Jump to content

DTEC

Фен
  • Мнения

    628
  • Присъединил/а се

  • Days Won

    29

Мнения публикувано от DTEC


  1. Off Topic
    преди 33 минути, Veseliq написа:

    За теб това ли означава?

    Да, според мен точно това означава.

    преди 33 минути, Veseliq написа:

    В момента просто се заяждаш.

    Не мога да си позволя да се заяждам на такава сериозна тема.

    И точно, защото всеки ден ми се налага да боравя с числа и статистики, смятам че поднесената информация е некоректна.

     

    Нито числото на обявените заразени е достоверно, защото не са тествани всички хора. Нито тестовете са достатъчно акуратни.

    Нито пък е доказано, че смъртните случаи се дължат единствено и само на обсъждания вирус.

    В анализите на маслата всичко (разбира се с толерансите на измерване) е точно и ясно и няма как утре едно отработено и източено от двигателя масло да е с други параметри.

    • Нагоре 1

  2. преди 13 минути, Veseliq написа:

    Първо и важно - рано е да заключим, че смъртността там е висока, другаде ниска - можем да правим тези сметки като епидемията премине.

    Това означава ли, че официалната информация давана ни от СЗО (WHO) или кризистния ни щаб за смъртността е fake news/конспирация?

     

    Off Topic

     

    В тази връзка още няколко въпроса:

    Как се финансира през последните 20г СЗО (WHO)?

    Какви са реалните последици от предишната предречена от СЗО (WHO) пандемия?

     

     

    • Харесвам 1

  3. Аз съм привърженик на събирането на цялата информация при разглеждането на даден проблем. За да се разреши един проблем то първо трябва да го видиш от всички страни, а не само от една/няколко. Не съм "поддръжник на тезата "просто грип"". Не съм "поддръжник" на никаква теза. Просто събирам информация и задавам (понякога неудобни) въпроси.

     

    Вчера австрийската телевизия излъчи предаване, в което немски и австрийски професори и доктори критикуваха италианската здравна система и поведението на докторите в Италия. Като пример дадоха лечението на 81г мъж, който е бил лекуван с три различни вида антибиотика, но в крайна сметка е починал. След първите хапчета пациента се е почувствал за 24/48ч по-добре, но след това поради съсипване на имунната му система от антибиотика, се наблюдава рязко влошаване на общото му състояние. Последва втори антибиотик, който не помага. В следствие на това и трети. В крайна сметка пациента почива. По този начин докторите са направили всичко необходимо, за да спасят човека и не подлежат на разследване/наказание. Ако не бяха направили нищо, то тогава са подсъдими. Всичко това е описано в специализиран медицински журнал. Според  интервюираните известна част от смъртните случаи в Италия се дължат на грешно лечение. Дали това е така - ще покаже само едно бъдещо разследване.

     

    Аз не омаловажавам създадената ситуация, но не желая и да се изпада в масова паника. Все още никой не може да отговори с точни данни на следните въпроси:

    Защо смъртността в Италия и Испания е толкова висока?

    Защо смъртността в останалата част на Европа е под 1%?

    Защо смъртността в Китай е само 4%? Излъгаха ли китайците с данните?

     

    П.П.: Не съм изпадал в паника. Не съм си напълнил килера с храна. Пазарувам си както преди, та дори и по-малки количества храна. Поради повечето време прекарвано вкъщи, намалява тоалетната хартия. И с нея не се презапасих. В края на миналата седмица в нито един от трите магазина където обикновено пазарувам нямаше. Ако до две седмици не се появи по рафтовете, то ще търся други способи.

    Най-големия проблем е попадането в паническо състояние.  Тогава човек и да не е болен е в състояние да вземе неправилно решение.

     

    • Нагоре 1

  4. Кризата в икономиката се задълбочи още лятото на 2019, а в някои отрасли се усети със страшна сила още октомври-ноември 2019.. Но това е друга тема.

    Едно от последствията на "кризисния режим" в България:

    Цитат

    Антоанета Георгиева
    Вие си изберете къде е по-добре да умре баща ви у вас или в болница” ми каза генерал Мутафчийски.
    Кризисният щаб на България ще убие болните в България не COVID19.
    С това заключение приключи денят ми.

    Баща ми страда от деменция, има четири стенда и от три дена има затруднено дишане. На легло е от година .

    От два дена се опитвам да намеря болница в София, където да го прегледат, настанят и лекуват, но уви. Оказа се, че с 330 заразени до днешният ден в цяла България, София не разполага с болнични легла за болни, които не са заразени от Корона вирус.

    В болница ‘Света Ана” от два дни никой не отговаря на телефона. Болница “Токуда” не приема пациенти, понеже са под карантина, според служителката отговаряща на телефона. Служител от спешното отделение в болница “Лозенец” любезно ми обясни, че ако доведа баща ми ще го прегледат, но ако открият респираторни проблеми няма да го приемат. Това било нареждане на шефа на болницата.

