Jump to content
JHM

Интересни факти

Recommended Posts

Защо класическата туба за гориво има три дръжки?

изображение.png

Тубата за гориво е изобретение на германците от 1930 г. и първоначално се използва само за военни цели. Оттам съюзниците я наричат Jerry can /от видоизменено Gery - Germany/. Това наименование е запазено и до днес.

Класическата туба има три дръжки за да може двама войника да носят 3 туби - по една във всяка ръка и една по средата. Така всеки от тях ще носи общо по 30 литра. Ако един войник носи една туба ще носи само 20 литра, което е малко. Ако сам носи 2 туби ще носи 40 литра, което е много. Затова германците са се спрели на 3 туби за 2 войника и са сложили три дръжки, за да може да се носи средната туба от двамата. Допълнителният бонус, е че един човек може да носи две празни туби в една ръка като хване двете крайни дръжки или общо 4 празни туби за един човек. Класическа германска гениалност!

  • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

“Я камилата, я камиларя...”.

А знаете ли легендата, от която произлиза?

 

Преди много, много години имало един мнооого богат султан. Той си имал една много умна камила - разбирала всичко от една дума, само където не можела да говори.

Много тъжен бил султанът. Говорил и от сутрин до вечер, виждал, че тя го разбира, че иска да му проговори, а не може. Дълго мислил какво да прави и накрая решил, че с пари всичко се постига, а ако не може с пари, постига се с много пари.

Тръгнали сутринта глашатаи от град на град и от село на село. Думкали с барабаните и разгласявали, че султанът дава един керван злато на този, който научи камилата му да говори. Но ако не успее, ще му вземе главата!

Отишъл един кандидат, опитал, провалил се! Отишъл втори - същата работа! След няколко такива опита, отишло едно бедно момче и рекло:

- О, премъдри султане, аз ще науча камилата да говори, но имам някои условия.

- Стига да не се опиташ да ме измамиш, ще ги приема - отговорил султанът.

- Ами то, ученето на камилата на човешки говор е много трудна и бавна работа - ще започне да говори чак след двадесет години - започнал момъка - а дотогава ще искам всеки ден храна, пролет и есен по един кат нови дрехи и по една жълтица всяка седмица - докато дойде време да си

взема кервана със злато.

Помислил, помислил султанът, сторили му се разумни доводите на момъка и се съгласил. Не бил като другите шарлатани, които му обещавали чудеса за един ден.

Прибрал се вечерта момъкът и майка му, като разбрала какво става, горко заридала:

- Ох, синко, без време ме зачерняш! Ще вземе султанът и твоята глава! Как ще научиш камила да говори?!

- Не бой се, мале! - отвърнал синът - Де се е чуло и видяло камила да говори! Но това са двадесет години с храна, дрехи и пари! А след 20 години - султанът е стар, камилата също - я камилата, я камиларя!

  • Харесвам 1
  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Знаете ли от къде е дошло барбекюто?

Когато пристига на Карибите в края на XV век, Христофор Колумб открива, че местното племе араваки приготвя уловените риба и дивеч, като ги поставя върху специално изработена поставка над огъня и по този начин месото се опушва и изпича. Колумб бил силно впечатлен от вкуса на приготвения специалитет. Местните наричали този начин на готвене барбакоа. Със завръщането си в Европа испанските завоеватели донасят със себе си и новия метод за готвене. Новата технология за приготвяне на месото, заедно със своето название барбекю бързо се разпространява из Европа, а след това и по целия свят.

  • Харесвам 1
  • Благодаря 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Знаети ли кои са 9-те основатели на най-големите автомобилни компании в Япония

 

315528801_656942979481063_7882124714872749257_n.jpg

 

А това познато ли ви е

 

 

313973838_648234973685197_2757125996208836751_n.jpg

Редактирано от Митко Йотов
  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Off Topic

Всеки ден - интересни факти! Гонки с трафиканти.

Това ли е новата версия "туроператосрки" бизнес, с който ще станем известни?

Къв Шенген, кви 5 евро???

