Jump to content
kalintry

Вентилатор парно

Recommended Posts

Без каквито и да е признаци за проблем, вентилаторът спря. Усети се лека миризма на изгоряло. При опититите да го пусна отново, вероятно изгорих и терморелето на управляващия транзистор?! Може и да е изгоряло едновременно с вентилатора, обаче.

За това, как да достигна, диагностицирам, ремонтирам и обслужа на вентилатора и блока транзистор-термореле, ползвах СъвеЦкото Ръководство и особено http://forum.crvclub.ru/index.php/topic,39959.0.html (линка открих в тема за акорд от нашия форум, която сега не намирам). Снимки не съм правил, времето -  метеорологично и астрономически ме подпираше яко, а и има достатъчно в Ръководството, Линка и неговите препратки.  

Става вентилатор от обратен волан, като се сменят перките и се обръща + и – на захранващата букса (трябва много тънка отверка, тип часовникарска). Може и нищо да не се прави, но въздушния поток е недостатъчен. Почти е задължително вентилатора да се разглоби и обслужи, смаже. Моя изгорелия, така бе запекъл, че въртеше цялата бронзова втулка в основата. Вероятно и затова е изгорял. Най-лесно изваждането става, след пробиване на „дренажен” отвор в основата и избиване с удари по оста.  След смазване, „новия” вентилатор се върти мноого по-леко и тихо!!

Управляващия блок от десен волан става, след размяна на терморелето, но при здрав транзистор. Трябва поялник. Възможно е и без размяна, но екземпляра който купих бе с различно междуболтово разстояние на двата винта за закрепяне. Терморелета с подобни парамери (≈200°) намерих в https://vikiwat.com  , но тока е само 10А!!

Вентилатор и Управляващ блок купих от моргата до нас. 50+30 лв. Блок не съм търсил другаде. Вентилатор има по сайтовете за части на цени наполовина и по-ниски.

  • Харесвам 1
  • Нагоре 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Възможно ли е да е капало вода върху него? Проблемът го знаем и откъде идва, и аз се каня да разглобя моя и да го смажат че се чува нещо, а според мен не трябва да е така.Намери ли някъкви признаци от замърсяване или ръжда от влагата.Руснаците съм ги признал на съставни части правят  CRV то.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...