Jump to content
VladimirKostov

Проблем при ПТП

Recommended Posts

Ако, ако, ако...

Как да го обясня по просто? Първо трябва да  носиш отговорност за себе си на тоя свят.Ако не умееш това, значи и към останалите няма да можеш. Ситуации много, случаи много. Естествено, че си длъжен да си отваряш очите като шофираш, НО

кой има повече време за реакция и мислене - тоя дето не му дреме как е спрял, при очевадни рискови условия, или тоя дето има най много няколко секунди и то в най- добрия случай, за реакция? Ми айде почни да спираш левашката насам натам, или да пресичаш както ти падне и като те нахендрят, нека другите да са виновни, щото трябвало да внимават?!?

  • Нагоре 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... това че си зад волана, не те прави автоматично виновен! ...

А какво те прави?!

 

Тоест, сядането зад волана освобождава ли те от отговорността да пазиш живота и имуществото на останалите участници в движението?

 

Майката пресичала неправилно ... даваааай ... Утрепи я ...

 

И кой реши, че другата кола е паркирала неправилно?!

 

Емича го каза още в пост #24, ако трябва аз ще ти го нарисувам - физически е НЕВЪЗМОЖНО да удариш ЛЯВАТА страна на НЕПРАВИЛНО паркирал автомобил .

 

Айде спрете се, научете се да носите отговорност за действията си!

 

Има си законен начин за разрешаване на тук коментираното ПТП, и това, че автора на темата е решил да заобиколи този начин ще му е за урок.

 

edit:

 

Aма продължаваш да развиваш странната си теория, меко казано!

 

Секундите за реакция не са константа.

 

Променят се с промяна на пътната обстановка.

 

Това, колко секунди са необходими за реакция е твое решение, съобразено с пътната обстановка.

Редактирано от Krasi-mir
  • Нагоре 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега на обратно ли ще ме тълкуваш? Какво се мъчиш да доказваш ти и другите пишман моралисти? Ще ти отговоря все пак, макар че вече го сторих. Това че си зад волана, а не си пешеходец, без значение от скоростта с която се движиш, не те прави нито по невинен, нито по невнимателен, а просто те прави човек, с ограничено време за реакция. Второ - това че си спрял на пътя на коловозите, те прави абсолютен малоумник, който чрез действието си - несъобразено позициониране на пътя, предизвиква, или повишава риска от ПТП- сега става ли ти ясно какво искам да кажа?

 ... Другата кола я оставяме, защото така както го е обяснил авторът, не се връзва и това е физически невъзможно, а и реално никой от нас не е присъствал за да е запознат с реалната ситуация, единственото ми становище по темата беше, че "потърпевшият" го муфти за кинти, след като предвидливо е преценил, че за него е по удачно, да се разберат след време, поради факта, че ако пристигне КАТ, той ще понесе глоба за неправилно паркиране и не защото е спрял на пътя на коловозите, а защото е паркирал на обратната страна на посоката на движението. Следователно, след като той е избегнал глобата за това си нарушение, съвсем нормално е, авторът също да му плати по малка сума за нанесените щети, така е спарведливо, защото колкото вина носи единият толкова и другият и то само на теория. На практика, тоя ако не беше решил да паркира неправилно точно в тази ситуация, той нямаше да се намира там и нямаше да се случи ПТП-то. Да можеше да има друга кола която да е паркирала по правилата, но реално не е било така. Освен това, става ясно, че ударът е бил лек, значи все пак, нашият човек е внимавал малко или много и не е бил от въпросните "20 годишни .........." които описва колегата по горе. на всеки може да се случи, както и на вас пишещите глупости...убеден съм че сте имали подобни ситуации, въпреки че сте внимателни на пътя. Такива неща винаги се случват. Вече ако се натресеш в някой докато се правиш на състезател, там е дуго ....

Редактирано от goldbyrk

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А паркирането на платното за движение независимо на аварийни или не  - какъв те прави?

 

 

По логиката на колегите опоненти - пешеходец. Шофьорите да се оправят, ти вече не си в колата, а и тя винаги може да е контейнер!Като повечето БГ возила...  :tooth:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тъкмо реших, че започваме да говорим един език

... така както го е обяснил авторът, не се връзва и това е физически невъзможно, ...

и, 'айде от начало

... а защото е паркирал на обратната страна на посоката на движението ...

За мен "на обратната страна на посоката на движението" означава че е паркирал в моята лента, с фаровете срещу мен. Е как тогава ще му зажуля лявата страна?!

 

Единствения начин да му отнеса лявата страна е ако той е "паркирал" в неговата си лента, по посока на неговото си движение.

Това обаче автоматично го изхвърля от списъка с неправилно паркирали, нали?!

 

Сега станА ли ясно, кой е виновен, или да вадя листа за рисуване ;)

  • Нагоре 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега, това се случва само в твоето въображение, защото авторът казва, че колата е паркиарала СРЕЩУ посоката на движението, за което няма как да се тълкува многозначно, но това за лявата страна на колата, може да се тълкува, че става въпрос за неправилно изразяване и лявата част, да се явява ляво за него." Сега станА ли ясно" Обаче ти реши да се хванеш баш за това което може и да е грешно изразяване, а не за това, което е еднозначно!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... може да се тълкува, ...

Е те тука ни е проблема ;)

Както ти каза, не сме били там, не сме видели фактическата обстановка и не сме чули разговора на участниците в нея.

 

ОК, аз, пишман моралистът, не съм прав, и приемам твоето тълкуване:

 

"... че "потърпевшият" го муфти за кинти, след като предвидливо е преценил, че за него е по удачно, да се разберат след време, поради факта, че ако пристигне КАТ, той ще понесе глоба за неправилно паркиране и не защото е спрял на пътя на коловозите, а защото е паркирал на обратната страна на посоката на движението ..."

