Jump to content
Mironch0

Избор на зимни гуми

Recommended Posts

 След като миналата година не успях да сменя нокианките, тази година вече задължително съм на вълна нови гуми. Не че не съм доволен от нокиана, но мисля да изпробвам и други марки... Та един приятел ме насочи към неговата любима марка мишелин, само нея карал и бил много доволен. Колегите обаче са на мнение, че по-добри от континентала няма и глей ся как се заформи спора :-) Така и аз понеже съм Тома невернии, отворих два-три сайта и си зададох търсене -> 195/65/15 с единствено условие -> клас А за спиране на мокро и те ти шах - само BRIDGESTONE BLIZZAK LM005... после свалих критерии и сложих и В и те ти вече избор 😃😃 

така де, ма нали ме зачовърка и се разрових в нета за мнение и попаднах на това

 

и сега вече съм в пълна скръб ... Хубавата част, че освен всичко друго съм си сложил и лимит от макс на максовете - 120 лева за гума, но всички избори попадат в тази рамка 😞

...и пак обратно в нета за ровене на мнение и май май нещата отиват към конти 860 ... но все пак, ще се радвам някой да сподели мнение за тези бриджстонки и континенталки, че след като се вземат, ако всичко е нормално, следващата покупка на зимни гуми ще е след 4-ри години и не ми се ще да си псувам избора след първата зима.

Иначе си карам много, всеки ден Перник-София, има няма 70 километра на ден по 5 дена ... бе трябват си надеждни и хубави гуми... Летните вече ги отметнах - конти еко контакт 6 и за сега - доволен, но трети път със сигурност няма да си взимам "еко"-нещо си :D :D :D

Та очкавам мнения :-)

 

 

 

Untitled.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Карам 2 зими вече с BRIDGESTONE BLIZZAK на 17 джанта. Определено съм доволен как се държи колата с тях. Грабна ме това, че освен на сняг се държат добре и при киша/мокра настилка и това определено е така. Всеки си хвали неговото но Мишелин за зимни гуми отдавна съм ги зачеркнал.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изкарах първа "зима":cold: с Continental TS860 (205 55 16 82H) и мога да кажа,само хубави неща за гумите.Само дето те хвърляме пак в дилема:D, но поне отпадна мишелина:tooth:.

Които и да вземеш, няма да сгрешиш!Този размер е масов и не е скъп.

  • Нагоре 1
  • Хаха 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

DUNLOP WINTER SPORT 5  е отлично балансирана зимна гума!

  • Харесвам 3
  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз в момента съм в същата дилема като твоята, но при мен размера е 255/55/18. На ЦРВ 1 и 3 генерация ползвах 2 модела на Бриджстоун и моето мнение е, че са много добри за сняг и киша /писал съм за тях в предишна тема/. Минусът им е, че са по- шумнички и при по- топла зима можеби се износват по- бързо тъй като са много меки. По форуми чета, че и континенталите са с много добри характеристики, но не са шумни и затова хората ги предпочитат. Бях сигурен, че тази година ще взимам Континентал, но и аз като теб преди няколко дни ги разгледах в нета и им дават клас "c" за мокро, а на Бриджстоун клас "а" и почнах да се замислям до колко са от значение тези характеристики. Бридстоуна е 440лв/за гума, а контито 300 и нещо, което не е никак малка разлика. Може би трябва да прецениш по какви условия караш най- често и ако маршрутата ти е повече магистрално и те дразни шума от гумите, избора според мен е Континентал. При мен по- често се случва да попадам на не добре почистени пътища и сигурно пак ще избера бриджстоуна /с тази шарка не съм карал до сега/, а и мен шума не ме дразни толкова. За Мишелина и аз не съм чувал нищо хубаво за зимните. Карал съм една зима с Мишелин на Акорда, но те бяха втора употреба и затова преценката ми може да е погрешна, но определено не ми харесаха. За твоя размер бях много доволен от Фулда Кристал Монтеро 3. Имах чувството, че могат да се качат и по обелено дърво, а са под 100лв, ако искаш ги погледни и тях :)

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Преди 8 часа, DMZ написа:

 За твоя размер бях много доволен от Фулда Кристал Монтеро 3. Имах чувството, че могат да се качат и по обелено дърво, а са под 100лв, ако искаш ги погледни и тях :)

+1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... супер са Ви отзивите ... поне отпадна мишелин :D въпреки, че на 90% от коментарите под видеото бяха за мишелин и май имаше само един два за конти, но въпреки всичко ще заложа не него ... със сигурност след като взема гуми - ще пиша и ще се постарая да оставям всяка година по едно мнение за избраните гуми, че да се знае след първата година как се държат, че новата гума си е нова, но въпроса е на втората и третата, та даже и на 4-тата зима как ще се държат, че не всеки може да си позволи всяка година с нови гуми.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво против имате мишелин ? Карам 5 години само мишелин. От алпин а3 до а5. Като последните 2-3 години съм с А5. Проблеми никакви не съм имал. 

Баща ми сложи на неговата Ц-класа комби  Мишелин А6 и минаха цяла Сърбия на зверски сняг без никакви проблеми :) 

 

 

Тази година мисля да сменям двете предни и да ги сложа отзад. 

Редактирано от Drone
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нищо против, отдавна има по-добри от тях и качеството не е като от преди години.

  • Объркан 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нищо против Мишлена.Акорда е с тях зимни и летни,като котка са захапали асфалта.Проблема е цената- 420 е едната,за 8 си е цифра.(зимните са малко по евтини)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За лятни и аз не бих ги оставил,като моите "primacy 3" са вече на две лета и 20к.

За зимните "alpin 5"говорех, едно че свършиха бързо и друго не ги чувствах стабилни в сняг.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 След обсъждане с роднина миналата година, който се колебае какво да вземе, сам си реши да "обува" между другото пак Хонда с Мишелин, нов модел Алпин 6, реклами много. В последствие, колата бие при пуснат волан. Проверка реглаж в 1-ви сервиз, 2-ри сервиз ( Бултрако ), тежести, баланси и всичко както си му е реда. В крайна сметка се оказаха криви. Смениха ги като естествено ходенето по сервизи и чакането никой не го отчита.  Да, било е каръшко но това е премиум марка. Отделно, че на всички тестове които съм чел, все са 5-10 място. Имал съм и летни,  бяха много добри но за зимна гума, поне за мен има къде по-добър избор. 
 И да допълня, че като се наложи смяна по гаранция за гуми има известен период в който човек остава буквално без гуми което не знаех   защото не се е налагало и ако си си изхвърлил старите то може да сложиш едни летни насред зима докато си чакаш замяната.

Редактирано от Mkilla

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това с класациите е така и то от доста години,все да са платени...не вярвам!

Другото е,че го чух и от продавач консутант, на голяма верига за гуми.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз също бях пред избор за гуми за идващата зима. Трябваше да взема 3 комплекта (1 х 225/45/17 и 2 х 185/60/15). Досега съм карал Continental TS850 на стария и на сегашния ми Акорд (и на двата по 4 сезона) и съм много доволен, нямам забележки. Дилемата този път беше дали да заложа пак на Cоnti-то или да пробвам друга марка. Сведох избора до: 
  - Continenatal TS860 (имам фийдбек от доста познати, които са минали от TS850 на TS860 и много ги хвалят) 
  - Bridgestone Blizzak LM005 (нов модел гума, който замества "LM001 EVO") 
  - Nokian WR Snowproof (нов модел гума, който замества "WR D4") 

 

Доста се рових и четох и в нета. 
За Conti-то има сумати мнения и тестове/ревюта в нета като преобладават положителните мнения и резултати и за тях си знаех, че няма да сбъркам ако ги взема. 
За другите два, като нови модели, почти нямаше мнения, ревюта и тестове. Затова наблегнах на инфото за предхождащите ги, (уж) доказани модели. Знам, че не е много меродавно, но... Все пак, въз основа на това измежду двете клонях повече към Nokian-а. 

 

В крайна сметка за основната кола (с 225/45/17) реших да заложа на сигурното и опита който имам с тях и избрах Continental TS860.
 
За останалите две коли, които ще се карат по-рядко, реших да изпробвам някой от новите модели и взех Nokian WR Snowproof, пък.... да видим какво ще излезе от тях. 