    Препратиха ме към Военна болница и Пирогов.

    От спешното на Военна Болница ми отговориха, че не трябва да водя баща ми там, понеже те приемат само болни с инсулти и инфаркти. Трябвало да си намеря друга болница. След като попитах докторката за нейното име, тя безцеремонно ми затвори телефона.

    Нямах друг избор освен да позвъня на 112 и да помоля за помощ. Не след дълго се появи мила, млада докторка, която обстойно прегледа баща ми. В листа отбеляза, че няма възможност да се хоспитализира в момента след разговор от РКЦ.

    От РКЦ и обясниха, че в цяла София в момента няма нито едно свободно легло, което да бъде настанен умиращият ми татко .

    Отчаяна реших, че единствения шанс на татко ми да влезне в болница е усмихнатият от телевизията генерал -професор Мутафчийски. След дълги опити да се свържа с него реших да го пресрещна след Брифинга в 5 часа в Министерския съвет .

    След като брифинга приключи, проф. Мутафчийски излезна и аз се запътих към него. Плачеща му обясних в каква ситуация се намирам, а той ми отговори: “Госпожо, Вие сама преценете къде е по-добре да умре вашият баща в болница или в къщи”. Обясни ми , че в военна болница няма места и ме посъветва да се обърна към 2 ра градска болница, където според РКЦ-то няма места. При въпроса как да го транспортирам до там, тъй като Бърза помощ отказва, частните линейки също се плашат като чуят, че някой има респираторни проблеми, той ми отговори да си намеря начин.

    Последните ми надежди бяха в Пирогов. Дано там се смилят и да го приемат. Както винаги не останах разочарована. Двама млади доктори приеха баща ми и след направен тест за Корона вирус го приеха в Второ вътрешно отделение. Теста се оказа НЕГАТИВЕН .

    Преди да си тръгна от там ми казаха, че съм направила добре, че съм доведа баща ми при тях, понеже в Пирогов никога не отказват.

    Оказа се , че единствено лекарите в Пирогов имат сърца и са готови да се борят за един 81 годишен дементен старец. Този старец е моят баща. Баща, който безкрайно много обичам и съм готова до сетният си дъх да се боря за него .

    А на генерал Мутафчийски мога само да му пожелая един ден той да се окаже в подобна ситуация. И да не забравяме, че кълбото се върти!!!

    Моля ви, препратете това мое писмо да всеки, който смятате, че би искал да разбере как се справя Кризисния щаб в България.

     

    • Харесвам 1

  5. Този от предишния ми пост, където се вижда откриваемост в Италия от само около 5% (Percentage of cases reportet). Същото число съм го срещал в още няколко източника.

     

    Междувременно ако може да се вярва в данните от този сайт

    https://countrymeters.info/en/Italy#historical_population

    Current population: 60,016,070

    Deaths this year: 140,500

    то могат да се направят следните елементарни изчисления - при население от малко над 60 млн. и смъртност за 2019 от 10,7 човека на всеки 1 000, то следва че през 2020 се очакват 642 172 човека да починат в Италия.

    Това прави по 53 514 човека на месец.

    Или за първите три месеца: 160 543 човека.  

     

     

    • Харесвам 1
    • Благодаря 1

  6. Ето я и статистката на броя починали в Италия спрямо възрастта им:

    coronavirus-deaths-by-region-in-italy.jp

     

    В Италия през последните години нормалната смъртност е била около и над 10,5 човека на всеки 1 000.

    death-rate-in-italy.jpg

     

    Данни за актуалната смъртност в Италия (за мен) е невъзможно да се открият към този момент, защото информацията е главно за корона вируса.

     

    В същото време, ако се вярва на математическия модел, то в Италия има 20 пъти повече инфектирани, т.е. вместо около 100 000, то те са реално са може би 2 000 000. Така смъртността от корона (актуално 10 000 случая) е около 5 човека на всеки 1 000 или половината от нормалната смъртност за страната.

    • Харесвам 1

  7. Докато редактирах е изтекло времето..., затова нов пост.

     

    Какъв е процента на починалите в работна възраст?

    Ето какво казва статистиката за Германия:

    Цитат

    Demnach liegt das Durchschnittsalter der 86 vom RKI registrierten Todesfälle bei 82 Jahren. Das jüngste Todesopfer war 54 Jahre alt, das älteste 100.

