Jump to content
asas

Пътуване с колата до Гърция

Recommended Posts

Здравейте колеги, желая да посетя Гърция за 2 дена с колата, само че колата не е на мое име, а на дядо ми. Какви точно документи ми трябват за пред митницата - зелени карти, здравни книжки, разрешителни. Нека някой запознат със ситуацията да обясни малко. Благодаря предварително на всички.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

от 2007 година до колкото ми е известно зелена карта не е необходима - "Този сертификат ви е нужен единствено за държави извън ЕС, които са в системата "Зелена карта".

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А иначе разрешително за колата да я шофирам?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз ходих преди месец до Гърция с колата и мога да споделя малко опит. Звъннах на моите застрахователи (ОЗК) и те ми потвърдиха, че зелена карта за Гърция не ми е нужна, ако ме спрат за проверка няма да ми правят проблем, но ако стане ПТП няма да ми покрият щетите. Ако исакм мога да си доплатя към 20-40лв. за зелена карта, но аз не го направих. Та от към зелената карта не трябва да се притесняваш, вече за пълномощно не зная дали ще ти трябва.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Открития теглич и затъмнените стъкла също могат да ти "бръкнат в джоба".Теглич разрешават само ако теглиш нещо с него - в противен случай 150 евро,толкова ми костваше на мен със служебната кола.Искаха и за затъмнените прозорци да ми пишат,но аз им казах че нямам повече пари :lol:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И дневните светлини, фарове през светлата част на денонощието. Особено по на юг, през деня, адски ги нерви ако караш на светлини.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гърците са мръсни и отмъстителни копелета, така че внимавай... и никакви антирадари или нещо подобно - може да си ходиш с рейса :lol:

  • Надолу 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,

 

 

Ех как натиснах backspace и ми се затри писанието.... айде пак...

 

Та и аз ще пътувам из Гърция, а колата не е на мое има и не е на роднина - фамилия и всичко се различава. Та реших да си изкарам нужните документи:

 

Пълномощно като добавих VIN код на колата:

http://vsichko-polezno.blogspot.com/2010/08/blog-post_19.html

 

Зелена карта:

0. Ако имаш каско доколкото разбрах не ти трябва зелена карта, защото каското важало и за там.

1. Гръка е страшен по пътищата и нищо не се знае. Та да ми е мирна главата си изкарах и зелена карта. Можеш и без нея но нямаш застраховка.

2. Зелена карта може и да е безплатна, но зависи от политиката на застрахователя и колко иска да смуче от клиентите си. В моя случей трябваше да се изплати застраховката, защото беше на разсрочено плащане и след това застрахователя даде зелена карта с валидност 15 дни от датата, която пожелаеш - безплатно.

 

Поздрави

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега за всеки случай си изкарай пълномощно и зелена карта, дет се вика да ти е мирна главата.До колкото знам, там се заяждат за: теглич, тъмни стъкла, каране на фарове, антирадари и радардетектори са абсолютно забранени, последно чух че можело да се заядат и ако имаш камера на предното стъкло (видеорегистратор).Ето и едно старо но показно видео, какво може да се случи при някое провинение.http://www.youtube.com/watch?v=es43xPWz424

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моята зелена карта струваше 1.43лв като беше за 15 дни и важеше за Гърция само. На доста места обаче искаха да ми вземат 40лв :ph34r:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи, това, че няма нужда от зелена карта, НЕ значи, че ГО ти важи в чужбина. Виж си гражданската и питай застрахователната компания или брокера. Повечето евтини граждански важат само за България, като е вписано в полицата, че "ти е дадена отстъпка, в замяна на това застраховката да не важи в чужбина" и трябва да доплатиш, за да можеш да я използваш навън.

