Jump to content
goldbyrk

Винетка

Recommended Posts

Просто трябва да се попълва коректна информация. Нищо повече...

  • Надолу 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина е просто, но ето на, стават неволни грешки. По важното е друго, че се въвежда една недонаправена система, която чрез недъзите си, бърка дълбоко в джоба. Не ми се ще да си помислям, че това е умишлено , но вчера в пункта на АПИ, имаше и други засегнати. Днес на лукойла на изхода на града , руснаци искаха да си закупят винетка, но поради особеностите на новата система, вече не извършват тези услуги. Смятам че се въвежда нещо необмислено и по зле работещо от предходното. А, щях да забравя. Като бях в АПИ, системата беше блокирала в цялата страна и жената се изненада че съм успял въобще да си закупя...

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако може да се вярва на БТВ-то, до 15.01 няма да се налагат глоби за липса на електронна винетка за 2019-та и се преустановява конвертирането на старите в електронни (което и без това не е задължително).

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един огромен златен скункс за всички замесени в създаването на тая система, сайта и изобщо - за цялата организация!!!

 

Преди 5 часа, ceco_accord написа:

(което и без това не е задължително).

Цитирам те само заради последната част, да вметна нещо, че в един момент си беше задължително: До 17 декември в Закона за пътищата (ЗП) пишеше така:

 

(§ 25. от Преходните и закл. разпоредби на Закон за Изм. и Доп. на ЗП) Считано от 31 януари 2019 г. всички видове хартиени винетни стикери за всички категории пътни превозни средства загубват валидност.Собствениците или ползвателите на пътно превозно средство, закупили хартиен винетен стикер, чиято валидност изтича след 1 януари 2019 г., следва да заявят неговото конвертиране в електронна винетка в срок от 15 декември 2018 г.

 

Последван от параграф 26, в който пък се забраняваше да се разлепват хартиени конвертирани винетки.

 

На 18 декември с публикация в брой 105 на ДВ влезе в сила нов ЗИД на ЗП, според който, в параграф 24 и 25, собствениците на хартиени винетки запазват право да ползват пътищата до изтичане на срока им, без да са длъжни да конвертират или да правят каквото и да е.

 

Това е само за пример колко върховно малоумни са тези, които ги мислят и гласуват тези наредби и закони - гласуват нещо, след 2 месеца го отменят. Пълни, пълни глупаци! Пияната Перука зад Боко Тиквата беше върховното олицетворение на държавността в този момент (който е гледал клипа).

 

-----

 

По темата - никой не е застрахован от грешки. На всеки може да се случи да сбърка. Браво на автора, че сподели информацията! Понеже си спомням, че на сайта им пишеше, че преди плащане излиза екран за потвърждение на въведените данни - днес опитах да си купя годишна винетка за проба. Въведох си данните и никъде няма екран за повторен преглед на въведената информация преди плащане. 

 

Останалите глупости по сайта напълно затвърждават - те са не за златен скункс, а за оставка и "Закривай!" 

 

 

Редактирано от ogi28b

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги днес си купих годишна винетка от офис на А1.Служителя въвежда номера на колата и ти издава бележка , плаща се в брой .

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 50 минути, nakata написа:

Колеги днес си купих годишна винетка от офис на А1.Служителя въвежда номера на колата и ти издава бележка , плаща се в брой .

Точно.Искат само номера и парите.Две минути само.Колкото искам толкова щяха да ми дадат.

Ма нали трябва да се плюе.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Преди 12 часа, Митко Йотов написа:

Точно.Искат само номера и парите.Две минути само.Колкото искам толкова щяха да ми дадат.

Ма нали трябва да се плюе.