 

Happy ;)

 

п.п. Докато сме на тема тълкуване - кой ще изтълкува думите на автора в пост #1- "...човекът излезе ..."?

От къде е излязъл?

Ако е излязъл от колата си, това означава ли, че е паркирал, или означава, че е спрял (според ЗДвП) за да ти направи място да се разминете?!

 

п.п.п. Тази дискусия ме върна 20-ина годинки назад, когато бях пряк участник в разследването на ПТП.

Всяко едно известяване за станало ПТП започваше с думите - "Елате, че тук един ме удари!" ;)

  • Нагоре 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

[quote na

 

 

Ами да- майката с количката ще е виновна, защото това че си зад волана, не те прави автоматично виновен! Майката с количката, трябва да пресича на обозначените за това места, а не от където и падне, при все че отговаря за малко дете. Да, онзи е виновен, щото коловозите показват от къде минават киолите, а тоя дето минава по тях, няма толкоз време за размисъл...според ситуацията. Важно е, така да се позиционираш, без значение дали си в движение или не, че да не пречиш, точка!

 

Колега, ти продължаваш да ме изумяваш!!!

 

После се чудим, защо имало произшествия и трагедии по пътищата!

 

Краси,Краси,Краси - к@р да е,да го набиеш, ама акъл не можеш, не се хаби напразно!

 

П.П. За всичко са виновни тези, които премахнаха (-)!!!

Макар и да не съм го използвал преди, сега в тази глупава тема, вместо да се мъча да пиша от телефона, щях да дам няколко червени точки с кеф, въпреки че това е против моите разбирания.

 

П.П.П. Към Модераторите :

Едно време, в друга тема бях дал жълта фланелка на един колега, (за разход на гориво 3л. на 100 км.) - ама ми изтрихте коментара, сега ако публикувам червен картон, ще ме триете ли?

  • Нагоре 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Леле като чета коментарите на някои хора и на "пострадалия" започвам да се чудя дали не е по-добре да НЕ карате. 
1. Качествено боядисване на такъв голям детайл под 100 лв ... искам да го видя и да се абонирам ако стане нещо.
2. Не носил вина ... как не носиш след като ти го удряш ? 
3. Срещу движението - лява страна ... или не оправяш посоките или не е паркирал така...

4. Абе тая тема що още не с катинар ? 

  • Нагоре 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

... може да се тълкува, ...

Е те тука ни е проблема ;)

 

Проблема е най вече, че човека е от Русе и е гледал много предаванията на градския си Къци Вапцаров, :D  за това ползва понятията "мое ляво", "твое ляво" и най вече "негово ляво" .

Просто не може да проумее, че на двупосочен път колите са винаги срещу движението една спрямо друга и в БГ винаги при произшествие при разминаване ако има удар и за двамата водачи, той все е в лявата част, няма мое, няма твое, няма "негово ляво" .

Освен това, когато удряш нещо, независимо дали кола, майка с дете, дърво или стълб, не са виновни стълба или дървото .

  • Нагоре 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е колата на нашия " герой "...

 

п.п. Аз повече въпроси нямам.

 

А към " човека от Русе ", който когато ходи и ритне камък, ... камъка му е виновен.

 

Един безплатен съвет, ако иска.

 

Преразгледай си отношението и разбирането за света, защото малките камъчета обръщат

 

колата, ако ме разбираш какво говоря.

post-29753-0-83243000-1454750769_thumb.jpg

post-29753-0-07298600-1454750788_thumb.jpg

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има разлика между вид , степен и начин на нарушаване на правилник или закон. Неправилно паркиран автомобил ,не онеправдава ПТП , убийство и тн. Гледайки се дословно закона сигурно 90% от паркираните автомобили в страната са спрели НЕПРАВИЛНО. Защото това да се спира на 10-15 метра или колко е там от кръстовище,просто е неприложимо с нашата инфраструктура,а това е само едно от условията за паркиране. Ако е чак толкова неправилно паркиран ,че пречи на всички останали за нормално движение или видимост си има начини за премахване на автомобила , но не и "врязване" в него с някой камион и "минус по минус = 0",тоест - единия спрял неправилно,другият причинител на ПТП - няма виновни. 
Иначе процедурите са повече от ясни. Вие в случая не сте ги спазили и остава единствено спазване на мъжка дума , морал и тн...на което за съжаление в днешно време никой не бива да разчита. В крайна сметка не става въпрос и за някакви фатални щети и разходи ,така че студената вода ,не е чак толкова студена. Гражданската отговорност е измислена затова, и затова е задължителна ,защото утре ако удариш неправилно спряно Бентли,би било жалко да работиш години наред за три надраскани и огънати елемента.

  • Нагоре 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре, нека приемем, че аз греша! Не мога да разбера следното?!

Защо след като всеки уж разбира, че не може да има меродавно мнение, поради факта че не е присъствал на място, всячески се мъчи да налага мнение, че и да отправя подигравателни квалификации и поставяне на етикети? Ще систематизирам много простичко тезата си:

1. Смятам, че носиш отговорност за това не само как се движиш по пътното платно, а и за това как си спрял, паркирал, или изобщо как си се позиционирал.

 

Ако някой не е съгласен със горното, моля да ме обори със факти и логични разсъждения, в един смислен диалог.

 

2. Спиране/паркиране срещу посоката на движение, означава същото, със фаровете срещу нас, намиращо се от дясната ни страна.

 

Ако някой не е съгласен със горното, моля да ме обори със факти и логични разсъждения, в един смислен диалог.

