Jump to content
JHM

Интересни факти

Recommended Posts

Мани ги щатите - тея са младоци.

 

1230-та година:

 

272659717_4899261763465959_5249338402583028882_n.jpg

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

🇧🇬Българският е универсален език, защото спада към т. нар. аналитични езици - надраснал е падежите, като вместо тях се използват предлози за връзка между думите, съдържа суфикси за определителен член, и е освободен, от към глаголен инфинитив при изразяването на преизказни и несвидетелски действия, притежавайки най-сложната глаголна система, с неповторима конструкция при формирането на бъдеще време.
Ето защо, въпреки относителността на човешките слухови вкусове, Българският език е един от най-благозвучните езици на планетата, той е по-силен тоново от всички славянски езици, включително и от руския, който между впрочем, произхожда от българския. Нашите гласни и съгласни съчетания звучат ясно и отчетливо, притежавайки всички основни звукови тонове, ето защо Българският е ясен и силен, и затова, той е един мъжествен език! Това е така, защото Българският език е автохтонен, тоест това е език, който отдавна се е преобразувал от конструкция на синтетичност към аналитичност, еволюирайки, още преди хиляди години, като пътешествието му започва преди възникването на Стара Велика България. Никъде всред народите, с които е бил в съприкосновение, никога той не е претърпявал промяна, а точно обратното.
Хиляди години преди Христа, единствено траките са имали аналитична форма на език без падежи, какъвто е, и Българският език, така че тяхната обща, изначална, хронологична и семантична езикова "взаимовръзка", действително е много вероятна.
Българският език е прецедент в езикоеволюцията, през историята на човечеството, защото е грандиозна по рода си, езикова, лингвистична, и каузална революция!
Наистина, може ли, да се направи заключението, че древните българите са сторили едно от най-големите възможни чудеса на земята?
Всички световни езиковедски експерти знаят, че има един единствен фактор, който непоколебимо и абсолютно достоверно дава информация за съдбата на един народ - неговия език!
Историческите източници, надписите, археологическите артефакти - всичкото това може да бъде откраднато, фалшифицирано и манипулирано, но не и езика!
В Българският език има девет глаголни времена, като той съдържа и единственото в света - "бъдеще, предварително в миналото време", ето пример: "Щял съм бил да ходя".
Английският език, за който се твърди, че също има "много" идиоми, - това са устойчиви словосъчетания, които не се променят във времето, в действителност притежава няколко пъти по-малко идиоми, отколкото българския език.
Затова, да се знае, да се говори, и да се пише на български език е истинска привилегия, защото като българин или българка, всеки от нас, общува на един от най-красивите и благозвучни езици, който съществува на планетата!
/Борислав Ралинов/🇧🇬

  • Харесвам 2
  • Нагоре 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Off Topic

Да, привилегия, но за тези които я ценят и имат мерак да я владеят, поне отчасти!

За това народът го е казал - "По дрехите посрещат, по акъла изпращат"!

А акълът си личи от говоримия и писмен език.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ЗНАЕТЕ ЛИ, че името на автомобила "Prelude" първоначално е било запазена марка от Toyota, но след това е било дадено на Honda, за да се използва

Прелюдията е добавена към поредицата от имена на превозни средства с музикална тематика, които Хонда използва в края на 70-те, началото на 80-те, заедно с Акорд, Квинтет, Концерт, Джаз и Балада!

 

 

272986583_508477323974331_1146306479360235515_n.jpg

Редактирано от Митко Йотов
  • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Знаете ли, че Хонда Одисея е проектирана от концепцията за "личен самолет". Първоначалното концептуално кодово име на автомобила е било „PJ“. Също така това беше Въведението на вълшебната седалка Хонда, идеята третия ред седалка да се сгъва в подово отделение. Дизайнерският екип също така проектира „пътека на центъра. "за завършване на идеята за Личен Джет.

 

273206976_509863010502429_1603963387310185634_n.jpg

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Бедуините когато пресичали пустинята, спирали често, но не защото камилите били уморени. Бедуините правели чести почивки, за да дадат възможност на душите си да ги настигнат. 
Те знаели, че душата има своя скорост, малко по-бавна и човек трябва да я изчаква, за да не се изгубят един друг. 

Така и ние трябва да поспираме, защото останаха само технологии и бързащи тела без души.