Колега, моята винетка я закупих на 1-ви януари, неработен ден! Затова и ползвах услугите на сайт, а и е по удобно от разхождането на място. Да не говорим, че имаше една единствена жена която обслужваше клиенти в АПИ Русе и това на 2-ри! Представи си, ако всички се изсипят там. Тук не се плюе, а се изказват факти, а след това лични мнения. За да бъде гъвкава и работеща новата система, тя трябва да предвижда сравнително бързи мерки за корекция при евентуална грешка. Няма безгрешни хора, стават неволности понякога във всяка една сфера на живота! Тази гъвкаквост е по добра и за самата система. Аз така или иначе, съм завел молба в срок и имам входящ номер, което е достатъчен довод да отпадне всяко едно наказание към мен, но това са разходи за същата тази система. Защото едва ли ще съм единственият допуснал грешка, от няколко милиона шофьори. А загубите които търпи държавата от тези недомислици, не са чак толкова малки, защото в момента много чужденци им се налага да не могат да си закупят винетки, а си преминават така или иначе....до 15-ти? И това защото не са намерили начин да обвържат услугата със същите тези бензиностанции, които преди това предлагаха усугата достъпно по всяко време! Всъщност, ми се наложи да ползвам сайт, защото в друга бензиностанция също ме отпратиха преди това, а трябваше да пътувам. Ако всичко бе направено кадърно, нещата при мен щяха да се случат още в пункта на АПИ за макс половин час, чрез необходимите механизми на място! То дори така е записано...упоменато на едно единствено място... Дори всяка една машина както нашите хонди, преди да напусне завода и ние да си оставим парите там, се тества за грешки които се коригират, иначе изказването: " препоръчително е да не се допускат грешки, защото системата не разпознава дали регистрационният номер съществува..."?!? (цитирам по спомен), би звучало като - препоръчително е да се кара внимателно, защото електрониката на автомобила не разпознава хвръкналото колело от носача, поради калпав материал на шарнира....примерно... Иначе да- замисъла е по добър от предходният хартиен варант - реализацията е много лоша...!

Редактирано от goldbyrk
  • Объркан 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Преди 6 часа, goldbyrk написа:

За да бъде гъвкава и работеща новата система, тя трябва да предвижда сравнително бързи мерки за корекция при евентуална грешка.

Взети са най добрите мерки,"оставки":thumbs1:.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това с оставките пак си е голяма смешка на премиера Слънце, но кво да напрай чиляка срещу народното недоволство - с такъв матриал разполага. Поне тея двамата и оня третия няма да се блещят арогантно от екрана и да обясняват че всичко е редовно и проблемите са незначителни.

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

goldbyrk

Разбирам те колега и не е необходимо да се обясняваш. Става на въпрос,че повечето виждаме само лошото,все някой и нещо ни пречи.Тираджии се оплакват,че не е достатъчно чисто по пътя и няма такова място в Европа да ама гърците затварят границата защото не са почистили.и ........  .

Познати се оплакват,че им е студено а аз си броя дните до морето.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За това казах,че оставките са най добрите мерки,защото на тези хора им е гласувано доверие за контрола върху "новата"(сигурно тествана няколко месеца,и взети няколко десетки милиона) система.

Така трябва да се действа(поне в белите страни),без излишни шокиращи телевизионни сензации и новини,целящи облагоденствието на други политически мародери,без кавички..:pirate:!

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Новата система колко и да е некадърна, горе долу се изисква около 30 секунди да бъдеш съсредоточен и да си въведеш всичко както трябва и дотам. Вече закупихме една винетка (за колата на майка ми), всичко с плащането стана за около 3мин с въвеждането на данните на картата, 3д пароли и т.н.

За сравнение, ако нещата си бяха по старому тръгваш към някоя бензиностанция(5-10мин), там вече има 2-3ма като теб, които са по-напред в опашката, съответно си чакаш най-чинно. Най-накрая идва твоя ред 10-15мин по-късно, давайки регистрационния си номер на касиерката отзад вече чуваш гневно пуфтене от някой, който иска да си плати 5лв газ, но чака от 20минути.
Накрая се сдобиваш с безценната хартийка и тепърва започва най-голямата мъка. С онези приспособления започваш внимателно да сваляш старата винетка, която обаче след като е стояла 365 дни дори с лазер не може да се махне идеално на едно парче. Започва се едно стържене, после с мокър парцал обираш останалото лепило, подсушаваш и чак тогава започваш внимателно да лепиш възможно най-ниско долу на прозореца.

