Jump to content
Sign in to follow this  
storish05

Тропане в топло време

Recommended Posts

Здравейте колеги. 2 години се мъча с един много дразнещ за мен проблем - в топло време (над 31-32гр) колата започва да тропа зверски... Ходих къде ли не по сервизи и не намират причината. Онзи ден смени тампоните на амортисьора, горните щарнири и предните тампони на предните носачи, прословутата втулка на рейката оправих и продължава да тропа.

Тропа при въртене на волана, при потегляне, при спиране, при неравности... тропа при всяко едно движение на колелото.

При хладно време колата е абсолютно перфектна, но стане ли над около 32гр, покарам ли я малко в задръствания и нещо се случва. Съмнявах се и в амортисьорите, сваляхме ги, нямат луфтове и т.н Карах ги и на тест и са перфектни. Но и като цяло почукването го има и при съвсем леко завъртане на волана, където амортисьора няма как да тропа.

Помагайте ако знаете нещо.

Благодаря

Изпратено от моят SM-G985F с помощта на Tapatalk

Tампони на стабилизираща щанга, биалетки, кормилни накрайници, сменяни ли са? 

Особено биалетките и тампните.

• Upvote 1

Биалеткат знам как тропа, не е със сигурност. Накрайниците също са проверени, също и щарнирите. Тези неща са проверени от 4 майстора и всеки казва, че са перфектни.
Съмнявам се в тампоните на ст. щанга, то и за тях казаха че са идеални, но все пак няма как всичко да е перфектно, а да тропа.

Принципно смяната на здрави оригинални части по окачването при Хонда, освен ако не се слагат ОЕМ, не е добра идея, но аз лично бих сменил тампоните на щангата. 

Имаше една тема на Митко Йотов, за една енигматична част отдолу на гредата при стаб щангата, дето май тропала, потърси я.

Edited by Rakeem

Благодаря ще я потърся.

Впрочем тук се говори за тропане, в другата Митко е питал за какво е.

Да видях го, но аз го имам и като въртя волана на място, този тампон едва ли се влияе от това.

Именно поради това бяха предложенията в началото, тъй като и трите участват при завиването.

Успех.

Усещаш ли го това потропване във волана? Щом се случва това явление само при топло време, най-вероятно е свързано с температурни разширения на различни материали+комбинация от износване. Такива елементи по окачването и то въртящи се са горен и долен шарнир. При проверка със стандартни методи познати във сервизите винаги се оказват здрави(особенно долния-имал съм случай на привидно здрав но зверски скърцащ и то само лятото, отварял съм го -пълен с грес), но след подмяна изчезва и полтъргайст-а. 

Усеща се на волана. В най-топлите дни това лято когато беше околон40 градуса тропането беше зверско. Вдигам колата на крик и се усеща и на самото колело при рязко мърдане на волана. Не знам дали долния шарнир може да тропа така и да се движи при дори малко въртене на волана.
Имаше една тема в руския форум и там на колегата се беше оказало от тампоните на носача, не знам точно кой. Аз смених предните, защото бяха тръгнали и като цяло е по-добре колата, но това тропане в жегата си остана така.

Щом се усеща във волана и на самото колело при теб диагностиката се опреостява значително. Трябва да сте двама единия да "лашака" волана, а дугия да си използва ръката за сензор по тези ключови места: горен/долен шарнир, тампони на горен носач(малко е труден достъпа). Ако имаш съмнения в кормилната уредба-откачете накрайника и така търсете причинителя. Успех!

@storish05 Няма да можеш да го намериш това на подемник ще ти трябва канал да е стъпила колата на земята с цялата си тежест.

Двама човека, единият върти волана а другият с щангата от долу проверява. Вижте рейката.

Смених наскоро втулката на рейката, съмнявах се в нея, но тропа и след смяната. Не знам дали е възможно да тропа тя, но от друго място. Тропа си доста сериозно като е топло. Просто като я карам в сервизите не е чак толкова горещо и не могат да я хванат. Ще пробвам да нагрея с пистолет за горещ въздух долните шарнири да видя дали ще стане нещо.

Чета си сега из drive2.ru за подобен проблем ( описали са го по същия начин) и при двама човека с Акорд 8 се са оказал някой от тампоните на двигателя. Принципно има логика, само не знам дали поклащането на волана може да оказва влияние на двигателя та да тропа. Иначе за тръгването, спирането, неравностите със сигурност е възможно.

Здравей колега. Тропането идва от шарнирите. Имах същия проблем. При мене беше долен десен. На следващата година започна да се обажда и от лявата страна. Дали е горен или долен това вече майстора трябва да го хване при проверката. Трудно се хваща защото колата изстива и тропането изчезва. Трябва да е много горещо над 30 градуса и колата да е била в движение доста време, по не при мене бяха такива симптомите. Дано попаднеш на читав майстор. 

Хубав ден. 

А при въртене на волана на място имаше ли тропане?

Не нямаше. Имаше само в движение. Най добре се усеща когато натискам спирачката и потеглям. Моята е с автоматична кутия и по кръстовищата беше много дразнещо това пукане. 

• Like 1

Ще видя тези дни да ги нагрея малко с пистолет за горещ въздух да видим дали ще има някаква промяна. Много трудно се хващат тези неща....

