boiskii 104 #1 Posted January 13, 2022 (edited) Здравейте, вчера с един колега хондаджия се чукнахме странично и левия калник леко се деформира в предната част откъм фара. Няма щети по боята. Ръчно с натискане на калника надолу и навън оправих луфта между предния капак и калника, както и този между калника и бронята. Остава вдлъбнатото да се изпъне. Дайте съвет с каква техника да го излъжа? Гледам, че има разни вакууми и комплекти с пластмасов/гумен чук и приставки лепящи се с горещо лепило. Вършат ли работа? Имам спрей с цвета на колата, така че дори да се появи някоя люпка, мога да замаскирам после. Edited January 13, 2022 by boiskii Share this post Link to post Share on other sites
katri71 13 #2 Posted January 13, 2022 Закарай колата на човек , който знае за какво иде реч. Според мен не се пробвай въобще сам. Може още повече да се влоши ситуацията. Това без кит и боя няма да мине. 1 Share this post Link to post Share on other sites
zlobar4e 108 #3 Posted January 13, 2022 Иди при кадърен тенекиджия и не се занимавай сам. Най-много следващия ти въпрос да е "насочете ме към тенекиджия". 1 1 Share this post Link to post Share on other sites
boiskii 104 #4 Posted June 1, 2022 Влушах се в съветите ви и не съм опитвал да матретирам калника повече. Засега си карам така, понеже няма оголен метал. Лятото ще я закарам на бояджия да разпъне калника и да оправи и някои други дребни ръждиви точки. Покрай другата ми кола намерих човек, който предлага цени в средния диапазон и се справя задоволително добре. Share this post Link to post Share on other sites
Executor 45 #5 Posted June 3, 2022 Хич не се занимавай с тия глупости. Един калник струва 40-50 лева. Даже може да намериш същия цвят и само с пастиране да се разминеш. Стига с това китосване. 1 Share this post Link to post Share on other sites
dragob 51 #6 Posted June 6, 2022 И аз имам такава ситуация само че отзад.така карам вече 3 година .един комшия ме рънка да я правим.но трябва кит.шкурка.боя и време.интересно ми е колко ще ти вземе за труд майстора. Share this post Link to post Share on other sites
boiskii 104 #7 Posted June 6, 2022 Поне 150лв. за целия калник. Скоро правихме шоф. врата на Корола Версо - 200лв., с изправяне на подгънат ръб (ръждопреобразувател, грунд, филер, боя). Share this post Link to post Share on other sites
Executor 45 #8 Posted June 7, 2022 Аз пак ще се повторя. Ако е сменяема част, не се занимавайте да изправяте и китосвате. Разбира се ако не нещо много дребно. Share this post Link to post Share on other sites
Krasi-mir 1415 #9 Posted June 7, 2022 За мен, това на снимката е "нещо много дребно". Всеки уважаващ себе си тенекеджия, със днешните технологии, ще го дръпне за нула време. Ще се справи по-бързо, отколкото да монтира нов калник. Share this post Link to post Share on other sites
ceco_accord 4125 #10 Posted June 7, 2022 Ми, ръбът на веждата е як и няма да се мине без кит, а и калника така или иначе трябва да се пипа, понеже се е изместил и опира в капака. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Executor 45 #11 Posted June 7, 2022 Ако калника се сваля и слага за 30 мин. Този който ще вземе ще го занесе ще му го боядисат както трябва (без облепяне) после ще си го монтира когато му е кеф. Иначе 3 дена колата ще е закотвена. Това е малка вдлъбнатина но е на ръб и там ще се слага кит за изправяне на ръба. От бояджии съм чувал - ако може да се смени - сменяй, Изправяне, изчукване нарушават покритието и после там може да тръгнат ръжди.Това е мое мнение. Всеки сам решава. Share this post Link to post Share on other sites
boiskii 104 #12 Posted October 6, 2022 (edited) Здравейте, Оборудвах се с калник и капак втора ръка същия цвят (моя капак е натиснат на няколко места). Имат малки забележки, но могат да се монтират и така. Работата е там, че вече имам компресор за въздух и пистолет за боядисване, така че май няма да им се размине новата боя и лак. Със стария натиснат калник мога да си поиграя като го сваля (за целите на експеримента и обучението). В допълнение имам тръгнала ръждичка на веждите на преден десен и заден ляв калник. Там ще го мисля дали ще мине само с локално боядисване или ще правя целите детайли. Edited October 6, 2022 by boiskii 1 Share this post Link to post Share on other sites
ceco_accord 4125 #13 Posted October 6, 2022 Какви са забележките по капака, че моят е леко градобитен? Share this post Link to post Share on other sites
boiskii 104 #14 Posted October 6, 2022 Капака е натискан от паяк в предната част, а откъм стъклото има вдлъбнатини като от едър плод (ябълка). Без разпъване и кит няма да мине. Градушковия капак предполагам ще е по-лесен за пълнене с кит и филер. Share this post Link to post Share on other sites
ceco_accord 4125 #15 Posted October 6, 2022 Аа, не, ситни са моите хлътки, но дузина и ще се издърпат с вакуумче, но спецът вика - ако си намериш сив и здрав за 80 лв, ще ти излезе по-евтино. Share this post Link to post Share on other sites
boiskii 104 #16 Posted October 8, 2022 Е, да, ама здрав детайл с читава оригинална боя от кола, която вече е на 25г - трудна работа. Ще е рядко съвпадение. Капака, който взех бих казал е направо отличник за годините си - с оригиналната боя, без ръжда, и все пак има 4-5 хлътвания + една дълбока драскотина. В смисъл, ако искаш да е огледало, няма как без доработка. 1 Share this post Link to post Share on other sites