FB_IMG_1644691773199.jpg

  • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

като деца го бяхме чували това,но явно е било истина!  ....кола да върви на вода! https://fb.watch/bfG5QB_UH0/

 

Редактирано от Хри100

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Предсмъртното писмо" на Васил Левски

 

Байовци,

Ето, че паднах в ръцете на враговете и ще напусна пътя на борбата преди да сме видели края на нашите въжделения. Но с моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите, така щото да не изгубят смисъл усилията ни. Моята смърт не ще да спре бъдещето ни освобождение, нито трябва да скове сърцата и душите ви. Знайте, че борбата за освобождението ни ще погълне в жертвения си олтар много от вас, но още повече ще погълне борбата след освобождението ни.

Аз не веднъж съм ви казвал: ”Тоз който ни освободи той ще да ни и пороби”. Внимавайте, в народната работа няма шега, освобождението ни трябва да бъде плод на нашите задружни усилия. Вие, които ви грабят, безчестят и лъжат днешните ни управници, не мислете, че работата ни свършва с едното освобождение. Не тя с това започва. Нашето драгоценно отечество, ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи.

Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана. Вярно е, че ние нямаме хора подготвени, но поне имаме хора честни и родолюбиви, които няма да се поколебаят да положат живота си за въздигането на държавата ни. Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате, като слънце пред очите си. Те няма да се поколебаят да посегнат към властта, а вие ще трябва да ги възпрете и да им поискате сметка, кой с какво е помогнал за освобождението ни, и давал ли е пари или казвал нека да стане па тогава.

На такива аз съм им писал и преди ”Днес е момента да си купите живот, които сега се продава, утре не, и милиони да давате” Та тези, които покажат разписките с печата на Централния комитет, те нека живеят свободно в отечеството ни, а другите презрете и отсечете алчните им ръце, желаещи властта само за да ви грабят.

За такива злоупотребяващи с народни пари, наказанието е само едно Смърт , смърт и пак смърт, както гласи и уставът ни.

За тези, които петнят името на отечеството ни наказанието е Смърт, смърт и пак смърт.

За тези, които се възползват от непросветеността на народа ни и го грабят, уж били по-умни и учени, а всъщност лукави и хитри наказанието е Смърт, смърт и пак смърт.

За тези, които насаждат омраза между хората живеещи в нашето мило Отечество, било на етническа или верска основа, с цел докато се избивате по-между си, те да трупат богатства, наказанието е Смърт, смърт и пак смърт.

За тези, които обещават много, само и само да ги изберете да ви управляват, а после се отметнат от думите си, като кажат, че времената били трудни и те видите ли не предполагали че такова е положението, наказанието е конфискуване на имуществото и изгнание извън пределите на Отечеството ни.

За тези, които под булото на родолюбието, градят закони, а самите те не ги спазват или пък ги използват с цел своето облагодетелстване, наказанието е Смърт, смърт и пак смърт.

Това е което исках да ви кажа, надявайки се, че ще доведете борбата до край. Бъдете силни братя и не щадете силите, нито кръвта си, защото Отечеството ни няма да припише заслугите ви други му, нито пък ще позволи да потънат в забвение. И не забравяйте -Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.

 

Как прозорлив е бил Апостолът, ако този текст е негово ръкотворение, защото няма доказателствен материал.

Но пък е "голата истина" за съдбините ни след освобождението и управниците ни!

  • Харесвам 1
  • Нагоре 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За съжаление, тази седмица ни "напусна" авторът на иконичният Civic 3, както и на други Хонда модели от близкото минало, Дъг Халбърт. 

Мир на прахът Му и респект към създаденото!

https://m.facebook.com/cardesignarchives/photos/a.230465280655149/1534870833547914/?type=3&source=48

Тази малка спретната колца ми е на сърце (и не само на мен) и така ще си остане, защото е "уцелил ваксата"!

IMG_20220220_115052.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Знаете ли кое е най продаваното превозно средство в историята?

