Jump to content
squid

Заслужава ли си да си купя кола с i-Shift

Recommended Posts

Здравейте Honda Civic - i-Shift фенове! Отдавна мисля да преведа (преразкажа) този пост от колегите от civinfo, но все не остава време. Та, ей го на, сега имам малко време и искам да покажа на бъдещите притежатели на кола с I-Shift, че не е страшно – напротив! Аз съм много доволен от избора си и не съжалявам. Разбира се, има си и много чалъми и част от тях, ще представя по-долу. Та… като цяло, това е пост на колега от форума на civinfo - Nick7! Не съм го питал дали е ОК да разпространявам поста му, но едва ли ще има нещо против! Поста няма да е превод 1:1, по-скоро ще е, неговото виждане за автомобила…. И добавки от мен!

 

И така…….

 

Изминаха 3 години от както карам и притежавам Honda с i-Shift скоростна кутия. Ще споделя опита си с нея, за да дам насоки и съвети за останалите потребители, с хубавите и лошите й страни.

 

Важно е да знаете, че i-Shift e обикновена скоростна кутия! Това не е точно автоматична кутия и тук превключването на скорости се усеща! Превключването се осъществява от компютър, по предварително зададени стойности – Обороти, скорост, наклон на колата! (вие нямате контрол върху това)

В кола с обикновена скоростна кутия, вие превключвате скоростите! Това се случва с натискане на съединителя, вашето тяло е свикнало с това (то знае кога!).

При i-Shift, нещата са различни. Тялото ви няма как да е подготвено за смяната на предавките (извършващи се от компютър) и затова превключването на скоростите е ОСЕЗАЕМО! Тоест, усеща се!
Разбира се, ако сте просто пътник, едва ли ще усетите разлика, но ако вие карате колата, разликата се усеща!

Ако карате в ръчен режим (M- Manual Mode!) Вие имате доста по-голям контрол върху скоростната кутия, но все пак… не пълен контрол.  Като пример мога да изтъкна, че ако оборотите на колата паднат – компютъра сам ще смени скоростта надолу.

ВАЖЕН момент е началното ускорение на автомобила! За да ви се случва всичко НОРМАЛНО и по очакван за ВАС начин, дръжте педала на газта без промяна! По този начин, ще подавате към компютъра ПРАВИЛНАТА информация и той ще реагира адекватно на вашите предпочитания! (Ако променяте натиска си върху педала, ще давате различна информация на компютъра и той ще реагира на база това което му подавате.)

НИКОГА не забравяйте, че компютъра е настроен така, че ВИНАГИ да дава НАЙ-МАЛЪК разход на гориво! (за добро или зло). Така че ако ви се наложи да ускорите рязко, винаги можете да ползвате перата от волана (като преди това, сте чукнали лоста на ляво, да влезе в режим (M) – ръчен режим)

При този вид скоростна кутия винаги можете да очаквате „изненади“! ;)
При новите ъпдейти на софтуера, са подобрени доста неща. Смяната на скоростите е малко по-бърза и по-гладка. Разбира се, не очаквайте чудеса!

При последния софтуер (при мен) забавянето е в превключването между 2-ра и 3-та. Когато двигателя е студен (сутрин) това може да отнеме цяла вечност – обикновено след или около 3К оборота на двигателя!

Друг основен проблем е, какво да правите когато чакате на светофар! Трябва ли да изключите от скорост, или просто да си държите натиснат педала на спирачката?!?!

(Лично мнение) Тук вече зависи с коя версия на софтуера сте! Ако държите спирачката долу, понякога може да се получи леко „разтрисане“ на купето. А понякога направо ПОДСКАЧАНЕ. Тоест – колата едва ли не, се опитва да тръгне, въпреки че държите спирачката!!! Това може да се дължи на много фактори, но най-важния е НАКЛОНА на колата. Или иначе казано – ако нивелира на автомобила, усеща някакъв наклон, (и не сте натиснали добре спирачката) държи съединителя леко ЗАХАПАН… и си еб@ва мамата! НИКОГА НЕ ГО ПРАВЕТЕ! Това ще изяде съединителя ви!


- Лично наблюдение – Абе по-добре, изключвайте от скорост на светофар! ;)

Най-голям проблем е сутрин (ако е много студено)!!!