Като теглиш чертата може и 1 час да ти е отнело. Като цяло съм доволен от сегашното положение. Ако може и гражданските и прегледите да ги вържат на регистрационните номера на колите би било идеално!

 

ПП: Аз лично бих си разпечатал потвърждаващия имейл и в жабката!

ПП2: Също така отказвам да повярвам, че някой си е дигитализирал старата винетката 168 пъти, защото не бил получил потвърждаващ имейл. Това на фона, че в самия сайт имаше всичко на всичко 3 или 4 функции (сега са 2) и едната беше да си провериш именно дали ти се е конвертирала винетката.

Редактирано от Cap_Slow
  • Нагоре 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Мисля, че това по някакъв начин нарушава правата ми и като купувач и като гражданин! Бяха обявили, че в сайта ще излиза страница за потвърждение на въведените данни, а такава нямаше, това го знаят всички използвали тази услуга. Освен това бяха обявили първоначално, че корекции могат да бъдат направени в пунктовете на АПИ, което също не отговаря на истината, защото от там пък ми казаха, че в рамките на 3 дневен срок, мога да пусна молба, което и направих. Изпратих си данните , но така и никой не ме потърси. Молбата ми бе пусната да уволненият вече Антон Антонов. Не виждам защо да плащам аз,  заради некадърната реализация. Ако не се лъжа, по закон имам право в определен срок, да върна закупена от мен стока, ако не съм доволен. Не мисля че е редно, да влизам под закон, който е след моето действие! Мисля да пусна жалба, и да си търся парите.

Редактирано от goldbyrk
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз мисля, че имаш основание, но не мисля, че жалбата ще ти помогне. По-скоро ще трябва да ги съдиш, а това не знам колко и какво ще ти коства. Все пак да не забравяме, че 2010 осъдиха държавата за акцизите на коли над 163к.с., та всичко е възможно. 

Дано все пак пожънеш успех с възможно най-малко усилия :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно така. Ще посетя адвокат, за да се запозная по детайлно. Не ми е за парите. Дразни ме безочието.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@dimkaraganchev Как защо - за да намери пропуски в системата, съответно да има основание да съди държавата само срещу скромните 97 лв.

Айде малко по-сериозно с въпросите, за да не отидат в графа спам.

  • Благодаря 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никой не е застрахован от грешки.Длъжни са да корегират.

Има хора, които не желаят да плащат през сайт, аз също.В А1 предпочитам.

На мен колегите ми надуха главата да регистрирам хартиената си винетка,

понеже е до юни 2019г.

Колегата ogi28b, добре го е описал.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз самият нямам представа как съм допуснал тази грешка. Номерът ми завършва на ВН, а грешката е ВНА. Буквата А, се намира най в ляво в средният ред на клавиатурата, а аз пиша с дясната ръка. Т.е, технически е невъзможно да допусна неволно натискане на тази буква. Как е станало, е интересен и за мен въпрос.

  • Объркан 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добрият формуляр трябва да е съобразен с възможните позиции и допустимите брой и тип символи и това е драмата.

 

Всички сте въвеждали email във формат xxx@yyy.zzz. Колко сайта сте виждали, където няма валидация? :)

 

Нищо, някой ще вземе бонус за добре свършена работа. :)

Редактирано от dindin
символи, не позиции
  • Нагоре 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Преди 7 часа, dindin написа:

Добрият формуляр трябва да е съобразен с възможните позиции и допустимите брой и тип позиции и това е драмата.

 

Всички сте въвеждали email във формат xxx@yyy.zzz. Колко сайта сте виждали, където няма валидация? :)

 

Нищо, някой ще вземе бонус за добре свършена работа. :)

Точно!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не, че нещо, но в сайта си го пише черно на бяло:

"При покупка на е-винетка отговорността за попълване на коректна информация е на лицето, което въвежда данните. При покупка от уебсайта www.bgtoll.bg, терминал за самотаксуване и мобилното приложение системата изисква на финална стъпка проверка на въведените данни. Приканваме потребителите, които закупуват е-винетка внимателно да преглеждат и проверят въведената от тях информация преди да потвърдят финалното плащане.