    Aufgeschlüsselt nach Altersgruppen wurden Todesfälle bislang vor allem in der Spanne von 80 bis 89 Jahren verzeichnet: In dieser Gruppe sind 30 Männer und 24 Frauen registriert. Danach folgt die Gruppe der 70 bis 79-Jährigen mit 14 Todesfällen (13 Männer, 1 Frau). Unter hochbetagten Menschen im Alter von 90 bis 99 Jahren gab es bislang 11 Tote (7 Männer, 4 Frauen). Eine mit dem Coronavirus infizierte Frau starb im Alter von 100 Jahren.

    In der Altersgruppe der 35- bis 59-Jährigen meldet das RKI 1 Toten, in der Gruppe von 60 bis 69 Jahren sind es 5. Von den Verstorbenen sind insgesamt 54 Männer und 32 Frauen.

    Източник: https://www.pfaelzischer-merkur.de/welt/politik/corona-tote-in-deutschland-bislang-im-schnitt-aelter-als-80_aid-49719161

    Превод: Средната възраст на регистрираните от Роберт-Кох-Институт смъртни случаи е 82 години. Най-младия починал е на 54г., а най-възрастния на 100г.

    Във възрастовата група >99г е регистриран само един починал - жена (100г).

    Във възрастовата група 90-99г са регистрирани починали 7 мъжа и 4 жени.

    Във възрастовата група 80-89г са регистрирани починали 30 мъжа и 24 жени.

    Във възрастовата група 70-79г са регистрирани починали 13 мъжа и 1 жена.

    Във възрастовата група 60-69г са регистрирани починали 5 човека.

    Във възрастовата група 35-59г е регистриран само един починал.

     

    В Италия 86% от всички починали са >70г и са били с поне две съпътстващи заболявания.

     

    Защо има такава разлика в смъртността между Италия и Германия (около 0,4%), Сингапур (около 0,3%) и Южна Корея (около 1%)?

    Цитат

    In Italy, many young were infected asymptomatically and testing started only with symptomatic older people. In Germany, many young were tested and detected before spreading it around to the elderly too much (so far).

    Превод: В Италия много млади хора са били с асимптоматично (или безсимптомно) заболяване, а тестването е започнало само със симптоматични стари пациенти. В Германия са тествани и установени много млади пациенти преди да успеят да разпространят вируса сред старите хора.

     

    Цитат

    One reason for the very different case fatality rates in Germany and Italy: Average age of corona cases in Germany: 45 years, according to RKI.

    Average age of corona cases in Italy: 63 years, according to ISS.

     

    В същото време в:

    - Италия, страна с около 60 млн население, има около 5 000 легла в интензивни станции.

    - Англия, страна с около 66 млн население, има около 4 100 легла в интензивни станции.

    - Германия, страна с около 82 млн население, има около 28 000 легла в интензивни станции и до седмица ще са два пъти повече.

     

    И още няколко графики:

    1*u7YJUCyLwSLtoW_O4YKOfg.png 1*FYt7Db3_T4gXl9Q8gBMg8Q.png

    1*BYExL5OtkiMj2YiXbOd9PQ.png 1*_Q2L9ns4j6XmXlL5rh3eSQ.png

    1*7UiMwZS1ibeerKx-LfanEA.png

    1*ry4Gm-BGgEEq9oRAMpHwiA.png

    Всеки да си ги тълкува както прецени за угодно.

     

    И да не си помислите, че българския щаб и българското правителство са първите, които се занимават с математически модел и статистика.

    https://cmmid.github.io/topics/covid19/severity/global_cfr_estimates.html

     

    П.П.: Всички данни са с актуалност от преди няколко дни.

     

    • Харесвам 1
    • Нагоре 4

  8. Това според мен е тенденциозно...

    3 смени х 6 000км = 18 000км

    2 смени х 9 000км = 18 000км

    За 9 000км няма как едно масло с PAO база да има "възможност за нагари и шлака, намалени смазочни способности на маслото в последните 1000 - 2000 км от експлоатацията му, окисление и нитрация, възможност за термична корозия и др.".

     

    С цялото ми уважение към теб, но да кажеш, че масло с PAO база едва ще изкара 9 000км и от 7-8 000км ще е по-зле от един хидрокрек на 6 000км.

     

    Аз преустановявам да пиша в тази тема. Колите са си ваши, трошете си ги както искате.


  9. Цитат

     

    Защо в Германия има толкова малко жертви на коронавируса?

    Редом със загадката защо смъртните случаи от коронавирус в Италия са толкова много има и друг труден въпрос - защо тези в Германия са толкова малко. В страната има близо 23 хил. случая, но само 84 жертви, като 3/4 от смъртните случаи дойдоха в последните три дни. На фона на опита в Китай, Иран и Италия например това е извънредно малко - около 0.4% от общо регистрираните заразени при близо 4% средно за света и 8.6% в Италия.