Това е Super Cub, с 49 кубиков, четиритактов двигател, представен през 1958 г. от ХОНДА.  Модела се произвежда и до днес, продадени до 2017 г са над сто милиона. Сглобява се в 15 държави. Разпространението му в Югоизточна Азия е толкова голямо, че през Виетнамската война американците наричат Сайгон – Honda City.

honda-super-cub-26.thumb.jpg.2a150f437824818a36b3a24f1fdba93e.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-продаваеми обикновено са продукти с висока потребност и кратък живот, но това мотопедче е неубеваемо и дори в съсипан визуално статус си работи и се кара от деца и внуци.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никой от великите сили не е искал да има нова голяма държава на нашата територия, така че със (или въпреки) общите караници, България като такава (и 3-ти март в частност) в момента я има заради дедите ни!

https://www.dnevnik.bg/analizi/2022/03/03/4319009_istinata_za_treti_mart/?fbclid=IwAR0H2ZgMsYsfRCmKqlTVRCB4UNSS21DlEMtN25QjjtUbZr3IyZj570uWs5o

  • Харесвам 1
  • Нагоре 1
  • Благодаря 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От Париж, Франция

Знаете ли, че Париж често е наричан „Градът на светлината“ (La Ville Lumi ère), и двете поради главната му роля през Ерата на Просвещението? Париж е един от първите големи европейски градове, използвал газова улична осветление в голям мащаб на булевардите и паметниците си.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Теория на счупените прозорци"

През 80-те години на XX век Ню Йорк е същински ад. Там се извършват повече от 1500 тежки престъпления всеки ден. 6-7 убийства за денонощие. През нощта е опасно да се ходи по улиците, а пътуването в метрото е рисковано дори и през деня. Джебчиите и просяците в подземията са обичайна гледка. Мръсните и влажни станции са едва осветени. Във вагоните е студено, мръсно, стените и таваните са изцяло покрити с графити. Градът е в клещите на най-свирепата престъпна епидемия в историята си.

Но после се случва нещо необяснимо. Достигайки пика си към 1990-а година, престъпността рязко започва да пада. В близките години убийствата намаляват с 2/3, а броят на тежките престъпления – наполовина. Към края на десетилетието в метрото се извършват със 75% по-малко престъпления, отколкото в началото му. По някаква причина десетки хиляди психопати и престъпници спират да нарушават закона. Какво се случва?

Нарича се „Теория на счупените прозорци". Теорията за разбитите прозорци е рожба на криминалистите Джордж Келинг и Джеймс Уилсън. Те твърдят, че престъпността е неизбежен резултат от отсъствието на ред. Ако един прозорец е счупен, без стъкло, то минаващите покрай него решават, че на никого не му дреме и чувството за безнаказаност се разпространява по цялата улица, пращайки сигнал към целия район. Сигнал, призоваващ към по-сериозни престъпления.

Но да се върнем в Ню Йорк в епохата на дивата престъпност. В средата на 80-те се сменя ръководството на нюйоркското метро. Новият директор Дейвид Хан започва работата си с… борба с графитите. И дава нареждане вагоните да се чистят. Маршрут след маршрут. Влак след влак. Всеки вагон, всеки божи ден.

„За нас това бе като религиозен обред“, казва той по-късно.

В края на линиите са поставени пунктове за миене. Ако вагоните идват с графити по стените, те се мият по време на обръщането, в противен случай въобще не се пускат по линията. Мръсните вагони, в които графитите все още не са почистени, не се движат заедно с чистите при никакви обстоятелства. Хан изпращал ясно послание на вандалите.

„Имахме депо в Харлем, където вагоните нощуваха, – разказва той. – Още в първата нощ се появиха тийнейджъри и боядисаха стените на вагоните с бяла боя. Следващата нощ, когато боята изсъхна, дойдоха и направиха контурите, а след 24 часа оцветиха всичко това. Тоест те се трудиха три нощи. Чакахме ги да приключат „работата“ си. След което взехме мечета и боядисахме всичко. Това беше посланието ни към тях: „Искате да изхабите три нощи, за да обезобразите една мотриса? Действайте. Но никой няма да разбере“.

През 1990 година шеф на транспортната полиция става Уилям Братън. Вместо да се заеме със сериозни задачи – тежки престъпления, той активно се захваща с… хората без билети. Защо? Новият полицейски шеф вярва, че както с графитите, огромният брой гратисчии е сигнал, показател за отсъствие на ред. И това поощрява извършването на по-тежки престъпления. В онези години 170 хиляди пътници дневно, проникват в метрото безплатно. Младежите прескачат бариерите или просто ги избутват. И ако двама или трима души лъжат системата, то околните (които при други обстоятелства не биха нарушили закона) се присъединяват към тях. Те решават, че щом някой не плаща, значи и те няма. Проблемът се увеличава лавинообразно. Какво прави Братън? Поставя край контролните автомати по десет цивилни полицая. Те хващат гратисчиите един по един, слагат им белезници и ги строяват във верига в станцията. Гратисчиите стоят там, докато „големият лов“ не приключи. След което ги качват в полицейски автобус, където ги претърсват, взимат им пръстови отпечатъци и ги проверяват в базата данни. Много от тях са въоръжени, а други имат проблеми със закона.