Агенция "Пътна инфраструктура" и Националното тол управление не носят отговорност погрешно въведена информация."

  • Харесвам 1
  • Надолу 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То може да пише много неща, но друг е въпроса, до колко това е коректно и законно! Нямаше стъпка за проверка на данните. Ако имаше такава, със сигурност щях да видя и да коригирам въведеното. Първата стъпка бе именно въвеждане на имена и Рег. Номер. Последните стъпки бяха за въвеждане на данните на електронната карта за плащане. Друг неправомерен момент тук е и факта, че по закон, който е бил в действие тогава, аз съм се възползвал от правото си в три дневен срок, да подам молба за корекция. 10 дни по късно, се приема нещо което ме краде, обяснявайки ми че нося отговорност и едва ли не, това е наказание за мен. Аз не искам на този етап да ми връщат нещо. Искам да ми направят корекция, защото знам че могат. Нямат основание да ми отказват!  А сега така или иначе ще трябва да си закупя отново винетка, ако искам да съм редовен, а след корекцията която все още изисквам да се направи, вече ще подам молба за връщане на парите, като дублирани плащане. Освен това като данъкоплатец и гражданин, трябва чрез повода, да упражня натиск над системата, за да може тя да се стреми към по голяма ефективност. - демокрация, нали?

Редактирано от goldbyrk
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така е. Ние никога не грешим. Само другите...

  • Харесвам 2
  • Надолу 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Преди 1 час, dimkaraganchev написа:

системата изисква на финална стъпка проверка на въведените данни

 

Последно има ли или няма? Въпросът ми е към @dimkaraganchev .

Редактирано от dindin

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вече могат да се купуват и през ePay.bg. Но и там има текст "Важно! Внимателно проверете въведените данни. При некоректни данни и активирана е-Винетка, сумата не се възстановява."

Редактирано от dimkaraganchev
  • Надолу 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Преди 11 часа, dindin написа:

 

Последно има ли или няма? Въпросът ми е към @dimkaraganchev .

Не съм купувал още и не мога да кажа. На края на месеца ще видя.

  • Надолу 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проверете си датата на купуване на годишната винетка за 2018-та. Миналата година бе прието че те важат за 1 година от датата на закупуване, а не за календарната 2018-та (тоест до 31.01.2018). На моята е перфорирано 03.03.2018 Споменавам го понеже някому може да е полезно и да не прибързва.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Преди 1 час, ceco_accord написа:

Проверете си датата на купуване на годишната винетка за 2018-та. Миналата година бе прието че те важат за 1 година от датата на закупуване, а не за календарната 2018-та (тоест до 31.01.2018). На моята е перфорирано 03.03.2018 Споменавам го понеже някому може да е полезно и да не прибързва.

Предварително сори, за :offtopic:-а 

...може да е полезно на някой, който е живял под камък последната година - интересно обаче, защо си е купил винетка за под камъка? :D

 

Редактирано от Чавдар K

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

/\ /\ Това пък е другото (едното е фалшивия калкулатор за данък за София), което много хора не са разбрали, че е променено и ще се юрнат на 1 февруари да си купуват винетка, мислейки, че сегашната им важи до 31 януари, както преди. В същото време имат валидна до средата на април, примерно. Според мен това също трябва да е написано някъде с големи букви - да се провери докога е валидна старата. Така би било редно да постъпи администрация, която работи в полза на гражданите си. В крайна сметка дори да имаш валидна до 30 юни и да купиш нова електронна на 1 февруари за същия автомобил - моето логично мислене ми подсказва, че пак са длъжни да върнат парите и да направят корекция на датата, на основание на това, че не може да плащаш два пъти за една и съща услуга. А тук е безспорно доказуемо, че старата и новата се припокриват и дублираш плащане за услугата "използване на хубави пътища".

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 22 минути, Чавдар K написа:

може да е полезно на някой

 

Полезно е да се знае, вече засичам няколко души, които мислеха, че е до 31 януари.

