Jump to content
martinl

Купуване на първа кола

Recommended Posts

Здравейте,

 

В близката една година искам да купя кола, която ще ми трябва основно градско, но и за извънградски пътувания. Разполагам с около 5000 лева като най- важното за мен е да не съм в сервиза през месец, но осъзнавам, че купувам кола на 15 години и че ще има проблеми. Допадна ми седмата генерация акорд, но разглеждам и сивици, някои тойоти. Видях множеството войни, където се обсъждаха дизел срещу бензин/газ, но така и не разбрах кое е с по- малко разходи. За жалост нямам опит с купуването на автомобили и не знам дали нов внос от автокъщите или частните търговци са по- добрият залог. Надявам се да дадете съвети!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първи съвет. При бюджет 5000лв не купувай кола за повече от 3-3500.

Втори съвет. Щом търсиш минимални разходи се ориентирай към Сивик. Акордите са с по-големи двигатели, по-тежки купета и съответно харчат повече. По темата бензин-газ-дизел няма абсолютна истина. Факт е, че откъм цена, комбинацията бензин+газ е най-изгодна. Но пък не всичко е пари :) . Освен това се говори, че ще се "актуализира" акцизът на газта. Дали ще стане, ще разберем след изборите.

За това каква кола ще купиш е повече въпрос на късмет, отколкото откъде ще я купиш. Най-добре е от човек, който я е притежавал поне 2 години, защото ще спестиш от регистрация и екотакса, пък и според човека ще прецениш какво да очакваш от колата. Но това не означава, че няма да изпадне нещо читаво при джамбазите - все пак повечето коли при тях не са карани по български пътища с български горива.

Успех!

  • Харесвам 1
  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Седма генерация акорд все още е в диапазона на 7 до 13к. Пълно е и с пренадути цени, съответно е хубаво да се допиташ до приятел при оглед :) Не казвам, че за 5000 няма да намериш акорд, но вариантите ще бъдат общо взето два - десен волан или много неща за оправяне, започвайки от съединител, маховик, хидравличен маркуч и разни други ИЗВЕСТНИ проблеми, които се появяват при доближаване на 15 годишен акорд.

Напълно съм съгласен с @xatamoto. По-добре с да заложиш на сивик, ако бюджета твърдо е толкова.

 

За дизел или бензин няма да препоръчвам, защото и двете ми харесват за конкретния модел :)

Между другото, на мен това също ми е първа кола и въобще не съжалявам за избора си, освен, че не поддържах повече шофьорските си умения до преди да я купя и съответно ме беше яд като направя някоя глупост на такъв хубав автомобил, но това са бели кахъри. Вече 4 години се гордея с избора си и единствено ме е яд, че годинките ѝ се покачват.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Акцизът на газта е актуализиран отдавна, и от тогава си е на европейски нива от 80%, виж въпроса с бензина и най-вече с дизеля стои по друг начин и точно там се очаква промяна нагоре.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Сивик 7ма е добър вариант в случая според мен, поне по зададените от колегата критерии. 

Мисля, че може спокойно да се вмести в бюджета за фейслифт 1.4 с остатък за обслужване, а за горе-долу толкова пари фейс 1.6, 4 врати. 

Даже в момента намирам една в ОЛХ с 2.0 мотор за 4900. Демек ще караш мотор от същата серия като Акорда, който искаш. :)

Приготви си все пак едни пари за прехвърляне/регистриране/екотакса и обслужване. 

Редактирано от dindin
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря много за отговорите! Веднага ще проуча сивиците. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам познат - таксиджия и тираджия, сега пак кара такси. Минал е през какви ли не коли (за лични и бизнес), но миналото лято балдъзата му му докара 1 Сивик 7 хеч 5-вратка за 1600 евра от Австрия. Еми, тоя човек най-сетне си отдъхна и ми вика: Бе ти неслучайно караш Хонда - що не каза по-рано?

Много е доволен че вече не му се налага да разбира от коли, а жена му и щерката я разстриват ежедневно (живеят на 40км от града), а ръце потрива и тинейджъра. :)

  • Хаха 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...