumption of animal products (including eggs) was associated with reduced risk of total and hemorrhagic stroke death" и още много по темата тук: http://www.bmj.com/content/346/bmj.e8539
 
Източници:
Artemis Simopoulos, "Omega-3 Fatty Acids in Health and Disease and in Growth and Development" American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 54 (1991), p.445
 
Рибата разбира се също е супер полезна. Но за нея няма да пиша, тъй като всеки знае за полезните ѝ качества. Пиша за храни, кооито имат нулева популярност, а пък би трябвало да се консумират масово.
 
@Драгойчо, прав си. Но искам да допълня малко. В едно интервю специалистът по Нутригеномика - Dr. Filippo Ongaro обяснява, че ДНК-то на всеки човек е 99,9% еднакво. И преди всичко храната ни трябва да е съобразена с това, че сме представители на "Homo sapiens". Разбира се тоя 0.1% води до огромни разлики и могат да се наложат промени в храненето за всеки специфичен човек, но те не са големи.
 
@Imst, кафето също е спорна тема. Ще намериш много за и против. Това, което ме притеснява мен конкретно е, че води до загуба на калции и повишено отделяне на кортизол. 
Като алтернатива мога да препоръчам Инка и разни подобни кафета от цикория. Макар, че не знам как ще ти се отразят на производителността :D
 
Редактирано от EmZvr
  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прекомерното пиене на кафе вече е вредно...Имам едни колеги като се почнат до обяд са изпили 5-6 кафета.Общо взето наркоманчета :D 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Защо намесваш аптеките не знам, при положение, че за тях нищо не съм споменавал. Зеленчуци хапвам всеки ден, плодове много рядко, но това си е мой избор.Пак да кажа.. мнението ми е, че плодовете са прехвалени. Не, че са нещо лошо. И показах кои храни ги превъзхождат с много, подкрепено с доказателства. Конкретно за фпруктозата в меда тя е в много по-голямо количество спрямо плодовете. На пример ако сравним ягодите с меда за 100 грама продукт: ягодите имат 2 грама фруктоза, меда има 41 грама фруктоза
 

Колега сухата статистика нищо няма да ни помогне!И кво като има в меда повече?

Всяка храна си има + и -!

А меда пак ти казвам, са го консумирали хилядолетия!

Кажи някоя рецепта, не ни изнасяй лекции и сух материал копиран от нета, за това помолих изришно в началото на темата!

  • Нагоре 3
  • Надолу 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искате ли една рецепта за крем за гладка кожа. Ползвахме го за предпазване от стрий, сега го ползва жена ми за нормален крем. С дъх на шоколад е.300мл кокосово масло

300мл какаово масло

100мл арганово масло / може да се позлва това за козметичните, че е по- евтино/

50гр восък. На мен колегата ми го купи за 1лв от някъде.Малко е твърд, но е много ефективен. За омекване може още кокосово да се добави или арганово, но трябва да се топи пак.Та, на водна баня се разтопяват съставките в голям съд. Кокосовото се топи на 25гр. Какаовото на малко повече. Восъка се настъргва за по- лесно.Аргановото си е течно.Та всичко се разбърква и се разлива в удобни опаковки. Като се охлади е готов.

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Салата от Червено Цвекло и Моркови :thumbs1:

Редактирано от trance4life
  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хубаво, спирам да пиша по темата. Мисля казах достатъчно.

 

За рецепти - лесна работа. Черен дроб, сърце, яйца, масло, сирена, език и като цяло месце, риба, варианти за приготвяне много. Някое рецептурниче, ако си намерите старо най-добре. Когато за олио не са чували, нито пък са се плашили от наситените мазнини и холестерола.

 

Супер тъпо ми е като почнат да ми обясняват, това било полезно, онова било вредно и като ги питам защо, вдигат рамене. Не може така.. За това бяха всичките тези обяснения и изследвания. Здравето е много важна тема и не смятам, че трябва да следваме съвети на сляпо.

 

За тялото няма магически субстанции, осигуряйвайки си всички нужни макронутриенти и микронутриенти от храната води до перфектно здраве. Разбира се, трябва да се избягват някои храни, но темата е за полезните. До 80-годишна възраст през тялото ни минава около 50 тона храна, правете сметка.