 

А, относно Conti-то, аз лично не споделям всеобщото мнение за шума. И на двете коли, на които съм ги карал се чува един "свирещ" звук на мокър асфалт. Не знам как точно да го оприлича, но нещо подобно на леко свирене на турбо или виене на лагер. Това се чува само на мокър асфалт (не задължително много мокър, с локви, а дори и на леко мокър/влажен асфалт, като все още не-изсъхнал след дъжд). В началото на едната кола си мислех, че този звук наистина идва от лагер на главина, на другата от турбото, но не... съвсем отчетливо шума изчезва когато колата стъпи на сух асфалт и се появява при преминаване през мокър участък. За мен лично това не е проблем, не ме дразни чак толкова. Избрал съм гумите заради другите им качества/характеристики и това го пренебрегвам. За някои обаче, може да е важно...

Редактирано от mitaka_t
  • Харесвам 3
  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бреее,как ги оплюхте мишелините,пък аз взех 4 латитюда за црв-то.Ще ги видим как ще са,като застудее.Все пак премиум марка и на хубава цена бяха,дано да излязат стока поне.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ЦР-В то го взех от магазина с Мишелини Латитюд. Едвам ги изтраях. Вече далеч от тази марка, и на колелото няма да си ги сложа.

За първите зими си взех Бриджстона, Близак ЛМххх, за СУВ. Уникално добра на сняг, мокро, сухо.... и така 5 сезона, след това и едно лято. Като я пенсионирах имаше още грайфер за харчене преди зимния маркер.

Голям минус - шумна. Ама много ! И предвид че цр-в има шумоизолацията на руски танк, с голямо съжаление трябваше да си избера друга. С тежест на шума.

Така стигнах до Гудиър Ултрагрип нещо си. Ми.. супер си е, на мокро перфект, на сняг перфект, на сухо перфект, тиха... За момента само на един сезон, но съм доволен от избора. Единствен минус - не е много директна на волана. Има едно забавяне при завиване, дори на сухо, по-"мазно" се усеща едно такова. На мен не ми пречи, но ако сте спортисти, не става да взимате Асеновград - Смолян за време :)

И понеже има значение, гумите са ми доста високи (225х65/17)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Преди 11 часа, pln написа:

ЦР-В то го взех от магазина с Мишелини Латитюд. Едвам ги изтраях. 

Според мен гумите с които се взима нова кола, не може да са база за сравнение. Карал съм пет нови служебни коли и на всичките гумите бяха пълен боклук. Явно са много по ниско качество. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В момента летните ми са нови Бриджстоун аленза и са доста тихи.Дават ги 70db. на зимните Мишелин латитюд дават 72db. смятам,че разликата е напълно нормална спрямо летни-зимни,но на практика ще видим резултата.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Nokian са доста добри гуми но само за сняг, дъждовно време трябва да се внимава. А за Mishelin от старите серии са дости добри, карах 2 години без да ги сменям зимните лятото не бяха всезонни и не мръднаха, колкотo и да исках да ги довърша не се дадоха😁

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже все още се колебая за избора на гуми, гледам сайтове от известно време и не мога да проумея някои неща, най- вече при Bridgestone LM 005 XL /255/55/18/. В gumi7 гумата се предлагаше с две цени- около 250лв. и около 430лв., а по характеристики са същите. В момента тези ог 250лв ги няма, явно са изкупени. И за двете пишеше, че са на склад в Мюнхен, така че разликата не би трябвало да идва и от там. В Диана цената им е около 270лв. Те не предлагат тези от 430лв. Може ли някой да ми каже на какво се дължи разликата в цената и има ли някой впечатление от гумите?

За Фулда Кристал СУВ има ли някой преки впечатления? На Акорда бях много доволен от тях, но дали имат разлика при моя размер?

