Jump to content
Cyreon

Шопинг в Одрин

Recommended Posts

Предстои ми пътуване до Одрин с пазарна цел. Наред с всичко, което планирам да купя, видях, че и бензина е 5.60 лири, което по днешен курс е някъде към 1.60 лв/ л. Аз ще заредя резервоара догоре, но някой може ли да каже дали мога да напълня и няколко туби и да ги сложа в багажника? В Гърция знам, че е забранено. За Турция как стоят нещата? И на границата някой прави ли проблеми? Някой ако скоро е ходил на шопинг може да сподели къде какво е купувал и за какви пари. Мен ме интересуват храна, дрехи, лекарства и перилни препарати. Благодаря.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Храна, напитки, перилни препарати Мигроса е твоят магазин 90% от хората от там пазаруват( за вкъщи), дрехи на аутлета и на скоро има нов отворен мол( Edirne Park Mall) Всичко е супер евтино, тук нещо ако го купуваш за 40 лв. там ти е 20-30лири, което няма и 10 лв :)  Ако колата ти не е минавала до сега турската граница 99% ще минеш скенер, трябва да извадиш абсолютно всичко, може и заради 1 отверка останала в багажника да ти направят проблем, това за горивото и тубите го забрави, ще ти вземат всичко, цигари ако купуваш да са малко кутии да не са стекове, алкохол също, заяждат се, прибират си ги за тях...Съвет гледаи да минеш границата преди 10, към обяд става чудо и митничарите започват да се заяждат.

 

п.с. Да не забравиш да хапнеш дюнер, баклава, чий кюфте и до джамията има една скара кюфтеджийница с люто! Поздрави колега, ще останеш очарован!!!

Редактирано от BlueDream4
  • Харесвам 1
  • Благодаря 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не бих подминал и магазин Kipa, много пъти съм пазарил от там и винаги съм оставал доволен, а най важното е, че и жената е доволна. По принцип като видят, че има повечко български коли на паркинга и започват да си казват рекламите вътре в магазина и на български. Ако отидеш в петък ще хванеш пазара, пада се между голямата джамия и реката (Марица). Голяма лудница е там и трудно се намира място за паркиране. Препоръчвам ти ако можеш да отидеш по рано. Не знам през кой пункт смяташ да минаваш, но като знам от къде ще тръгваш бих ти препоръчал да минеш през Малко Търново, че напоследък на Лесово са големи опашки. Но все пак всичко е въпрос на късмет. Мен лично никога не са ме ровили на границата, но това не значи, че не го правят. Имай предвид, че напоследък покрай разразилите се болести по животните забраниха вноса на някои хранителни продукти (най вече месни и млечни) и е възможно на границата да ти ги вземат. Това разбира се не е задължително, мои познати наскоро ходиха и никой не им направи проблем за тези продукти. Друго не се сещам за сега, ако ти се сетиш питай.

  • Благодаря 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  Всъщност малко съм объркал реките. Пазара е до Тунджа а малко по надолу тя се влива в Марица. Но това не е от особено значение. Това което се сетих в последствие е следното:

На излизане от България нашите митничари ще ти искат отрязъка на винетката (това което не се лепи на стъклото), защото ги мързи да излязат от кабинката да сканират баркода.

В Турция по никакъв начин не можеш да влезеш с автомобил без валидна зелена карта. Много хубаво прегледай дали всичко е вписано коректно в документа. Особено внимание обърни на периода на покритие, дали съвпада с датите на пътуване.

От Турската страна след като минете паспортен контрол, шофьора с документите на колата и паспорта си отива на едно допълнително гише да го запишат. На излизане от Туция само този човек може да изкара колата.

Ако имаш мобилен интернет на телефона го изключи още докато си закачен на Българския оператор и ако е възможно не провеждай никакви телефонни разговори докато си там, че роуминга е много "дебел". Също така имай предвид, че на връщане най вероятно ще останеш закачен на Турския оператор още няколко километра след навлизането в България. Освен ако не превключиш на "ръчен режим".

Имай едно на ум, че в Одрин на кръговите кръстовища с предимство са навлизащите в кръстовището а не тези които са вече вътре. Това е указано със знаци разбира се.

Да знаеш, че в Турция лекарствата са много по евтини отколкото тук. Можеш да купиш такива за които не се изисква рецепта. В някои аптеки продават и с рецепта, но задължително трябва да носиш опаковката. Защото повечето лекарства там са с различни имена (разбирай търговски наименования), и фармацевта се ориентира по състава и пропорциите на вложените в лекарството вещества.

Ако се сетя още нещо ще пиша.

Редактирано от DAN_DAN
  • Благодаря 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един съвет и от мен: Освен Мигрос и Кипа, които са обединени от няколко месеца, най-тънки цени са в BIZIM. Оглеждай се преди Кипа вдясно е. Това е нещо като търговия на едро. Зеленчуци и плодове в ONUR. Имам карти за намаления във всички тези вериги. Поискай си на касата. А в BIM си купуваме сладка (излизат към 3 лева килото) маслини и чай

Редактирано от ИцоД
  • Благодаря 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ви много, момчета. С вашите отговори много добре се ориентирам.

Първо за границата да попитам някои неща: На връщане минавам през една дезинфекционна локва, която много мразя, оплисква ми колата с кал и ме чарджат 5 лева. Има ли начин да се избегне, защото на някои ГКПП-та няма подобно нещо. Друго нещо: трябва ли да нося голям талон на колата както искат в Гърция?