Ако сте спрели на голям наклон и трябва да тръгнете назад и разчитате на компютъра…. Ще стане беля!

Съвет – (когато е студено) изчакайте оборотите да паднат до около 1000. След това, дръжте спирачката здраво ДОЛУ, натиснете леко педала на газта и едва след това освободете спирачката. При този вариант, колата е много по-предсказуема. Но ако питате мен, най-добре ползвайте ръчната спирачка! Дръжте педала на спирачката долу, подайте малко газ…. махнете крака от спирачката и като усетите НАПЪН освободете ръчната! ;) Така колата няма да тръгне напред и няма да ударите тоя пред вас. (Когато е студена, тази кола е по-голяма загадка, и от най-загадъчната жена)

В противен случай се случва следното – колата скача назад като ЛУДА!


Ситуация – Палите сутрин, студено е, колата е под голям наклон (надолу), включвате задна… пускате спирачката, очаквате колата да тръгне назад, подавате малко газ… и НИЩО НЕ СЕ СЛУЧВА…инстинктивно подавте още газ… и тогава БАМММММ… колата отскача назад!

 

p.s. Разбира се, че ще ъпдейтна темата с още и МНОГО лични впечатления, чалъми, ъпдейти и т.н. касаещи този вид кутия... - от личен опит разбира се! ;)
Просто сега нямам време.... :D


 


 

 

  • Харесвам 1
  • Нагоре 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако искаш автоматика земи си такъв а не роботизирана ръчна ако толко много държиш на на по ниския разход земи ръчна

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
On 7/18/2019 at 8:45 AM, Ioan said:

Ако искаш автоматика земи си такъв а не роботизирана ръчна ако толко много държиш на на по ниския разход земи ръчна

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk
 

И все пак, автомата не може да ти даде онова готино чувство, когато ти си сменяш скоростите с перата на волана. Карал съм и автомат, но честно казано, предпочитам I-shift точно заради перата на волана. 😁

не че се състезател, но понякога ми се иска да я изръчкам... а това автомата, няма как да ми го даде! 😉

А колкото до ръчната - никога! 

А пък за разхода... той е толкова пренебрежимо малък, че не си заслужава да го коментирам. 😎

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Забелязах, че не мога да редактирам първия ми пост, затова ще пиша тук. Някой админ или мод, ако желае, може да го качи горе, да е по-пригледно!

И така...

 

Update 1: Щом сте стигнали до тук и четете това, значи вече все пак сте купили Хонда с i-Shift и търсите повече инфо за нея. В този 1-ви ъпдейт, ще ви разкажа за първоначалното обслужване, в ъпдейт 2, ще ви разкажа и за скоростната кутия (ъпдейти, държание, препоръки), но сега да се върнем да ъпдейт 1:

 

1. След закупуването на колата, както предполагам знаете ще трябва да смените разни неща! На първо място са маслото, въздушен филтър и разбира се поленовия филтър. Що се отнася до маслото, там е мътна и кървава. Колкото и хора да попитате, толкова мнение ще чуете. Но за мен лично, важно е това което казва Хонда, а те препоръчат масла (вижте снимката) всичко останало, е свободен преразказ от типа на - "Ама той, чичо Гошо каза"!!! Вие си преценете на кого да вярвате, на Хонда, или на чичо Гошо. ;)

За да бъда абсолютно коректен, трябва да се отбележи, че Хонда препоръчват масла в диапазона 0W-XX до 5W-XX.... но като доказало се през годините е маслото от снимката... избора е ВАШ!!! И понеже все пак е редно, като автор на темата да кажа и аз какво масло ползвам - аз карам с 0W-20 - това което препоръчват от Хонда. Тук лично за мен, изборите с два - Mobil 1 или маслото на Хонда. Вижте кое ви отговаря на джоба, едва ли ще усетите разлика между двете. ;)
2. Силно желателно е, да не кажа задължително е да смените и маслото в скоростната кутия. Тук избора е само един - MTF-3 на Хонда. Ползвайте точно това масло, да не ядете дървото - от личен опит го казвам!

3. Според зависимост от километража на колата, може да се наложи да смените и антифриза или поне, да подмените част от него.

