Jump to content
Nikito82

Проверка на автомобили с Агу

Recommended Posts

Аз на Хондата сега като слагах, газаджията ми каза до 1м трябва да я регистрирам. И отидох в пункта дадох протокола, направиха преглед, дадоха ми документ и това е. На другата кола не си спомням, имам паспорт и това е най, аз и на Хондата имам паспорт. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И понеже на другата кола мисля до лятото да я махам и не знам сега какво да направя. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На тази старата до 2021г си караш с паспорта, нали ти е вписана в талончето за прегледа? 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да всичко е вписано, всяка година си минават ТП и за газовото

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тогава трябва да си спокоен до прегледа през 2021г. Тогава ще решиш дали да смениш бутилката или да я махнеш. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Преди 3 часа, Pavel_Pavlov написа:

За другата – сложена преди 2014та – отново имаш задължение да я впишеш в талона, което отново изисква да мине първоначален преглед, защото просто с „паспорт“ няма да стане. Но нямаш краен срок за да го направиш

 

Не е точно така. Точният текст е: 

"За автомобили, с монтирани газови ситеми ПРЕДИ септември 2014 И ВПИСАНИ в удостоверението за годишен технически преглед, ПЪРВОНАЧАЛНА проверка НЕ се први. За тях обаче НЯМА срок за смяна на талона."

Трябва да се има предвид обаче следното: 

  • Гледа се актуалното удостоверение за ГТП, т.е. големия талон от последното ГТП. Ако в него няма вписано, че афтомобила има газова уредба => не важи, дори и в предишните или поне в някои от предишните удостоверения да го има. Това е пропуск на пункта(овете) за ГТП, трябвало е да прехвърлят цялата информацията от предишния талон. Защо не са го направили... никой не знае, но последиците са за собственика - не попада в тази графа и трябва да минава първоначална проверка.
  • В удостоверението за ГТП, трябва освен че има монтирана газова уредба, да е записана и датата на монтаж (или поне месец и година), за да може да се докаже, че е от преди 1.септ.2014-та. В повечето случаи - дата липсва. Отново пропуск на пункта за ГТП, но последсвията са за собственика - не попада в тази графа и трябва да минава първоначална проверка. 
  • Ако упоменатите условия са изпълнени, т.е. уредбата е монтирана преди 1.септ.2014 и тази информация е налична в удостоверението за ГТП - би трябвало да може без проблем да се смени талона на автомобила в КАТ, така че да бъде вписано гориво: бензин/газ, на база само на този документ. 
  • Ако упоменатите условия не са изпълнени, трбява да се мине първоначална проверка, която става само в определени пунктове за ГТП, не всички са оторизирани/лицензирани за това. За да се мине първоначална проверка трябва да се представи протокол за извършен монтаж. Ако такъв няма, е възможно собственика да попълни "бланка" (не знам дали става въпрос за същия протокол или нещо друго), с която удостоверява/декларира, че той сам си е извършил монтажа на дата "еди коя си" (трябва да е след датата на последния ГТП, за да се спази условието, че първоначален преглед трябва да бъде извършен преди следващия ГТП). 
  • Списък на пунктовете лицензирани за първоначална проверка
  • След като мине първоначална проверка, от въпросния пункт издават т.нар. "розов лист" с който удостоверяват че АГУ е монтирана правилно, според всички норми, изисквания и правила за безопастност и т.н. С този документ вече, трябва да се отиде в КАТ за смяна на талона, като срока за това е 3 год. от дата на първоначалния преглед. 
  • На теория: по време на този 3 год. срок или ако е доказано, че АГУ е монтирана преди 1.септ.2014 - КАТ не би трябвало да глобява, ако се представят съответните документи (в единия случай - за извършен първоначален преглед, в другия - удостоверението за ГТП). На практика обаче, за съжаление нещата май не стоят така. Има информация за шофьори, на които са състевени актове, въпреки че са в законовия срок. Реално, спокойно може да се напише възражение в акта и да се обжалва, като е 100% сигурно, че същия ще отпадне. Само че... нервите и разправиите, за съжаление са пак за собственика. 

 

Източник: http://www.brc.bg/AGS.pdf (+ допълнителни разяснения от човек занимаващ се с монтаж на АГУ).