 

3.По разположението на превозното средство, според т.2, гледано от позицията на шофьора, дясната част на автомобила, се пада като посока лява, на шофьорът, това не е само според Къци Въпцаров, а и според "другарките" в детската градина!

 

Ако някой не е съгласен със горното, моля да ме обори със факти и логични разсъждения, в един смислен диалог.

 

4. Коловозите водят до спрелият/паркиралият автомобил, като траекторията на движение, сочи предната броня на същият този автомобил. Следователно, в отговор идва  т.1 и нямам какво повече да допълня.

 

Ако някой не е съгласен със горното, моля да ме обори със факти и логични разсъждения, в един смислен диалог.

 

5. На база т.4 това означава както спомена колегата Japanese fever

, че наистина въпросната спряла/паркирала кола, е НЕПРАВИЛНО спряла/паркирала, според когото трябва, а не според мен,или някой от опониращите ми!

"Да вадя ли лист и химикал, или можеш да си го представиш,....някой се изказа по горе...."

 

Ако някой не е съгласен със горното, моля да ме обори със факти и логични разсъждения, в един смислен диалог.

 

Ето това са логични разсъждения, на база написаното, с уговорката, че не съм бил там и това е хипотеза на база прочетеното, нека това се осмисли добре! Освен това, колегата по горе, може само да диша на Къци прахоляка, далеч си с това поведение!

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

.....

 

п.п. Аз повече въпроси нямам.

 

А към " човека от Русе ", -

 

Преразгледай си отношението и разбирането за света, защото малките камъчета обръщат

 

колата, ако ме разбираш какво говоря.

 

Абе аз те разбирам и на пръв поглед звучиш смислено и разумно. Обае ти в какчеството си на каква висота и самочувствие, отправяш нравствени учения към мен, без дори да си ме виждал?!?  Всъщност, дереджето ни е точно заради това, всеки се има за нещо повече от другият и много обичаме да категоризираме хората, нещо като вътрешна потребност ли и аз не знам. В отговор на теб и на някой дуг изказал се по мой адрес - за около 20 години шофиране, имам само едно ПТП - ожулих леко един паркирал/спрял нов джип мерцедес, поради факта, че въпреки че е можел да спре/паркира по в дясно, той се е позиционирал така, че е оставил минимално място за преминаване на останлите участници в движението. По вашата логика господа моралисти, вината е изцяло моя, щото аз съм бил в движение и е трябвало да си направя сметката, но уви- хора сме и не винаги сме прецизни във възприятията си! Това обаче съвсем не е така, в момента в който слезеш от автомобила и хвърлиш едно око, как си спрял/паркирал - имаш време за реакция, този дето се движи, също носи отговорност, но той няма това време за реакция, при положение, че ти и никой друг, създаваш предпоставка за ПТП, защо някой трябва да е виновен повече от теб самият, че не си опазил колата си, спирайки без да се огледаш и замислиш, както  в моят и на автора  случаи!

Редактирано от goldbyrk

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мале, 
Спуках се от смях. 
Ситуацията е интересна, развръзката може и да е със счупени стъкла и срязани гуми на някоя кола, ако се позабатачи още. 
Най- правилното нещо е да се викне КАТ или да се попълни двустранен протокол, ако единия се признае за виновен. От там натам става латиноамерикански сериал.
Имам над 40 хил км само градско в София с баничарка. Факт е, че е нова и има каско. Случвало се е да подпра някой поради нулевата й видимост- винаги сме се разбирали. От 10тина случая да подпра или да ме подпре някой имам 4 протокола. В другите на колите им нямаше нищо и само лафехме. Все пак с 2км/ч няма как да станат сериозни щети. Но ВИНАГИ трябва да се оправи на момента ситуацията. Ония ден се натресе един в мен на поледицата. Падна му бронята. Не се призна за виновен. Дойдоха и му драснаха един акт, а беше много ербап. А имаше и каско човека. Аз му казах- не спря и ме фрасна, кажи, че е на паркинг пред вас и готово. Живееш на 2 преки, той не и са си има акт. Случват се и такива неща. 
В конкретната ситуация колегата, като е обещал, трябва да се разбере с неговия майстор, да прати другата кола и да мине да плати. Иначе рискува много, предимно саморазправа. Поздрави и мислете като карате.

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

4. Коловозите водят до спрелият/паркиралият автомобил, като траекторията на движение, сочи предната броня на същият този автомобил. Следователно, в отговор идва  т.1 и нямам какво повече да допълня.

 

Ако някой не е съгласен със горното, моля да ме обори със факти и логични разсъждения, в един смислен диалог.

 

 

Питане :) Как така никой друг тея коловози не го отведоха до предната броня на въпросния неправилно спрял , а точно и само колегата ?  Според твоите разсъждения траекторията на коловозите води предната му броня , която трябваше да е смляна от много блъскане тъй като въпросната траектория води на там и всички минаващи от там следва да с в бронята ? 

  • Нагоре 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тва си е за Оскар :D

Ако някой пусне сега реален клип на ситуацията ще стане още по-забавно.

Да резюмираме: ДКП и при застрахователите.

Егати :D

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

А бре пичуи...

 

К' ви са тия въпроси, ... кви са тия 5 лева...

 

Ако там имаше майка с количка, ... пак ли коловозите щяха да са виновни и снега и, ... глобалното затопляне...

 

Всеки взима няк' ва книжка - къде си платил, къде...

 

Качва се на няк' ва кола - има няма 150 - 200 коня...

 

И става безсмертен...

 

После роднините плачат - еми ще плачат...

 

Не мое няк' во лайно на 20 години да има 10 - 20 бона за кола...