„За полицаите това беше истинско Елдорадо – разказва Братън – Всяко задържане приличаше на пакет със зрънчо, в който има изненада. Каква играчка ще ми се падне сега? Пистолет? Нож? Имаш ли разрешително? Охо, търсят те за убийство!… Доста бързо лошите момчета поумняха и започнаха да оставят оръжието си вкъщи, и да си купуват билетчета“.

През 1994 година кмет на Ню Йорк става Рудолф Джулиани. Той назначава Братън за шеф на Нюйоркската полиция. Полицията заема принципно твърда позиция към дребните правонарушения. Арестува всеки, който пиянства и буйства на обществени места, който хвърля празни шишета, рисува по стените, прескача бариери, проси пари от шофьорите за чистене на стъкла. Ако някой уринира на улицата, директно отива в затвора. Нивото на престъпността в града рязко пада.

Верижната реакция е спряна. Пропитият от престъпност Ню Йорк към края на 90-е години се превръща в най-безопасния мегаполис на Америка.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В света съществуват много марки бира, а появата на още една, вероятно щеше да мине незабелязано за повечето фенове на напитката, ако името й не беше Fucking Hell.

В Австрия, на 35 км северно от Залцбург, се намира селището Фукинг ( на немски Fucking ), става ясно от публикация на електронното издание на "Шпигел".

Именно там се произвежда новата бира.

Hell в превод от немски означава светло.

 

fuckingbeer1.thumb.png.820f8270153878e27adbc1c75b1ca706.png

  • Хаха 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Знаете ли кой е изобретил автомобилната чистачка?     

 

Този аксесоар отдавна е задължителна част от оборудването на всяко четириколесно превозно средство, но това невинаги е било така.

 

Всъщност, историята на чистачките започва в една мразовита зимна вечер в Ню Йорк през 1902 г., когато 36-годишната (по онова време) американка Мери Андерсън пътува по улиците на града с трамвай. 

Тя забелязва, че шофьорът почти не вижда през обсипаното с киша предно стъкло. Въпреки че предният прозорец на трамвая е проектиран за видимост при лошо време и водачът може да го отвори, премествайки покритата от сняг или дъжд секция от своята видимост, системата за предно стъкло с множество сегменти не работи особено добре.
Ватманът е принуден или да го държи отворено, излагайки на природните стихии както себе си, така и пътниците на предните седалки, или да спира постоянно, за да го чисти. 

Андерсън започва да скицира устройството за почистване на предното стъкло още по време на пътуването си в трамвая. Малко по-късно, завръщайки се в родната Алабама, тя наема дизайнер, който ѝ помага за разработката и за производството на работещ модел.

Така се създава първият прототип, който работи на практика - набор от рамена за чистачки, направени от дърво и гума и прикрепени към лост близо до волана от страната на водача. Когато шофьорът дърпа лоста, той задвижва рамото на чистачката по повърхността на прозореца, изчиствайки дъждовните капки или снега.

Мери Андерсън кандидатства за патент на своето изобретение през 1903 г. и получава такъв със срок от 17 години.

212655_1.thumb.jpg.7fdad58186c7e1a15db20ee4350e8afb.jpg

Редактирано от Митко Йотов
  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Уилям Шекспир дава обещание на своята обичана Ан Хатауей преди няколко века.
„Животът е твърде кратък, за да те обичам само веднъж, Обещавам да те потърся в следващия живот“.

Съпругът на Ан Хатауей силно прилича на поета Уилям Шекспир.  Съпругата на Уилям Шекспир, която е починала през 1623 г., се е казвала Ан Хатауей.

Мнозина считат, че писателят е съумял да извърши това свое заричане.

FB_IMG_1649823948014.thumb.jpg.7f5b3861dd0fe1b4d2a044c7da4df559.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

received_1040223356572895.jpeg

Понякога късметът за един човек е добро дело на друг!

Редактирано от ceco_accord
  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ЗНАЕТЕ ЛИ ЗА ЧОВЕШКОТО ТЯЛО?