 

Това е от мен. Радвам се, че имаше хора на които им беше интересно. Бъдете здрави ! :)

  • Нагоре 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Супа от пилешко!

Сваряваме цяло пиле(ако може домашно) с целина, кромид  и моркови!

Прецеждаме бульона, обезкостяваме и нарязваме мИсото!Всичко останало на кучето!

Нова тенджера с бульона, моркови, целина, кромид, сол, пипер!

Като заври, запознаваме месото с новия бульон.

По желание може да варим с ориз или картоф на ситно.

При готовност магданоз!

 

Ползи:при настинка горещ, с чесън :spoko: !

И за малките хондаджийчета за повечко сила!

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Супичката е екстра... :thumbs1:

Аз заедно с пилешкото слагам и патешки шийки ( сложи да видиш к'во става ) - в херметика, около 35 минути. Обезкостявам, кокалите на вълка, после карам по твоите стъпки... :drunk:

п.п. И яжте магданоз, хора!

  • Нагоре 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мм и рибената чорбичка си я бива ;) 2-3 лева е глава от Сьомга ;) Става бижу :P 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Салата от Червено Цвекло и Моркови :thumbs1:

 

В зависимот от предпочитанията добави  малко ситно счукани орехи или натрошено синьо сирене!

Портокалов дресинг като добавка също дава приятно усещане!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вместо орехите може сурови слънчогледови или тиквени семки ;) 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това със семките ме изкефи, пробвахме го!

 

Ползвам често сусам и ленено семе в различни ястия!

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Също на салата айсберг със синьо сирене,семките вървят добре ;)

Редактирано от Drone

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз редовно хапвам салатка от около 200грама моркови, една връзка магданоз и едно кисело мляко.С добавка орехи става не лошо, обмислям и със сирене да пробвам. Може би и синьо би се вързало. 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Връзка магданоз, 40гр. каперси, сок от един лимон,

зелени маслини нарязани на ситно, червен лук, сол, зехтин.

Подходящо като гарнитура за риба и пиле!

 

За ползите от магданоза всички знаем!Който е правил табули да сподели!

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Табуле* там за всеки домат имаш връзка магданоз ;) Лятото е екстра :P 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрaвейте, колеги! Млaдa и босa съм във форумa, но тaзи темa ми е достa интереснa. Последно време стaнa достa клиширaно и комерсиaлно здрaвословното хрaнене. Не знaм дaли бих се интересувaлa, aко нещо от животa не ме беше подтикнaло. До преди 3-4 год. не се зaмислях много нaд товa, с което се хрaня. Е днес не е тaкa. Нещaтa, от които е добре де огрaничaвaм сa зaхaр, бяло брaшно, месо, млечни продукти до някъде, може и дa зaбрaвям нещо..Нaй-големия пaрaдокс е, че преди не бях почитaтелкa нa слaдките, дaже много мрaзих шоколaд, a сегa охх все ми се хaпвa слaдичко.. Мaй тук е вярно, че едно нещо кaто е зaбрaнено, стaвa по-желaно.След тези, може би мaлко излишни въведения, ще споделя отчaсти моето меню.Кaто зa нaчaло изключих всички гaзирaни нaпитки, купешки сокове, минaх сaмо нa водa. Пия много чaй, често невен и бял рaвнец, сегa съм нa зелен (но в огрaничени количествa). Подслaждaм с мед. Кaфето бях спрялa достa време, сегa тук тaме пийвaм (естествено без зaхaр, свикнaх и много ми хaресвa). Кaто aлтернaтивa пия цикория (хaресвaм тaзи с червенa боровинкa). Aлкохол многооо рядко.Обичaм дa зaкусвaм с плод, сегa с ябълкa, но нaййй-любимото ми е диняя (със сирене :D). Ям достa сурови ядки (бaдеми, брaзилски орехи, лешници, кaйсиевите ядки сa много полезни!), много ги обичaм, дaже си мисля дaли понякогa не прекaлявaм. Ям чиa, по лъжичкa семенa и добaвям водa и кaто нaбъбнaт слaгaм мaлко мед и стaвa супер свежо! Зaбрaвих дa кaже, че преди зaкускa ям по еднa с. л. мед и джинджифил (товa от години и съм много доволнa). Преди често си смилaх ленено семе. Пилa съм шведскa горчивa. Кълновете също сa достa подходящи. Много обичaм дa вечерям със сaлaтa, понякогa с две. ;) Еднa любимa и полезнa е сaлaтa "Бомбa" (тaкa съм я кръстилa), червено цвекло, моркови, копър, чесън, много мaлко химaлaйскa сол, лимон и зехтин. От скоро добaвям и смени орехи, взех идеятa от др темa в този форум и съм блaгодaрнa.Достa обичaм рибa и често хaпвaм, но сегa постя и ми липсвa..Съжaлявaм aко съм билa многословнa, просто искaх дa споделя. П.П. Честит прaзник нa дaмите във форумa!Поздрaви! :)