 

Само вижте статистиката, последните месеци...

 

Хубаво попита един колега - ами, ... ако твоята кола беше там...

 

Ако си седя на място, ... и некъФ новобранец, ... така " малко " ми отнесе лявата страна...

 

Стой та гледай...

 

После парите били много...

 

Пич, ... аз няма да ти дам да се облегнеш на моята кола, ... за 100 лева...

 

Не знам как си ги мислите тия неща, хора...

 

То затова скапаната ни държава отива в на майка си... 

 

п.п. И тема пуснал, ... нашия герой...

 

 

Ами да- майката с количката ще е виновна, защото това че си зад волана, не те прави автоматично виновен! Майката с количката, трябва да пресича на обозначените за това места, а не от където и падне, при все че отговаря за малко дете. Да, онзи е виновен, щото коловозите показват от къде минават киолите, а тоя дето минава по тях, няма толкоз време за размисъл...според ситуацията. Важно е, така да се позиционираш, без значение дали си в движение или не, че да не пречиш, точка!

 

 

Колега не  приемай коментара ми като заяждане защото не е такъв, но нали разбираш, че управляваш автомобил, а не влак? :D Разбира се, че не всеки път водача е виновен, но това че майката с количка се намира на платното за движение не означава, че пресича. Може да се движи там поради липсата на тротоар. Не знам при теб как е, но в моя квартал няма тротоари, тогава жена ми с детето къде трябва да се движат? Да не говорим, че при обилни снеговалежи тротоарите изобщо не се чистят и пешеходците се движат по платното. Означавали това, че шофьорите трябва да ги бутат като кегли защото не им е там мястото? Ясно, е че когато пешеходец навлезе внезапно на платното за движение, непосредствено пред приближаващ автомобил, тогава вината е тяхна, но тук описаната ситуация въобще не е такава.   

  • Нагоре 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... ожулих леко един паркирал/спрял нов джип мерцедес, поради факта, че въпреки че е можел да спре/паркира по в дясно, той се е позиционирал така, че е оставил минимално място за преминаване на останлите участници в движението. ...

ЕВРИКА

 

Най-накрая открихме причината за написване на нова глава в ППЗДвП, оправдаваща липсата на правилна преценка на пътната обстановка, пряко свързана с времето за реагиране и недопускане на ПТП.

 

Емич, ще те послушам, отказвам се ;)

 

edit:

Това е чудесен нагледен пример за моето заключение в п.п.п.-то на пост #50 - "Елате, че тук една неправилно паркирала кола ожули левия ми калник, докато преминавах покрай нея!"

Редактирано от Krasi-mir
  • Нагоре 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То е ясно, че темата ще бъде заключена... чакай малко шеговит привкус да ѝ дадем.

 

Типчета, аз следя темата с интерес, защото исках да разбера кои мнения ще вземат превес. Но... май повечето от вас няма да ми се сърдят, че всяка вечер паркирам така.

 

post-27818-0-95450300-1454773328_thumb.jpg

 

Ако някой ме удари, ще знам, че не съм виновен аз.

 

П.П. Улицата е двупосочна, (малко да се оправдая ->) задънена е и сме малко къщи до края ѝ.

П.П. 2: Ама въпреки всичко... в големия сняг паркирах по посока на движението. :D

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

 

 

Питане :) Как така никой друг тея коловози не го отведоха до предната броня на въпросния неправилно спрял , а точно и само колегата ?  Според твоите разсъждения траекторията на коловозите води предната му броня , която трябваше да е смляна от много блъскане тъй като въпросната траектория води на там и всички минаващи от там следва да с в бронята ? 

 

 

 

Почвате да се задъхвате, в опитите си да ме опровергаете, но така и не получих:

 

"Ако някой не е съгласен със горното, моля да ме обори със факти и логични разсъждения, в един смислен диалог."

Айде и на теб ще отговоря - излагаш се, винаги има първи, нали? След като собственика е бил наоколо, значи все пак колата не е била там от часове, а се касасе за временно спиране/паркиране. Може би това ще ти даде отговор за "състоянието на бронята" от преминаващият трафик.

 

Това е абсурд, та вие твърдите, че отношение към едно ПТП, носи единствено този който се движи, а този който е в покой, без значение какви действия е предприел, е винаги невинен. Нямам какво повече да добавя, над тази комедия. Явно общувам с хора, чието его е по развито от елементарната логика и здрав разум. 

 

 

Krasi-mir

"ЕВРИКА

 

Най-накрая открихме причината за написване на нова глава в ППЗДвП, оправдаваща липсата на правилна преценка на пътната обстановка, пряко свързана с времето за реагиране и недопускане на ПТП.

 

Емич, ще те послушам, отказвам се  ;)"

 

 

Дай цитирай я тая глава, че не става ясно, нали прочете апелът ми след всяка една констатация? Да наказуемо е да се спира/паркира, срещу посоката на движение, колега по горе, цитира закона, а не аз- справка предната страница!

 

Въпросното ожулване, става пред градинката на моят блок, от където няма от къде другаде да се влезе , а въпросният джип бе паркирал доста нахално, оставяйки минималнмо разстояние за преминаване, целта - да не се плаща на съседният общински паркинг! За мен това не е нормално и не нося аз вина, за овчемислието и надменноста на някои хора- в дясно от него има метър празно място, в ляво от него е процепа от където може да се мине и стената на блока... ако все още го вярваш - не, послушай мен - откажи се.....

 

Ти спирай като селско говедо, пък нека този който се движи да е виновен за щетите породрни от арогантността ти! Нямам думи!

 

Оттеглям се от темата, ако на някой нещо не му е ясно, нека препрочете пшостовете ми, докато успее да ги асимилира!