    Но ситуацията в Германия не се обяснява с някакво чудотворно и гениално решение, за което други не са се сетили, а с вече познат набор мерки:
    Ранна реакция
    Масирано тестване
    Изключително добре обезпечена здравна система.

    Каква е картината в момента?
    Официалните данни на института "Робърт Кох" към 17 март показват, че заразените на възраст между 5 и 60 г. са шест пъти повече от тези над 60 г.
    Основната концентрация на болни е във възрастовата група между 35 и 59 години, следвана от групата на 15-34-годишните, а едва на трето място са възрастните над 65 години (виж графиката).
    И по-млади хора също прекарват болестта тежко, но огромното мнозинство от тях я преживяват, тъй като цялостното им здравословно състояние е по-добро. Това е сред причините за ниската за момента смъртност.
    Може и да има доза късмет, но все пак експертите смятат, че сравнително ранното и масирано тестване в Германия е помогнало много за тази картина. Идентифицирайки болните рано, включително много леки случаи, страната е успяла да проследи немалка част от веригите на инфекция и да предотврати достигането на вируса до най-уязвимите групи.

     

    Corona_DE.thumb.jpg.2352f614aa7d31b046042f9ff671be42.jpg

    • Благодаря 1

  10. Не зная за какъв гугъл говориш...

    В линка съм постнал изследване с доказателства. Два различни автомобила качени на стенд и тествани с два различни микса на пропан-бутан.

     

    Срещу тях получавам - аз карам на газ от 91г., две години съм работил с газ, вервай ми.. Няма как да ти повярвам.


  11. Дай някакви конкретни данни. Аз при нужда мога да преведа много информация.

    https://docs.google.com/viewer?url=https%3A%2F%2Fwww.gasomat24.de%2Ffileadmin%2Fmedia%2Fpdf%2FARAL_Autogasprojekt_in_Deutsch_Kurzbericht_2015_18_11_2015-1.pdf&pdf=true

    На последната страница е предоставено сравнение в разхода между 40/60 % и 60/40 %. Тествани са два автомобила като разликата в разхода на единия е бил 9%, а на другия - 6%.

     


  12. Явно не всеки може, щом някои не могат да намерят.

    А аз организирам всяка година поръчки - всичките ми роднини и познати в БГ получават масла поръчани от мен, а те си ги разпределят. Даже не виждам стоката на живо.

    Няколко комшии, колеги и познати в Германия също получават масла, които аз поръчвам и разпределям.

     

    • Харесвам 2

  13. Моя стои постоянно включен. Изключвам го само в задръстване, когато по някаква причина се налага да спра много близо до колата пред мен и после стоим няколко минути неподвижно. Тогава постоянните звукови сигнали ме дразнят.


  14. Аз само споделям, че има по-евтини и не по-лоши масла от Petro-Canada.

    А кой и как ще се организира, си решава сам. Да намериш още 5 човека, с които да си споделиш доставката не мисля, че е толкова сложно. Опираме до желание.


  15. На 21.03.2020 г. at 10:39, vespa написа:

    Някой изобщо може ли да каже каква е разликата между лоша и добра газ защото аз такава не познавам.

    Моят отговор беше във връзка с този твой въпрос.

     

    Преди 1 час, vespa написа:

    А най смешното е това за твойта немска верига газ станции с по ниския разход. Никой тук не го интересува, най малкото мен. 

    Уж не те интересува, но задаваш въпрос.

    Като не ти харесват отговорите и опита на другите, то защо питаш.

     

    Моя опит е потвърден от много зареждащи при различни съотношения пропан/бутан. И не е еднократен, а на много потребители с много различни автомобили.


  16. Няколко бързи примера:

    1) 5W-20

    1.1 Petro-Canada Supreme Synthetic 5W-20

    https://www.ato24.de/de/petro-canada-supreme-synthetic-5w-20.html

    18,95 €

     

    1.2 MANNOL 5W-20 Energy Ultra JP

    https://www.levoil.de/epages/62903875.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/62903875/Products/1250520

    12,50 €

    Доставка от levoil.de до всяка страна в ЕС - EU-Ausland   20,50 Euro bis 25 Liter (20,50€ за до 25л) или при доставка на 6 туби х 4л, прави по 3,42€/туба. Крайна цена за 4л с доставка до врата в България - 15,92€.

     

    2) 5W-30

    2.1 Petro-Canada Supreme Synthetic 5W-30

    https://www.ato24.de/de/petro-canada-supreme-synthetic-5w-30.html

    18,95 €

     

    2.2 MANNOL 5W-30 Energy Formula JP

    https://www.levoil.de/epages/62903875.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/62903875/Products/10425

    10,00 €

     

    2.3 Fuchs Titan SUPERSYN 5W-30

    https://www.levoil.de/epages/62903875.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/62903875/Products/16530

    16,00 €

     

×
×
  • Създай нов...