 

 

ПП: Току що колега ми каза (не знам от къде знае и дали е вярно, но е хубаво да се има предвид), че ако АГУ е монтирана преди 1.септ.2014 год, но бутилката е била сменена след тази - пак е трябвало да се мине първоначална проверка, т.е. отново не се попада в графата - АГУ монтирана преди влизането в сила на наредба Н32.

Редактирано от mitaka_t
  • Благодаря 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Преди 8 часа, mitaka_t написа:

...ПП: Току що колега ми каза (не знам от къде знае и дали е вярно, но е хубаво да се има предвид), че ако АГУ е монтирана преди 1.септ.2014 год, но бутилката е била сменена след тази - пак е трябвало да се мине първоначална проверка, т.е. отново не се попада в графата - АГУ монтирана преди влизането в сила на наредба Н32.

На предната страница точно това съм написал. И е 100% проверено. След всяка смяна на бутилка се минава през първоначален преглед.

  • Надолу 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
On 2/24/2020 at 11:14 PM, ivailopp said:

Чел съм и видях следното на няколко места: CO - в пъти по-малко, Въглеводороди (HC)  в пъти по-малко, CO2 почти толкова колкото и бензина. NOx в пъти по малко […]

 

Колега, понеже наистина е интересна тема (според мен), а не е обсъждана тук, може ли да пуснеш някой източник, който казва, че емисиите са в пъти по-малки?

 

Аз намерих това проучване: Gasoline and LPG Exhaust Emissions Comparison. Проучването е направено върху динамометър и е симулирало различни режими на шофиране с общ пробег 11км и времетраене около 20мин. Тестваната кола е била с 1.8л Opel Ecotech двигател, конвертиран с Landi Renzo ГИ.

 

Ако разгледате добре резултатите (не се подвеждайте по целенасочено грешно представените диаграми, гледайте стойностите по-надолу), ще видите следното.

 

Процент намаление на емисиите на газ спрямо бензин:

Градско / Извънградско:

CO: 30% / 10%

CO2: 10% / 11%

HC: 30% / 51%

NOx: 41% / 77%

 

Да, доста по-ниски са стойностите, но е пресилено да се каже „в пъти по-ниски“ за всичко освен HC (~два пъти) и NOx емисиите (~4 пъти) извън града.

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Не мисля, че е пресилено. 

Да, "в пъти" не е валидно за CO, но NOx, които до колкото знам са от най-токсичните замърсители са наистина значително по-малко. 

Според мен задълбаваш в детайл, който не е от съществено значение и не променя особено факта, че ЛПГ-то изгаря значително по-чисто от бензина. 

... но е добре, че вече го имаме с конкретни цифри :)

Редактирано от dindin
Предходно мнение не се цитира
  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значително по-чисто е, да, съвсем не споря за това. Но често се подхвърля, че едва ли не не замърсява на газ. Аз лично бях изненадан като за пръв път видях такива сравнения.

 

Също така не споменах, че, ако обобщим сравнението за смесено каране, разликите в HC ще се доближат много до градските (30%), защото извънградските са незначителни в сравнение.

 

Аз съм с две ръце за газовите – по-евтино + по-чисто.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, не излизат цветя и рози от ауспуха, важно е да се отбележи.

Това, което е не по-малко важно да се отбележи, че е много важна настройката.

При лоша настройка, в повечето случаи има повече СО2 и всичките други емисии по веригата. 

Също така съм чел, че е много важно да работи коректно катализатора, за да се постигнат цитираните по-горе резултати на намалени емисии.

 

  • Нагоре 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
На 21.02.2020 г. at 18:06, inspektora написа:

Как пък разбра колко са го глобили? Акт ли са му съставили, какво?

Бях заедно със него в колата когато го спряха за проверка!

Акт се води, за изменение в конструкцията на автомобила!

Да не съм голям пророк, едно пиленце ми изчуролика нещо, сега пак ще се ходи на опашки и прегледи, ще ни слагат на предното стъкло стикер обозначаващ каква категория на замърсяване има автомобила, и от там може да барнат данъците и ограничения за влизане в центъра на градовете, и какво ли още не...........!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мнение от друга тема, но казаното важи с пълна сила и за тази.