4. Обърнете (вие или майстора ви) внимание и на ремъка, дори и при най-малки забележки, сменето го! Той поне е евтин и не си заслужава риска да карате с калпав ремък.

 

 

honda oil.JPG

Редактирано от squid

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И по новите автомати имат пера на волана
Роботизираната доста често идва в българия за съеденител и като цяло не е от най безпроблемните но то и автомата ако не е поддържане и той...

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Update 2: Ето и интересната част - скоростна кутия!
Тя е тази, която кара повечето хора като чуят i-Shift да свиват вежди. :D
А всъщност нещата не са толкова страшни!
Ще започна отначало:
 - Току що сте купили колата, ОК ами сега?!?!
1. Пълно обслужване (виж-по горе)
2. Обслужване и на скоростната кутия... смяна на масло. ;)
3. Карате с кеф и се радвате на покупката..... но може да има и проблеми. Тази кутия, се управлява от комп. Тоест, тя се наглася спрямо вашите предпочитания, ако сте спокоен шофер, колата превключва още на 2К оборота и икономисва бензин. Ако сте по-хард, колата превключва на 2,8-3К оборота и ви кефи. Обаче, еххх това обаче!
- Ако купувате такава кола, за ваше спокойствие в силно препоръчително да и направите един static & dynamic learning. Също така, помолете да проверят за ъпдейти на софтуера на скоростната кутия и и като цяло на ECU-то на колата. Последния ъпдейт за нашите коли е от 2011г.

- Ако колата ви допада и превключването на скоростите е ОК, значи всичко е ОК... ако ли не... премини на следваща стъпка

- Сутрин на студено, колата е малко странна, поне първите няколко минути. Може леко да претриса при потегляне, превключването между 1 и 2 (софт преди 2011) и между (2-3, софт 2011) лееко да се забавя... споко, това в повечето случай е нормално, ще свикнете ;)
 

Но все пак, рано или късно, ще стигнете и до static & dynamic learning. Ще си позволя да ви дам един безплатен съвет... правете обучението на СТУДЕН ДВИГАТЕЛ! Правите първо статик, гасите... изчаква се да изтине колата!!! Едва след това, се прави и ДИНАМИК обучение. Казвам го от опит, тук сме се събрали, 5-6 човека с такива коли и насъбрахме доста опит за около година ползване. :D
Не ми се впуска в детайли, но при студен двигател, зацепването на съединителя е различно и няма да имате проблеми при студени потегляния. След това колата като си загрее.... никви грижи! ;)
При грешка P19FF - Лечението е динамик обучение на СТУДЕН ДВИГАТЕЛ! При топъл двигател, може и да приключите с обучението с малко повече инат, но с Динамик обучението... абе може и да го направите, но без резултат. (Ще дадете едни пари на вятъра) Тоест, ще изпише ОК... но проблема ще си остане! Така че, обучение на студен двигател!
Просто като отидете в сервиза, помолете ги да направят обучението на студен двигател! Тук в Англия, искат колата за цял ден при обучения - точно заради това!

Та в тоя ред на мисли, на мен тук в Англия, Хонда ми искат 195 паунда за динамик обучение....!!! (Тия не познават парите :D ) Принципно е около 100, ама у наше село Хонда си прави квото иска и реже глави.... да, ама не. :D
Ta, моя съвет към вас е, купете си един HDS... от e-bay за 100-на паунда (аз моя го взех за 99).  Търсете -
HDS HIM Diagnostic Tool Fit For Honda..... Хем ще си правите сами обучение, (а си е нужно поне веднъж годишно, ако е яко студена зима) хем ше си правите диагностики, ще си чистите грешки, пък и други чалъми. ;)
Аз примерно си обучих нов ключ, предварително нарязан... ключа го купих от e-bay оригинален, само го нарязах за 15 паунда, а си го обучих сам! От Хонда ми искаха 250 паунда само за обучен ключ, без да е нарязан. И ако при рязаното ключара се осере, язък за парите.
Та само от ключа, съм избил HDS-a х2 :D
Интерфейса му е супер интуитивен и ако имате поне малка комп грамотност, ще се оправите!

 

Редактирано от squid
  • Харесвам 1
  • Нагоре 1
  • Благодаря 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...