 

Редактирано от ceco_accord
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хора, природно лишени от чувство за хумор, обожават да разказват анекдоти. Шофьори, които едва успяват да държат автомобила в своята половина от пътя, умират да поучават другите как да карат. Шефове, които няма елементарна, базова представа за сферата, в която работят, най обичат да извикат някой специалист на килимчето и да го нахокат за нещо, което изобщо не разбират.

Но, защо, защо всички тези хора са потресаващо некомпетентни и не го забелязват?

Всичко това се случва по силата на т.нар. ефект на Дънинг-Крюгер – двама психолози от Университета в Корнел, които посвещават специално проучване на този феномен. Хората, "поразени" от този ефект по правило имат нисък интелект, скромно ниво на квалификация и тесен кръгозор. Белязани от тази комбинация, те просто не могат да проумеят, че решенията, които вземат са грешни, а талантите, които си въобразяват че притежават, са неправдоподобни. Ето защо убедено вярват в правотата на всички свои действия и говорят от позицията на висша инстанция.

С времето това светоусещане придобива характер на психологическа защита: ограниченият човек започва да брани със зъби и нокти своето виждане за ситуацията, защото само ако допусне мисълта, че може и да не е прав, започва да се чувства застрашен от по-талантливите хора.

В същото време, при талантливите се наблюдава точно обратният случай: те много добре разбират колко сложни са законите на реалността, колко огромно е полето на знания, които в перспектива подлежат на овладяване – тази мъдра толерантност в крайна сметка обаче води до занижаване на самооценката за собствените им способности и подценяване на мястото, което заслужават в обществото.

„Аз знам, че нищо не знам”, повтарял мъдрецът Сократ, който водел повече от скромен живот и постоянно бил подложен на нападките на глупци, уверени в собствените си способност. Способен ли е някой от ограничените хора да направи такова признание?!

Eфектът на невежеството, облечено в самочувствие, бил теоретически предсказан, а след това и експериментално потвърден още през 1999 година от специалистите по психология Дейвид Дънинг и Джъстин Крюгер. За теоретична основа на хипотезата си те използвали наблюденията на велики учени и философи. Самият Дънинг цитира две от тях: „Невежеството по-често ражда увереност, отколкото знание” на Чарлз Дарвин и „Едно от неприятните свойства на нашето време се състои в това, че тези, които изпитват увереност, са глупави, а тези, които притежават въображение и мисъл, са изпълнени със съмнение и нерешителност”, на Бертран Ръсел.

А практически източник на вдъхновение да проверят експериментално теорията си станало куриозно престъпление. Двамата учени били провокирани от удивителната самоувереност на обирджия – МакАртур Уилър, който ограбил две банки една след друга, като преди това намазал лицето си с лимонов сок, защото прочел някъде, че лимоновият сок се използва като невидимо мастило и, следователно, камерите няма да „видят” и запишат лицето му. Психолозите били силно впечатлени от дълбоката некомпетентност на престъпника, който дори не се опитал да провери предварително дали е вярна представата му за прикритие, макар че обратното означавало дълги години затвор.

Така се стигнало и до експеримента, въз основа на който формулирали и своята теория за некомпетентността. Събрали в една зала представители на различни сфери на дейност, но със съвършено различни нива на реални знания и ги помолил да попълнят анкета, в която участниците трябвало да отбележат сами нивото си на компетентност в сферата, в която работят. След това участниците били подложени на редица тестове, които измерили реалното им ниво на компетентност. По резултатите от двете задачи била съставена графика, демонстрираща зависимостта на реалните знания от самоувереността в сферата на изява.

Получила се несъвършена, но достатъчно красноречива парабола: в лявата част, където били събрани най-некомпетентните участници в експеримента, тя достигнала абсолютен апогей на стопроцентова увереност в собствените знания, способности и умения. След това кривата рязко се понижава в зоната, където е преобладаващото мнозинство от хората, добре владеещи професията си в действителност, но със занижена самооценка за своя опит и умения. Към края, кривата отново се покачва – там, където са най-добрите от добрите, доказаните експерти, които добре знаят, че разбират и могат повече от добрите професионалисти. Но дори и техните резултати достигат едва две трети от пика на пълните профани.