 

Поздрави!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Tипчо,

имаш глава на раменете си, можеш да четеш, прецени сам ;)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То е ясно, че темата ще бъде заключена... чакай малко шеговит привкус да ѝ дадем.

 

Типчета, аз следя темата с интерес, защото исках да разбера кои мнения ще вземат превес. ...

 

Ами то се вижда кои мнения. Постави се етикет на колегата като 20 годишен дрисльо, който прави въртели и гонки по улиците. помита всичко около себе си и е достатъчно нахален да иска да се измъкне от отговорност!!! И това, без да го познават момчето..... абе ако вие "правите" тоя форум, гледам че сте с бая мнения, ще взема да се оттегля. Не бих искал да общувам с толкова ограничени хора!

Адиос

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре, нека приемем, че аз греша! Приемам и съм сигурен! Не мога да разбера следното?! Ако се опиташ да разбереш какво ти говорим, може и да го разбереш!

Защо след като всеки уж разбира, че не може да има меродавно мнение, поради факта че не е присъствал на място, всячески се мъчи да налага мнение, че и да отправя подигравателни квалификации и поставяне на етикети?Това се отнася с пълна сила и за теб! Ще систематизирам много простичко тезата си:

1. Смятам, че носиш отговорност за това не само как се движиш по пътното платно, а и за това как си спрял, паркирал, или изобщо как си се позиционирал.

 

Ако някой не е съгласен със горното, моля да ме обори със факти и логични разсъждения, в един смислен диалог.Много правилно и не мисля че някой го отрича това!

 

2. Спиране/паркиране срещу посоката на движение, означава същото, със фаровете срещу нас, намиращо се от дясната ни страна.

 

Ако някой не е съгласен със горното, моля да ме обори със факти и логични разсъждения, в един смислен диалог.Това също е вярно но "означава също" - с фаровете срещу нас ,намиращо се и от лявата ни страна!

 

3.По разположението на превозното средство, според т.2, гледано от позицията на шофьора, дясната част на автомобила, се пада като посока лява, на шофьорът, това не е само според Къци Въпцаров, а и според "другарките" в детската градина!

 

Ако някой не е съгласен със горното, моля да ме обори със факти и логични разсъждения, в един смислен диалог.Това само ти и Къци можете да го изтълкувате - кой шофьор, коя дясна част на кой автомобил, кое се пада лява посока на кой шофьор....!?!

 

4. Коловозите водят до спрелият/паркиралият автомобил, като траекторията на движение, сочи предната броня на същият този автомобил. Следователно, в отговор идва  т.1 и нямам какво повече да допълня.

 

Ако някой не е съгласен със горното, моля да ме обори със факти и логични разсъждения, в един смислен диалог.Коловозите няма как да не водят до спрелия/паркиран автомобил, траекторията на движение, сочи предната броня на същия този автомобил, и тук е момента да разбереш ,че той-ударения , е ударен в ЛЯВАТА час на бронята, следователно в отговор не идва т.1  ,нито  т.3 !

 

5. На база т.4 това означава както спомена колегата Japanese fever

, че наистина въпросната спряла/паркирала кола, е НЕПРАВИЛНО спряла/паркирала, според когото трябва, а не според мен,или някой от опониращите ми!

"Да вадя ли лист и химикал, или можеш да си го представиш,....някой се изказа по горе...."

 

Ако някой не е съгласен със горното, моля да ме обори със факти и логични разсъждения, в един смислен диалог.Ако беше извадил лист и химикалка, за да си го начертаеш и разбереш / особено коя е лява и коя дясна страна на спрелия автомобил/, нямаше да водиш безсмислени спорове!

 

Ето това са логични разсъждения, на база написаното, с уговорката, че не съм бил там и това е хипотеза на база прочетеното, нека това се осмисли добре! Освен това, колегата по горе, може само да диша на Къци прахоляка, далеч си с това поведение!

Надявам се това да ти помогне.

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък ви се чудя на всички дето продължавате да си чешете езиците тук. Както е посочил колегата Hunter, автора на темата вече продава въпросната "кола". Даже вчера я беше пуснал тук във форума в раздел който не е за продажба на автомобили.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А къде да си чешат езиците? Темите тип 5w30 или 5w40 ли е по-добро за колата Х се изтъркаха :D  :blabla:  :guns:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма лошо човек да изхвърли малко пара пред монитора, той точно заради това е там  :yes:

 

Цитат:

2. Спиране/паркиране срещу посоката на движение, означава същото, със фаровете срещу нас, намиращо се от дясната ни страна.

 

Ако някой не е съгласен със горното, моля да ме обори със факти и логични разсъждения, в един смислен диалог.Това също е вярно но "означава също" - с фаровете срещу нас ,намиращо се и от лявата ни страна!

 

 

Не означава:  "също - с фаровете срещу нас ,намиращо се и от лявата ни страна!" , защото тогава превозното средство няма да е спряло/паркирало СРЕЩУ посоката на движението, а ПО посоката на движението!

 

 

3.По разположението на превозното средство, според т.2, гледано от позицията на шофьора, дясната част на автомобила, се пада като посока лява, на шофьорът, това не е само според Къци Въпцаров, а и според "другарките" в детската градина!

 

Ако някой не е съгласен със горното, моля да ме обори със факти и логични разсъждения, в един смислен диалог.Това само ти и Къци можете да го изтълкувате - кой шофьор, коя дясна част на кой автомобил, кое се пада лява посока на кой шофьор....!?!