Преди 17 часа, DTEC написа:

Аз не мога да ви разбера, колеги!

 

Едновременно искате закони и ред като (напр.) в Германия, а когато ви задължат да се изрядни съгласно закона - само мрънкате.

Е искате ли като в европейските страни или не искате?

...

 

п.п. Ако теста за емисии на ГТП се прави като в Англия, огромна част от автопарка в България ще "изгърми".

  • Харесвам 1
  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Преди 2 часа, Дака написа:

Бях заедно със него в колата когато го спряха за проверка!

Кога му е монтирано газовото и имаше ли някакви документи за него? Вписано ли е в талона за преглед? Това са важни неща и могат да бъдат аргументи за събаряне на акта по законов ред.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Завеждеш дело и тези актове падат автоматично.По точно когато получат призовката в КАТ те ги свалят.

Да все пак зависи от казуса който колегата Дака не е казал какъв е бил.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Ако правилно съм разбрал, без значение кога е монтирана газовата уредба, трябва да се минава смяна на талон в КАТ.

Единственото, което имам от предишния ГДП е това от снимката. Пише: Година на производство 2013.

Подлежи на преглед до 25.03.2020.

Значи ли това, че имам дните до 25-ти март, за да си сменя талона или изобщо нямам такъв срок и във всеки един момент, ако ме спрат подлежа на санкция?

IMG_20200302_100519 (1).jpg

Редактирано от Cyreon

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)
Spoiler

Колега визирам случая за който  КАТ няма основание,не визирам в всеки .

 

Редактирано от CARPERA

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)
Off Topic

Карпер, аз пък визирам всички случаи, на база лични наблюдения върху мене ми :D и други мои сънародници. И си мисля, че съм прав.

 

п.п. Името ми не е Колега, а Краси.

 

Редактирано от Krasi-mir
  • Хаха 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Преди 9 часа, Cyreon написа:

Ако правилно съм разбрал, без значение кога е монтирана газовата уредба, трябва да се минава смяна на талон в КАТ.

Единственото, което имам от предишния ГДП е това от снимката. Пише: Година на производство 2013.

Подлежи на преглед до 25.03.2020.

Значи ли това, че имам дните до 25-ти март, за да си сменя талона или изобщо нямам такъв срок и във всеки един момент, ако ме спрат подлежа на санкция?

IMG_20200302_100519 (1).jpg

 

Пропуснах да кажа, че реално бутилката е по-стара (над 15 годишна е), имаше паспорт, в който е писано до 2007 година, но човекът в пункта на ГТП ми писа, че е от 2013, може би с идеята да е преди заветната 2014 г.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 7 минути, Cyreon написа:

 

Пропуснах да кажа, че реално бутилката е по-стара (над 15 годишна е), имаше паспорт) 

Малка подробност е това 😀

Смени си бутилката с нова съответно и Евро сондата, издаване на протокол за годност и после в КАТ. 

Проверките ги правят точно поради такива като теб. Не трябва да се кара с бутилка и сонда над 10г.

  • Нагоре 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Преди 6 часа, vespa написа:

Малка подробност е това 😀

Смени си бутилката с нова съответно и Евро сондата, издаване на протокол за годност и после в КАТ. 

Проверките ги правят точно поради такива като теб. Не трябва да се кара с бутилка и сонда над 10г.

 

Aз сам ще си я сменя от причини за безопасност. Предишната газова пак сам си смених без да са ме провокирали разни разпоредби или глоби. Както и да е.

Мисълта ми е, чисто технически тъй като точно сега нямам възможност, мога ли да мина само със смяна на талона в КАТ (тъй като на документа пише, че е произведена 2013 г.)?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Би трябвало да може.
Аз мислех да мина през тази "процедура" онзи ден (понеделник, 02.03) с на майка ми колата, само че в КАТ-Пазарджик имаше сигурно около 100 човека опашка, още преди да са отворили гишетата. Естествено се отказах и ще го направя по-нататък, след като отмине масовата истерията с подмяна на талоните. 
Иначе по информацията дадена ми от авер газаджия само това ти трябва (т.е. големия талон за ГТП), евентуално копия на документите (за всеки случай). Даже, не би трябвало да се минава проверка на "канал", но за това не беше много сигурен.