Както установили Дънинг и Крюгер, профаните не само надценяват своята компетентност, но и не са способни да дадат адекватна оценка на специалисти, които имат автентично високо ниво на квалификация в същата област. На всичко отгоре, съвсем искрено не вярвали, че са допуснали грешки в тестовете, измерващи реалните им знния и способности – повечето от тях упорито отстоявали своето мнение, даже след като им било показано къде са сгрешили и грешките им били логично обяснени и мотивирани.

Но, надеждата, че слепците могат да прогледнат, все пак остава. Дънинг и Крюгер предложили на самоуверените невежи участници в техния експеримент да преминат специален курс на обучение, където не само усвоявали конкретни компетентностти по упражняваните от тях професии, но и методи, с чиято помощ да измерват сами перодично реалната си компетентност. Повечето от тях поне успели да проумеят, че са живели в заблуда. Не е ясно само как Дънинг и Крюгер са успели да ги убедят, че имат нужда от обучение.

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понякога пиеньето спасява!

Има толкова много истории за Титаник, които определено не сте чували!

Британският пекар Чарлз Джокин имал хоби - пиел. Титаник, на който Джокин отплавал, бил огромен плаващ луксозен хотел с отлична кухня. Джокин, като главен пекар на кораба, имал отделна каюта, в която дори си бил донесъл апарат за алкохол (нямал проблеми с маята). 

В тази злополучна нощ, когато Титаник се ударил в айсберг и потънал, Чарлз, както обикновено, се бил отдал на любимото си хоби в каютата си. Чувайки глухо скърцане по десния борд, той се качил на палубата, грабвайки бутилка с алкохол. Скоро капитан Смит дал команда да се спуснат спасителните лодки. Джокин събрал екипа от подчинените му пекари в камбуза и като поел инициативата, наредил запасите от хляб да бъдат разпределени между лодките, а самият той се върнал в каютата си, за да се запаси с уиски. След обявяването на „аларма за лодка“ старшият хлебар останал спокоен. Джокин натоварил жените и децата в лодка номер 10, на която бил командир, по алармен график. Самият Чарлз не влязъл в лодката - дал път на един от пекарите, после слязъл в каютата си и продължи да пие. Когато водата започнала да прониква в каютата му, той облякъл спасителна жилетка и като взел със себе си запаси от алкохол, се качил на горната палуба. По това време всички лодки на Титаник вече били пуснати на вода и се отдалечавали от умиращия кораб. На палубата той срещнал втория помощник-капитан Лайтолер. По-късно Лайтолър казал, че Чарлз Джокин е бил адски пиян и вторият помощник-капитан решил, че главният пекар не е предопределен да избяга. На палубата Джокин, без да забрави да отпие от шишето си, хвърлил дървените шезлонги зад борда. Успял да изхвърли около шестдесет от тях. На някои давещи се хора шезлонгите, плаващи във водата са спасили живота им. 

Чарлз останал на борда на Титаник до последно. Когато кърмата на кораба започнала бързо да потъва, той се изкачил през релсата на кърмовия флагшток. Миг по-късно корабът потънал под вода, без да създаде водовъртеж на това място. Така Чарлз Джокин се озовал във водата, без дори да си намокри косата. Прекарва повече от четири часа в студените води на Атлантическия океан, като се клател и пиел. Лайтолър не можал да повярва на очите си, когато видял Джокин сред спасените. Любимото хоби на Чарлз му дало така необходимото спокойствие тази вечер и рационалност в действията. Той се спасил и помогнал за спасяването на много други. Джокин е последният, който напуска Титаник, съкращавайки максимално времето си в студена вода. В продължение на четири часа той останал със суха глава и имал приличен запас от висококалорична храна в течна форма, която не замръзва при ниски температури. След спасяването нашият герой не променил хобито и професията си: той продължил да пие и да пътува по моретата. Чарлз Джокин претърпява още две корабокрушения и доживява до 78 години. На гроба му има надпис "Титаник Бейкър".
 