1: Брой кости: 206

2: Брой мускули: 639

3: брой бъбреци : 2

4: Брой млечни зъби: 20

5: Брой ребра: 24 (12 чифта)

6: Номер на сърдечната камера: 4

7: Най-голямата артерия: Аорта

8: Нормално кръвно налягане: 120/80 Mmhg

9: Кръв Ph: 7.4

10: Брой прешлени в гръбначния стълб: 33

11: Брой прешлени във врата: 7

12: Брой кости в средното ухо: 6

13: Брой кости отпред: 14

14: брой кости в черепа: 22

15: Брой кости в гръдния кош: 25

16: брой кости в ръцете: 6

17: Брой мускули в човешката ръка: 72

18: Брой сърдечни помпи: 2

19: Най-голям орган: Кожа

20: Най-голямата жлеза: Черен дроб

21: най-голямата клетка: женска яйцеклетка

22: Най-малката клетка: сперматозоидът

23: Най-малка кост: Степва средното ухо Брой кости в ureche:3(ciocan,nicovală средното ухо)

24: Първи трансплантиран орган: Бъбреци

25: Средна дължина на тънкото черво: 7 м

26: Средна дължина на дебелото черво: 1,5 м

27: Средно тегло на новородено: 3 кг

28: Сърдечен ритъм в минута: 72 пъти

29: Нормална телесна температура: 37 C° (98,4 f°)

30: Среден обем на кръвта: 4 до 5 ЛИТРА

31: ЖИВОТ Червени кръвни телца: 120 дни

32: ЖИВОТ Бели кръвни клетки: 10 до 15 дни

33: Период на бременност: 280 дни (40 седмици)

34: Брой кости в човешкия крак: 33

35: Брой кости във всяка китка: 8

36: Брой кости в ръката ми: 27

37: Най-голямата ендокринна жлеза: щитови

38: Най-голям лимфен орган: далак

40: Най-голямата и здрава кост: бедрена кост

41: Най-малък мускул: Стапедий (средно ухо)

41: Хромозомно число: 46 (23 чифта)

42: Брой костите на новородените: 306

43: Вискозитет на кръвта: 4.5-5.5

44: Универсален донор кръвна група: O

45: Универсален приемник кръвна група: AB

46: Най-големи бели кръвни телца: моноцит

47: Най-малките бели кръвни клетки: лимфоцит

48: Увеличеният брой червени кръвни телца се нарича: политемия

49: Кръвна банка в тялото е: Сплин

50: Реката на живота се нарича: Кръв

51: Нормално ниво на холестерол в кръвта: 100 mg/dl

52: Течната част на кръвта е: плазма.

53: Мозъкът или енцефалът е частта от централната нервна система, която се намира вътре в черепа. Той управлява многобройни функции на тялото като сърцебиене, ходене, поколение мисли и емоции. Мозъкът е защитен от черепната кутия, облицована с мембрана (мениндж).

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дизайнът на арабските цифри е създаден
с идеята - броят на ъглите в дадения символ,да съответства на самата цифра.

20220608_091416.thumb.jpg.22ed733bbe3404174187f213d754b08c.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)
На 20.02.2022 г. at 20:42, Митко Йотов написа:

Знаете ли кое е най продаваното превозно средство в историята?

Това е Super Cub, с 49 кубиков, четиритактов двигател, представен през 1958 г. от ХОНДА.  Модела се произвежда и до днес, продадени до 2017 г са над сто милиона. Сглобява се в 15 държави. Разпространението му в Югоизточна Азия е толкова голямо, че през Виетнамската война американците наричат Сайгон – Honda City.

honda-super-cub-26.thumb.jpg.2a150f437824818a36b3a24f1fdba93e.jpg

 

Продължение с допълнение......  https://carmarket.bg/drugi/naj-prodavanoto-v-istoriiata-mps-idva-v-inter-ekspo-centyr-4353

Редактирано от Митко Йотов
  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Кафе от изпражнения на бозайник

Едно от най-екзотичните и скъпи кафета в света се казва копи лувак. Главозамайващата цена за една чаша се дължи на уникалния произход и начин на приготвяне. Кафето идва от Индонезия, тъй като там живее бозайникът цибетка, който го “произвежда”. Тя се храни с кафеени зърна, които преминават през храносмилателния є тракт непокътнати. Там се случва и обогатяването на кафееното зърно с ензими от организма на бозайника, които придават по-горчив вкус на кафето. Но това се смята за най-органичното кафе в света, тъй като е доказано с неповторими показатели. Името му идва от “kopi”, което означава кафе на индонезийски и “luwak” - името на азиатската дървесна котка. Преди да открият ценният и ресурс, тя била смятана за вредител и местните я убивали.