 

 

Добре, не е трудно, ще ти помогна да си го представиш  :dunno: 

 

Представи си, че си караш колата и изведнъж изскочи автомобил точно срещу теб, с фаровете срещу теб, или още - срещу посоката на движението( предполага се че си спазваш правилата и ти се намираш в правилната лента, на пътното платно). Тогава, както са ме учили в детската градина( не е в Русе), имам две ръце едната е лявата, а другата е дясната, за справка, с лявата си отваряте шофьорската врата. Сега ако някой е с две леви, да спре да чете до тук, няма как да му го обясня...

Според горното установено правило, въпросната кола която ти е изскочила, дясната и собствена част, се явява твоя лява посока, защото е в ляво от теб. За дясната ръка и всичко което е в дясно от теб, важи същото. Сега идва трудната част, изисква се малко въображение Представи си че тази кола както и ти, в един момент спирате на място и колата срещу теб, започне да се приплъзва по посока твое дясно, ей така, настрани, тогава се получава ситуацията на автора, спряла кола, срещу посоката на движението, защото е в дясно от теб, сочи срещу теб и се е позиционирала баш на пътя на дълбокият коловоз, от който авторът не е преценил ситуацията и не е могъл да излезе от него, коловозът затова е такъв, защото те тласка напред, обикновен яко заледен и ти просто се плъзгаш напред, докато спреш. достатъчно да се подведеш, до бронята на кола спряла твърде близо до пътя. Аз никога не бих си оставил така колата, защото веднага ще ми светне лампата какво може да стане. Ама няма за малко, няма само да спра за малко, въобще няма да се позиционирам така. Това е като да знаеш че от блокът до вас падат периодично камъчета, но ти въпреки това да си спираш колата отдолу и после да казваш, а ама то камъчето ме удари, аз дори не бях в колата си, не нарушаваш закона, но си глупак ако го правиш и кво става, закона е на твоя страна, ама си чупиш колата и ходиш я за стъкло, я за тенекеджия... от акъл.

 

"Коловозите няма как да не водят до спрелия/паркиран автомобил, траекторията на движение, сочи предната броня на същия този автомобил, и тук е момента да разбереш ,че той-ударения , е ударен в ЛЯВАТА час на бронята, следователно в отговор не идва т.1  ,нито  т.3 !"

 

Точно това, ме накара да се върна и да прочета отново първият пост със ситуацията. Да- това съм го изпуснал, че ударът е станал точно така: "леко огъната броня при лявата гума"  Но тогава няма как, колата да е била спряла срещу посоката на движението, защото коловозите на пътя следват самият път и няма как да се достигне лявата броня, че и чак до лявата гума. Бронята до лявата гума се пада вече странична част а не челна, невъзможно е. Следователно както вече написах по горе, защо не е вярно  "също - с фаровете срещу нас ,намиращо се и от лявата ни страна!" 

 

 

Става ясно, че авторът на темата нещо не се изразява правилно, или не описва правилно ситуацията.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хора, реалността е, че майките с колички често нямат тротоари по които да минат. Нито пешеходни пътеки, нито подлези и надлези. А когато има подлези, често те нямат рампи за количките. В квартала, в който живея тротоарите са лукс, а където ги има, обикновено има напаркирали коли върху тях. А зимата, когато има коловози на пътя - дори по малкото свободни тротоари, има огромни пряспи непочистен сняг. Това значи ли, че ако жена ми отиде до магазина и ходи по пътя с коловоза ти си невинен ако караш бързо и я качиш на капака? Понеже коловозите са те отвели натам?

 

Ако ти беше на нейно място, как щеше да постъпиш - щеше ли да си напълниш краката със сняг и киша, щеше ли да ходиш 300м допълнително до най-близката пешеходна пътека, щеше ли да мъкнеш количка всеки ден надолу и нагоре по тъмен опикан подлез ако можеше лесно да пресечеш отгоре?

 

Горното не е персонално - истината е, че има страшно много хора, които не могат да видят по-далеч от носа си. "Тоя не пресича правилно, не знае ли какво може да му се случи", "това лайно що кара с колелото в лентата, ако го тресна си е виновен" и тн. Обаче истината е, че ние като шофьори сме хората със сертификат, че знаят как да се държат на пътя. Трябва да внимаваме, понеже освен злонамерени хора, има и деца и хора с проблеми и куп други случаи, за които просто не сме се сетили.

  • Нагоре 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Приятелю,

не знам от къде ги вадиш тези размисли (т.е. знам, ама няма да кажа), но явно си учил в грешната детска градина!

 

НЯМА ДА СЕ ИЗВИНЯВАМ ЗА САРКАЗЪМА СИ!

 

Колата е една вещ, превърната от едно същество с разум в движима вещ. Поради спецификата на придвижване, колата си има лява, дясна, предна и задна части. Тези части са унифицирани за цял свят. Няма мое, няма твое ляво ... има нейно, на колата, ляво. Когато кажеш "предна лява гума" на всички езици по света това означава "предна лява гума".

 

НЯМА МОЕ, НЯМА ТВОЕ !!!

 

Казус 1. Обява "Продавам предна лява врата за Сивик". По твоята логика аз, купувачът, трябва да попитам "Моя лява, или твоя лява".

 

Казус 2. Отиваш в магазина, и казваш "Искам ляв фар за Акорд". Продавачът, стоящ срещу теб, пита ли те "Мое ляво, или твое ляво"?!

 

Казус 3. (За възпитаници на детска градина) Отивам на очен доктор, и той ми казва "Затвори си лявото око".

 

АЗ ВЕДНАГА СИ ЗАТВАРЯМ ЛЯВОТО ОКО

 

А ТИ?!?!?!

 

Последно:

 

Проумейте го накрая !!!