FB_IMG_1669890903548.jpg

  • Харесвам 1
  • Благодаря 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

тоя е бил от "наще"

Редактирано от Honda_Z
Моля, не цитирайте цяло предходно мнение! По презумпция се предполага, че отговаряте на него.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Средният пръст - история на жеста🖕 

 

През 1415 г. в битката при Аженкур между французи и англичани, французите предчувствайки победата си заплашвали, че ще отрежат средния пръст на всеки взет в плен англичанин. Защо точно средния пръст?

Като ги лишат от средния пръст, английските стрелци никога повече няма да могат да стрелят с лък. Английският лък се прави от тисово дърво, а самата стрелба с лък наричали "скубане на тис" (pluck yew).

Англичаните обаче неочаквано победили в битката при Аженкур. Тогава започнали да се присмиват над поразените французи, като им показвали среден пръст, с думите "победата е за нас, ние и занапред ще продължаваме да скубем тиса".

С времето фразата pluck yew, която била достатъчно сложна за произнасяне, била опростена - "p" заменили с "f", а  "yew" с "you". Така се родила знаменитата фраза fuck you.

Сега вече е ясно защо изразът fuck you се използва в съчетание с показване на среден пръст.

Французите също имат свой фалически поздрав. Нарича се bras d’honneur (ръка на честта) и при него с дланта на едната ръка се удря по свивката на лакътя на другата.

  • Харесвам 2
  • Хаха 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И ний сме дали нещо на японците.

🇯🇵 / 🇧🇬
"Над смълчаните полета" - една от шестте български детски песни, включени в японските учебници по пеене.

FB_IMG_1671994004196.jpg

  • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някой виждал ли е как изглежда японският паспорт...

323074949_696811875421017_7227924905322208237_n.jpg

 

А знаете ли кои са най известните ястия в Япония....

323095314_924904672005549_1059494849709927160_n.jpg

 

От няколко дни в България се вихрят кукерските празници.... а някой знае ли каква е ситуацията в момента и в Япония...

323409369_908545553657158_7731948583987163696_n.jpg

Някой ще каже съвпадение...дали?  

БЪЛГАРИЯ И ЯПОНИЯ
По повод 1 300-годишнината от създаването на България, през 1981 г. Тодор Живков получил поздравителна телеграма от Японския Император, в която императора приветства държавния глава на държавата, която според японските исторически извори е на 6 000 години и от същия този НаРод е и Рода на императорската фамилия и че Благодари на Българите че са поставили основите на Япония като държава.

Естествено Живков се уплашил от реакцията на Москва и отговорил, че негово светейшество Императора се е объркал и, че България става на 1 300 години а не на 6 000 години, но от Япония пак отговорили, че не се бъркат и тогава във втората телеграма обясняват за историческите извори в Япония и кой я е създал.

Тодор Живков на три пъти посещава Япония: първият път е водената от него българска делегация на международното изложение EXPO - 70 в Япония. После Живков още два пъти посещава Япония. По време на своя мандат, като президент, Петър Стоянов също е посрещнат с високи почести от император Акихито. Императрицата им предоставя лично своята спалня, като всяка сутрин им се носят цветя. На 14 декември 2004 г. като премиер на България Симеон Сакскобургготски е на официално посещение в Япония и е поканен от император Акихито на лична аудиенция и чаена церемония.

Според официалното съобщение никой друг премиер не е канен на подобна височайша церемония. Обяснението е, че поканите на Императора се дължат на "изключителната политическа и държавническа личност на българския държавен глава". За сведение по протокол японският Император се среща само с пет високопоставени чуждестранни личности в годината. Според участник от делегацията на визитата на Живков на учудването му от особеното отношение към него и обръщението "братовчеде" той му обяснил, че японските легенди сочат началото на благородническото потекло на Императора (той се води син на Слънцето) от конен народ, дошъл в Япония от Азия 1000 г. Пр. Хр. и създал военната организация и военни традиции в Япония."

