Jump to content
Ганди

Свети символа за гуми.

Recommended Posts

Здравейте.Дойде време за писане и питане.Хонда Сивик 1,4  произведена 11 .12 2009 , първа регистрация 07 .05 2010.Италианка 99 коня.Бг регистрация миналата седмица.След смяна на гуми 225/45/17 започна на включва символа за ниско / високо налягане в гумите.Търкане ,светване-накрая при гумаджиите(сериозна фирма).Напомпили ги 2.5 (даже малкия чул 2.8).Направили ги 2.2-пак същата работа.Светва ABS ,VSA и гумата .При гасене и търкане на грешката се оправя.Проблема се явава при тръгване, при ниска скорост и не винаги.За друго сега не се сещам.Благодаря и приятна вечер.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За налягането мога да кажа, че като се отвори шофьорската врата и на колонката има бадж на който пише на колко трябва да са в съответният размер. Принципно златната среда на 225/45/17 е 2.4 а не 2.2. При 2.2 са сравнително меки и може да покривите джанта.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за бързия отговор.На колонката липсва 16676AF4-4828-4243-BCB2-5576D90EC8E4.jpeg.4a5c38a0730fe6a268ffccb7c00d2cb2.thumb.jpeg.87e4de496db9dc38f7d604844024b411.jpeg и намерих тук  във форума информацията .

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Гумаджиите или поне повечето от тях са доста добре запознати на какво налягане трябва да са гумите и нямат сметка да лъжат. Смисълът е, че като има съприкосновение на гумата с ръба на дупката в която влизаш, гумата да не се свие и да отиде до ръба на джантата. Съответно ти ще имаш здрава гума но джанта на осморка. Не трябва да са пренапомпени в никакъв случай но и да не са с ниско налягане. Аз лично 17-ските зимни с този размер ги карам на 2.4. Летните 18 ги карам от 2.5 до 2.6. Нямам датчиците за налягане обаче които ти имаш а там не знам как стои въпроса как точно сигнализират т.е дали следят налягане под/над определни атмосфери или просто, че е паднала под определни единици.

Редактирано от Mkilla

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

На съпругата ми 9-ката беше с 225/45/17, ама убий ме не помня какво пишеше на табелката.

Това налягане на табелката от горната снимка ми се види прекалено малко за този размер гуми. По-скоро е за другия размер - 205/55/16.

Колкото по-ниска е гумата, толкова по-високо трябва да е налягането.

Склонен съм да се съглася с налягането, което е посочил @Mkilla , обаче, според мен трябва да е обратно - летното налягане да е по-малко от зимното. Това заради температурите през тези сезони, влияеща върху свиването и разширяването на въздуха в гумата.

 

Доколкото си спомням, в упътването на колата пишеше, че сензорите за налягане следят не само налягането, а и килограмите, и баланса на гумите, т.е. съвкупност от всичко. Ако сложиш различни гуми, с различно тегло може пак да светне. Обикновено светва при по-ниско налягане от зададеното. Не съм пробвал с различни гуми и баланс, какво се случва.

Системата следи отклонение от зададено налягане. Налягането не е константа, можеш да го променяш. Борд компютъра на колата трябва да има опция "нулиране на системата"(или както там се казваше). Помпаш 4-те гуми на еднакво налягане и нулираш през компа. Това на всяко едно помпане на гума. Проверяваш всичките 4 гуми. Няма значение какво е налягането, колкото ги направиш толкова. Лампата светва при спадане под това, при което си нулирал. Даже нещо ми се мота, че се проверяваше и резервната, ако и тя има сензор.

 

Не знам, какво означава това

Преди 13 часа, Ганди написа:

При гасене и търкане на грешката се оправя.

Ако под "търкане" разбираш вадене на предпазител, или откачане на акумулатора е грешно. Така не се изчиства грешката в системата за следене на налягането. Изчиства се, както казах по-горе - през борд компа.

Редактирано от Krasi-mir
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Определено си прав :) Ако при +20 е 2.4, при -20 ще е 1.9-2.0 да кажем. За зимните специално съм чел, че било добре да се помпят +0.2 атмосфери над предписаното точно заради тези разлики които @Krasi-mir казва. Летните ми ги дават на 2.7-2.8 а аз ги оставям на 2.5-2.6. Няколко пъти при проверка като е много жега, при положение, че са направени на 2.5 си показва уреда на бензиностанцията 2.7. Зимата обаче не е добре да е мека гумата ( освен ако не е някакъв супер дълбок сняг ). При всяко друго положение, по-меката гума води до по-лоша управляемост, по-податлива на странично поднасяне и по-висок разход на гориво а и хич не е добре за самите гуми. 
Колегата с този размер летни гуми поне според мен е за 2.4 което реално в жегите може да набъбне до 2.5 та дори и до 2.6. 

 

Редактирано от Mkilla
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Оказа се, че информацията ми не е пълна.

Това според този сайт

https://www.puretyre.co.uk/reset-monitor-for-honda-Civic-06-11-225/45R17/

С две думи превод:

Системите са два типа:

1. Сензор на вентила - калибрира се автоматично към заводски зададени стойности за налягане в гумите.

2. Сензор, интегриран в АВS - работи на база обороти на всяко колело. Явно тук вече има значение размер, тегло и т.н параметри на гумата.Тази система може да се калибрира през борд компа.

 

Значи, нямам представа, каква точно е системата при Сивик 8, и как точно се калибрира.

Написаното в предишният ми пост се отнася за Сивик 9.

 

Ако съм заблудил някого с неточната информация, искрено съжалявам.

Редактирано от Krasi-mir

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко развитие по темата.След диагностика се оказа десен датчик ABS.Още не е сменен- странно съвпадение със смяната на гумите.:devil:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...