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хубавото на зелената карта е, че пише и на английски, с което може да се спестят доста главоболия при евентуално ПТП и вземане на данните от полицата, които иначе са на български.Хубаво е да се кара по правилата там, едно от "големите нарушения" се води пресичане на двойно непрекъсната линия или пък непозволен обратен завой. По-добре карайте допълнително няколко км, за да обърнете, отколкото да ви подгонят за подобна глупост, струваща няколко стотин евро, сваляне на номера и разправии в пощи и полиция.За късмет не ми се е случвало да ме спират и глобяват, но имам познати, които са изгаряли така. Карайте по правилник и най-вероятно никой няма да ви закача, даже няма да ги видите по пътищата.

Редактирано от Slade

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може да погледнеш тази тема за малко повече подробности.

 

От моите десетина пътувания до Гърция мога да споделя следното:

1 - документи за колата на границата са ми искали само веднъж - на излизане. Ако е голяма навалица /както на 24 май или 06 септември/ никой не ти търси документи. Ако е по-рехаво, може някой и да се присети. За този случай ще ти трябва нотариално заверено пълномощно от собственика на автомобила. Обаче ако те спрат във вътрешността на страната, трябва да имаш и легализиран превод на пълномощното, щото редовия гръцки полицай не чете български!

Ако с теб има непълнолетно дете, с което не пътуват и двамата родители, трябва нотариално заверена декларация /2 бр./ от отсъстващия родител.

2 - зелената карта не е задължителна, НО: при ПТП застрахователя ще направи всичко възможно да се измъкне, а при близки срещи с пътната полиция със сигурност ще изникне проблем. Впрочем, оказа се, че и моята гражданска е "съкратен" вариант и при всяко пътуване си вадя едномесечна зелена карта - струва 17 лв. в Армеец. Най-добре е да прочетеш какво точно пише в твоята полица.

3 - колегите са писали вече за тегличи, затъмнени стъкла, антирадари. Проблем може да изникне и от изгоряла крушка на фар, мигач или габарит.

 

В крайна сметка ти си преценяваш дали да подготвиш всички тези документи, но наистина е добре да ги имаш, за да ти е мирна главата.

 

Колега kooki4,

зелената карта е добавка към ГО - тя покрива щети към други водачи, докато каското покрива щети на собствения автомобил. Не са взаимозаменяеми.

Забравих да спомена и медицински застраховки щото морските таралежи са много неприятни Публикувано изображение/>

 

Надявам се да съм бил полезен. Успешно пътуване!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега аз много често ходя в Гърция, живял съм там, а и родителите ми живеят там от много много години. Та така де, доста често патувам до там и опит много. В днешно време, както колегите са ти обяснили за зелената карта мисля, че няма смисъл да повтарям казаното от тях, аз лично зелената карта не ползвам за там. В моя случай КАСКОТО ми важи за GR. Относно пълномошно на мен никога не са ми искали. Пребивавал съм, както с мой автомобил, така съм влизал в Гърция и с автомобил, който не е на мое име и без да имам пълномошно, проблеми съм нямал. Ама не съм се притеснявал, защото с честото преминаване се познавахме с някой от митничарите. По добрия вариант е да имаш и да ти е мирна главата за да не те върнат евентуално ако ти поискат Публикувано изображение Никога не са ми правили проблем за затъмнени стъкла и на митница и на проверка на пътя. В Гърция се издава документ за затъмняване на стъкла, ако самото затъмняване е над нормите, а самото изваждането на такъв докумен става по доста лесен начин стига да знаеш регламента по издаването и да имаш излишно евро. Писали са ми АКТ за неправилно изпреварване 40 евро, но за стъкла нищо не са казвали. АКТ-те при заплащане в 10 или 14 дневен срок (не помня) са на 50%. Спиране на неправилно място 45 евро (поне такава беше сумата при нас), само да каже, че глобата беше за спиране на място на улица, която затварят вечерта и става към частиите на центъра, еммммммм от каде да знаем. Халогени не пускай, до 300 евро е глобата. Относно фарове, те карат със изключени, аз лично не ги пускам за да не им привличаш вниманието, не че не съм карал, ама предпочитам избягването на спиране. Моя съвет е да не ги пускаш, за да не им превличаш вниманието за евентуална проверка, а и предполагам няма да може да и обясниш ако не говориш Гръцки. Относно антирадари, изгоряла крушка на фар, мигач или габарит..........еми къде не се заяждат за тези нещо, напълно нормални неща. Ако имаш дете, и ако не сте двамата родители, нужно ти е нотариално заверена декларация от родителя който отсъства и паспорт на детето. Колани задължително, че от 300 евро нагоре Публикувано изображение Добре е да спазваш ограничението на скоростта на пътя. Камери в гърция НЯМА, само кутиите си седят празни, забраниха ги още преди няколко години. На сфетофарни камери не съм попадал. За Гърция няма какво да се притесняваш, не е като в Турция да ти разчекнат колата от проверки и множество документи. Там за затъмняването на стъклата съм съгласен, ама не и в Гърция. А за клипа дето колегата е качил, често се е случвало да свалят номера на коли в Гърция и то не само с чужда регистрация, а и гръцки автомобили, примерно за: нередовни документи, неплатени глоби, ПТП и т.н. и закона им позволява да свалят регистрационния номер на автомобил при открито нарушение. Ако си изряден със документите проблеми нямаш.