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Веднага една лесна рецепта за риба.

Слагаме почистена от хрилете и вътрешностите риба във фолио, овкусяваме със сол, черен пипер, чесън, дафиов лист, лимон или вино бяло.

Мажем с малко масло или зехтин, завиваме и печем в загрята фурна 20мин. на 180-200градуса.

Рибата става уникално мека и вкусна!

 

Айде някой с рецепта за табули!

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Напоследък много се разболявам. Дайте някакви бабини рецепти за отвари, елексири ..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хубава тема, препоръчвам да прочетете книгата на Мария Требен за здравословен начин на живот, и как чрез билките може да се лекуват сериозни болести  https://www.ozone.bg/product/zdrave-ot-aptekata-na-gospod/?gclid=CJnD69PF7NECFUxlGQod6pMDCg

Редактирано от west bam

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Напоследък много се разболявам. Дайте някакви бабини рецепти за отвари, елексири ..

Ако не харесваш билки, както те е посъветвал West bam, може да приложиш няколко трика:

Спираш цигарите за месец(ако пушиш).

Спираш алкохола и кафето или го ограничаваш!

Бульони и супи от домашно месо, кокошки по пазара бол!

Изследвания, як сън и почивка!!

А рецепти за здравословно хранене и соколечение има много!

 

Напоследък е модерно сок от:

Цвекло, джинджифил, ябълка, морков, селари, магданоз и добавяш стрита куркума!

Пробвал съм го, вкуса е доста приличен!

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много ви благодаря, ще пробвам всичко, коетоми казахте.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако имаш време започни да тренираш нещо, било то и народни танци. не напразно хората са го казали "движението е здраве" . Движи се повече. Яж люти храни от време на време, чесън. Аз от ксоро почнах да си правя слата с морков и цвекло, семки и сметана заквасена. Много добре става. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тъй като имам магазин за хранителни добавки и какво ли не съм чел и видял. Ще ти кажа само едно:

Каквато и храна да си взимаш, избягвай готовите супи и бульони на кубчета. Големите производители (европейски) тъпчат храната със захар, сол + допълнително е-та за които дори не пишат.
Наблягай на месата от малките месарници с доказан произход. Мога да ти покажа какво се продава за износ в Европа и не е апетитно. Ако ядеш пилешко, то Лудо от гората  пиле не прави внос.(не правя реклама). Няма да имаш вода.

И както е казал колега по-горе Движи се, тренирай, дори ей така почни да бягаш и спри цигарите.
Мен нищо повече от настинка не ме лови, а дори и да е някакъв грип тайно не пия хаповете и си карам на чай с мед и витамини една седмица. По-добре от колкото да пиеш хапове като бобени зърна и да си отслабваш организма допълнително.

Чесънът е твой приятел, но не от Китай! Цялата продукция от зеленчуци и плодове идваща от Китай е пълна с нитрати. Единствено може да си докараш алерген с консумацията на китайски чесън.

Витамин С ! Пий го колкото искаш! Не може да ти навреди. С чаша вода 5 таблетки (малките де) са нормална доза. Никога, ама никога не ни стига, тъй като сме в постоянно в контакт с бактерии и други хора преносители.
Магнезии  също веднъж на ден

  • Нагоре 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нова рецепта за  имуностимулант:

Мед 800гр.

Джинджифил 2 корена. С кората, почиства се добре с четка!

Тахан 300гр.

Куркума 50гр.

Канела 50гр.

Орехи  200гр.

 

Съхранява се на тъмно и се яде по една супена лъжица на ден!

На мен ми се струва невероятно вкусна сместа, особенно като се дъвчат орехите!

Ако някой обича карамфил, може да се добави счукан  10гр.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...