290731238_1179624636150779_3788518783092557926_n.jpg

Редактирано от ceco_accord
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Знаете ли защо джигитите в Швейцари отсъстват?

 

Строгите и странни закони на Швейцария

Ако изпревариш с кола на непрекъсната линия - съд и глоба минимум 1200 франка, според доходите.

Ако возиш необезопасен товар с кола - съд и минимум 1200 франка глоба, според доходите.

Ако минеш на червено - 250 франка глоба. При второ такова нарушение 500 франка глоба и те пращат задължително на психолог.

Ако те хванат да караш с алкохол - съд, огромна глоба, лишават те от правоуправление и забрана да пиеш 6 месеца - през 2 седмици ти изследват косми от тялото, за да установят дали продължаваш да пиеш. Ако пиеш - още глоби.

Ако си преминаващ или турист и надвишиш позволената скорост с над 60 км, бият ти черен печат и ти забраняват достъп до страната завинаги. Ако живееш в страната - огромна глоба според доходите и затвор за няколко седмици. Ако си работещ през деня те пускат на работа, през нощта спиш в затвора.

Зимата нямаш право да си подгряваш колата на място, колкото и да е студено. Пазят околната среда. Глоба само 40 франка.

Ако искаш да поставиш климатик в апартамента, който струва 1 милион франка, се иска съгласието на всички съседи и на общината. Съответно никой няма климатик. Пак пазят околната среда.

Ако откъснеш 1 цвете от обществено място или градинка - 500 франка глоба.

Ако се изплюеш на улицата - 50 франка глоба.

Ако детето ти е буйно в училище и прави глупости, слагат го на успокоителни без да те питат, нямаш думата.

За да работи някоя фирма в неделя се иска разрешение от общината и от църквата.

Нямаш право да пускаш дори прахосмукачка в неделя, ако живееш в жилищна кооперация или блок. Да не смущаваш съседите.

Нямаш право да се къпеш след 22:00 ч. ако живееш в жилищна кооперация или блок, за да не смущаваш съседите. Глоба 200 франка.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1. Един хектар канабис освобождава толкова кислород, колкото 25 хектара гора.
2. От един хектар канабис можете да получите същото количество хартия, колкото от 4 хектара гора.
3. От дърветата се прави хартия, която може да бъде рециклирана 3 пъти, докато от конопът се прави хартия, която може да бъде рециклирана 8 пъти.  Конопената хартия е най-добрата и най-трайната.
5. Конопено цвете е капан за радиацията. Плантациите от канабис пречистват въздуха.
6. Конопът може да се отглежда навсякъде по света, нуждае се от много малко вода. Освен това, тъй като може да се защити самостоятелно от насекоми-вредители, не се нуждае от пестициди.
7. Конопеният текстил превъзхожда дори ленените изделия по свойствата си.
8. Конопът е идеално растение за производство на кантове, въжета, чанти, обувки, шапки...
9. Канабисът у нас е забранен. Но техническият канабис не съдържа наркотик и може да се отглежда свободно.
10. Протеиновата стойност на семената на канабиса е много висока, а две мастни киселини, съдържащи се в него, не се срещат никъде другаде в природата.
11. Производството на канабис е много по-евтино от соята.
12. Животните, които се хранят с канабис, нямат нужда от хормонални добавки.
13. Всички пластмасови изделия могат да бъдат направени от коноп, конопената пластмаса е екологично чиста и напълно биоразградима.
14. Конопът може да се използва и за топлоизолация на сгради, той е издръжлив, евтин и гъвкав.
15. Конопените сапуни и конопената козметика не замърсяват водата, затова са напълно екологично чисти.

  • Благодаря 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

АФРИКА: ТОВА, НИКОГА НЯМА ДА ГО НАУЧИТЕ В УЧИЛИЩЕ

Африка е по-голяма от цяла Европа, Китай и Съединените американски щати заедно.

° Площ на Африка = 30,37 милиона km2

° Площ на Китай = 9,6 милиона km2

° Площ на САЩ = 9,8 милиона km2

° Европа площ = 10,18 милиона km2

На повечето карти на света Африка е представена в намален размер.

Това е направено умишлено, за да се създаде визуален ефект на малка Африка, за да манипулира, промива мозъци и да заблуждава африканците, където и да се намират.