на кратко: ако е твой автомобила, лични документи, (лична карта, книжка и т.н.) изрядни Г.О. абе документите които са ти необходими и тук когато те спрат. Ако не е твоя + пълномщно Публикувано изображение иначе превод и легализация на документ около 10 лв мисля че е Публикувано изображение

абе внимавай със знаците, че са големи византийци.

Редактирано от vodkin_

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Относно зелена карта, както вече са ти казали, не е задължителна, при проверка никой няма да ти я изиска, но при ПТП са спорни нещата около гражданската, а каско със сигурност не ти важи без нея. Вчера се върнах от там, за седмица видях само веднъж полиция, на ремонтната отсечка след Серес, посока Атина. Фаровете се гасят след като влезнеш на тяхна територия, пускаш в тунелите и гасиш на излизане. Спазвай знаците за скорост, не изпреварвай на забранени места, където има камера то си пише, ако иска някой да те задминава се буташ плътно вдясно, там това е практика, те го правят и ти го правиш за тях. Банкета им е широк и асфалтиран, така че няма да ти е проблем. Не се подлъгвай да караш в колона с тях, те караш както ние тук, но тях не ги ебават толкова, колкото нас. В общи линии, документите които биха ти поискали, АКО те спрат, са както тук, ако не е на твое име колата е хубаво да имаш пълномощно преведено на гръцки език. За тъмните стъкла, тегличите, както и бучащи коли могат да ти съдерат гъза, ако решат. Но тази практика мисля вече не е толкова популярна, рядко го правят. Най вече спазвай знаците и по-скоро няма да ти се наложи да си даваш документите, там за проверка няма да те спрат, спират само при нарушения, не е като тук.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отидох, видях, завърнах се. Никакви проблеми нито на границата нито в Гърция. ИСкани документи само лични карти, дали имаш книжка не им пука (колегата в другата кола беше без книжка, и караше и без колан, но както и да е) полицаи никъде не видях, ограничения рядко спазвахме. Бях в Амфиполис на българския къмпинг - от 7коли, 7те беха български, 90% от плажа беше от българи, а в неделя се насъбраха към 20тина все Благоевград коли. Няма никой да съжалява ако отиде.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Толкова на север е без проблем. Съветите са за от Катерини по на юг.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако това е правилен отговор (че няма проблем и без книжка и колан да пердашиш в Гърция) - в такъв случай не става ясно какво се пита в темата. Какви документи се искат на границата или какви документи ще са ти нужни, ако стане инцидент и трябва да се спасяваш?Защото реалността е, че и без никакви документи можеш да влезнеш там. На границата наистина за последните 3 години и общо над 15 ходения, с кола и мотоциклет, никога не са ми искали друго освен ЛК. Но ако стане беля (независимо по чия вина) и нямаш зелена карта, книжка или каквото и да е - застрахователя ще се опита да се измъкне по всеки възможен начин, ще изкара всяка клауза със ситен шрифт и ще си масивно прецакан (освен щетите, ще има и солени глоби за всяка установена липса в документи). Ходи развявай полицата си на български пред гръцките полицаи, ходи се обяснявай кой ще покрие чуждите щети или как ще получиш обезщетение за твоите :)Ако искаш да ти е мирна главата, носи си всички полици в теб (ако имаш каско и него), както зелена карта, малък талон на автомобила, малък И ГОЛЯМ талон за технически преглед, шофьорска книжка, лична карта или паспорт. Така имаш най-големи шансове да не плащаш всичко от джоба си при ПТП.