Редактирано от Митко Йотов
  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В едни други времена,далеч по достойни от днешната действителност:bg::

https://www.photomoments.bg/bg/post/hisaryas-pearl

  • Харесвам 2
  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Силата на киното.

 

Малко хора знаят, че танцът Сиртаки е създаден на снимачната площадка на филма "Зорба Гъркът" през 1964 г. По сценарий американският актьор трябвало да изпълнява някакви бързи, подскачащи движения. Но се случва неочакваното – Антъни Куин си счупва крака и се налага снимките да бъдат отложени за известно време.

След няколко дни актьорът вече може да ходи без гипс, но да изпълнява описаните в сценария подскоци е твърде оптимистично. “Не можех да си вдигам и спускам крака – болката беше нетърпима”, пише актьорът по-късно в мемоарите си. Куин обаче е изобретателен и намира хитър изход от създалата се ситуация: “Разбрах, че мога да го влача (крака си) без да изпитвам особен дискомфорт. И така измислих танца с необикновената приплъзваща стъпка. С ръцете си изпълнявах движения, характерни за традиционните гръцки танци и се въртях из пясъка”.

Целият свят решил, че това е основният гръцки народен танц, като лезгинката сред кавказците. Гърците не спорили, освен това филмът "Зорба Гъркът" станал любим за тях, а "Танцът на Зорба" веднага станал най-популярния. Много скоро на законодателно ниво той бил признат за национален гръцки танц. По целия свят танцът Зорба става известен като танца Сиртаки и се превръща в един от основните символи на Гърция.

изображение.png

Книгата "Зорба Гъркът" на Казандзакис е велика!

Редактирано от ceco_accord

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

изображение.pngизображение.pngизображение.png

 

"В Перу има планина с цветовете на дъгата.

Нарича се "Vinicunca" и след разтопяването на леда, седиментните минерални слоеве на планината били изложени на ерозия, която превърнала този обикновен склон на Андите в многоцветна земна дъга. Червеното идва от оксидирано желязо (известно още като ръжда), жълтото се дължи на наличието на железен сулфид, лилаво-кафявите ивици са от гоетит или окислен лимонит, а хлоридът е причина за зеления оттенък..."

Източник:Интернет

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пижо и Пенда са код оставен от предците ни. 

🇧🇬 🇧🇬 🇧🇬 
БЪЛГАРСКА ЛЕГЕНДА ЗА МАРТЕНИЧКИТЕ

Аспарух вече бил на десния бряг на Дунав.
Брат му Баян и сестра му Хуба го чакали на левия бряг и търсели брод за България.
Вързали края на бяло кълбо за крака на сокола,
за да полети и им покаже брода, по който да минат.
Хазарска стрела пронизала Баян. Бликнала алена кръв, която обагрила бялата връв, която трябвало да послужи като знак за Аспарух, че скъпите му брат и сестра идват при него.След като получил скъпата вест, Аспарух късал конци от бяло – червената нишка, връзвал ги на ръцете на войниците си и повтарял:
“Нишката, която ни свързва да не се прекъсва никога.
Да сме здрави, да сме весели, да сме щастливи,
да сме БЪЛГАРИ!

Бил ден първи, март, лето 681.

изображение.png

 

Редактирано от ceco_accord
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Без коментар. Без идея, без насока. Имам идея за какъв недооценен къртовски, макар и избран от програми Труд говорят.

Говорим, показваме…

Това ли ни е овцевъдството, защитено от европрограми?

Това ли ни остана. 

50 овце в кошара, в кашла за 5000, без поминък, без челяд, без кучета?

Убийте ме, хора, плаче ми се, това, което беше.

Наречете ме зелена, червена, оранжева?

Нищо не променяте, свидетели сте на последните от малките.

 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1. Един хектар канабис освобождава толкова кислород, колкото 25 хектара гора. Канабисът расте за 4 месеца, а дърветата за 20-50 години.