Африка има 60 % обработваема земя;

Африка притежава 90 % от суровините;

Африка притежава 40 % от световния златен резерв;

Африка, 33 % от запасите от диаманти;

Африка разполага с 80 % от световния резерв на Coltan (минерал за производство на телефони и електроника), главно в Демократична република Конго.

Африка разполага с 60% от световния запас от кобалт (минерал за производството на автомобилни акумулатори)

Африка е богата на нефт и природен газ.

Африка (Намибия) има най-богатата на риба брегова линия в света.

Африка е богата на манган, желязо и дърво.

Африка е три пъти площта на Китай, три пъти площта на Европа, три пъти повече от Съединените американски щати.

Африка има тридесет и половина милиона km2 (30 875 415 km2);

Африка има 1,3 милиарда жители (Китай има 1,4 милиарда жители на 9,6 милиона km2).

Което означава, че Африка е НЕНАСЕЛЕНА.

Обработваемите земи на Демократична република Конго са в състояние да изхранват цяла Африка.

А цялата обработваема земя в Африка може да изхранва целия свят.

Демократична република Конго има важни реки, които могат да осигурят електричество за цяла Африка.

Проблемът е, че ЦРУ, западните компании и някои африкански марионетки дестабилизираха ДР Конго в продължение на десетилетия.

Африка е културно разнообразен континент по отношение на танци, музика, архитектура, скулптура и т.н.

Африка разполага с 30 000 лечебни рецепти и билки, които западът модифицира в своите лаборатории.

Африка има младо световно население, което трябва да достигне 2,5 милиарда до 2050 г.

АФРИКА ПРЕДСТАВЛЯВА БЪДЕЩЕТО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

 

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За дюнера - и не само.

В далечното минало, арабите раздавали на сватба вкусно приготвено месо, завито в прясно изпечена арабска питка. Ако гостите били повече и месото нямало да стигне за всички, те раздавали на своите близки и приятели (които смятали за свое семейство), празни завити питки. Те се хранили с тях без изобщо да показват, че ядат само сух хляб. Веднъж, един от тях, като видял, че няма месо в подадената му питка, започнал да вика пред всички на висок глас:

- Е, как така, моята питка е без месо.

Стопанинът се приближил до него и му казал:

- Извинявай, моя е грешката, мислех те за свой.

В наши дни много често тези, които мислим за свои, тези за които вярваме, че ще ни бъдат опора и ще ни подкрепят в труден момент, точно те ни предават и изоставят. Така, че внимателно избирайте на кого да подадете (и как ще изтълкува) празна завита питка!

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Метро станция във Вашингтон. В студена януарска сутрин, мъж с цигулка се спира и започва да свири произведения на Бах. По това време около 2000 човека преминават през метро станцията, тръгнали за работа. След около 4 минути... мъж на средна възраст забелязва музиканта, спира се за няколко секунди и продължава. След около 6 минути... цигуларят получава и първия си долар. Една жена хвърля един долар в шапката му и продължава. След 10 минути... 3 годишно дете се спира, но майка му го дърпа за ръката да продължи да върви. Това се случило с всички деца минали от там. За 45 минути непрекъснато свирене, само 6 човека се спрели пред музиканта, за да послушат за малко. 20 човека му дали пари, а около 2000 го отминали. Мъжът събрал 32 долара. След 1 час музикантът спрял да свири, а метро станцията заглъхнала в тишина. Не се чули аплодисменти, никой не отишъл при музиканта, да го поздрави. Никой не разбрал, че това е Джошуа Бел, един от най-големите виртуози в света. Той изсвирил 6 от най-трудните за изпълнение произведения писани някога. Цигулката му струвала 3,5 милиона долара. Два дни по-късно, Джошуа Бел изнесъл концерт в Бостън. Всички билети, на средна цена от 100 долара, били разпродадени. Той изнесъл същия едночасов концерт със същите 6 произведения на Бах.

 

Мястото на човек е там, където е оценен по достойнство!

  • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ЕФЕКТЪТ НА РИНГЕЛМАН показва, че когато хора работят в група, винаги има няколко човека, които скатават и пестят енергията си, без да влагат оптимални усилия, като в крайна сметка 1 или 2-ма човека свършват цялата работа, а останалите само се ползват от създадените блага.

През 1927 г. е проведена поредица от много интересни експерименти, резултатът от които са забравени. Но не трябваше. Резултатите от тези експерименти са останали в психологията известни като „Ефектът на Рингелман“.