Моята примерно е до края на март.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес си закупих за втори път винетка. В пункта на АПИ, днес ми обясниха , че трябва да изчакам общо месец от подаване на молбата ми за корекция ,т.е още 2 седмици, за да получа отговор. Естествено това се случи след доста напъни от моя страна и въпроси " Ко  прайм". След  дни имам среща с адвокат, занимаващ се с подобни въпроси. Служителката ми обясни, че е разговаряла с ай ти специалистите, като по напред във времето, се предвижда възможност за корекции. Имало случаи на грешно въведени данни по вина на служителите, които плащали от своят джоб!!!

За три дневният срок за подаване на жалбата, се били объркали....

Редактирано от goldbyrk
  • Благодаря 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 24 минути, Чавдар K написа:

Сори, за :offtopic:-а 

...може да е полезно на някой, който е живял под камък последната година - интересно обаче, защо си е купил винетка за под камъка? :D

 

Баце, хората имат толкова неща на главата си, че последното което им се налага да помнят , е до кога им важи винетката закупена преди цяла година. Аз пък може да не мърдам от града, а да си купя винетка ей тъй да имам, че да не ми се налага да търся в последния момент...примерно... 

" Български форум - задаваш въпрос, после дълго ти обясняват колко си тъп..."

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 2 минути, goldbyrk написа:

Имало случаи на грешно въведени данни по вина на служителите, които плащали от своят джоб!!!

Затова в Румъния се подписваш под регистрационния номер, преди да ти я потвърдят в системата, ако някой ще е виновен, това да си ти. 

Редактирано от Чавдар K

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Току-що, goldbyrk написа:

Баце, хората имат толкова неща на главата си, че последното което им се налага да помнят , е до кога им важи винетката закупена преди цяла година. Аз пък може да не мърдам от града, а да си купя винетка ей тъй да имам, че да не ми се налага да търся в последния момент...примерно... 

" Български форум - задаваш въпрос, после дълго ти обясняват колко си тъп..."

"Баце" ... който "има толкова неща на главата си", които са много по-важни, си поема последствията за "маловажните", вместо все някой друг да му е виновен.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така е, прав си. Но това не изключва това което казах!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стискам палци да се пребориш и чест ти прави че си гониш правата.

Както всички (предполагам) знаем, КАТ имат право (и отговорност) да дирят сметка и за състоянието на пътищата. За миналата година има 1 единствен акт за неадекватно състояние на кръстовище (нейде в пазарджишко). Сигурно е "грешка в системата", а имайки предвид състоянието на пътната мрежа, трябва да е ежедневие. Така е и с останалите институции.

А актуалната винетка е всекиму пред очите - в долния (ама десен) ъгъл. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако някой от нас си купи винетка за  С 1111 ЕИ - хипотетично, а същият този номер С 1111 ЕИ   има винетка валидна от миналата година закупена примерно май 1 и е до Май 1  2019 г.  системата няма как да не му приеме заявката (парите) по простата причина,че ако собственика на  С 1111 ЕИ е закупил колата по Коледа и предният собственик си е свалил винетката  то новият (сегашният) колега какво прави,та той е обречен на смърт и няма сила на земята която да му издаде винетен стикер а той се губи,краде,поврежда и още какво ли не.Тук хората от АПИ явно са избрали по малкото зло за шофьора,да олекне с 97 лв от колкото да тича по инстанции и да се моли и да е готов да дава рушвети само и само да прескочи системата по някакъв незаконен начин.

В противен случай държавата трябва да впрегне някакъв ресурс да дава обяснения,да проверява за жалби и още какво ли не за грешки които самите ние сми допуснали,и нали се сещате,че по голямата част от грешките ще са съвсем умишлени от "нашите приятели ЦИГАНИТЕ " (не се извинявам), за да плащат една а да ползват сто.А държавата това сме ние,нашите пари.Аз не виждам проблем.Когато не ми харесва една гозба не обиждам готвача,просто не я ям.Още не съм видял някой изнасилен за да си купи винетка.

 

49785032_10156849245639666_1639250190655291392_n.jpg

Редактирано от Митко Йотов
  • Нагоре 1
  • Объркан 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...