2. От един хектар канабис можете да получите същото количество хартия, колкото от 4 хектара гора.

3. От дърветата се прави хартия, която може да бъде рециклирана 3 пъти, докато от конопът се прави хартия, която може да бъде рециклирана 8 пъти. Конопената хартия е най-добрата и най-трайната.

4. Конопените растения са капан за радиацията. Плантациите от канабис пречистват въздуха.

5. Конопът може да се отглежда навсякъде по света, нуждае се от много малко вода. Освен това, тъй като може да се защити самостоятелно от насекоми-вредители, не се нуждае от пестициди.

6. Конопеният текстил превъзхожда дори ленените изделия по свойствата си.

7. Конопът е идеално растение за производство на кантове, въжета, чанти, обувки, шапки...

8. Канабисът у нас е забранен. Но техническият канабис не съдържа наркотик и може да се отглежда свободно.

9. Протеиновата стойност на семената на канабиса е много висока, а две мастни киселини, съдържащи се в него, не се срещат никъде другаде в природата.

10. Животните, които се хранят с канабис, нямат нужда от хормонални добавки.

11. Всички пластмасови изделия могат да бъдат направени от коноп, конопената пластмаса е екологично чиста и напълно биоразградима.

12. Конопът може да се използва и за топлоизолация на сгради, той е издръжлив, евтин и гъвкав.

13. Конопените сапуни и конопената козметика не замърсяват водата, затова са напълно екологично чисти.

изображение.png

  • Харесвам 3
  • Объркан 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

През 1958 г. Артур Фишер представя своето малко пластмасово изделие за фиксиране на винт,което днес се среща в почти всяка сфера на строителството.

Ключар по образование и вманиачен майстор, измисля първото си патентовано изобретение през 1947 г., когато иска да направи снимки на новородената си дъщеря - синхронизирана светкавица на камерата.

Другите изобретения на Фишер включват комплекти за създаване на модели на Fischertechnik, поставки за чаши с прибиращи се капаци, вентилационни дюзи. Едно от последните творения на Артур са компостируеми и годни за консумация детски играчки, малки цветни накрайници, направени от картофено и царевично нишесте. Такива играчки се произвеждат под името „fischer TiP“ и разнообразието от цветове се постига чрез използване само на естествени багрила. Съветите за моделиране помагат на децата да развият фини двигателни умения и абстрактно мислене.

„Интересувам се от всеки проблем, на който мога да предложа решение“, каза г-н Фишер пред немското списание Technology Review през 2007 г.

Тoй e eдин oт xopaтa c нaй-мнoгo peгиcтpиpaни пaтeнти (над 1100) в Eвpoпa и бивa cpaвнявaн c oтĸpивaтeли ĸaтo Toмac Eдиcoн.

изображение.png

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Танк тежащ 55 тона минава върху каска  на Михаел Шумахер използвана във Формула 1 и остава здрава само с няколко драскотини.

Каските на пилотите струват над 15000 евро всяка една и трябва да запазят живота на пилотите които често катастрофират с +300 км/ч..

FB_IMG_1682021439719.jpg

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

България е малка и бедна държава.

изображение.pngизображение.pngизображение.pngизображение.pngизображение.pngизображение.png

Нито първото е вярно, нито второто трябва да е!

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дали знаем, че на територията на малката ни България има цели 39 планини!?!

Ето и най-високите им върхове:

344561869_1279283726349291_2221492908545008725_n.thumb.jpg.bdd10b2c18fc4c5e93bbe548d3b9e2db.jpg

 

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

279362859_5108780315909570_2483197604235742857_n.thumb.jpg.73eb8cc899d8a5228783a776f95d2ece.jpg

Това е железния мост на р. Арда при с. Долно Черковище. Какво му е толкова интересното та ви занимавам?!
Този обикновен железен мост е построен от немците по време на ВСВ.
И какво от това?! Интересното е , че немците (държавата или фирмата която го е построила) дават въпреки войната, въпреки, че България е била „окупирана“ дават 100 години гаранция и наскоро по силата на този договор идват и ремонтират моста.
Е това е интересното!!! 100 ГОДИНИ ГАРАНЦИЯ!!!