Експериментите се състояли в следното. Взеха най-обикновените хора и им предложиха да вдигат тежести. За всеки се фиксира максималното тегло, което той "може да вдигне" След което хората се обединиха в групи, първо - двама, после - четирима души, осем.

Очакванията бяха ясни: щом един човек може да вдигне - условно - 100 кг, значи двама трябва заедно да вдигнат или 200, или - дори повече. В крайна сметка сред хората съществува митичната представа, че работата в екип позволява да постигнеш повече, че резултатът ѝ надвишава сумата от индивидуалните резултати на членовете на групата. И все още някои хора мислят, че екипът може повече от личностите.

Но - уви! Двама души вдигнали едва 93% от сумата на индивидуалните си показатели. А осем вече едва 49%. Тоест колкото повече хора се ангажирали с една задача, толкова спадала реалната производителност, защото някои просто се криели и не вършели нищо.

Проверили резултатите чрез други задачи. Например на влекач. И отново - същия резултат. Увеличиха броя на групите - процентът паднал още.

Причината е ясна. Когато разчитам на себе си, правя най-много. А в групата можете да пестите енергия: никой няма да забележи, както в историята за жителите на селото, решили да си налеят бъчва с водка на празника. По кофа от всеки двор. По време на разлива е установено, че варелът е пълен с най-чиста вода: всеки донесъл кофа вода, уж носейки водка, вярвайки, че в общата маса водка трикът му няма да се забележи и всички освен него ще донесат водка.

Така всеки си мисли, че е по-хитър от другите, но всъщност се крадем едни други и нищо не правим.

Съответно - в случая със социалната пасивност можем да кажем, че разбираме много добре произхода ѝ и че води до спад на резултатите до нула. Инерцията е страхотно нещо, но много хора скатават. Но - все пак.

Трябва да се каже веднага: никоя социална технология все още не е позволила да се преодолее ефекта на Рингелман. Можете да броите като заклинания от "гуруто на екипната работа", но колкото по-голяма е групата, толкова по-голяма пасивност е присъща на човек.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Методология на пропагандата!

– изваждане на фактите извън съответния контекст;

– прикриване на пълната картина (премълчаване на факти, които опровергават предварително изградена теория);

– тенденциозно демонстриране на събитието (абсолютизиране на „необходимите факти“ и ориентация към гледната точка само на представители на една от страните като единствено възможна);

– изграждане на фалшива причинно-следствена връзка, когато реално кризисно събитие се разглежда като резултат от дейността на сили, които нямат нищо общо с него;

– подмяна на информацията с мнение, представено като „надежден“, „експертен“ и „независим“ коментар;

– формирането на негативни асоциации, фиксиращи вниманието върху негативното за страната-жертва и нейния елит;

– удобно интерпретиране на социологически данни;

– представяне на зависими анализатори като обективни и неутрални;

– компенсиране на обосновани твърдения с голям брой емоционални изблици;

– трансформация на историческото значение на събитията (украсяване и преувеличаване или, обратно – намаляване на значението);

– подмяна на понятията (например прилагането на мерки за дестабилизиране на държави, тяхното политическо и икономическо отслабване се нарича демократизация);

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Още нещо, което може да е интересно.

От къде идва изразът "безскрупулен"?

През I век пр. Хр. Рим създава професионална армия, която се превръща в еталон за качество. Войниците в нея служат по 25 години, а онези, които доживеят пенсия получават големи поземлени владения и солиден доход.
Една от основните задачи на римските войски била да маршируват на големи разстояния. За целта, всеки един пехотинец в легионите бил снабден със здрав чифт обувки - калиги (caligae - от там и прякора на император Гай Юлий Цезар Август Германик - Калигула - понеже израснал като дете сред войските на баща си и имал чифт малки бойни обувки - Caligula - б.а.)
Проблемът на калигите бил, че в тях лесно влизали дребни камъчета по време на марш и войниците трябвало да ги търпят за да не нарушават походната колона. Младите войници имали доста проблеми с тези камъчета, наричани scrupulum. Колкото повече време един войник марширувал в строя, толкова по-твърди ставали ходилата и толкова по-малко той усещал scrupulum-ите, а в края на службата си, римският легионер можел да марширува без да чувства каквото и да е неудобство - т.е. ставал безскрупулен.

Това е и историята на идиома, разказана не от кой да е, а от Марк Тулий Цицерон.

FB_IMG_1668327005430.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...