За парите: Мисля да вляза в евро и там да обменя по банките каквото ми е нужно. Не ми се купуват лири от тук, че да ми остават и после да ги препродавам пак за левове или евро. Става дълга и сложна. Мисля само с кеш да плащам всичко, че е по-лесно. Някой знае ли конкретни банки с изгодни курсове или чейджбюра (дали са сигурни и не мамят). На пазарите където има много българи предполагам, че и с наши левове става.

В понеделник става ли за пазарен ден, предвид това, че народът изкупува всичко през уикенда? Аз точно в понеделник мисля да пътувам, че в събота и неделя е лудница по границите.

Ходейки в Одрин заслужава ли си да се иде и до Лозенград (не туризъм, а изцяло с цел шопинг) да се купи нещо, което го няма в Одрин - примерно някакъв вид местна храна, която я има само там.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Влизам в Турция с 20-30 лева и евентуално 20-30 евро. Навсякъде пазаря с карта. Плащах последно кюфтета за 24 лири и тулумбички за 14 пак с карта. Прибирам се , отварям си онлайн банк репортите и виждам че са ми дръпнали в курс, много по-изгоден от нашите сарафи. Никакъв кеш !!! За зор заман някое евро, което е по-добре да обмениш там , а не в БГ. Тези месеци напълниха гушите на сарафите...ама, докато има говеда, ще има и касапи.

Ако отиваш в Одрин, няма смисъл да ходиш и в Лозенград (зависи откъде си).

За локвата - ама голям си тарикат ! ;) Няма как да стане ! Наливаш парички в джоба на Къро. Ако се сещаш кой е... Локвата му я харизаха аверчетата му от ГРОП. Та няма отърване !

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За локвата на Лесово съм сигурен, че я има. За Малко Търново не си спомням, че отдавна не съм минавал от там.

За парите както е казал колегата над мен, Най изгодно е с карта, след това да обмениш на място и накрая да си купиш лирите от тук. Въпреки, че ми е пределно ясно всичко това, аз винаги ходя с лири купени от България. Имам си някои съображения, например на пазара не можеш да платиш с карта. Ако пък се опиташ да платиш с чужда валута ще те прекарат по "Трънския курс". Също така ми се е случвало в някои търговски обекти да има обявени две цени: "кеш" и "карта", като кеша беше с по ниска цена. Това последното беше много отдавна и не знам дали все още се практикува. Пари на място не обменям, защото не ми се губи време за това.

Ако искаш пазарен ден трябва да отидеш в петък. Тогава е и най голямата лудница, не само на границата ами и навсякъде.

Не съм забелязал нещо което го има в Лозенград (Къклери) да го няма в Одрин. Все пак ако решиш да минеш през Малко Търново, щеш не щеш ще минеш и през Лозенград. Там има една Kipa която буквално ти е на пътя, та можеш да доизхарчиш артисалите лири, ако има такива.

  • Благодаря 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да ползвам темата за да не отварям нова. Някой знае ли каква е цената на грам злато на златните накити в Турция и дали си заслужава едно пътуване и с такава цел?

Правят ли проблем за червените мигачи? Колата си има технотест и никъде до сега в Европа не е правено проблем, но за там не знам точно как е.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Преди 5 часа, DMZ написа:

Да ползвам темата за да не отварям нова. Някой знае ли каква е цената на грам злато на златните накити в Турция и дали си заслужава едно пътуване и с такава цел?

Правят ли проблем за червените мигачи? Колата си има технотест и никъде до сега в Европа не е правено проблем, но за там не знам точно как е.

 

Koлега, аз като новонапазарувал в Одрин и то точно злато ще ти споделя впечатления.

Златните накити вървят между 190 и 220 турски лири за 14 каратово злато. С малко повече пазарене може да ти свалят и до 180-185. Лично аз предпочетох да платя в евро, защото ми го сметнаха по 6.5 лири за евро. Конкретен пример с моята златна гривна - 13.15 грама * 190 лири =  2498 лири / 6.5 = 385 евро, толкова платих крайна цена. Демек излиза около 29 евро грама. Няма да намериш по-евтино никъде. В нашите сайтове като evtinozlato.com има и за по 52 лв. грам, но там са употребявани изделия, надраскани, почиствани, а и избора при комшиите е много по-голям.

Иначе аз съм много доволен от шопинга, купих си дънки/джинси за по 50 лири, перилни препарати от борсата и зехтин (само пример да дам със зехтина, 5 литра тенекия ми излезе 42 лири (около 13 лв.) Много други неща накупих, резервоара догоре заредих, яд ме е че не купих още работи, ама пак ще отида.


 

  • Харесвам 1
  • Нагоре 2
  • Благодаря 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Как мина границата, някакеи проблеми? В кой ден пътува? Как са местата за паркиране? Винетки от границата ли взе?

Изпратено от моят Samsung Galaxy S8 с помощта на Tapatalk

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Местата за паркиране са ок.Пред големите магазини има паркинги,но можеш да паркираш и в платени зони по улиците-там има служители,които ти късат билетчета.Винетка не ти трябва ако не пътуваш по магистралите.Дори и там имаш при преминаване без стикер едноседмичен гратисен период.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пътувах преди 3 дни (на 01.11.2018г.) до Одрин..

През седмицата беше и коли на границата нямаше.. Имаше ама по 15-20 автомобила в посока.. Т.е. минаваше се за 15 мин..

И в града беше спокойно.. Не е пазарен ден и лудница нямаше..

Напазарих дрехи за детето, перилни препарати, хранителни продукти и в 15:30ч. следобед си бяхме в Пловдив..

Плащаш си спокойно навсякъде с дебитна карта.. Само хапнах в едно ресторантче и там платих кеш..

 

Така че, ако не държите на пазара според мен по добре е да се избере делничен ден..

Хем по-лесно минавате границата.. хем е по-спокойно в градчето..

  • Харесвам 1
  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...