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Преди 1 час, Cyreon написа:

 

Aз сам ще си я сменя от причини за безопасност...

Ти може и да я смениш, ама миналата седмица при моя газаджия се натъкнах на няколко старчока с бутилки от 80-те години на миналия век, произведени във ВМЗ-Сопот. Та, има файда отвреме на време да се стресират хората...

  • Харесвам 1
  • Надолу 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Преди 1 час, mitaka_t написа:

...Даже, не би трябвало да се минава проверка на "канал", но за това не беше много сигурен.

Със сигурност не се минава канал. 

  • Надолу 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм в някаква задънена улица. Бутилки няма, не мога да сменя моята. В Талона ми пише само бензин и Газовата не фигурира. При това положение какво мога да направя ? 

 

Какви документи са необходими за вписване на Газовата в талона ? 

 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Преди 2 часа, Drone написа:

 

 

 

Ми дай малко повече информация, година на бутилката, паспорт има ли, вписана ли е в талона за прегледа. Ако не, сваляш сам бутилката и караш на бензин докато не намериш нова, после трябва да ти е ясно? 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
10 hours ago, Drone said:

Аз съм в някаква задънена улица. Бутилки няма, не мога да сменя моята. В Талона ми пише само бензин и Газовата не фигурира. При това положение какво мога да направя ? 

 

Какви документи са необходими за вписване на Газовата в талона ? 

 

 

Заповядай 

photo_2020-03-06_09-03-22.jpg.0597d17575237dba02869873c19e1af9.jpg.thumb.jpeg.77bb92ccd069d60a00f684d99a97c1ef.jpeg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще си позволя да го напиша и тук, че другата подобна тема (и много правилно) е заключена вече:

"За цялата тази поредна истерия, ще кажа само - НЯМА да участвам, ДГД"

Drone, гледам че си лайкнал даже ... та вярвам, знаеш ...

  • Нагоре 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не разбрах в кое няма да участваш?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз също не мога да разбера kalintry

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Преди 17 часа, vespa написа:

Ми дай малко повече информация, година на бутилката, паспорт има ли, вписана ли е в талона за прегледа. Ако не, сваляш сам бутилката и караш на бензин докато не намериш нова, после трябва да ти е ясно? 

Има паспорт, над 10 годишна е. Не е вписана в талона, миналата година я махнаха, защото няма как да се мине преглед, ако е над 10 годишна. 

 

Газаджията ми каза, че мога само с паспорт да мина и преди следващият преглед(ноември) да сменя бутилката. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Колега в момента в който смениш бутилката следваш правилата като за нов монтаж на АГУ. Паспорта може и да го хвърлиш защото бутилката трябва в момента да е демонтирана и  ти реално нямаш АГУ. 

Редактирано от vespa

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прави се един протокол. В зависимост от това дали сменяш бутилката, или е изцяло нов монтаж протокола е различен. И сега следва пародията - този протокол се издава не от сервиз, пункт за монтаж на нещо си, или някакво техническо грамотно лице, ами всеки може да си издаде сам такъв протокол, ако ще и адвокат да е. Сядаш пишеш си един протокол собственоръчно какво си монтирал/сменил, слагаш си една дата и се подписваш. После на пункта за да удостоверят първоначален/последвал монтаж, кихаш 40-80 лева и със заветния розов лист бегаш у КАТ да си сменяш талоните.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И така  колеги  имали човек от нас с агу от преди 2014 с записана газ в талона за гтп  да си е сменил вече талона в кат.ако има да каже какви точно документи са му искали за пререгистрацията?

  • Благодаря 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За всички, които се чудят. Минава се само с паспорт на Газовата. Прави се копие на паспорта, копие на гтп и се отива. Никой не ме е питал за година на Газпвата бутилка! 

 

 

Работата е за 30тина мин. 

  • Благодаря 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 22 минути, Drone написа:

За всички, които се чудят. Минава се само с паспорт на Газовата. Прави се копие на паспорта, копие на гтп и се отива. Никой не ме е питал за година на Газпвата бутилка! 

 

 

Работата е за 30тина мин. 

Колата минава ли канал или се минава само "по документи"

Копие на ГТП или копие на първоначален преглед на газовата?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...