Редактирано от Veseliq
  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

D_I_V_A_K_A камери няма в Гърция, това че си седят кутиите от години не значи, че са пълни. Просто са забранени ;)/> Под бучащи коли не ми стана ясно какво имаш предвид (спортни гарнета, без гарнета :D/>:D/>, някава повреда в двигатела довела до шум, ако имаш предвид спортни гарнета абсолютно няма да се съглася ;)/>. Относно КАСКО без "зелена карта" - ВАЖИ. Аз имам застраховка и КАСКО към Армеец, зелена карта нямам, на самата полица в секция "Допълнителни договорености" имам отметка покритие за чужбина, за леки автомибили бла-бла-бла и т.н. Проверка в общите услови раздел II точка 4 и 4.1 - пише си всичко, за всеки случай днес звъннах на CALL CENTER- отговора на оператора беше. - Каското ви важи! (+ долния текст за зелената карта, но казано от него по друга подредба. Това е от нета но гласящо същото което чух )

Застраховка “Зелена карта” покрива отговорността на водача на МПС, причинил пътно транспортно произшествие, за нанесените от него имуществени и неимуществени вреди на трети лица на територията на страните членки на Международното споразумение “Зелена карта”. Зелената карта е сертификат, който се издава на база действаща застраховка Гражданска отговорност на МПС.

След приемането на Р. България в ЕС и с разширяване на териториалното покритие на застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилиста за страните от европейското икономическо пространство, покритието на застраховка “Зелена карта” се ограничи до територията на т. нар. трети държави, участващи в системата „Зелена карта”, които не са членки на Европейския съюз, но са членки на Международното споразумение “Зелена карта”. Освен в държавите от ЕС, застраховката има покритие без да се издава сертификат и в Швейцария, Лихтенщайн, Исландия и Норвегия.

Отговорността на застрахователите по тази застраховка е ограничена до задължителния минимален лимит за страната, където е настъпило произшествието.

Държавите, за които задължително се изисква сертификат “Зелена карта” са Албания, Андора, Босна и Херцеговина, Украйна, Хърватска, Израел, Иран, Мароко, Молдова, Македония, Тунис, Турция, Беларус, Сърбия и Черна гора. Застраховката е валидна на територията на държавите – страни по Споразумението между националните бюра на застрахователите от държавите-членки на Европейското икономическо пространство и други асоциирани страни изброени по горе. ЗЕЛЕНА КАРТА "ЦЪК" линк ;)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес се върнах от поредното ми пътуване в Гърция.

За пръв път от толкова години ме спря пътна полиция - на излизане от Неа Потидеа в посока Солун.

Ха познайте кой документ ми поиска първо полицаят? ЗЕЛЕНА КАРТА, после голям и малък талон, книжка.

Мисля си, че всички писания по-горе много силно увисват, защото гръцкия полицай много не го е еня, пък и български полици и правилници не може да прочете.

Така че носете си документите - има ползаПубликувано изображение/>

  • Нагоре 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,

 

Налага ми се да ходя до Гърция следващата седмица.

Проблема е че талона ми е взет и не е излязло наказателно постановление /ще е готово към 20 април/

Има ли вариант да си пътувам с акта и ако да, трябва ли да е преведен и легализиран на Английски 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кой талон са ти взели? Контролния с точките или регистрационния? На мен в чужбина никога не са ми поглеждали контролното-синьо талонче. Искат регистрационния и шофьорската книжка. Носи си големия талон. И без това гърците го изискват и често не признават малкия.

Редактирано от angello

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...