 

Паркиралият неправилно носи отговорност САМО И ЕДИНСТВЕНО за неправилно паркиране. Той не носи отговорност затова, че някой, не е отчел сложността на пътната обстановка и се е натресъл в него. За допусналия ПТП в този случай НЯМА Смекчаващи Вината Обстоятелства .. да е внимавал в картинката ;)

 

"Ако той не беше спрял тук, аз нямаше да го ударя!"

 

НЕ приятелю

 

"Ако ТИ беше внимавал, нямаше да го удариш!"

 

 

п.п. Казуси свързани с ПТП се решават на място (за предпочитане от компетентен орган), а не зад клавиатурата.

 

Е, може и зад клавиатурата, но след ясно, подробно, и най-вече коректно представяне на фактическата обстановка. В нашия случай нито едно от трите условия не е на лице.

 

ТОЧКА ???

Редактирано от Krasi-mir
  • Нагоре 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

......Точно това, ме накара да се върна и да прочета отново първият пост със ситуацията. Да- това съм го изпуснал, че ударът е станал точно така: "леко огъната броня при лявата гума"  ..........

 

РАЗГЕЛЕ - толкова много писане на глупости, за да се сетиш да прочетеш нещата бавно, за да разбереш ситуацията.

 

Последното ти мнение така и не го прочетох до край / затруднявам се да  следвам логиката и разсъжденията ти /, ама видях откритието което си направил - поздравления за което.

 

Преди да се пише каквото и да е, първо е хубаво да се чете и вниква в нещата.

Та, ако решиш да пишеш още нещо, бавно прочети последните две мнения /#-71 и #-72/ и цялата картинка може да ти се изясни.

Поздрави и карайте умно, за да няма такива теми.

  • Нагоре 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някой пак не иска да мисли! За мен е важно след като имаш топки да отстояваш позиция, да имаш топки и да си признаваш грешките. Трябва ли да обяснявам пак като на **********?!? Ми той не ме бил чел колегата, ама продължава да се изказва и да ме коментира - прецени си егото приятельо не е добре за теб и околните (Емича).Иначе поздрави за признанието, че ти е трудно да следваш логиката! Емич- туй за бавното четене ти си го измисляш пак и ти го тълкуваш, провокирано от реваншизма на егото ти, давай го по полека, прекомерното самочувствие се превръща в арогантност понякога!

Към Краси -мир. След като имах доблестта да си призная, че ми е обягнала тази малка подробност, би трябвало да ти стане ясно, какъв е казуса с посоките в предните ми постове. Тоест когато автора казва че е ударил колата в ляво, преди доста постове поясних, че поради неяснотите и начина по който описва ситуацията, бих бил склонен да смятам че именно автора не се изразява правилно и е вероятно да расъждава спрямо своята ориентация за ляво-дясно. Иначе никой не оспорва кое е собствено ляво и собствено дясно на автомобила. Ама ако не си направите труда да осмисляте това което съм написал, няма смисъл да се 'абя.  По другите точки в които съм те опровергал, виждам , че мълчаливо ги пропускаш и мълчаливо признаваш че не си прав. Точка??? Аз съм до тук!

 

И все пак, основната ми позиция беше, че онзи се мъчи да мине метър и ако стане - стане. Без значение ориентацията ти, слкед като си спрял СРЕЩУ посоката на движение, носиш вина за това, той го е знаел и е било по добре за него "да се оправим после" Вече го писах това. Това беше и основният въпрос в темата, а не кой как е спрял и къде. Прочети пак сравнението ми за блока с падащите виновни камъчета. Вината е повече на спрелият, защото е можел да предвиди потенциала на ситуацията. Този който го удря е без опит, млад шофьор и не е съобразил ситуацията, имал е и по малко време за това. Справедливо е да са по равно виновни и двамата, а поради нарушението на другият, нащият да му даде по малко - 50 кинта са ОК. Точка!

Редактирано от goldbyrk

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ураааааааааа

 

Стигнахме до консенсус, че "неправилно паркиралата" кола е ударена в НЕЙНАТА лява част :punk:

 

Сега остава да си изясним, къде е била "паркирана"(правилно, или неправилно) тази кола, за да получи удар при ЛЯВАТА си гума. 

Това явно ще стане след като уточним, къде точно на пътното платно е мястото наречено "СРЕЩУ ДВИЖЕНИЕТО".

 

Очертава се гореща битка :yes: предвид разминаването в гледните точки, а именно:

 

Срещу движението от гледна точка на "неправилно паркиралия", или срещу движението от гледна точка на този, който го удря.

 

 

И не, не си ме опровергал. Някакви точки, и някакви постове в цветовете на дъгата, базирани на твоето мнение, пречупено през призмата на твоя спомен за кошмара наречен неправилно паркиран нов джип изобщо не са опровержение.

 

И изобщо нямам намерение да коментирам тези точки.

 

Всъщност, без да искам съм ги коментирал. Това плюсче под коментара на Емича на въпросните точки не съм го сложил, заради сините му очи, а защото съм съгласен с неговото мнение, и го подкрепям :wub:

Редактирано от Krasi-mir

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Темата много се разводни и да си призная част от някои коментари въобще не ги разбрах, но не се и опитах много де :) Истината, е че има ситуации в които паркирано МПС е в нарушение на ЗДвП въпреки, че не може да е причина за ПТП, каквато е и ситуацията описана от автора, както има и ситуации, в които неправилно спряно/паркирано МПС е причината за ПТП.

