seisivan 33 #1 Публикувано 1 Октомври, 2023 Здравейте, Миналата седмица.минах обслужване и днес на магистралата ми светна жълтата лампа за маслото. Спрях и видях, че на щеката маслото е на мин. Явно при смяната са сипали по малко от нужното. Понеже не намерих 0w20, долях 0w30 castrol egde. Надявам се не е проблем или? Около 400мл долях и сега е под макс. Колко мл всъщност е разликата от мин до макс по щека? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Bizzito 474 #2 Отговорено 1 Октомври, 2023 Като цяло не е кой знае какъв проблем, но аз което бих направил е да не го карам цял цикъл. В смисъл ако сменяш масло на 10 хил км, смени това на 5 хил примерно. Когато се прави форулата на маслото се прави така, че да има стабилност във времето и при определени условия. Това се нарушава, когато се смесят два вида масла. От друг страна, не че като се сменя масло не остава в двигателя 4-500 мл от старото, а при някои двигатели дори и литър. За мен оптимален вариант е това което казах, по-къса смяна. 1 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
AzSum 185 #3 Отговорено 2 Октомври, 2023 Напълно съм съгласен с @Bizzito При Хонда на щеката не пише , но при други коли разликата между мин и макс на щеката е 1 Л. При смяна на маслото на 4-та генерация , ако не ти гори масло сменяш около 3,8 л, т.е. сипвайки 400 мл ти си добавил малко над 10% имайки предвид, че ти е било на мин. Но аз също мих сменил малко по-рано маслото особено ако караш предимно градско. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
seisivan 33 #4 Отговорено 3 Октомври, 2023 (Редактирано) Във фактурата пише, че са налели 3,7л, но може да се е изтекло повече, понеже старото беше само на 5000км. Карям я рядко и предимно магистрала. Сега е малко над средата между мин и макс. Иначе масло не ми гори но ще отида до сервиза където сменяха да се оплача. Ще го сменя и това на 5000км.... Редактирано 3 Октомври, 2023 от seisivan Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
seisivan 33 #5 Отговорено 6 Октомври, 2023 Ходих до сервиза, доляха още 200мл и сега нивото на маслото е малко под максимум. Дадоха ми и едно шише за багажника да имам Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Bizzito 474 #6 Отговорено 8 Октомври, 2023 С тия сервизи..... Някои ми се смеят, че карам кола за 40 бона, а си сменям маслото сам, когато мога. Последния път като бях в сервиз за смяна на масло на един форд занесох 4 литра и човека налял 4 литра. Форда събира 3.7 до макса. Отивам да я взема и питам остана ли масло, той вика а не бе, всичко е налято то толкова събира. Вдигам щеката, естествено много над максимума. После го точих с една спринцовка. Всеки втори стана майстор, а по прицип се иска, малко акъл. 3 Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове