Jump to content
Terje

Сгрешена винетка и възстановяване на недължимо внесени такси

Recommended Posts

Бих искал да споделя моя случай, като пореден пример, че все още има елементи на бананова република в нашата държавица и продължаваме на избираме слабоумни същества в парламента.

Предистория: края на декември месец миналата година, на излизане от столицата с пълна кола с багаж късно вечерта, спрях да купя винетка на една от бениностанциите на изхода на града. Въпреки, че бях в процес на търсене на друга кола, реших да взема такава за една година. Дали по моя вина или някакъв проблем с терминала (на 90% съм сигурен, че преди да потвърдя въведените от мен данни, проверих тяхното съдържание), се оказа, че регистрационния номер на автомобила е грешно въведен - липсваше една от втората група букви. Операторът от БГ Тол каза, че не може да направи нищо на момента, и че трябва да им отправя писмена жалба, та взех една седмична винетка, докато се изясни казуса с тях (знаех, че е кауза пердута, но поне бях длъжен да опитам). Не мога да си обясня, как още при въвеждането на винетните такси, не е обмислен такъв механизъм за корекция на такива грешки - много хора така изреваха - дали собственици на МПС или служители в бензиностанции...

Така или иначе положително разрешение на казуса нямаше и след това взех една месечна винетка, за да осигуря пътуването около празниците и реших да приоризирам търсенето на друг автомобил. След това се наложи отново пътуване, та взех и една три месечна винетка.

 

За мое удовлетворение (най-после), се въведе промяната в закона (средата на март), която дава възможност да се коригират сгрешени винетки, ако разбира се се докаже, че няма съществуващо МПС със сгрешения номер. Паралелно с това се даваше възможност за въстановяване на ненужно внесени такси, т.е. да се възстановят средстата на дублираните винетни или пътни такси. Fair enough, най-после нещо положително да произведе законодателното тяло. Консултирах се с БГ Тол и ми беше казано, че може да ми се въстановят въпросните такси, но първо трябва да коригирам сгрешената винетка.

 

До тук всичко е супер, подадох молба и след няколко дни ми бе съобщено, че винетката е коригирана. НО, от тук започва интересното в историята. При проверка в БГ тол на реалния регистрационнен номер ми се изписва съобщение, че имам винетка до крайния срок на сгрешената винетка, а в същото време старата (сгрешена винетка) продължава да съществува в системата. Т.е. БГ Тол са разрешили използването на пътната мрежа на моята кола, но явно не са коригирали старата винетка.

 

Такааа, подавам искане за възстановяване на ненужно внесените такси - една седмична, месечна и три месечна винетка, които са закупени в периода на валидност на сгрешената винетка и получавам необяснимия и нелогичен отговор, че за моето МПС с правилен номер, не съществува годишна винетка, а само въпросните седмична, месечна и три месечна винетки. Така че не отговарям на условията за възстановяване на тези такси. Съответно аз отговорих на тяхното становище с твърдението, че те не са си свършили работата и не са коригирали сгрешената винетка в тяхната система, което им дава основание да отклоняват моето искане.

Едва днес получих втори отговор на втората жалба - отново с уклончив отговор и твърдението, че за правилния регистрационнен номер няма валидна годишна винетка. И разбира се няма как да ми възстановят ненужно внесените такси, понеже не отговарям на условията, а именно: "при декларирани еднакви данни за регистрационнен номер, категория, държава на регистрация, както и един и същ период на валидност или с разлика между периодите на валидност не повече от 3 дни при плащане в брой или 5 - при плащане с карта".

 

Операторката от кол центъра на БГ Тол днес, ми обясни, че винетката ми е коригирана, но според закона за пътищата, сгрешени винетки не подлежат на възстановяване на сумата.

 

Изглежда закона е написан така, че човек да може да си коригира винетката, но да не може да си върне допълнителните средства, които е платил на държавата, за да им използва пътната мрежа. Също, подлежат на възстановяване на разходите само винетки, които са напълно еднакви..., т.е. искам да разбера кой ИДИОТ би си купил две еднакви винетки в рамките на три дни и поради каква причина би направил това, (разбира се ако няма някакъв умствен проблем).

 

Както и да е, аз така или иначе бях подготвен, че ще пия една студена вода, но съм учуден как хем се прави нещо, което да е в помощ на редовния данъкоплатец, но което поради една или друга причина не работи.

 

Още при входирането на втората ми жалба при БГ Тол, входирах такава и при Омбудсмана, от чийто офис днес ми съобщиха, че скоро ще ми изпратят отговор, както и са адресирали моя казус до председателя на управителния съвет на АПИ. В зависимост от техния отговор, обмислям да се обърна към юристи и да заведа жалба в съда срещу БГ Тол, предимно заради това, че не са коригирали сгрешената винетка, както е указано в закона за пътищата.

 

Ако някой от вас е имал продбни премеждия, или имате някакви смислени съвети какво може да се направи в случая, ще ми е интересно, да ги споделите.

Не съм за 100-те лева, а по-скоро за принципа как нашата дъжава се опитва да ни цака. Аз искам да ми възстановят това, което съм внесъл отгоре над дължимото, не целя да ощетя държавата.

 

  • Харесвам 1
  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Пиеш една студена вода и се включваш в общия иск.

Сестра ми преди година или 2, като въведоха тая малоумна система си беше сгрешила държавата на колата. Е тогава я нямаше изобщо опцията за промяна на автомобилния номер. Та пиха по една студена вода и това беше. 

 

 

Както се казва усвоени са средствата ;) 

 

Редактирано от Drone

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Системата си е много хубава и полезна. Пести доста време. За моите коли си пазарувам винетките от телефона. Досега не съм имал проблеми. Та, не знам какво толкова не и харесвате. 

  • Нагоре 2
  • Хаха 2
  • Объркан 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Тя тази тема направо си е за коша ама българина е свикнал все някой да му плаща грешките а той самият никаква отговорност да не поема, все едно в Германия ще му върнат парите.

Автора на темата да не се обижда, случва се да се сбърка (при мен също се е случвало) но правилата са ясни и равни за всички. Казуса на колегата е много странен и оправията ще му е трудна, за мен не си струват нервите, нито тези 100 реда където са написани.

Редактирано от Митко Йотов
  • Хаха 1
  • Объркан 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ти гласува ли колега, че гледам продължаваш да дълбаеш?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Просто разяснявам някои неща на хора, които се изказват неподготвени или не са разбрали написаното по-горе в темата.

Предлагам ти да не се заяждаме, не е това целта на общуването в този форум.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбира се, че смисълът на писането е да си помогнем а не да се заяждаме, това е последното нещо което искаме всички.

 

Мисълта ми е, че ние сме си ги избрали като сме си дали гласът за тях, това са те, няма други, няма смисъл да ги плюем. Опитвам се да те успокоя да не си губиш времето, просто трябва повече да внимаваме, че една грешка от наша страна и влизаш във филм ако тръгнеш да я коригираш, просто ще загубиш повече пари. Мисля, че разбираш какво искам да ти кажа. Но иначе ти желая успех и дано приключиш нещата с положителен резултат както за теб така и за обществото.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Факт е, че ни сме си ги избрали, но това не значи, че не трябва да изявяваме и отстояваме гражданската си позиция, доколкото това е по силите на всеки, по различни теми. Защото именно обратната връзка води до промени в статуквото. Може моят сигнал и жалба да потънат в някоя папка някъде из архивите на институциите, важното е, че поне съм опитал и удовлетворението от това компенсира нервите и евентуално разходите по това начинание. Та ако ще пием студена вода, поне малко да я овкусим :)

 

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Митко Йотов с три мнения - и трите офтопик и безполезни.

@dimkaraganchev и той ...

  • Благодаря 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...