Пример: Движите се на улица в населено място и забелязвате, че в  десен завой с ограничена видимост, във вашата пътна лента се намира спряно/паркирано МПС на около метър от непрекъсната осева линия. Не можете да го заобиколите тъй като ще настъпите осевата линия, но не можете и да го прескочите, намалявате максимално скоростта и решавате да го заобиколите и по средата на маневрата се сблъсквате с насрещно идващо МПС, който се движи примерно с позволената за населено място скорост от 50км/ч /няма знаци за ограничение на скоростта/. 

В тази ситуация вече съм съгласен, че виновния за настъпилото ПТП е спрелия/паркиралия в завой с ограничена видимост водач на МПС, но темата тук е коренно различна.

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Напълно съм съгласен с теб, че има ситуации и ситуации. Затова казах, че едно ПТП се разрешава на място, или може и тук, но след ясно, подробно и коректно описание.

 

В коментирания тук случай първо не е ясно, дали МПС-то е паркиирало или спряло - водачът му е излязъл от някъде, след удара. От къде?!

 

Второ - все още не е на 100% сигурно, че МПС-то е неправилно паркирало, колкото и да им се иска на някои да е така!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам какво има да спорите. Колегата се е признал за виновен след като се е съгласил да поеме щетите.

  • Нагоре 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми не колега, замисли се. Когато един  автомобил е спрял/паркирал в ляво от теб и фаровете му сочат срещу теб, човека е спрял по посока на движението - това при двупосочна улица. Ако е спрял в дясно от теб, е срещу посоката на движение. При еднопосочна улица все си срещу посоката на движение, но това значи че не само че си спрял/паркирал срещу посоката на движение, но и че си влязъл в еднопосочна улица, както и че си спрял в лявата част  на тази улица, което е второ нарушение и въпросният потърпевш ако е постъпил така, то май при пристигане на кат, ако ще и две застраховки да вземе, пак ще е назад финансово. Ако случаят е вторият, спор няма - в ситуацията е виновен вторият, ама въобще не му е там мястото.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искрено се позабавлявах с доста коментари :) Мисля, че е време да изкажа и моето скромно мнение.

 

В закона съвсем лекичко е написано, че трябва да се кара съобразно пътната обстановка. В случая колата е била паркирана и е част от пътната обстановка... без значение как е паркирана. Попринцип е трябвало или да я заобиколиш, или да спреш преди нея (без да я блъскаш) и да сигнализираш на съответните органи на реда, или да се обърнеш и да си тръгнеш. Дефакто е без значение как е спрял човека, дали едната гума е огледална с другата, дали капака му е стърчал на пътя или както там... ударил си го.

 

Не него може и да му съставят акт за неправилно паркиране, но ако сигнализира за теб в кат, се получава, че ти си участвал в ПТП, предизвикано от теб и си напуснал местопроизшествието. В момента твоята гражданска трябва да му заплати неговите щети.

 

Сега относно инцидента. Ако е точно така, както го казваш и са минали вече няколко дена, лично аз не бих му дал и една стотинка. Вече идва този момента, в който човека се е свързал с теб?! Явно ти е един вид познат или нещо такова, щом е успял да ти се обади (аз ако блъсна някой и не спра, няма да има възможността да ми намери номера по легален път и да ми се обади)... отиди и се разбери с него като човек.

 

П.С. Мисля, че има хора, които трябва да минат на опреснителни ;)

Редактирано от Gugoj
  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

напълно съм съгласен с теб, мисля по същият начин. Но това че си си спрял колата на пътя на коловозите, си е твоя грешка. коловозите казва колегата са били дълбоки, малко трудно е било да ги заобиколиш, нали? каква трябва да е съобразената скорост в случая, за да набиеш спирачки и да спреш на място, без да продължиш? Аз наскоро се хлъзнах по завой, където имаше преход между влага и прозрачен незабележим лед и се движех с 30. Успях да спра без щети, но като се обърнах назад, от момента на изгубване на правилната траектория на пътя, до момента на спирането ми, бях изминал около 5-6 метра, това на  извън населено място. По съобразена скорост от това.... Има и нещо друго. Един млад шофьор, няма никакъв опит. Той гледа пред носът си и няма потенциала да предвижда неща на малко по далечно разстояние. Той става от пешеходец- шофьор,мозъкът му не е свикнал да обработва информацията с по висока скорост, за него нещата се развиват по бързо и е концентриран на малка площ. За това вина носят единствено шофьорските"курсове", защото на може за 2 седмици да вземаш книжка, само защото знаеш как да се движиш по правилника. Трябва да имаш известен опит преди това и качествена тренировка! Не може да носиш вина за това, че не умееш да си правиш сметката, ти толкова си можеш.Виновен е този, който ти е дал книжката, без да си достатъчно подготвен - държавата, тази според чийто закон си виновен във случая обаче!

Редактирано от goldbyrk

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Когато един  автомобил е спрял/паркирал в ляво от теб и фаровете му сочат срещу теб, човека е спрял по посока на движението - това при двупосочна улица.

Точно такава е била ситуацията в конкретния случай (иначе удара нямаше да е в предна лява част), това нататък с многото "ако" са си твои интерпретации . :yes:

Върни се още веднъж в началото, прочети и трети път първия пост, продължи още няколко поста надолу, където изрично го попитаха на каква улица е станал инцидента и автора отговори "на двупосочна", и  ако продължаваш след това да си твърдиш, че твоята теория за  паркирането е вярна, ще се окажеш адски прав в последното си мнение, че вината е у тези дето раздават книжките . ;)

Мисля, че при теб са избързали малко и са ти я дали, преди да научиш, кое паркиране е правилно и кое не .

  • Нагоре 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе що не я затворите вече тая тема?!То си стана плювалник. :dunno:

  • Нагоре 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    No registered users viewing this page.

  • Предстоящи събития

    No upcoming events found
×
×
  • Създай нов...