Не е работа това - преди дни ходих до София температурата на вън не се качи над 22 градуса - колата като нова. Навръщане стопли над 30 и се почна. Какво толкова има да влияе температурата на тези места не го проумявям. Тази сутрин - 30 км. градско температура 18 тишина и спокойствие. Ебаси ...

И аз се чудя, като цяло предницата на Акорд 8 си е проблемна. След доста четене в руския форум стигнах до извода, че може да тропа от 1000 неща.....

Завий волана така че предната част на всяко от колелата да излезе извън зоната на предната броня и ритай директно отпред в тях, да чуеш същото ли е тропането? Ако ДА - луфт в леглата на водачите на супортите. Докато риташ, друг да ги натиска през джантата. Ако тропането изчезне ... :)

Ако всичко по окачването е "бетон", друго не остана.

Edited by ceco_accord

На 8.09.2023 г. at 11:47, storish05 написа:

И аз се чудя, като цяло предницата на Акорд 8 си е проблемна. След доста четене в руския форум стигнах до извода, че може да тропа от 1000 неща.....

Нз колко е проблемна, но аз за 8г и 200к км не съм сменил нищо по нея. Скоро я качвах за проверка и няма нищо разбито. :cool:

• Like 1
  • Upvote 3

На 11.09.2023 г. at 6:14, policeman написа:

Нз колко е проблемна, но аз за 8г и 200к км не съм сменил нищо по нея. Скоро я качвах за проверка и няма нищо разбито. :cool:

Колегата вероятно е искал да каже, че е проблемна за майсторите - стоят гладни :matrix:

• Upvote 1

Колеги, по темата: Как мислите, възможно ли е според вас подобно хлопане да е свързано с хидравликата на волана? Когато позагрее течността там и  започват някакви зулуми някъде си по системата? Тъй като това се използва основно в населени места, а сякаш когато автомобила е на дълъг път не се получава тракането.

Колега темата е за 8 серия и е електрическа. На 7 серия е с хидравлика.

Колега, усеща ли се тропане при теб в това време? При мен няма нищо - късо ли, дълго ли карена няма значение, не се чува звук.

Всичко е перфектно в момента И май месец филма ще започне отново

И при мен положението е същото, лятото в горещините имам чувството, че направо ще ми се откачи предницата, а сега всичко е "бетон". Многократно съм я преглеждал и всичко е ОК, единствено рейката леко потропва от дясно, но за десет години откакто колата е при мен това тропане нито се е увеличило, нито е намаляло. Дори сега през зимата въобще не се усеща.

Същата работа. 4 майстора и гледаха предницата и всички казват, че всичко е наред. Смених тампоните на макферсона и нищо, само дето си махнах оригиналните...

На амортисьора де

Принципно, основните фактори са 2.

1. Температурният коефициент разшириние/свиваемост на материалите е различен. В окачването има метал, пласмаса, каучук, като и 3-те материала имат различна термостабилност. Някъде се отварят луфтове, а някъде се затварят. Обичайно в студ и влага всичко утихва, а в сухо и топло време е обратното.

2. Зимните гуми са с по-меки смеси от летните, а гумата е първият демпфер в окачването.

Това е теоретично, но теорията е в основата на практиката, а въпросните наблюдения са закономерност.

Аз все си мисля, че това потропване което се появява при различни температури може да идва само и единствено от амортисьори. Когато амортисьорите са маслени при студено време са по стегнати и обратно при топло време, но когато са газови имаме абсолютно обратен ефект. понеже джиткам с различни коли на които и амортисьорите са различни и от разстояние на времето виждам тази закономерност а случайностите тук са изключени.

Маслените амортисьори са по хубави и добри от газовите, обират по добре неравностите, по меко возят и са с по дълъг живот. Ако някой колега скоро е сменял амортисьори може да сподели защото маслени вече почти никъде няма за съжаление, не знам ако се поръчат ОЕМ какви ще дойдат.

Това е мое мнение и не задължавам никого да го споделя.

При върнете на волана също тропа доста. Дори и при супер минимално въртене пак се чува и тогава самия амортисьор дори не мърда. Набелязал съм долните шарнири, в руските форуми има подобни случай и там те са били проблема. При мен са сменявани и са сложени на 555 и както казват хората - където е пипано - там е проблема

Времето се стопли, тропането започна. Не се издържа. Премахнах вчера тази част описана в началото. Покарах 2-3 км само на тръгни спри и сякаш почукването изчезна. Ще покарам така няколко дни да видим какво ще стане. 

Оглеждайки та уйовина ми се струва, че болта, който преминава през планката и гумата и се захваща за желязото е поразбил дупката на планката и улеснява значително поклащането, респективно чукането. Отделно в топло време гумата омеква и допринася за проблема. 

IMG_20240617_172805.jpg

jt26, очакваме да кажеш след няколко дни каране как е положението.

Аз го махнах моето, преди се чуваше все едно е в купето. Вече няма чукане.

Това е на 2.0 мотора

132179045_427667355265942_8146799684102639083_n.jpg

357317635_1694668517628403_7801900462228100504_n.jpg

357332317_299526212429168_3078277545171730626_n.jpg

• Like 1

В какви моменти ти е чукало? При топли, при завиване, тн?