Редактирано от DMZ

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да има такава огромна разлика ( около 2 пъти ) в 1 модел гуми, трябва да е била стар дот и да са чистили залежали. Да кажем ДОТ 2013 година. 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 41 минути, DMZ написа:

Понеже все още се колебая за избора на гуми, гледам сайтове от известно време и не мога да проумея някои неща, най- вече при Bridgestone LM 005 XL /255/55/18/. В gumi7 гумата се предлагаше с две цени- около 250лв. и около 430лв., а по характеристики са същите. В момента тези ог 250лв ги няма, явно са изкупени. И за двете пишеше, че са на склад в Мюнхен, така че разликата не би трябвало да идва и от там. В Диана цената им е около 270лв. Те не предлагат тези от 430лв. Може ли някой да ми каже на какво се дължи разликата в цената и има ли някой впечатление от гумите?

За Фулда Кристал СУВ има ли някой преки впечатления? На Акорда бях много доволен от тях, но дали имат разлика при моя размер?

Мисля, че бъркаш LM005 и A005. Едните са зимни другите всесезонни. Поне на мен гуми7 за този размер ми показват САМО една цена ЛМ005. Погледни пак. Диана не мисля да ги коментирам, за мен ги няма на картата от 15 години.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Преди 1 час, DMZ написа:

За Фулда Кристал СУВ има ли някой преки впечатления

Аз съм с такива 235/60/18, втора година. Нямам впечатления за лед и дълбок сняг, защото миналата зима беше мека. Но като цяло са стабилни, тихи и возят по-комфортно от летните ми Пирели.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма объркване, ето ги:

https://diana-ltd.com/tires?mv_type=2&width=255&aspect_ratio=55&diameter=18&brand_id[]=2&run_flat=0&extra_load=0&tire_type[]=2

 

https://www.gumi7.com/bg/avtomobilni-gumi/?width=255&height=55&diameter=18&brand_name=BRIDGESTONE&tire_season=winter

 

И аз мислих, че са изостанали, но пишеше, че са с нов дот, а и това мисля, че е съвсем нов модел гума. Ще видя след време дали пак ще се появят на тази цена в gumi7.

Атносно Диана какви са ви съображенията- некачествено обслужване или некачествени гуми?

За фулдата май си заслужават за тези пари или може би е по- добре тези:

 

https://www.gumi7.com/bg/avtomobilni-gumi/BRIDGESTONE-LM-80-EVO-255-55-R18-109V-XL/VBBRM2555518V80EVOXL.html

 

Тях поне съм ги изпробвал на ЦРВ3 и нямах забележки :)

И последен въпрос- много ли е важно гумите да са с борд или е достатъчно да са подсилени?

Редактирано от DMZ

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Продължавам да не виждам две еднакви гуми на различна цена в гуми7..... Това, че цената им е висока е отделен въпрос, автогуми също ги имат, на по-добра цена.

Диана, не исках да коментирам, понеже нямам вземане-даване с тях последните години. Всеки си избира сам сервиза. Иначе съображенията ми (опреди време), събрани освен мои и на познати: Цени +50% в сравнение с други магазини - задължително е да си с корпоративна отстъпка. Скрити такси под формата на изправяне на джанти, тежести (все едно от злато ги коват), баня, нам си кво. Ултра некачествен монтаж. Ако не си платиш изправяне на джанта, колата започва да тресе на магистрала след техния сервиз. В следващия се хващат за главата..... Поне провери дали са затегнали гайките като си тръгваш от там....

 

П.П. Борда не е много важен. При по ниски гуми, може да си надраскаш джантата в бордюра..... Ако това те притеснява.

 

Фулда не съм карал никога, даже не знам откъде идат тези гуми... ЛМ-80 съм писал по-рано, потърси да не се повтарям. ЛМ005 мисля са дори още по-добри, поне според ревюта :)

 

Capture.JPG

Редактирано от pln
  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 50 минути, pln написа:

Фулда не съм карал никога, даже не знам откъде идат тези гуми

 

Моите са Made in Germany, бях приятно изненадан.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трябваше да им направя скрииншот когато ги гледах в gumi7. Но дори и така не мога да си обясня разликата от почти 200лв за бр. м/у Диана и Гуми7.За сервиза никога не съм го ползвал, а и не мисля да го ползвам, тъй като не съм от София.  Бриджстона с отстъпка ще ми стъпят на 245, а фулдата на 200лв. 