 

https://www.google.com/maps/@41.6158455,25.7273648,3a,75y,139.96h,88.55t/data=!3m6!1e1!3m4!1sTpj7iFrQvCVxAp1v4afq8w!2e0!7i16384!8i8192?authuser=0

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Off Topic

Не сме били окупирани, а сме били съюзници на нацистите.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

изображение.png

Нямате идея кой е този човек, нали?

Е, ако беше американец минимум цял град щеше да е кръстен на него, но не е.

Това е генерал-майор Тодор Нейков родом от град Чирпан. Един от най-талантливите български пълководци. Участник в двете балкански войни и Първата световна война.

Ръководи 33-ти Свищовски пехотен полк по време на Първата световна война. Това е единственият български полк, който никога не е губил сражение!

Полковник тогава Тодор Нейков е един от хората с най-голяма заслуга за победата при Дойран. Да! Именно благодарение на 33-ти Свищовски полк България постига най-голямата си военна победа, в цялата си история! Свищовци командвани от чирпанлията Тодор Нейков помитат армията на Великобритания!

Разбира се днес, никой в Чирпан не е чувал за този велик българин! Малцина са тези в държавата, които знаят нещо за него! Просто поредният забравен и затрит велик човек! Негов паметник няма да видите никъде! Срамно е, но не е изненадващо! Да, покрит в мракът на историята стой, може би най-блестящият ни тактик!

Поклон пред генерал-майор Тодор Нейков - Ние помним, ние не забравяме!

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кой е измислил дънките?

Дънките са панталони, изработени от деним или тъкани дрехи, които са от памучни платове, но денимът е изтъкан и след това оцветен. "Джинси" е кратъкото име на "сините дънки", които са измислени от Джейкъб Дейвис и Леви Щраус през 1873 г. Дънки като име за панталони идват от град Генуа в Италия, мястото, където е произведена памучната бродерия, наречена джин или джийн, Република Генуа изнася дънките в цяла Европа. Тъкачи от френския град Ниме се опитават да копират джин, но не успяват. Текста, с който са се завърнали, стават известни като деним, буквално "de Nimes" или "от Nimes".

През 1851 г. Леви Щраус пристига в Ню Йорк, където брат му има магазина като семеен бизнес. Леви Щраус отива в Сан Франциско през март 1853 г.,на Западния бряг за да открие нов клон на бизнеса - къща за търговия на "Леви Щраус и Ко". Преди да отиде там, в Калифорния през 1848 г. започва златната треска. Между другото, миньорите имат нужда от здрави дрехи, които да издържат на грубите условия на труд. Един от шивачите, които се опитава да направи дрехи, които ще изпълнят това условие, бил Джейкъб Дейвис, който купува болтове за дрехите от магазина на "Леви Щраус и Ко". Единственият проблем, който имал, е че панталоните са разкъсват около джобове. Той подсилва ъглите на джобовете с метални нитове и с това ги укрепва. Джейкъб Дейвис се опита да патентова идеята, но няма пари, за да подаде документите. Поради това предлага на Леви Щраус през 1872 г.,двама да патентоват идеята. Леви хареса идеята и на 20 май 1873 г. двамата мъже получиха патент № 139121 от Патентното ведомство на САЩ. След това Леви наема Джейкъб Дейвис, за да контролира производството на носените панталони в завода си - Levi Strauss & Co. Denim.

Джинсите най-напред са били работно облекло. Те са изработени от трайни материали и имат голяма устойчивост. Дънките на мъжете са били с цип отпред, а женските дънки с цип от лявата страна, като са предназначени да се побират свободно и под гащиризони. През 1950 г. дънките стават символ на младежкото въстание след като Джеймс Дийн ги популяризира във филма "“Rebel without a Cause". Поради значението им те стават забранени в училищата, театрите и ресторантите. Те стават по-приемливи през 60-те и 70-те години и се приемат като част от модата. През 1965 г. Limbo, бутик в New York East Village, е първият търговец на дребно, който създава нов чифт дънки, изглеждащи изтъркани и износени ,декорирани с парчета и ваденки и успява да ги продава за $ 200. Идеята скоро стана хит. Днес дънките се носят от хора от всички полове и възрасти.