Редактирано от DMZ
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз лично идея си нямам тогава. Купи ги от Диана при такава огромна разлика. А може и да не са актуализирали нещо в сайта на гумите или да е грешка.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Преди 18 часа, DMZ написа:

 Аз виждам разлика в товарния индекс. Едната е 109,а другата 110.

Но до колко това може да определи разлика от близо 200 лева на брой. 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ханкук също са добри зимни гуми ,корейски са и като цена -качество са добър избор ,сега ако се търси най-доброто ,континентала е може би ,но дали си струва разликата в цената за това което предлага .

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Goodyear UltraGrip Performance+  е най-доброто за сняг и мокро! С немските класации е ясно, Континентал е винаги на първо масто! 

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@DMZ голямата разлика, най-вероятно, идва от това че скъпата е била рън флат (RFL), поне моят опит от миналата година е такъв ;)

И аз се дзверих така за друга марка/модел, докато не видях тази лека подробност.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Намерих линковете от чата с един приятел когато обсъждахме същата тема преди около месец, но не знам дали ще ги отвори

 

https://www.gumi7.com/bg/avtomobilni-gumi/BRIDGESTONE-LM-005-255-55-R18-109V-FP/MG0531-01116.html

 

https://www.gumi7.com/bg/avtomobilni-gumi/BRIDGESTONE-LM-005-255-55-R18-110V-XL/VBBRM2555520V005XL.html

 

До колкото виждам по-евтините са с по-нисък товарен индекс както каза Knoxville и са с борд /поне според опиканието/, а по- скъпите са без борд но са XL. В дианата също пише, че ка ХЛ, а са 270лв :D

За гудиър съм карал  Ултра грип 8 преди на Акорда, /въртях ги с Фулда Кристал- от задни на предни и обратното/ и Фулдата като че ли ми направи по- добро впечатление, но пък тези действително на тестовете ги дават много добри :)

Имам още поне 1 седмица за размисли докато е по- топло времето, а и за сега не ке очертават пътувания :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В интернет магазините почти не се занимават да качват коректни снимки и пълни описания на артикулите си, да не говорим че печатна грешка прави нов модел. :) . Гледай моделите в продуктовите каталози на производителите.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето го модела подсилен и с борд тук:

https://bg.avtogumi.bg/oscommerce/zimni-gumi/bridgestone/blizzak-lm005-25555r18-109v-p-127114.html

Не съм карал с марката,но изглеждат солидни и са в премиум класа.

От средния клас,съм за фулдата!

Трябва само да уточниш,ти какво искаш и колко имаш за даване💲$$:)!

Редактирано от JHM
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Района, в който живея при добра зима може да бъде изключително снежен, леден и повечето пъти не добре почистен. Обичам ските и често се пътува и затова искам хубави гуми. От друга страна ако зимата е като 2014-2015 ще ме е яд да взема Близак и да го износя на асфалт за 1 година. Ако разликата между премиума и Фулдата е много голяма бих заделил до 1100-1200лв. за гуми, които да карам поне 4 години. Но ако плащаш едни 200-400лв. разлика само заради марката, а качествата на средния клас неотстъпват кой знае колко, бих избрал този вариант. За Фулдата ако не съм ги карал преди нямаше и да ги погледна, но наистина се държеха много добре във всички условия и затова съм в такава дилема. Близака също е изпробван /предния модел/ и с много добри впечатления. 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А защо ти е гума с толкова висок тегловен индекс - колко тежи тая МДХ? Според мен - пълна едва ли е над 2.6 т и от тях максимум 60% са на предния мост. За Curb weight виждам 2,118 кг, а 5 човека и багаж са около 500кг. Какво пише на табелката за гумите?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че максимално допустимата маса беше 2700кг, а собствената маса е малко над 2т. Ето снимка на табелката :)

 

20191103_131743.jpg

  • Благодаря 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодарско. Попитах от любопитство и виждам че си пише тегловен индекс 104. Няма ли подходящи премиуми с него - може и по-евтини да са?

Презастраховал си се с по 130кг на гума, а това не е малко. Споделям го защото летните ми са колкото трябва (91), а за зимни си взех 94 и разликата в поведението на окачването се усеща (поне от мен).

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...