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Off Topic

Много ми хареса краят "...от всички полове...". :)

Като "1 жена може да е секси и в дънки, но мъж в рокля ..."

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Off Topic

Че какво им е на шотландските войни :D

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Off Topic

Скотланд шотовете уважавам, както и гайдите, па били те и 100. :)

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

"Абе ще се блъснеш и ще свалиш поне един бомбардировач, но няма да му дадеш да мине над тая свещена земя и да я поръси с бомби!"

Димитър Списаревски

изображение.png

На 19 юли 1916 година е роден един от най-великите мъже в новата ни история - Капитан Димитър Списаревски. Той жертва живота си за България, защитавайки я от врага, по време на Англо-американските бомбардировки над столицата на Отечеството.

Списаревски се блъска със своя изтребител във водача на вражеската колона и я обезглавява. По този начин спасява София и десетки други градове от бомбардировки. Спасява стотици хиляди невинни животи. Това младо момче излита на първия си и последен боен полет. Родолюбец от най-висша степен.

Ето какво пишат за него удивените от смелостта му врагове:

- "Дълго време, всяка нощ, ми се привиждаше как българският изтребител връхлита върху нашия бомбардировач. Не, това не е камикадзе. Достатъчно ми е да знам, че е бил поручик и се е казвал Списаревски."

- " Настана истински ад. Ударът на вашите летци беше изключително лют."

- "Шест минути преди да бъда свален станах свидетел на нещо нечувано и страшно … летящият като вихър български изтребител се отдалечи от поразената вече и падаща към земята наша „летяща крепост“ и хвърляйки се с цяла мощност към друга се стовари върху нея, отсече опашката ѝ и крепостта се разруши като голям дъб ударен от мълния… Наистина страшна смърт дори и за най-смелия пилот!"

От уважение към поручик Списаревски част от неговите врагове свалят медалите си и ги предават на неговата майка.

Димитър Списаревски е повишен посмъртно в Капитан, а след това в Полковник.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

363396884_624779886412616_6172407975284059688_n.thumb.jpg.64bd94bace8124fd1319dfb8b32d038e.jpg

На 26 юли 811 г. Крум и войските му се организират и пораждат грандиозна победа в битката при Върбишкия проход,където византийският император Никифор е убит от Крум на бойното поле, а малко по-късно умира и синът му от раните, които са му нанесени в това сражение!

Този удар на Крум и войските му над византийската армия води до едно от най-големите поражения във византийската история! Рядко се е случвало императорите да бъдат убити в битка, но българите само в едно сражение успели да убият цели двама!

Мощта и силата на българския народ могат да бъдат неописуемо огромни, ако помним кои сме и бъдем винаги организирани срещу неправдата!

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Новото е добре забравено старо. :)

През 1884 г. е представен първият стандартен за производство електрически автомобил, който може да бъде възпроизведен и продаден на публиката.

В началото на 1900-те години 1/3 от всички превозни средства на пътя са били електрически? Те започват бързо да изчезват около 1920 г. с въвеждането на бензина от Хенри Форд.

Фердинанд Порше - основател на едноименния спортен автомобил, произведен през 1898 г. създава първото в света хибридно предложение, което се захранва както от електричество, така и от двигател с горене.

Mercedes-Benz предлага и електрически модел, наречен Mercedes Mixte, през 1906 г. Тази кола е приета като такси в градовете и дори е разработена в състезателна кола през 1907 г.

Почти виждаме прераждането на старата технология. Снимка е на група работещи на ток камиони във Великобритания, през 1917 г.

изображение.png

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Докато сме на електрическа тема...

FB_IMG_1687107051668.thumb.jpg.b102db02762cd84889d3b744496de1e9.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...